Doel:€250.00
Donaties:€105.00

Per saldo:€-145.00

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 26-10-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Relaisbesturing of toch Arduino? door Te 2/2
Vandaag om 00:54:30
Roco 2020, nieuws van de fabrikant door Roy van Dijk
Vandaag om 00:54:12
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door ReneN
Vandaag om 00:47:30
Verlengde VW door Bram S
Vandaag om 00:39:12
Ergensnergens in H0e door EricZmS
Vandaag om 00:15:07
Kopen in de VS door ingenium
Vandaag om 00:02:07
analoog 1 lichtsluis, 2 signalen door Te 2/2
28 oktober 2020, 23:57:18
Advies Merk draaischijf door charp
28 oktober 2020, 23:56:08
Neutraal Moresnet in H0 door André 1976
28 oktober 2020, 23:50:27
Ronald bouwt een echte Micro Layout! door Reinout van Rees
28 oktober 2020, 23:43:56
Stoppen in een blok door RBlok
28 oktober 2020, 23:26:28
Station Rekerdam door Wim Vink
28 oktober 2020, 23:18:18
Old England door Edsko Hekman
28 oktober 2020, 23:11:03
NS modelbaan Hoekdam H0 door Edsko Hekman
28 oktober 2020, 23:04:03
Projekt 083-338 door 44
28 oktober 2020, 22:54:24
Esu v4 decoder door Karst Drenth
28 oktober 2020, 22:49:30
Artitec Plan E voor Kranenberg (code 70) door Karst Drenth
28 oktober 2020, 22:41:28
Fleischmann NS Sprinter 447103, moet gekoppeld zijn om te rijden? door Klaas Zondervan
28 oktober 2020, 22:35:26
Mat '36 445 door GerardvV
28 oktober 2020, 22:34:02
EifelBurgenBahn door Reinout van Rees
28 oktober 2020, 22:23:06
Cubana door Hendrik Jan
28 oktober 2020, 22:22:49
Volker Rail neemt 3x 1700 over van de NS door ingenium
28 oktober 2020, 22:16:12
Bouw "Bahnhofsvorfeld" door dimo1_dimo1
28 oktober 2020, 22:13:16
Faller Motor 629 schakelen met Digikeijs DR4018 door 72sonett
28 oktober 2020, 22:08:16
DCCNext, een nieuwe DCC decoder! door Frycio82
28 oktober 2020, 21:42:53
Roco Plan V, sound. Ervaringen. door Bert van Gelder
28 oktober 2020, 21:41:35
Welke aanslag zit op mijn "zo-goed-als-nieuwe" lok? door Bert van Gelder
28 oktober 2020, 21:38:10
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
28 oktober 2020, 21:27:30
Een kleine baan in een grote schaal: Laden en lossen in 1:22.5 door NS1220
28 oktober 2020, 21:25:04
Sudexpress Vossloh 4000, functie-instellingen gezocht. door Olivier77
28 oktober 2020, 21:08:34
  

Auteur Topic: Werking relais  (gelezen 2056 keer)

PeterC

  • Offline Offline
  • Berichten: 187
Werking relais
« Gepost op: 23 september 2020, 12:11:58 »
Geachte lezers,

Ik ben aan het stoeien met dit relais. Op 1 en 2 heb ik de plus en de min gelijkstroom aangesloten. Als ik een min op 3 aansluit gaat het relais om. Wat kan ik op 4 aansluiten om het relais te laten werken? Als ik hier een plus op zet heb ik kortsluiting en bij de min gebeurd er niets. Kan iemand mij vertellen of en hoe ik 4 kan gebruiken om het relais om te laten klappen. Misschien onnodig om te vertellen dat het om een bistabiel relais gaat.

PeterC


Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19744
    • Pagina van klaas
Re: Werking relais
« Reactie #1 Gepost op: 23 september 2020, 12:17:52 »
Het is niet alleen een relais. Er zit zo te zien nog wat elektronica voor.
Misschien handig om te vertellen waar je dit relais en het plaatje vandaan hebt.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

gruspoor

  • Offline Offline
  • Berichten: 149
Re: Werking relais
« Reactie #2 Gepost op: 23 september 2020, 12:19:58 »
Pin 2 EN pin 4 zitten aan de GND(-).
Is bedoelt om een drukknop tussen 3 en 4 aan te sluiten, dan tokkelt het relais.
(Zie onderzijde print)
Groetjes Gert

Soest in H0

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 827
Re: Werking relais
« Reactie #3 Gepost op: 23 september 2020, 12:23:02 »
Citaat
Misschien onnodig om te vertellen dat het om een bistabiel relais gaat.
Het relais is niet bistabiel. Ik heb het type nummer opgezocht.

Hij kan misschien als een bistabiel relais functioneren omdat dat 8 potige IC'tje misschien de stand kan onthouden. Kan je vertellen of je lettertjes ziet op dat 8 potige zwarte blokje?

Mvg,

Bas

gruspoor

  • Offline Offline
  • Berichten: 149
Re: Werking relais
« Reactie #4 Gepost op: 23 september 2020, 12:27:30 »
Zoek RM07 relay en je vindt dit printje op Alie met veel meer plaatjes en werking.
Is geschakeld als bi-stabiel, maar valt in ruststand als spanning weg valt.
Groetjes Gert

Soest in H0


bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 827
Re: Werking relais
« Reactie #5 Gepost op: 23 september 2020, 12:29:58 »
Ja ik zag het al ik heb ook op Rm07 gegoogled, lekker duidelijke beschrijving op alie en goed vertaald ook  ::)

Bistabiele Relais Module 5V/12V Enkele Knop Relais Module Een Sleutel Auto Modificatie Start-Stop Self vergrendeling Auto Modificatie Schakelaar.

Als je die eenmalig omschakelt, dan blijft hij zo staan tot de spanning er af wordt gehaald. Lijkt me niet praktisch voor d'n gemiddelde modeltreinapplicatie

Bas

Daan Neijenhuis

  • Offline Offline
  • Berichten: 1478
  • HCC!m-IG
Re: Werking relais
« Reactie #6 Gepost op: 23 september 2020, 12:33:48 »
https://www.aliexpress.com/i/4000003074034.html
Niet een heel handig ding voor 'onze' toepassingen, zelfs in het Chinglish zijn de teksten amusant te noemen  ;D
Start altijd afgevallen op, is daarna als bistabiel relais met één knop aan te sturen.
Wanneer lees je nou een handleiding?   ;D

saskia

  • Offline Offline
  • Berichten: 53
Re: Werking relais
« Reactie #7 Gepost op: 23 september 2020, 12:57:32 »
Als je tussen 3 & 4 een drukknop ( geen spanning op aansluiten ) plaatst gaat het printje als electronische pulsschakelaar werken ( teleruptor - op zijn vlaams), dan kan je het relais laten omschakelen van de ene stand naar de andere.
Als de voedingspanning weg valt gaat het relais terug naar zijn ruststand, en moet je weer, na het inschakelen van de voeding, een puls geven om het relais te laten schakelen.

Bij een mechanisch pulsschakelaar ,blijft deze in de laatst-geschakelde stand staan , als de voeding wegvalt.
grtjs,
Saskia

ErikW

  • Offline Offline
  • Berichten: 129
Re: Werking relais
« Reactie #8 Gepost op: 23 september 2020, 13:22:02 »
Als je een "echt" bipolair relais nodig hebt, dan kun je beter voor deze gaan, een latching relay : https://www.aliexpress.com/item/32717910397.html


zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3918
Re: Werking relais
« Reactie #9 Gepost op: 23 september 2020, 14:22:13 »
Zo te zien kun je er ook nog een indicatie-led opsolderen, bij "external pad".

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19744
    • Pagina van klaas
Re: Werking relais
« Reactie #10 Gepost op: 23 september 2020, 14:32:16 »
De grote vraag is: waarom heb je dit ding gekocht en wat dacht je er mee te gaan doen?
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

PeterC

  • Offline Offline
  • Berichten: 187
Re: Werking relais
« Reactie #11 Gepost op: 23 september 2020, 20:22:48 »
Hallo allen,

Bedankt voor het reageren. Klaas, ik had deze gekocht omdat het een bistabiel relais zou zijn. Dat lijkt het ook te zijn zolang er
 maar spanning er op staat. Wat ik wil is dat het relais omgeschakeld wordt door 2 andere monostabiele relais. Het is een bestaande analoge baan waarbij 2 treinen heen en weer pendelen. De monostabiele relais schakelen dus het Pecowissel om, deze heeft geen eindafschakeling, en het bistabiele relais moet de stroomkring omschakelen, door de tongen wordt het puntstuk gedaan en het relais moet dus de buitenste spoorstaven omschakelen. Het is een andermans baantje die de elektronica het liefst zo simpel mogelijk wil houden. Hopelijk heb ik het een beetje duidelijk kunnen maken.
PeterC

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1338
Re: Werking relais
« Reactie #12 Gepost op: 23 september 2020, 20:52:56 »
Hi All,

Een aantal modeltreintreinen van me gebruiken dit printje met veel succes als kortsluitbeveiliging op hun baan. Over de baanspanning staat een lampje een een lichtcel. Als er kortsluiting komt valt het licht weg en valt via de lichtcel het relais op het printje af en staat de baan spanningsloos. Via het drukknopje kan de spanning dan weer op de baan worden gezet (als de kortsluiting is opgeheven dus).
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Te 2/2

  • Online Online
  • Berichten: 767
  • Metrop-Märklin
Re: Werking relais
« Reactie #13 Gepost op: 23 september 2020, 21:00:47 »
Als je die eenmalig omschakelt, dan blijft hij zo staan tot de spanning er af wordt gehaald.
Een complex apparaat voor iets zo simpels als een monostabiel relais met zelfhoud schakeling.
Die constructie werd analoog gebruikt, b.v. om een trein een blok in te laten rijden tot een zeker punt (1e reedcontact schakelt relais in, 2e reedcontact schakelt relais af). Andere analoogrijders  zouden daarvoor een JK-flipflop (CD4027B) inzetten (of een relais met een single coil). Het is ook niet toevallig dat als je even doorzoekt bij Ali in deze range van monostabiel gebruikte bistabiele modules, je struikelt over de flipflop modules (die er overigens net zo uitzien).

De vraag van TS (PeterC) gaat een stap verder: op een analoge baan moet op een pendelstation (eindpunt) de stroom gepolariseerd worden (spoorstaaf + wordt - en andersom). Met als enige nadeel dat als de stroom eraf gaat (als je ophoudt met spelen), de stand van het pendelspel niet wordt onthouden.
Als je bij het stoppen de treinen terug in hun doosjes stopt, is er niets loos. Maar als je ze op de baan laat staan (tot een volgende keer), dan wel (en dan zul je een echt bistabiel relais nodig hebben, eentje die de laatste stand onthoudt ook juist als de stroom eraf gaat.

En daarop spitst zijn vraag zich: wat wil die ander(mans) met z'n baan? Dat kan hij niet weten, en wij ook niet, tot hij het hem vraagt.
 
« Laatst bewerkt op: 28 september 2020, 18:04:14 door Te 2/2 »
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail

PeterC

  • Offline Offline
  • Berichten: 187
Re: Werking relais
« Reactie #14 Gepost op: 24 september 2020, 11:57:36 »
Heren, allen weer bedankt voor het reageren.

Te 2/2: Het is een baantje voor een tentoonstelling en je kunt natuurlijk altijd in dezelfde startpositie beginnen. Zolang er maar spanning aanwezig is zal het verder wel goed gaan. Storingen kunnen natuurlijk altijd optreden.
Bask185: Ik kan op het zwarte blokje geen cijfers of letters ontdekken.
Mijn vraag is nog steeds wat kan ik op 4 aansluiten, min of plus, dat het relais omschakelt?

PeterC