Doel:€250.00
Donaties:€105.00

Per saldo:€-145.00

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 26-10-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Huizen gezocht voor modelbaan, niet berg-omgeving. door Jeronimos
Vandaag om 13:21:33
Roco 2020, nieuws van de fabrikant door Martijn de Kuiper
Vandaag om 13:17:08
Nürnberg 2021 door Chris
Vandaag om 13:06:56
Een opklabare treintafel voor iemand anders door NS264
Vandaag om 13:05:55
Lofzang op een Fleischmann BR 01 door Silver Fox 2512
Vandaag om 12:58:07
Nieuwe datum "Rijswijk", 24-26 sept. ‘21, valt samen met Smalspoormodelbouwdagen door john 56
Vandaag om 12:49:56
MAX zoekt de beste modeltreinbouwer van Nederland door dh3201
Vandaag om 12:45:13
De Hef in N schaal... door Looney Tunes
Vandaag om 12:33:56
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door bask185
Vandaag om 12:33:48
Projekt 083-338 door 44
Vandaag om 12:16:53
De bouw van een modulebaan met Nederlands Landschap door Klaas Zondervan
Vandaag om 12:09:34
Baanbouw Bosje77 door NS264
Vandaag om 12:06:28
MRDirect aansturen door JMRI door MRdirect
Vandaag om 11:20:33
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 10:57:55
Roßnitz door mass am see
Vandaag om 10:50:53
Alle CV waardes in 1x uitlezen DR5000? door Ronaldp
Vandaag om 10:12:45
Stoommachine door zuylen
Vandaag om 09:54:59
Nieuw n-spoor baantje...De Albula door bask185
Vandaag om 09:52:04
Trix E10: Trix decoder vervangen voor een Esu door Looney Tunes
Vandaag om 08:55:30
Rocrail gebruikersgroep door ron.kraaijkamp
Vandaag om 08:44:02
Hoe zaag je een Lima hondekop door? door Pauldg
Vandaag om 08:40:53
Falkensteiner bockerl door Leolin
Vandaag om 07:45:17
To sound of niet to sound door stefan88
Vandaag om 07:34:57
VERPLAATST: Huizen gezocht voor modelbaan, niet berg-omgeving. door Bert van Gelder
26 oktober 2020, 22:42:56
Nieuwe Noorse baan : Nordlandsbanen: Hell Stasjon - Polarsirkelen door hansberekvam
26 oktober 2020, 22:31:53
BNLS-Werkspoor - Bouw KleiNSpoor? NS Beel 2600 door GerardvV
26 oktober 2020, 22:31:03
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Christoph
26 oktober 2020, 22:10:48
IC Berlijn in H0. Welke rijtuigen heb ik nodig? door Fritsprt
26 oktober 2020, 21:50:53
Raadplaatje door Klaas Zondervan
26 oktober 2020, 21:41:23
Rottershausen TP IIIb(1956 - 1968) H0 door Falcon10
26 oktober 2020, 21:38:30
  

Auteur Topic: Probleem met Cobalt IP digital wisselmotoren  (gelezen 384 keer)

Nullem

  • Offline Offline
  • Berichten: 228
  • Bouwt Rhätische Bahn in spoor 0m
Probleem met Cobalt IP digital wisselmotoren
« Gepost op: 21 september 2020, 16:33:02 »
Een vraagje voor de digitale specialisten hier:

Ik heb een nieuwe batch cobalt IP digital wisselmotoren gekocht en wil deze programmeren. Volgens de specs zijn deze motoren geschikt voor 9-23 volt DCC of DC. De gebruikte centrale is een Intellibox II, gevoed door een Viessman trafo van 16 volt. Het adres programmeer ik geheel conform de gebruiksaanwijzing van Dccconcepts: voorlopig ken ik alle motoren het adres 1 toe. Het merkwaardige fenomeen doet zich voor dat de eerste twee motoren na het afronden van het programmeren niet omlopen via adres 1: ik hoor nog wel een heel zacht geluid van binnen als ik de Intellibox bedien. De derde wisselmotor was na het programmeren wel te bedienen, maar niet helemaal zoals ik dat graag zou willen: zie het filmpje en huiver...

https://youtu.be/nVCWME3_dOE

Omdat ik toen begon te vermoeden dat de eerste twee motoren wel eens een beetje opgeblazen konden zijn, heb ik de Intellibox II vervolgens aan een 9 volt Conrad voeding gehangen. Resultaat: alle overige wisselmotoren werken zonder problemen en de motor uit het filmpje werkt nu ook perfect. De eerste twee motoren zijn niet meer tot leven te wekken.

Wat zou hier aan de hand kunnen zijn? Ik ga er eigenlijk van uit dat als ik 16 Volt op een Intellibox II zet er geen 25 Volt of meer uitkomt. Zouden de specs van de Cobalt dan te optimistisch zijn?

Ik ben benieuwd wat de kenners vinden, groet!

Frans
« Laatst bewerkt op: 26 september 2020, 18:14:09 door Bert van Gelder »

Davos

  • Offline Offline
  • Berichten: 22
Re: probleem met Cobalt IP digital wisselmotoren
« Reactie #1 Gepost op: 25 september 2020, 12:14:42 »
Dag Frans,
Je hebt onder Filisur toch ook Cobalt hangen?
Die werken naar behoren, neem ik aan...

Gebruik je voor de nieuwe batch een andere verbindingen (Digitaal en/of trafo)?
Zo niet is dit wel heel vreemd.

Groet,
Jos 
RHB 0m en iets wat lijkt op Bahnhof Wiesen

BrightonBelle

  • Offline Offline
  • Berichten: 550
  • Southern....de oude dan
Re: probleem met Cobalt IP digital wisselmotoren
« Reactie #2 Gepost op: 25 september 2020, 13:38:10 »
Is de tweede helft van het filmpje met de lagere voeding? Naar mijn idee gaat hij idioot snel om, iig veel sneller dan de mijne dat doen.
Maar het lijkt me raar dat dit door een te hoge voedingsspanning zou komen???
Sorry, niet erg behulpzaam realiseer ik me....

Grtz Gerard

PS heb je ze ook op gewoon gelijkstroom getest?

Martin Welberg

  • FYA !!!
  • Offline Offline
  • Berichten: 8419
  • Team Mitropa FNDL
    • Martin Welberg Scenic Studios
Re: probleem met Cobalt IP digital wisselmotoren
« Reactie #3 Gepost op: 25 september 2020, 13:52:30 »
Vraag al neergeplempt bij Cobalt zelf?

Nullem

  • Offline Offline
  • Berichten: 228
  • Bouwt Rhätische Bahn in spoor 0m
Re: probleem met Cobalt IP digital wisselmotoren
« Reactie #4 Gepost op: 26 september 2020, 16:46:42 »
heren!

Dank voor jullie reacties.

@Jos:
Ik heb idd al twee verpakkingen met 12 wisselmotoren in gebruik. Omdat er in die twee verpakkingen uiteindelijk twee niet werkende motoren bleken te zitten heb ik deze nieuwste doos meteen getest, met bovengenoemd resultaat. De voeding is wel iets veranderd: voor de vorige batch motoren gebruikte ik een oude Titan transformator, die 14 Volt levert volgens de specs. Net even de voltmeter er op gezet: blijkt 17,4 Volt te zijn. De Viessmann trafo van 16 Volt levert volgens de meter 17,3 Volt.....
Schiet mij maar lek??.....

@Gerard:
Dezelfde voeding bij beide bewegingen. En idd heel snel. Een van de redenen waarom ik naar 9 Volt gegaan ben (9,4 Volt volgens de meter). En dan werkt hij probleemloos, met een beduidend langzamere omloop.

@Martin:
Dat is idd de aangewezen weg. In het verleden heb ik al eens contact met ze gehad vanwege een ander probleem: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=83006.0: dat contact verliep heel prettig, ook al kon het probleem niet opgelost worden. Nu heb ik met de leverancier van de motoren (die al heel vriendelijk en netjes nieuwe motoren toegezegd heeft) afgesproken dat hij als eerste contact met ze opneemt. In tweede instantie kan ik dat altijd nog doen.

Groet!  Frans