Doel:€250.00
Donaties:€107.50

Per saldo:€-142.50

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 23-11-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Messing laddertje met precies gelijke sporten door Marij Stoffels
Vandaag om 07:10:30
US Style freightcar kitje(s) door ArjanB
Vandaag om 01:03:42
Spoor op industrieterrein Lage Weide door Joop_L
Vandaag om 00:57:45
Belgische torpedowagens van Cockeril Sambre Chertal door Ronet-1981
25 november 2020, 23:42:58
Verdunnen verf op nitro basis door Bahn-AG
25 november 2020, 23:32:15
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Klaas Zondervan
25 november 2020, 23:28:42
M.s.v. De Percee bouwt aan nieuwe clubbaan door J. Moors
25 november 2020, 23:14:40
Amsterdam Weesperpoort als nieuw station door Modellbahnwagen
25 november 2020, 23:08:22
Bad Harzwald een fictieve havenbaan in spoor 0 door Wim Vink
25 november 2020, 23:03:55
Modelbouwwedstrijd op TV. door ingenium
25 november 2020, 22:54:29
Roco 2020, nieuws van de fabrikant door Karst Drenth
25 november 2020, 22:20:09
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door bask185
25 november 2020, 21:53:43
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Hans van de Burgt
25 november 2020, 21:46:29
Raadplaatje door Rick
25 november 2020, 21:38:13
Ervaring nieuwe Z21 app door Hans Grasmaijer
25 november 2020, 21:35:44
Ergensnergens in H0e door EricZmS
25 november 2020, 21:17:04
RTM in 0m door JanHdH
25 november 2020, 21:04:34
Onze 3d printer door Twanvuurens
25 november 2020, 20:58:22
Kellerstein; een nieuwe baan in H0 door Klaas Zondervan
25 november 2020, 20:54:28
Projekt 083-338 door Freek Jonkers
25 november 2020, 20:50:46
Dönsdorfer Bauberichte door Basilicum
25 november 2020, 20:30:14
Bruggen-IG: de spoorbrug in Geldrop in N door ATB
25 november 2020, 18:50:43
Bramsburg door EricZmS
25 november 2020, 18:25:41
Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
25 november 2020, 18:25:41
Nieuw n-spoor baantje...De Albula door Ronaldp
25 november 2020, 18:24:10
Dat overkomt mij niet. door NL-modelspoor
25 november 2020, 18:16:38
Rondom Charlois door Alewijn
25 november 2020, 17:59:15
Wat is er gebeurd met het "toon hier je nieuwe (model)spoor aanwinsten" draadje? door Marc tramt
25 november 2020, 17:57:10
Nieuwe Noorse baan : Nordlandsbanen: Hell Stasjon - Polarsirkelen door hansberekvam
25 november 2020, 17:28:23
Het oude station Blaak in H0 1970 - 1993 door Forever Rocofan
25 november 2020, 17:18:42
  

Auteur Topic: Roco E50 H0 met ESU LokPilot V4.0 na enige tijd rijden onbestuurbaar  (gelezen 1126 keer)

wob

  • Offline Offline
  • Berichten: 1298
  • Aachenau West
Roco E50 H0 met ESU LokPilot V4.0 na enige tijd rijden onbestuurbaar
« Gepost op: 19 augustus 2020, 21:54:30 »
Mijn Roco E50 heb ik 2017 voorzien van een ESU Lokpilot V 4.0 met NEM-stekker 652.

De loc liep tot voor kort probleemloos.
Maar nu, na ongeveer 10 minuten constant rijden, gaat het mis. De loc houdt plotseling even in of spuit dan ineens korte tijd weg. Op zulke momenten en daarna, is de loc onbestuurbaar. Onbereikbaar voor welk commando dan ook.

Als de loc een trein trekt doet het fenomeen zich wat sneller voor.
Ik heb daarom een sterk vermoeden dat de decoder op de een of andere manier te warm wordt.
Maar de decoder voelt echter niet oververhit aan.

Wat me ook bevreemdt is dat de loc tot nog toe steeds probleemloos gereden heeft. Het vreemde rijgedrag lijkt als het ware uit de lucht vallen.

Heeft iemand een idee wat er aan de hand zou kunnen zijn?
Heeft iemand soortgelijke ervaringen met ESU Lokpilot V 4.0?

Hoor graag.
Alvast dank.

Groet, Bas

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5592
  • ***
Re: Roco E50 H0 met ESU LokPilot V4.0 na enige tijd rijden onbestuurbaar
« Reactie #1 Gepost op: 19 augustus 2020, 22:15:04 »
Lijkt erop dat hij heet wordt en dan gek gaat doen. Geeft het ook een beetje aan omdat het sneller gebeurt als hij zwaarder belast is door de sleep wagons. Laat hem eens zonder kap rijden zodat je kunt voelen of de decoder inderdaad heet wordt.
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 11644
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Roco E50 H0 met ESU LokPilot V4.0 na enige tijd rijden onbestuurbaar
« Reactie #2 Gepost op: 20 augustus 2020, 09:19:25 »
Maar de decoder voelt echter niet oververhit aan.

Dat had Bas al gedaan ;)

v140

  • Offline Offline
  • Berichten: 540
Re: Roco E50 H0 met ESU LokPilot V4.0 na enige tijd rijden onbestuurbaar
« Reactie #3 Gepost op: 20 augustus 2020, 09:52:54 »
Hallo Bas

Kijk voor de zekerheid de motor eens na.
Kan zijn dat de lamellen tussen de polen dicht zitten.
Check ook eens het loopvlak van de motorpolen, Zit er nog genoeg koper op ?
Ik heb met twee Roco loc's het probleem gehad van een versleten motor.
De koperlaag was gewoon weggesleten. Daar kan een decoder niet goed tegen.
Het resultaat was exact wat je beschreef.

Gr.
Gr. Ron

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19353
Re: Roco E50 H0 met ESU LokPilot V4.0 na enige tijd rijden onbestuurbaar
« Reactie #4 Gepost op: 20 augustus 2020, 10:09:29 »
Ja, ik denk ook dat het meer de loc is, motor of tandwielen. Ik herken het toen een koolborstel gebroken bleek te zijn. Het gedrag wordt dan voor de decoder onvoorspelbaar die daardoor de motor niet goed meer kan regelen.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

wob

  • Offline Offline
  • Berichten: 1298
  • Aachenau West
Re: Roco E50 H0 met ESU LokPilot V4.0 na enige tijd rijden onbestuurbaar
« Reactie #5 Gepost op: 20 augustus 2020, 10:54:07 »
Hartelijk dank voor jullie reacties.

Ik zal eens goed kijken naar de motor en de overbrenging.
Wordt vervolgd.

Groet, Bas

wob

  • Offline Offline
  • Berichten: 1298
  • Aachenau West
Re: Roco E50 H0 met ESU LokPilot V4.0 na enige tijd rijden onbestuurbaar
« Reactie #6 Gepost op: 23 oktober 2020, 17:23:49 »
Inmiddels heb ik tijd gevonden om de E50 aan een nader onderzoek te onderwerpen.

Ik heb de loc gedemonteerd, maar niets kunnen vinden en vervolgens dus maar weer in elkaar gezet.
Het stroomverbruik bij vrijdraaiende wielen zag er ook normaal uit, namelijk 0,17 en 0,19 A respectievelijk achteruit- en vooruitdraaiend.

Als test vervolgens een andere decoder in de E50 geprikt -> probleemloos, ook bij langdurig rijden met trein aan de haak

Vervolgens heb ik de decoder van de E50 getest in een andere loc, met dezelfde trein aan de haak. En zowaar werd ook deze loc na verloop van enige tijd onbestuurbaar.

De voordehand liggende conclusie is dat er dus iets mis is met de decoder. (Het zou wel heel toevallig zijn als het anders is).
Maar wat?
De decoder wordt niet oververhit. Ook niet een klein beetje.
En de decoder laat zich normaal uitlezen op de centrale.

Ik denk dat het tijd wordt voor een reset.
Mocht dat niets opleveren, dan zal het er wel op uitdraaien dat de decoder moet worden vervangen. (3 jaar oud).

Groet, Bas

Bahn-AG

  • Offline Offline
  • Berichten: 701
Re: Roco E50 H0 met ESU LokPilot V4.0 na enige tijd rijden onbestuurbaar
« Reactie #7 Gepost op: 23 oktober 2020, 18:40:41 »
Hallo

Ik ken dit fenomeen alleen maar als CV53 veel te hoog staat ingesteld.
Zet CV5 eens op maximaal en knijp de Vmax eens met CV53.

Bart

wob

  • Offline Offline
  • Berichten: 1298
  • Aachenau West
Re: Roco E50 H0 met ESU LokPilot V4.0 na enige tijd rijden onbestuurbaar
« Reactie #8 Gepost op: 23 oktober 2020, 19:43:00 »
De huidige stand:
CV 5 -> 223 (max 255)
CV 53 -> 140 (140=default / max 255)

Ik kan ook nog de truc proberen met CV 54 -> 0 zetten en dan de loc op een lang stuk recht spoor: F1 activeren.
Dan zouden CV 2 en 51 t/m 56 automatisch optimaal ingesteld moeten worden.

Groet, Bas

Ben

  • Offline Offline
  • Berichten: 3873
Re: Roco E50 H0 met ESU LokPilot V4.0 na enige tijd rijden onbestuurbaar
« Reactie #9 Gepost op: 23 oktober 2020, 20:01:07 »
Jouw lok schakelt denk ik in de analoog modus (om een of andere reden) en is dan onbestuurbaar. Analoog herkenning in CV29 (bit 2) uitzetten lost dit op.

Gr, Ben.


wob

  • Offline Offline
  • Berichten: 1298
  • Aachenau West
Re: Roco E50 H0 met ESU LokPilot V4.0 na enige tijd rijden onbestuurbaar
« Reactie #10 Gepost op: 24 oktober 2020, 12:41:49 »
Omdat dit de simpelste ingreep is, heb ik dit meteen maar even uitgetest.
Dus CV 29 op 10 gezet (ipv 14). Analoog staat dan uit. Dit ook even gecheckt -> klopt.

Maar na ongeveer een half uur rijden ging het toch echt weer mis.
De testtrein reed met gemiddelde snelheid zijn rondjes, totdat die ineens kortdurend pijlsnel gelanceerd werd en dan weer terugviel naar normale snelheid. Dat gebeurt dan steeds achter elkaar en houdt uit zichzelf niet op. De loc is onbereikbaar voor welk commando dan ook.
Het enige dat helpt is de stoptoets of gewoon de stroom even afschakelen. Na enige seconden is de loc dan weer bereikbaar.

Ik vind het moeilijk te geloven dat dit gedrag te maken zou hebben met de instelling van de decoder.
Je zou toch zeggen dat er een of ander component in de decoder overhit raakt (en dat terwijl de decoder zelf absoluut niet overmatig warm aanvoelt).

Groet, Bas

wob

  • Offline Offline
  • Berichten: 1298
  • Aachenau West
Re: Roco E50 H0 met ESU LokPilot V4.0 na enige tijd rijden onbestuurbaar
« Reactie #11 Gepost op: 24 oktober 2020, 15:14:11 »
Ik ken dit fenomeen alleen maar als CV53 veel te hoog staat ingesteld.
Zet CV5 eens op maximaal en knijp de Vmax eens met CV53.

Bart
Nu ook deze test uitgevoerd:

CV53 geknepen van 140 naar 70
CV5 op maximaal gezet, namelijk 255

Vooralsnog geen succes. Ook bij deze waarden spuit de loc er op een geven moment vandoor en houdt vervolgens weer in.
Hetzelfde ongewenste gedrag dus.

Wat me opviel was dat de motor behoorlijk warm was. De warmte was overgedragen op het chassis van de testloc (Piko Hobby BR189). De decoder daarentegen was absoluut niet warm.
Dat de motor warm is hoeft op zich weinig te betekenen na enige tijd rijden. Maar toch bevreemdt het me omdat de loc al enige tijd stil stond met enkel de frontseinen brandende (gloeilampje).
Ik had eigenlijk eerder het omgekeerde verwacht: een verhitte decoder en een koele motor.

Groet, Bas

Ben

  • Offline Offline
  • Berichten: 3873
Re: Roco E50 H0 met ESU LokPilot V4.0 na enige tijd rijden onbestuurbaar
« Reactie #12 Gepost op: 24 oktober 2020, 15:18:48 »
Het ligt niet aan de lok, dat schreef je zelf. ;)

Als niets helpt: resetten en opnieuw instellen. Alle niet gebruikte protocollen uit, Railcom uit, analoog herkenning uit en rijden.

Gr, Ben.

VvKan

  • Offline Offline
  • Berichten: 324
  • Veroniek
Re: Roco E50 H0 met ESU LokPilot V4.0 na enige tijd rijden onbestuurbaar
« Reactie #13 Gepost op: 24 oktober 2020, 15:20:59 »
 ??? Misschien wat vogelen met de cruise control (uit, zwak, half, 3/4 ). Ik zou ook eerder een warme decoder verwachten, maar wie weet.
VERONIEK
0 0m H0 H0m TT Lenz ABC RailCom SBB BLS FO BVZ

bellejt

  • Offline Offline
  • Berichten: 812
    • Onze site
Re: Roco E50 H0 met ESU LokPilot V4.0 na enige tijd rijden onbestuurbaar
« Reactie #14 Gepost op: 24 oktober 2020, 16:18:04 »
quote : Als test vervolgens een andere decoder in de E50 geprikt -> probleemloos, ook bij langdurig rijden met trein aan de haak

Zegt toch genoeg dat de decoder een probleem heeft.Kliko er meer  :)
Greetings,salutations,groetjes,
http://www.johnnyrail.net/