Wat zijn we aan het bouwen? > Al het andere!

Foto-techniek voor modeltreinen, softwarematig grote scherptediepte (Focus Stack

(1/14) > >>

Syb030:
Soms heeft een nieuwe modelspoor-aanwinst niet direct met de trein te maken, maar vergroot die wel je treinplezier...

Ik werd gewezen op software die een koud kunstje maakt van focus stacken: oftewel: veel meer scherpte in een beeld krijgen.

Als je weleens met een macrolens hebt gefotografeerd, ken je het wel: op een klein stukje is de foto prachtig scherp, en de rest is vaag: wil je een loc van voor tot achteraan scherp krijgen, en dan lukt dat niet. Laat staan een treinstel of een hele trein.

Maar daar is - zo hoorde ik via een tip vandaag - software voor. Maak (op statief!) foto's van voorgrond tot achtergrond, en laat de computer er één beeld van maken.

Affinity photo heet het programma dat ik nu tien dagen ter free trial heb binnengehaald... Ik begrijp dat het ook in Photoshop kan, en in programma's als Helicon. En zo zijn er nog wel meer. De zoekterm die je nodig hebt heet "Focus Stacking".

Daar heb ik vanmiddag wat mee zitten spelen en ik ben heel blij met het resultaat...



In dit draadje ga ik vaker mijn treinenfoto's delen, iets vertellen over de gebruikte technieken. Lees en schrijf vooral mee!

Syb

MOVisser:
Ik zal zorgen dat de BR snel weer zijn weg naar huis terug vind, voor de foto's
Nog een paar frummeltjes...

Ronald Visser

GerardvV:
Met een 70mm lens, lange sluitertijd, hoge resolutie en voldoende afstand krijg je ook best een stevige scherptediepte.
Omdat je een hoge resolutie kiest kan je makkelijk een compleet scherpe uitsnede maken van een lange trein.
Tenminste zo probeer ik het altijd en dat lukt best aardig ;D

Huib:
Ja, het kan ook in Photoshop ;-)

Focus stacking werkt op zich prima, maar het gaat niet altijd even perfect. De software heeft nog wel eens moeite bij fijne structuren, zoals bij het door de takjes van een boom heen fotograferen. Helemaal van voor tot achter scherp is overigens best onnatuurlijk. Het is mooier om toch iets van onscherpte te houden.

De scherptediepte van je foto hangt direct af van de afstand tot de lens en van je diafragma (niet van je sluitertijd). Hoe verder van de lens, des te groter je scherptediepte wordt. Hoe kleiner het diafragma (hoe hoger het getal), des te groter je scherptediepte wordt. Om een beetje een scherpe foto van je modellen te maken, ga je het diafragma zover mogelijk dichtknijpen. Bijvoorbeeld naar F22 of hoger. De consequentie is dat je sluitertijd navenant langer wordt; er komt immers minder licht de lens binnen. Je komt al snel onder de 1/60 sec terecht en dan wordt een statief bijna onvermijdelijk. Het helpt ook om een langere lens te gebruiken en wat verder van je model af te gaan staan. Hier druk je wel het perspectief in elkaar. Door het diafragma te knijpen kun je zonder focus stacking aardig scherpe foto's maken. Overigens werkt focus stacking beter als je foto's met een flinke scherptediepte gebruikt.

Succes! Huib

Syb030:
Ha Gerard, heb op je Flickr gekeken. Inderdaad mooi! Ik vind dat beeld van je 042 met zelflossers heel netjes. Is dat met de 70mm genomen?

Ik vind het leuk om met verschillende technieken te experimenteren. De groothoek werking van een 35mm lens vind ik fraai, maakt locomotieven lekker imposant. Zoals deze:



En je hebt gelijk dat het prima mogelijk is om voor het web bruikbare afbeeldingen te maken zonder ingewikkelde programmatuur. De meeste mensen bekijken de plaatjes op hun telefoon of tablet. Dus klein is fijn. De kunst is dan om bij het fotograferen meer afstand te nemen, en dan 'slechts' een deeltje van het kader te gebruiken. Die superhoge resolutie is vaak nergens voor nodig.

Maar wel leuk.  ;D

@Huib, daar heb je ook gelijk in. Ik ben aan het experimenteren met een close up van een BR03-wiel. Dan moet je nog wat handmatig corrigeren op de output van de software. Spaakjes en zo zijn ook lastig voor de automaat. En toch gaat dat een stuk sneller dan álles handmatig corrigeren in GIMP... en over dit resultaat was ik wel tevreden.



En ik ben het nog niet zo gewend, dat ik zowel in het voorste als in het achterste wiel deze scherpte zie:



Kortom: het is nergens voor nodig, en voor webtoepassingen heb je het waarschijnlijk niet nodig. Maar leuk is het wel!

En daar hebben we de hobby voor, niewaar?






 

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie