Doel:€250.00
Donaties:€157.50

Per saldo:€-92.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 30-06-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Modeltrein Express eigen productie (nog niet bekend wat!) door Pauldg
Vandaag om 20:51:54
Onshape cursus door Joto
Vandaag om 20:48:22
BMB-deelname aan overige rijdagen of evenementen door Edsko Hekman
Vandaag om 20:39:29
NL baan: Frotterdam in h0 door schienenbus2012
Vandaag om 20:36:48
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 20:06:56
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Hendrik Jan
Vandaag om 20:02:53
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Floris
Vandaag om 20:00:27
Bahnstrecke 5867 door Frank 123
Vandaag om 19:29:10
LS-Models 2020, nieuws van de fabrikant. door Falcon10
Vandaag om 19:28:53
Busch 5968 belgische overweg (en wellicht NS-AKI?) een schop geven door Menno
Vandaag om 19:23:47
Depot + vervolg Vlieringen-2 door Pauldg
Vandaag om 18:59:29
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Railhopper
Vandaag om 18:49:37
Gezocht: enkelvoudige Loconet servodecoder? door VvKan
Vandaag om 18:19:39
De fabriek - Spoor 0 door Pauldg
Vandaag om 17:48:35
Frans loodsje et cetera door Noordernet
Vandaag om 17:16:54
Mauritsburg (H0) door mcnjasper
Vandaag om 16:54:52
Mat '36 445 door GerardvV
Vandaag om 16:48:51
Virgin HSL van Las Vegas naar SoCal een ((piep)klein) stapje dichterbij door iarnrod
Vandaag om 16:40:42
Peco rails code 55 of 80 voor ouder materieel? door Ronald Halma
Vandaag om 16:34:22
NS: intercity Den Haag-Aken in 2025 haalbaar door JKER
Vandaag om 15:56:54
Afbeeldingen van lokomotieven op Z21 zetten! door Daan in Las Vegas
Vandaag om 15:23:32
Baanbouw met Ecos besturing genaamd: Giessenstad Rbf door Esufreak
Vandaag om 15:10:15
Bouwen met messing en zagen met beugelzaag, zaagbladen 6/0 en 8/0 door GerardvV
Vandaag om 14:44:31
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door tuurtje
Vandaag om 14:16:38
NL-baan in Canada door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 13:54:03
NS Stoomverwarmingswagen door nighttrain1
Vandaag om 11:54:28
18-luiker in spoor 0 door Vincent S
Vandaag om 11:41:50
3D printen van niet meer leverbare onderdelen door MOVisser
Vandaag om 11:16:40
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 10:25:31
Toekomst van modeltreinbeurzen? door nkob
Vandaag om 10:15:32
  

Auteur Topic: Artitec DE2-probleem  (gelezen 2257 keer)

Andries

  • Offline Offline
  • Berichten: 335
Re: Artitec DE2-probleem
« Reactie #30 Gepost op: 29 juni 2020, 20:18:09 »
analoog met brugstekker : 21 -22 = 10,20V
over pin 4 en 16 meet ik 8,90v
over pin 20 en 16  9,57V
over 4 en 20:0,04V
« Laatst bewerkt op: 29 juni 2020, 20:37:59 door Andries »

Priegelman

  • Offline Offline
  • Berichten: 62
Re: Artitec DE2-probleem
« Reactie #31 Gepost op: 29 juni 2020, 20:39:07 »
Het zou wel eens kunnen dat er op de brugstekker een weerstandje hoort te zitten dat pin 4 met de gelijkgerichte voedingsspanning (pin 16) verbindt. Bij jou is dat weerstandje mogelijk afwezig. Als de brugstekker is zoals die in het schema op pagina 1 staat dan kan er tussen pin 4 en pin 16 geen spanning staan.

Je zou kunnen kijken wat er gebeurt als je de zaak onder spanning zet en dan pin 4 en pin 16 een draadje (of bedrade weerstand, pakweg 10k) verbindt.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19120
    • Pagina van klaas
Re: Artitec DE2-probleem
« Reactie #32 Gepost op: 29 juni 2020, 20:48:34 »
Ik kan je verzekeren dat er op de brugstekker niks meer zit dan op het schema staat. Dus 4 diodes en verder alleen doorverbindingen.

Transistor Q3 is een geval apart. De basis van deze transistor zit inderdaad nergens aan. Ik heb bij het uitpluizen van het schema de basis gemeten ten opzichte van alle andere punten op de print en nergens een verbinding gevonden.

Wat het probleem betreft, ik denk nu dat Q2 defect is.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Andries

  • Offline Offline
  • Berichten: 335
Re: Artitec DE2-probleem
« Reactie #33 Gepost op: 29 juni 2020, 21:03:09 »


Het zou wel eens kunnen dat er op de brugstekker een weerstandje hoort te zitten dat pin 4 met de gelijkgerichte voedingsspanning (pin 16) verbindt. Bij jou is dat weerstandje mogelijk afwezig. Als de brugstekker is zoals die in het schema op pagina 1 staat dan kan er tussen pin 4 en pin 16 geen spanning staan.

Je zou kunnen kijken wat er gebeurt als je de zaak onder spanning zet en dan pin 4 en pin 16 een draadje (of bedrade weerstand, pakweg 10k) verbindt.

Een weerstand van 10K heb ik, maar ik neem aan dat de brugstekker er dan af moet anders loopt de verbinding van 4 naar 16 gewoon door. Waar moet ik dan de spanning op zetten / hoe moet ik het een en ander aansluiten?
« Laatst bewerkt op: 29 juni 2020, 21:12:03 door Andries »

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19120
    • Pagina van klaas
Re: Artitec DE2-probleem
« Reactie #34 Gepost op: 29 juni 2020, 21:14:20 »
Uit je metingen blijkt dat er tussen 4 en 16 geen verbinding zit. Anders zou je daar geen spanning tussen kunnen meten.

De foto's die je laat zien, zijn dat 2 kanten van dezelfde brugstekker? Dan zitten er dus 10 diodes op en is hij anders dan de stekker die ik heb.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Andries

  • Offline Offline
  • Berichten: 335
Re: Artitec DE2-probleem
« Reactie #35 Gepost op: 29 juni 2020, 21:26:43 »
Ja,
Op de foto's: 2 kanten van dezelfde brugstekker. Ik kan kijken of ik nog een andere brugstekker heb - deze zat bij het treinstel. Van de DE1 weet ik dat er verschillende varianten van de printplaat waren - misschien hier ook?.
Moet die  transistor (BC817 - SMD) aan bijzondere specificaties voldoen, want er zijn meer soorten zag ik in de gauwigheid?

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19120
    • Pagina van klaas
Re: Artitec DE2-probleem
« Reactie #36 Gepost op: 29 juni 2020, 21:40:56 »
Dat jouw stekker anders is dan die van mij maakt de zaak wat gecompliceerder.

De BC817 is niet speciaal, ik denk dat alle varianten hier wel voldoen.
Je zou Q3 kunnen gebruiken als vervanger, die zit hier toch maar niks te doen.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Andries

  • Offline Offline
  • Berichten: 335
Re: Artitec DE2-probleem
« Reactie #37 Gepost op: 29 juni 2020, 21:42:28 »
Andere brugstekker van een DE1 erop gezet: wisselende front - en sluitverlichting werken. Dit is al een stap vooruit, want  de frontverlichting werkte niet. 
De interieurverlichting werkt nog niet - hoort hij dat analoog wel te doen?

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19120
    • Pagina van klaas
Re: Artitec DE2-probleem
« Reactie #38 Gepost op: 29 juni 2020, 21:44:29 »
De interieurverlichting staat analoog altijd aan. Als er voldoende spanning is uiteraard.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Priegelman

  • Offline Offline
  • Berichten: 62
Re: Artitec DE2-probleem
« Reactie #39 Gepost op: 29 juni 2020, 21:59:33 »
..
Wat het probleem betreft, ik denk nu dat Q2 defect is.

Dat betwijfel ik. Het niet branden van de verlichting wordt volgens mij veroorzaakt doordat Q1 geen basisstroom krijgt. Op pin 4 komt blijkens de metingen namelijk geen spanning te staan.

Andries, verbind pin 4 en pin 16 eens met die weerstand. Als de verlichting dan wel aangaat moet je op een van die soldeereilandjes op de brugstekker een weerstandje plaatsen om de verlichting met de brugstekker te laten werken.
Je kan ook kijken of het nu op de decoder wel wil werken. Eerst werkte het niet maar dat kwam door de kapotte zenerdiode. Dat is nu gerepareerd dus de verlichting zal met de decoder nu misschien wel werken.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19120
    • Pagina van klaas
Re: Artitec DE2-probleem
« Reactie #40 Gepost op: 29 juni 2020, 22:14:10 »
Oja, geen basisstroom op Q1, dat kan ook nog.
Het probleem bij deze manier van foutzoeken is dat Andries niet echt begrijpt hoe het werkt. Dat is geen schande, niet iedereen kan overal verstand van hebben, maar het maakt het wel lastig om snel tot een oplossing te komen.

Nog even terugkomen op Q2: Andries meet op de zenerdiode wel spanning, maar op de lijn naar R2-R3-R4-enz. niks. Daaruit concludeer ik dat Q2 defect is
« Laatst bewerkt op: 29 juni 2020, 22:17:58 door Klaas Zondervan »
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Priegelman

  • Offline Offline
  • Berichten: 62
Re: Artitec DE2-probleem
« Reactie #41 Gepost op: 29 juni 2020, 22:32:55 »

Dat is geen schande, niet iedereen kan overal verstand van hebben, maar het maakt het wel lastig om snel tot een oplossing te komen.
Mee eens.

Ik had even gemist dat er tussen pin 20 en R1, R2 en R3 gemeten is. Dat ziet er eigenlijk ook niet echt goed uit. Het is mogelijk om de basis van Q2 met de basis van Q3 te verbinden om dit uit te zoeken.

Andries, waar woon jij ergens? Als dat in regio Eindhoven is wil ik er ook wel zelf eens naar kijken, dat gaat waarschijnlijk wat sneller.

Andries

  • Offline Offline
  • Berichten: 335
Re: Artitec DE2-probleem
« Reactie #42 Gepost op: 29 juni 2020, 22:45:52 »

Het probleem bij deze manier van foutzoeken is dat Andries niet echt begrijpt hoe het werkt. Dat is geen schande, niet iedereen kan overal verstand van hebben, maar het maakt het wel lastig om snel tot een oplossing te komen

Klopt Klaas - weet er wel iets van maar niet meer dan dat! Met de brugstekker erop, staat er tussen tussen pin 4 en 16 spanning. Ik heb een draad met 8,2K weerstand tussen pen 4 en 16 gehouden, er gebeurt niets (geprobeerd met met beide verschillende brugstekkers erop). Digitaal zal ik morgen proberen (echtgenote wacht).

Regio Twente  is wel ver van Eindhoven zie ook PB. Alvast dank voor het aanbod.
« Laatst bewerkt op: 29 juni 2020, 22:48:39 door Andries »

Andries

  • Offline Offline
  • Berichten: 335
Re: Artitec DE2-probleem
« Reactie #43 Gepost op: 30 juni 2020, 17:55:02 »
Digitaal: binnenverlichting werkt niet.

Vanmiddag transistors gehaald. q2 vervangen. Resultaat: binnenverlichting brandt (m.u.v. de eerste - die is kapot): analoog en digitaal op f1. Probleem opgelost!

Grote dank aan Klaas en Priegelman. Wat ik precies gedaan heb (met de vervanging van de componenten) is me nog duister, maar alles functioneert. (y) (y)

Andries


Andries

  • Offline Offline
  • Berichten: 335
Re: Artitec DE2-probleem
« Reactie #44 Gepost op: 30 juni 2020, 21:52:37 »
De eerste brugstekker legt blijkbaar niet de juiste verbindingen, want als ik die gebruik, doet de interieurverlichting het niet; deze brandt wel met die uit de DE1.