Wat zijn we aan het bouwen? > Materieel

NS D 4101-45 spoor 0

(1/14) > >>

1795:
de etsplaten van de C8c (latjes) en de SS D (NS 4101-45) zijn binnen.

Ik begin met de D. Bodem onderdelen uit de ets knippen. (eigenlijk alles losknippen) Bufferbakl was bedacht om om te vouwen, maar dan blijf je met een lelijke sleuf zitten. Ik ga daar een plaatje overheen zetten. Ook zou je een U profiel kunnen gebruiken, met de etsdelen die je eraf haalf voor de maten en gaten als mal.
Let op, zit verschil in, ivm  bordes tredes.







rolfm:
Wederom knap stukje tekenwerk Edwin  (y)
Hopelijk kom je niet al teveel ontwerpfoutjes tegen maar daar valt meestal, met wat inventiviteit, wel een mouw aan te passen

Groeten Rolf

1795:
Nu met Onderstel verder gegaan. Toch maar nieuwe bufferbalken gemaakt, vond die op de etsplaat toch niet mooi, kijk maar op de foto wat je zelf vind. (ets gebruikt als maat/boor mal)


 Profielen stelbalk en bufferbalk Hassler U 6x2mm
 rest is hassler 2x3mm U (er tussen in)


 Begonnen met de bak. Helaas zijn bij de etser de wanden iets krom, waarschijnlijk heeft dat met proces te maken, hier moet meer weggeetst worden als bij de C8, die is gewoon recht.
 Dus voor de zekerheid maar wat profielen en strip erachter gezet, zodat het recht blijft. Waar kop en tussenwand komt, is dat niet nodig. Bij de deur profiel gebruikt, massief 2x3 en L profiel.
 Druk en boor van te voren de gaatjes/klinknagels door. Even opletten, er zijn een paar gaatjes niet aanwezig op de binnenkant, zelf even kijken waar je toch moet ponsen/boren.


 Vergeet niet de tralies achter de ramen te maken. Gaatjes even doorboren in de ets, makkelijkst is om uit een stukje strip een buigmalletje te maken. en soldeer de tralies aan de binnenkant, met ruimte genoeg om er later glas achter te plaatsen....














peterha:

--- Citaat van: 1795 op 29 juni 2020, 11:23:27 ---Toch maar nieuwe bufferbalken gemaakt, vond die op de etsplaat toch niet mooi, kijk maar op de foto wat je zelf vind.

--- Einde van citaat ---
Helemaal mee eens.

Maar waarom teken je dan niet aan de achterkant een streep als vouwlijn i.p.v. een gleuf door-en-door te etsen? Als je dan vouwt, blijft alles aan de voorkant in ieder geval dicht.
Ofschoon het natuurlijk niet zo strak/scherp wordt als een messing profiel  8)

Gert Arkema:
Dat is een afweging. Een vouwnaad gedeeltelijk door-etsen levert buiggemak op en strakke delen, maar ook een gleuf. Alleen halfetsen van de vouwnaad betekent moeilijker ombuigen; je hebt dan een of ander buigapparaat nodig om het strak te krijgen. Een derde mogelijk is het maken van een constructieve bufferbalk via optie 1 en dan het aanbrengen van een separate losse bufferbalk die ervoor gesoldeerd wordt. Maar dat levert weer een extra onderdeel op de etsplaat op.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie