Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Welke Duitse rangeerseinen bij eindstation door Reinout van Rees
Vandaag om 22:12:36
Aachenau West door Wim Vink
Vandaag om 22:10:56
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Hans van de Burgt
Vandaag om 21:53:36
BMB 00-modulebaan, Beveiliging door Edsko Hekman
Vandaag om 21:51:52
Ballast in kleur profirails door Kaptein Koek
Vandaag om 21:48:32
Class 66 van Märklin/Trix of van ESU? door Von Rondstadd
Vandaag om 21:44:13
Wasbenzine/residu door Martin Welberg
Vandaag om 21:38:19
Heen, En en Weer door Tomasso
Vandaag om 21:38:09
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door puntenglijder
Vandaag om 21:34:01
Projekt 083-338 door 44
Vandaag om 21:29:37
Simpel seinen aansturen door bask185
Vandaag om 21:03:05
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Ad Cleijsen
Vandaag om 20:51:50
Rijtuigen op De Meer door Thom
Vandaag om 20:43:00
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Luc2000
Vandaag om 20:32:57
DR5000, problemen met hoge locomotiefadressen door Remunj
Vandaag om 20:25:09
1e modelspoorbaan door Menno
Vandaag om 20:16:05
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Tomasso
Vandaag om 19:57:42
Kellerstein; een nieuwe baan in H0 door Romavami
Vandaag om 19:23:56
Hoe groen was de groene E-loc 1000-? door VAM65
Vandaag om 19:22:22
Raadplaatje door Duikeend
Vandaag om 19:00:31
goederentreincombinaties door Duikeend
Vandaag om 18:50:06
WeKra bouwt The Kraken. Een H0 attractie! door bask185
Vandaag om 18:43:30
The Summer of 69 door tuurtje
Vandaag om 18:11:27
Smalspoor trammetje (H0e 9mm) door JurS
Vandaag om 17:53:25
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 17:50:06
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Frank103
Vandaag om 17:36:15
Mooi weer om buiten te spelen door sncf231e
Vandaag om 17:15:11
Modelbouwen in een lijstje door Duizendpoot
Vandaag om 17:11:38
Doornvliet door cor_b
Vandaag om 16:28:20
Baanplan fabriek met spooraansluiting en kade H0 door Ruben90
Vandaag om 16:12:30
  

Auteur Topic: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?  (gelezen 1761 keer)

Pauldg

  • Online Online
  • Berichten: 3797
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #15 Gepost op: 06 april 2020, 19:10:25 »
Dat laatste is toch geen tegenstelling? Ik heb schakelende voedingen waar wisselstroom uit komt voor het voeden van halogeenlampjes. De frequentie is wel een stuk hoger dan 50 hz, maar dat zal die IB niet echt boeien denk ik..

Dit alles uiteraard terzijde.

Mvg, Paul
Ork ork ork, styreen snij je met een...

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #16 Gepost op: 06 april 2020, 19:55:43 »
Nouuwww, denk nog maar een keer ;D De diodes in de IB kunnen nog wel eens een heel stuk heter lopen op hogere frequenties. Ze schakelen waarschijnlijk te traag.

Dus ja, je hebt schakelende voedingen waar wisselspanning uit komt. Maar gangbaar zijn ze niet en ook niet zondemeer in te zetten als vervanging van een trafo. Net als altijd bevestigen uitzonderingen dus de regel. ;D


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Martin Welberg

  • FYA !!!
  • Online Online
  • Berichten: 8181
  • Team Mitropa FNDL
    • Martin Welberg Scenic Studios
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #17 Gepost op: 06 april 2020, 20:25:47 »
https://www.digitrax.com/products/power-supplies/ps2012e/

Beest van een voeding, heb ik achter mijn centrale zitten met de optie op meer boosters. Centrale 8A...

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3752
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #18 Gepost op: 06 april 2020, 20:30:48 »
Yep, Conrad levert ze ook! Maar dan zijn ze blauw. Hetzelfde ding. En die heb ik dus. Heeft kortsluitbeveiliging met een bimetaal, meen ik. Zou ik thuis effe moeten kijken.

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1278
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #19 Gepost op: 06 april 2020, 20:40:17 »
Hi All,

Houd er bij het verhaal van André wel rekening mee dat ze in de VS, net als in België en het Verenigd Koninkrijk een gepolariseerd net hebben. Nul altijd rechts (al ik me goed herinner en voeding links). In Nederland hebben we dat niet dus daar kun je niet ongestraft een netringleiding aanleggen. Grote kans dat je een forse kortsluiting maakt en half Zuid Holland zonder stroom zit.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Blausee-Mitholz

  • Offline Offline
  • Berichten: 226
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #20 Gepost op: 06 april 2020, 21:06:37 »
Ik heb slechte ervaring met trafo met groot vermogen.

Ik had problemen met de ECoS om die te ontzien heb ik nu een ECoS booster voor de rijstroom.

Echter toen ik de ECoS booster nog niet had wilde ik wel rijden. Mijn modelbaan vraagt ongeveer 3 ampere bij vol rijden (volgens de ECoS stroom monitor)
Ik had nog een power-3 van Uhlenbrock liggen. 3 amp is tegen het max aan van de Power-3 en met een 52VA trafo zakt de spanning dan ook snel in.
Welnu om spanning inzakken voor te zijn dacht ik slim te zijn en zetten voor de Power-3 een 150 VA trafo die ik nog het staan.
Mijn gedachte was als er sluiting is schakelt de Power-3 wel af (bij 3,5 A)
Een week ging het goed ook met kortsluiting echter na een week bij kortsluiting gaf de Power-3 de geest, het werd hem te veel.
Power-3 laten repareren eind torren waren defect.

Mijn advies (na deze ervaring) gewoon iedere booster een eigen passende (dus kleine) trafo.

Mvg, Johan

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18932
    • Pagina van klaas
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #21 Gepost op: 06 april 2020, 21:36:54 »
Houd er bij het verhaal van André wel rekening mee dat ze in de VS, net als in België en het Verenigd Koninkrijk een gepolariseerd net hebben. Nul altijd rechts (al ik me goed herinner en voeding links). In Nederland hebben we dat niet dus daar kun je niet ongestraft een netringleiding aanleggen. Grote kans dat je een forse kortsluiting maakt en half Zuid Holland zonder stroom zit.
Ik weet dat ze er in België niet zo streng de hand aan houden. Los daarvan zou ik een netleiding niet als ring aanleggen, is ook nergens voor nodig.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #22 Gepost op: 07 april 2020, 14:13:29 »
@Blausee-Mitholz Dat geeft me eerder te denken of ik de Power3 zou willen gebruiken dan een grote trafo ::) Vertrouwen op dat je voeding je booster beschermd is natuurlijk de omgekeerde wereld.

Wel zou ik zo dicht mogelijk na een zware voeding de boel in meer hapklare delen afzekeren. Bijvoorbeeld een 4-5A trage glaszekering naar zo'n Power3. Niet om dat laatste te beschermen maar de bekabeling (en mezelf als ik er mee bezig ga :angel:).

@phdirk Ik mis even hoe polarisatie en ringleiding iets met elkaar te maken hebben? Tenminste, ik neem niet aan dat André bedoelt dat hij primair en secundair van zijn voedingen deelt. Of dat hij de netspanning op meerdere plekken koppelt.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1278
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #23 Gepost op: 07 april 2020, 14:40:38 »
Hoi Timo en Klaas,

Klaas, ik weet dat het net in België formeel gepolariseerd is. Ik de praktijk zal dat wel wat minder zijn, dat geloof ik zonder meer.

Timo, zo lees ik het bericht van André weel als hij het heeft over een 110V ringleiding, maar misschien bedoelt hij gewoon stekerdozen.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18932
    • Pagina van klaas
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #24 Gepost op: 07 april 2020, 15:05:12 »
Hopelijk leest Andre nog mee en kan hij verduidelijken wat hij precies bedoelt met een 110V ringleiding.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #25 Gepost op: 07 april 2020, 15:06:30 »
Ow zo, heeft op zich niets met polarisatie te maken maar met boekhouding van de kabels. En misschien is in Nederland na een stekker de blauwe draad 230V boven aarde (in plaats van bruin) maar op zich kennen wij die boekhouding ook. ;D Niet dat ik ooit een lus van netspanning zou maken, zie je veel te makkelijk over het hoofd dat hij niet losgekoppeld is.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Marc tramt

  • Offline Offline
  • Berichten: 9049
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #26 Gepost op: 07 april 2020, 15:13:53 »
In Nederland hebben we dat niet dus daar kun je niet ongestraft een netringleiding aanleggen. Grote kans dat je een forse kortsluiting maakt en half Zuid Holland zonder stroom zit.
En daarom heb je dus ook nog een groepenkast met zekeringen én een hoofdzekering. Door klungelen aan je huisinstallatie een stroomstoring op het net veroorzaken is uitgesloten.
Trambaantje in h0
Rosestraat in 0/0m 
Tea Tray Depot in 0
www.modulebaan.nl  Charleroi - Route de Mons

Peter Kleton

  • Offline Offline
  • Berichten: 2652
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #27 Gepost op: 07 april 2020, 15:37:35 »
Wat is een gepolariseerd net ?Is dat wat anders dan het Ned. net ,met een 3 fasen draaistroomnet  en een nulleider ?
Of weet jij, Klaas , wat er bedoeld wordt hier ?
Peter MTS-er elektro )
NS 1924-heden.
 0 baan NS loks 2100 ,6200, 3900 ,SSN 023 en  eloks 1100,1200, 1300 en Mat 24 op 2 rail en bovenleiding .
 Er is 1 kopstation en 1 kruisingsstation in ovaal .Werkende lichtseinen .Ik ben bezig met de  bouw van een model van lok 3737

Blausee-Mitholz

  • Offline Offline
  • Berichten: 226
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #28 Gepost op: 07 april 2020, 16:39:53 »
@ Timo was ook een nood oplossing en tijdelijk bedoeld echter het eindigde eerder dan gewenst.
Maar dat is de de vraag van de vragensteller 3 boosters op 1 hele zware trafo.

Mvg, Johan

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18932
    • Pagina van klaas
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #29 Gepost op: 07 april 2020, 17:02:50 »
@Peter: het polariseren van het net zit in de constructie van wandcontactdozen en stekers. In Nederland kun je een steker op twee manieren in de wcd steken. In België hebben ze een z.g. penaarde, dat maakt dat de steker maar op één manier past. Daardoor kun je fase en nul niet verwisselen als alles goed is aangesloten. Ook andere landen hebben stekers waarvan de pennen zo gepositioneerd zijn dat andersom insteken niet kan.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.