Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

"Union Pacific's Power Shop", een nieuwe baan in H0 door Ronald Halma
Vandaag om 07:02:57
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door modelattic
Vandaag om 06:43:25
Fleischmann Profi-rails, productie wordt gestaakt! door Ronald Halma
Vandaag om 06:31:46
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Rondje_HO
Vandaag om 06:27:11
Baan in Los Angeles door Rondje_HO
Vandaag om 06:22:18
Handbediende wissel RocoLine met bedding door ex-DR V100
Vandaag om 04:25:40
NL baan: Frotterdam in h0 door Modellbahnwagen
Vandaag om 02:17:07
Trafo na laten kijken? door M@rk
Vandaag om 01:31:46
Lima NS1200, het opknappen/verbeteren. door Biesje
Vandaag om 00:08:45
18-luiker in spoor 0 door Huib
30 mei 2020, 23:54:48
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
30 mei 2020, 23:50:35
Buitenlust door Huib
30 mei 2020, 23:47:42
Spooraccessoires in diverse schalen, 3D-geprint. door spoorfreak
30 mei 2020, 23:22:22
Waldberg : Revived. door Rondje_HO
30 mei 2020, 23:13:35
Ondergrond rails: hoe doen jullie dat? door Menno
30 mei 2020, 22:43:36
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Tomasso
30 mei 2020, 22:42:39
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
30 mei 2020, 22:31:28
Vergelijk tussen Digikeijs, NS parts en andere NS seinen door ruudns
30 mei 2020, 22:21:16
Soldeerapparaat kopen, aanbevelingen? door Hans van de Burgt
30 mei 2020, 22:06:53
Roco wissels schakelen maar één kant op (DCC), maar analoog 14-16VAC beide kante door Klaas Zondervan
30 mei 2020, 21:14:25
Wasbenzine/residu door Erik Baas
30 mei 2020, 20:31:14
DCC Voedingsspanning servo Loksound H0 door spock
30 mei 2020, 19:48:26
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
30 mei 2020, 19:42:14
Rijdag bij Wullum NS door Remunj
30 mei 2020, 19:24:17
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Arjen B.
30 mei 2020, 19:20:02
Een secundair lijntje in de Puy de Dome en de (Haute) Loire anno 1968 door AndrevdG
30 mei 2020, 19:18:41
Roco NS1000, oud model, digitaliseren en pimpen door Casmir
30 mei 2020, 19:04:31
Welke perronbreedte voor Roco line door emanje
30 mei 2020, 18:50:25
Bouw Beel + "wat reed er achter de Beel" door Duikeend
30 mei 2020, 18:44:45
FCS, bestaat een Automatisch stop systeem? door ex-DR V100
30 mei 2020, 18:44:30
  

Auteur Topic: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?  (gelezen 1752 keer)

Pauldg

  • Offline Offline
  • Berichten: 3787
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #15 Gepost op: 06 april 2020, 19:10:25 »
Dat laatste is toch geen tegenstelling? Ik heb schakelende voedingen waar wisselstroom uit komt voor het voeden van halogeenlampjes. De frequentie is wel een stuk hoger dan 50 hz, maar dat zal die IB niet echt boeien denk ik..

Dit alles uiteraard terzijde.

Mvg, Paul
Ork ork ork, styreen snij je met een...

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #16 Gepost op: 06 april 2020, 19:55:43 »
Nouuwww, denk nog maar een keer ;D De diodes in de IB kunnen nog wel eens een heel stuk heter lopen op hogere frequenties. Ze schakelen waarschijnlijk te traag.

Dus ja, je hebt schakelende voedingen waar wisselspanning uit komt. Maar gangbaar zijn ze niet en ook niet zondemeer in te zetten als vervanging van een trafo. Net als altijd bevestigen uitzonderingen dus de regel. ;D


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Martin Welberg

  • FYA !!!
  • Offline Offline
  • Berichten: 8176
  • Team Mitropa FNDL
    • Martin Welberg Scenic Studios
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #17 Gepost op: 06 april 2020, 20:25:47 »
https://www.digitrax.com/products/power-supplies/ps2012e/

Beest van een voeding, heb ik achter mijn centrale zitten met de optie op meer boosters. Centrale 8A...

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3747
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #18 Gepost op: 06 april 2020, 20:30:48 »
Yep, Conrad levert ze ook! Maar dan zijn ze blauw. Hetzelfde ding. En die heb ik dus. Heeft kortsluitbeveiliging met een bimetaal, meen ik. Zou ik thuis effe moeten kijken.

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1277
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #19 Gepost op: 06 april 2020, 20:40:17 »
Hi All,

Houd er bij het verhaal van André wel rekening mee dat ze in de VS, net als in België en het Verenigd Koninkrijk een gepolariseerd net hebben. Nul altijd rechts (al ik me goed herinner en voeding links). In Nederland hebben we dat niet dus daar kun je niet ongestraft een netringleiding aanleggen. Grote kans dat je een forse kortsluiting maakt en half Zuid Holland zonder stroom zit.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Blausee-Mitholz

  • Offline Offline
  • Berichten: 224
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #20 Gepost op: 06 april 2020, 21:06:37 »
Ik heb slechte ervaring met trafo met groot vermogen.

Ik had problemen met de ECoS om die te ontzien heb ik nu een ECoS booster voor de rijstroom.

Echter toen ik de ECoS booster nog niet had wilde ik wel rijden. Mijn modelbaan vraagt ongeveer 3 ampere bij vol rijden (volgens de ECoS stroom monitor)
Ik had nog een power-3 van Uhlenbrock liggen. 3 amp is tegen het max aan van de Power-3 en met een 52VA trafo zakt de spanning dan ook snel in.
Welnu om spanning inzakken voor te zijn dacht ik slim te zijn en zetten voor de Power-3 een 150 VA trafo die ik nog het staan.
Mijn gedachte was als er sluiting is schakelt de Power-3 wel af (bij 3,5 A)
Een week ging het goed ook met kortsluiting echter na een week bij kortsluiting gaf de Power-3 de geest, het werd hem te veel.
Power-3 laten repareren eind torren waren defect.

Mijn advies (na deze ervaring) gewoon iedere booster een eigen passende (dus kleine) trafo.

Mvg, Johan

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18914
    • Pagina van klaas
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #21 Gepost op: 06 april 2020, 21:36:54 »
Houd er bij het verhaal van André wel rekening mee dat ze in de VS, net als in België en het Verenigd Koninkrijk een gepolariseerd net hebben. Nul altijd rechts (al ik me goed herinner en voeding links). In Nederland hebben we dat niet dus daar kun je niet ongestraft een netringleiding aanleggen. Grote kans dat je een forse kortsluiting maakt en half Zuid Holland zonder stroom zit.
Ik weet dat ze er in België niet zo streng de hand aan houden. Los daarvan zou ik een netleiding niet als ring aanleggen, is ook nergens voor nodig.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #22 Gepost op: 07 april 2020, 14:13:29 »
@Blausee-Mitholz Dat geeft me eerder te denken of ik de Power3 zou willen gebruiken dan een grote trafo ::) Vertrouwen op dat je voeding je booster beschermd is natuurlijk de omgekeerde wereld.

Wel zou ik zo dicht mogelijk na een zware voeding de boel in meer hapklare delen afzekeren. Bijvoorbeeld een 4-5A trage glaszekering naar zo'n Power3. Niet om dat laatste te beschermen maar de bekabeling (en mezelf als ik er mee bezig ga :angel:).

@phdirk Ik mis even hoe polarisatie en ringleiding iets met elkaar te maken hebben? Tenminste, ik neem niet aan dat André bedoelt dat hij primair en secundair van zijn voedingen deelt. Of dat hij de netspanning op meerdere plekken koppelt.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1277
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #23 Gepost op: 07 april 2020, 14:40:38 »
Hoi Timo en Klaas,

Klaas, ik weet dat het net in België formeel gepolariseerd is. Ik de praktijk zal dat wel wat minder zijn, dat geloof ik zonder meer.

Timo, zo lees ik het bericht van André weel als hij het heeft over een 110V ringleiding, maar misschien bedoelt hij gewoon stekerdozen.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18914
    • Pagina van klaas
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #24 Gepost op: 07 april 2020, 15:05:12 »
Hopelijk leest Andre nog mee en kan hij verduidelijken wat hij precies bedoelt met een 110V ringleiding.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #25 Gepost op: 07 april 2020, 15:06:30 »
Ow zo, heeft op zich niets met polarisatie te maken maar met boekhouding van de kabels. En misschien is in Nederland na een stekker de blauwe draad 230V boven aarde (in plaats van bruin) maar op zich kennen wij die boekhouding ook. ;D Niet dat ik ooit een lus van netspanning zou maken, zie je veel te makkelijk over het hoofd dat hij niet losgekoppeld is.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Marc tramt

  • Offline Offline
  • Berichten: 9047
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #26 Gepost op: 07 april 2020, 15:13:53 »
In Nederland hebben we dat niet dus daar kun je niet ongestraft een netringleiding aanleggen. Grote kans dat je een forse kortsluiting maakt en half Zuid Holland zonder stroom zit.
En daarom heb je dus ook nog een groepenkast met zekeringen én een hoofdzekering. Door klungelen aan je huisinstallatie een stroomstoring op het net veroorzaken is uitgesloten.
Trambaantje in h0
Rosestraat in 0/0m 
Tea Tray Depot in 0
www.modulebaan.nl  Charleroi - Route de Mons

Peter Kleton

  • Offline Offline
  • Berichten: 2649
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #27 Gepost op: 07 april 2020, 15:37:35 »
Wat is een gepolariseerd net ?Is dat wat anders dan het Ned. net ,met een 3 fasen draaistroomnet  en een nulleider ?
Of weet jij, Klaas , wat er bedoeld wordt hier ?
Peter MTS-er elektro )
NS 1924-heden.
 0 baan NS loks 2100 ,6200, 3900 ,SSN 023 en  eloks 1100,1200, 1300 en Mat 24 op 2 rail en bovenleiding .
 Er is 1 kopstation en 1 kruisingsstation in ovaal .Werkende lichtseinen .Ik ben bezig met de  bouw van een model van lok 3737

Blausee-Mitholz

  • Offline Offline
  • Berichten: 224
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #28 Gepost op: 07 april 2020, 16:39:53 »
@ Timo was ook een nood oplossing en tijdelijk bedoeld echter het eindigde eerder dan gewenst.
Maar dat is de de vraag van de vragensteller 3 boosters op 1 hele zware trafo.

Mvg, Johan

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18914
    • Pagina van klaas
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #29 Gepost op: 07 april 2020, 17:02:50 »
@Peter: het polariseren van het net zit in de constructie van wandcontactdozen en stekers. In Nederland kun je een steker op twee manieren in de wcd steken. In België hebben ze een z.g. penaarde, dat maakt dat de steker maar op één manier past. Daardoor kun je fase en nul niet verwisselen als alles goed is aangesloten. Ook andere landen hebben stekers waarvan de pennen zo gepositioneerd zijn dat andersom insteken niet kan.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.