Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Richting stoomlocomotief bij pendeltreinen. door Olav
Vandaag om 06:40:56
Buitenlust door sander1985
Vandaag om 06:37:37
Soldeerapparaat kopen, aanbevelingen? door Remunj
Vandaag om 06:29:30
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 03:13:15
BNLS-Werkspoor - Bouw 3900 van DJH/Modelloco met tips voor beginners door prutser
Vandaag om 00:24:14
Tortoise wisselmotor niet met Littfinsky M-DEC-DC aan te sturen? door piet kleve
Vandaag om 00:00:09
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door Hans van de Burgt
27 mei 2020, 23:55:56
Doornvliet door cor_b
27 mei 2020, 23:31:04
Heuvelland, een tentoonstellingsbaantje in H0 door Peter Kleton
27 mei 2020, 23:09:34
Trix Express lok maakt piepend geluid en hapert, suggesties? door Menno
27 mei 2020, 23:08:45
Heen, En en Weer door Menno
27 mei 2020, 23:05:32
Projekt 083-338 door Noordernet
27 mei 2020, 22:54:18
BNLS-module: "Werkspoor-Kathedraal" door NS264
27 mei 2020, 22:49:08
NTM goederenwagens in Spoor-0 door RutgerSHM
27 mei 2020, 22:42:45
BNLS-Module: Grasland - de keerlussen met schaduwbakken door St00mboy
27 mei 2020, 22:36:23
Roco z21 verbinden met 10764 werkt niet! door St00mboy
27 mei 2020, 22:35:13
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Quinzeedied
27 mei 2020, 22:29:12
Fleischmann Profi-rails, productie wordt gestaakt! door Nijboer
27 mei 2020, 22:26:09
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Sander.
27 mei 2020, 22:08:32
Mehano Blue Tiger H0, kap openen voor inbouw decoder, ASB's en andere problemen door wob
27 mei 2020, 22:08:03
Groterdamse projecten door Tulpendaal
27 mei 2020, 22:02:29
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
27 mei 2020, 21:53:32
Roco wissels schakelen maar één kant op (DCC), maar analoog 14-16VAC beide kante door phdirk
27 mei 2020, 21:49:14
Van Eijs naar Wijlre en naar Schin op Geul door dennie
27 mei 2020, 21:38:36
Spoor III in Nederland gebruikt? door Klaas Zondervan
27 mei 2020, 21:33:47
Welke perronbreedte voor Roco line door mtr
27 mei 2020, 21:31:40
Spoor nul RijGroep NoordOost/Nederland door g-j
27 mei 2020, 21:19:06
Digikeijs DR4018: Seinen aansturen door Belgaboy
27 mei 2020, 20:56:25
Raadplaatje door Daan Neijenhuis
27 mei 2020, 20:54:29
Testbaantje in een koffer, h0f door minibart
27 mei 2020, 20:45:58
  

Auteur Topic: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?  (gelezen 1743 keer)

Pauldg

  • Offline Offline
  • Berichten: 3779
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #15 Gepost op: 06 april 2020, 19:10:25 »
Dat laatste is toch geen tegenstelling? Ik heb schakelende voedingen waar wisselstroom uit komt voor het voeden van halogeenlampjes. De frequentie is wel een stuk hoger dan 50 hz, maar dat zal die IB niet echt boeien denk ik..

Dit alles uiteraard terzijde.

Mvg, Paul
Ork ork ork, styreen snij je met een...

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #16 Gepost op: 06 april 2020, 19:55:43 »
Nouuwww, denk nog maar een keer ;D De diodes in de IB kunnen nog wel eens een heel stuk heter lopen op hogere frequenties. Ze schakelen waarschijnlijk te traag.

Dus ja, je hebt schakelende voedingen waar wisselspanning uit komt. Maar gangbaar zijn ze niet en ook niet zondemeer in te zetten als vervanging van een trafo. Net als altijd bevestigen uitzonderingen dus de regel. ;D


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Martin Welberg

  • FYA !!!
  • Offline Offline
  • Berichten: 8163
  • Team Mitropa FNDL
    • Martin Welberg Scenic Studios
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #17 Gepost op: 06 april 2020, 20:25:47 »
https://www.digitrax.com/products/power-supplies/ps2012e/

Beest van een voeding, heb ik achter mijn centrale zitten met de optie op meer boosters. Centrale 8A...

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3746
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #18 Gepost op: 06 april 2020, 20:30:48 »
Yep, Conrad levert ze ook! Maar dan zijn ze blauw. Hetzelfde ding. En die heb ik dus. Heeft kortsluitbeveiliging met een bimetaal, meen ik. Zou ik thuis effe moeten kijken.

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1274
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #19 Gepost op: 06 april 2020, 20:40:17 »
Hi All,

Houd er bij het verhaal van André wel rekening mee dat ze in de VS, net als in België en het Verenigd Koninkrijk een gepolariseerd net hebben. Nul altijd rechts (al ik me goed herinner en voeding links). In Nederland hebben we dat niet dus daar kun je niet ongestraft een netringleiding aanleggen. Grote kans dat je een forse kortsluiting maakt en half Zuid Holland zonder stroom zit.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Blausee-Mitholz

  • Offline Offline
  • Berichten: 221
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #20 Gepost op: 06 april 2020, 21:06:37 »
Ik heb slechte ervaring met trafo met groot vermogen.

Ik had problemen met de ECoS om die te ontzien heb ik nu een ECoS booster voor de rijstroom.

Echter toen ik de ECoS booster nog niet had wilde ik wel rijden. Mijn modelbaan vraagt ongeveer 3 ampere bij vol rijden (volgens de ECoS stroom monitor)
Ik had nog een power-3 van Uhlenbrock liggen. 3 amp is tegen het max aan van de Power-3 en met een 52VA trafo zakt de spanning dan ook snel in.
Welnu om spanning inzakken voor te zijn dacht ik slim te zijn en zetten voor de Power-3 een 150 VA trafo die ik nog het staan.
Mijn gedachte was als er sluiting is schakelt de Power-3 wel af (bij 3,5 A)
Een week ging het goed ook met kortsluiting echter na een week bij kortsluiting gaf de Power-3 de geest, het werd hem te veel.
Power-3 laten repareren eind torren waren defect.

Mijn advies (na deze ervaring) gewoon iedere booster een eigen passende (dus kleine) trafo.

Mvg, Johan

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18884
    • Pagina van klaas
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #21 Gepost op: 06 april 2020, 21:36:54 »
Houd er bij het verhaal van André wel rekening mee dat ze in de VS, net als in België en het Verenigd Koninkrijk een gepolariseerd net hebben. Nul altijd rechts (al ik me goed herinner en voeding links). In Nederland hebben we dat niet dus daar kun je niet ongestraft een netringleiding aanleggen. Grote kans dat je een forse kortsluiting maakt en half Zuid Holland zonder stroom zit.
Ik weet dat ze er in België niet zo streng de hand aan houden. Los daarvan zou ik een netleiding niet als ring aanleggen, is ook nergens voor nodig.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #22 Gepost op: 07 april 2020, 14:13:29 »
@Blausee-Mitholz Dat geeft me eerder te denken of ik de Power3 zou willen gebruiken dan een grote trafo ::) Vertrouwen op dat je voeding je booster beschermd is natuurlijk de omgekeerde wereld.

Wel zou ik zo dicht mogelijk na een zware voeding de boel in meer hapklare delen afzekeren. Bijvoorbeeld een 4-5A trage glaszekering naar zo'n Power3. Niet om dat laatste te beschermen maar de bekabeling (en mezelf als ik er mee bezig ga :angel:).

@phdirk Ik mis even hoe polarisatie en ringleiding iets met elkaar te maken hebben? Tenminste, ik neem niet aan dat André bedoelt dat hij primair en secundair van zijn voedingen deelt. Of dat hij de netspanning op meerdere plekken koppelt.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1274
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #23 Gepost op: 07 april 2020, 14:40:38 »
Hoi Timo en Klaas,

Klaas, ik weet dat het net in België formeel gepolariseerd is. Ik de praktijk zal dat wel wat minder zijn, dat geloof ik zonder meer.

Timo, zo lees ik het bericht van André weel als hij het heeft over een 110V ringleiding, maar misschien bedoelt hij gewoon stekerdozen.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18884
    • Pagina van klaas
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #24 Gepost op: 07 april 2020, 15:05:12 »
Hopelijk leest Andre nog mee en kan hij verduidelijken wat hij precies bedoelt met een 110V ringleiding.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #25 Gepost op: 07 april 2020, 15:06:30 »
Ow zo, heeft op zich niets met polarisatie te maken maar met boekhouding van de kabels. En misschien is in Nederland na een stekker de blauwe draad 230V boven aarde (in plaats van bruin) maar op zich kennen wij die boekhouding ook. ;D Niet dat ik ooit een lus van netspanning zou maken, zie je veel te makkelijk over het hoofd dat hij niet losgekoppeld is.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Marc tramt

  • Offline Offline
  • Berichten: 9038
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #26 Gepost op: 07 april 2020, 15:13:53 »
In Nederland hebben we dat niet dus daar kun je niet ongestraft een netringleiding aanleggen. Grote kans dat je een forse kortsluiting maakt en half Zuid Holland zonder stroom zit.
En daarom heb je dus ook nog een groepenkast met zekeringen én een hoofdzekering. Door klungelen aan je huisinstallatie een stroomstoring op het net veroorzaken is uitgesloten.
Trambaantje in h0
Rosestraat in 0/0m 
Tea Tray Depot in 0
www.modulebaan.nl  Charleroi - Route de Mons

Peter Kleton

  • Offline Offline
  • Berichten: 2646
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #27 Gepost op: 07 april 2020, 15:37:35 »
Wat is een gepolariseerd net ?Is dat wat anders dan het Ned. net ,met een 3 fasen draaistroomnet  en een nulleider ?
Of weet jij, Klaas , wat er bedoeld wordt hier ?
Peter MTS-er elektro )
NS 1924-heden.
 0 baan NS loks 2100 ,6200, 3900 ,SSN 023 en  eloks 1100,1200, 1300 en Mat 24 op 2 rail en bovenleiding .
 Er is 1 kopstation en 1 kruisingsstation in ovaal .Werkende lichtseinen .Ik ben bezig met de  bouw van een model van lok 3737

Blausee-Mitholz

  • Offline Offline
  • Berichten: 221
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #28 Gepost op: 07 april 2020, 16:39:53 »
@ Timo was ook een nood oplossing en tijdelijk bedoeld echter het eindigde eerder dan gewenst.
Maar dat is de de vraag van de vragensteller 3 boosters op 1 hele zware trafo.

Mvg, Johan

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18884
    • Pagina van klaas
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #29 Gepost op: 07 april 2020, 17:02:50 »
@Peter: het polariseren van het net zit in de constructie van wandcontactdozen en stekers. In Nederland kun je een steker op twee manieren in de wcd steken. In België hebben ze een z.g. penaarde, dat maakt dat de steker maar op één manier past. Daardoor kun je fase en nul niet verwisselen als alles goed is aangesloten. Ook andere landen hebben stekers waarvan de pennen zo gepositioneerd zijn dat andersom insteken niet kan.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.