Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Baan in Los Angeles door AndrevdG
Vandaag om 05:40:25
Handbediende wissel RocoLine met bedding door ex-DR V100
Vandaag om 04:25:40
Fleischmann Profi-rails, productie wordt gestaakt! door Modellbahnwagen
Vandaag om 02:40:03
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door AndrevdG
Vandaag om 02:22:32
NL baan: Frotterdam in h0 door Modellbahnwagen
Vandaag om 02:17:07
Trafo na laten kijken? door M@rk
Vandaag om 01:31:46
Lima NS1200, het opknappen/verbeteren. door Biesje
Vandaag om 00:08:45
18-luiker in spoor 0 door Huib
30 mei 2020, 23:54:48
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
30 mei 2020, 23:50:35
Buitenlust door Huib
30 mei 2020, 23:47:42
Spooraccessoires in diverse schalen, 3D-geprint. door spoorfreak
30 mei 2020, 23:22:22
Waldberg : Revived. door Rondje_HO
30 mei 2020, 23:13:35
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Menno
30 mei 2020, 23:08:09
Ondergrond rails: hoe doen jullie dat? door Menno
30 mei 2020, 22:43:36
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Tomasso
30 mei 2020, 22:42:39
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
30 mei 2020, 22:31:28
Vergelijk tussen Digikeijs, NS parts en andere NS seinen door ruudns
30 mei 2020, 22:21:16
Soldeerapparaat kopen, aanbevelingen? door Hans van de Burgt
30 mei 2020, 22:06:53
Roco wissels schakelen maar één kant op (DCC), maar analoog 14-16VAC beide kante door Klaas Zondervan
30 mei 2020, 21:14:25
Wasbenzine/residu door Erik Baas
30 mei 2020, 20:31:14
DCC Voedingsspanning servo Loksound H0 door spock
30 mei 2020, 19:48:26
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
30 mei 2020, 19:42:14
Rijdag bij Wullum NS door Remunj
30 mei 2020, 19:24:17
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Arjen B.
30 mei 2020, 19:20:02
Een secundair lijntje in de Puy de Dome en de (Haute) Loire anno 1968 door AndrevdG
30 mei 2020, 19:18:41
Roco NS1000, oud model, digitaliseren en pimpen door Casmir
30 mei 2020, 19:04:31
Welke perronbreedte voor Roco line door emanje
30 mei 2020, 18:50:25
Bouw Beel + "wat reed er achter de Beel" door Duikeend
30 mei 2020, 18:44:45
FCS, bestaat een Automatisch stop systeem? door ex-DR V100
30 mei 2020, 18:44:30
BNLS-Werkspoor - Bouw 3900 van DJH/Modelloco met tips voor beginners door Gerke
30 mei 2020, 18:28:42
  

Auteur Topic: Trein stopt op wissel  (gelezen 706 keer)

Rolando

  • Modelspoorbaan Fleischmann
  • Offline Offline
  • Berichten: 290
  • Het kind in jezelf blijven
    • Modelspoorbaan Fleischmann
Trein stopt op wissel
« Gepost op: 01 april 2020, 11:20:41 »
Ik heb op mijn modelbaan deze wissels ook liggen, weet even niet de juiste naam, vandaar de foto.


Het probleem is dat ik op een aantal wissels met de treinen problemen heb met het rijden.
Soms dan stoppen ze op de wissel, zetje geven en ze rijden weer door.
Maar het vreemde is dat bij het rechtdoor rijden sommige wel doorrijden, zet je de wissel op afslaan dan stopt die.

Ik heb een ringleiding onder de baan liggen en heb dus op bepaalde stukken extra stroompunten.
Ook bij de wissels heb ik vlakbij zo'n extra stroompunt liggen.
Nu vraag ik mij af of ik dan ook op de wissel zelf een extra stroompunt moet vastmaken om dit probleem op te lossen.

Heeft iemand hier ervaring mee of hebben jullie tips wat ik eventueel anders moet doen.
Alvast weer bedankt
« Laatst bewerkt op: 01 april 2020, 13:08:22 door Bert van Gelder »
Groet van Roland

Mijn HO analoge modelbaan volgen  : http://modelspoorbaan.jouwweb.nl/
Bezig met : 1ste module van 250 cm x 60 cm
Rangeerterrein met laden en lossen kolenwagons

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18914
    • Pagina van klaas
Re: Trein stopt op wissel
« Reactie #1 Gepost op: 01 april 2020, 11:57:56 »
Ziet er uit als Fleischmann Modellgleis.
De tongen van dit wissel krijgen hun stroom via het scharnierpunt en van de spoorstaaf waar ze tegenaan liggen. Door corrosie kan het contact slechter worden. Kun je verhelpen door de tong apart van stroom te voorzien via een dun flexibel draadje dat je er tegenaan soldeert.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

gruspoor

  • Offline Offline
  • Berichten: 135
Re: Trein stopt op wissel
« Reactie #2 Gepost op: 01 april 2020, 13:23:24 »
Zitten beide draadbrugjes (denkende wissels), lijken wat op nietjes, er nog goed in?
Groetjes Gert

Soest in H0


Montanbahn

  • Offline Offline
  • Berichten: 31
Re: Trein stopt op wissel
« Reactie #3 Gepost op: 01 april 2020, 13:26:29 »
Wanneer je goed naar de foto kijkt zie je ze duidelijk zitten.  Onderin het wissel zit een dun messing plaatje met een aantal 'vingers'. Bij slecht contact is dit onderdeel vaak het probleem. Testje:  Bij een stilstaande lok even op de wisseltong drukken. Rijdt deze dan weer moet je het daar zoeken.

A.Z.

Arjen52

  • Offline Offline
  • Berichten: 1160
  • Oude meuk in h0
Re: Trein stopt op wissel
« Reactie #4 Gepost op: 01 april 2020, 13:56:09 »
Rolando, de opmerkingen van de vorige reageerders zijn zeker terecht.
Maar doet zich dit probleem voor bij alle locs of bij specifieke locomotieven?
In dat laatste geval kan het ook aan de stroomafname aan de rechterkant van de loc liggen. Wanneer slechts vanaf één wiel de stroomafname goed is en dat wiel staat op het plastic puntstuk, dan stopt de loc.
Als je de loc omdraait zal zich het probleem kunnen voordoen bij rechtdoor rijden.
Wanneer er snel gereden wordt merk je dat niet zo, want dan rijdt de loc nog even door en krijgt zij rechts weer spanning.
Zelf heb ik dit probleem gehad bij de FLM dieselloc 1306.

Rolando

  • Modelspoorbaan Fleischmann
  • Offline Offline
  • Berichten: 290
  • Het kind in jezelf blijven
    • Modelspoorbaan Fleischmann
Re: Trein stopt op wissel
« Reactie #5 Gepost op: 01 april 2020, 14:22:01 »
Okee dit zijn een hoop tips waar ik wat mee kan.
Ik ga daar eens even mee aan de slag.

Ook met de treinen heb ik nog niet opgelet of ze het allemaal doen. Want inderdaad had ik er met een andere dieselloc bij mijn weten geen last van, maar de stoomlocs die ik nu aan het testen ben wel.
Dus ook daar zal ik even naar gaan kijken. Dus weer even wat werk aan de winkel, maar dat geeft niet.

Iedereen alvast bedankt voor het reageren (y), kan ik weer even puzzelen.
Groet van Roland

Mijn HO analoge modelbaan volgen  : http://modelspoorbaan.jouwweb.nl/
Bezig met : 1ste module van 250 cm x 60 cm
Rangeerterrein met laden en lossen kolenwagons

jandcargo

  • Offline Offline
  • Berichten: 851
Re: Trein stopt op wissel
« Reactie #6 Gepost op: 01 april 2020, 14:36:27 »
Hallo,

Als je een multimeter hebt kun je eenvoudig meten of er spanning op de wisseltongen staat bij de verschillende wisselstanden. is dit, bij een juiste meting, niet het geval dan ligt het probleem bij je toevoer van stroom aan je wisseltong.
Soms helpt het om met een scherp schroevendraaiertje wat blank te krabben en anders een draadje solderen.
Heb je geen multimeter dan kan het ook met een modelbouwlampje en twee draadjes.
Is dit allemaal in orde dan ligt het ws aan vuile wielen van de loc.

succes groeten jandcargo

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 11047
  • Live your life as you please!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Trein stopt op wissel
« Reactie #7 Gepost op: 01 april 2020, 14:53:38 »
Roland, doe dit en het is opgelost... echt waar:

Ziet er uit als Fleischmann Modellgleis.
De tongen van dit wissel krijgen hun stroom via het scharnierpunt en van de spoorstaaf waar ze tegenaan liggen. Door corrosie kan het contact slechter worden. Kun je verhelpen door de tong apart van stroom te voorzien via een dun flexibel draadje dat je er tegenaan soldeert.

spock

  • Offline Offline
  • Berichten: 302
Re: Trein stopt op wissel
« Reactie #8 Gepost op: 01 april 2020, 23:15:11 »
Mijn methode om dit soort problemen op te lossen.
Ik kijk eerst op welke assen de lok zijn stroom afneemt. Dan laat ik hem langzaam over de wissel rijden totdat hij stopt. Dan kijken waar de assen zich bevinden op de wissel. Dan een dun draadje nemen en de assen voorzichtig aanraken om ze van stroom te voorzien (liefst zonder mechanische druk). Daar waar de lok begin te rijden zit het probleem.
Mijn ervaring is dat hoe minder assen er zijn, hoe groter de problemen met de wissel. Als je bijvoorbeeld een Roco Hippel (starre 3 asser) langzaam over deze wissel laat rijden is het echt een gok of deze erover komt. De lok kan zich met 1 as optillen op het plastic puntstuk en de 2 andere assen laten zweven boven rail.

Ik ben onlangs wat aan het testen geweest met de FL modelgleis, FL profiegleis en Peco code 100 wissels.
Die Peco laat zich goed combineren met modelgleis. Waar de hippel door de FL wissel heen stuitert gaat deze mooi door de Peco wissel.

mvg spock

Rolando

  • Modelspoorbaan Fleischmann
  • Offline Offline
  • Berichten: 290
  • Het kind in jezelf blijven
    • Modelspoorbaan Fleischmann
Re: Trein stopt op wissel
« Reactie #9 Gepost op: 02 april 2020, 09:22:39 »
Ik ben er nog niet verder mee gekomen aangezien de stoomloc waar ik mee reed ineens rook uit de motor kwam. Dus die ben ik nu eerst even helemaal aan het uit elkaar halen en schoon maken ;D. Was trouwens niet de loc die stil stond op de baan. Maar wilde even een andere loc testen of die hetzelfde probleem had.

En Ronald, ik ga dat ook even bekijken hoe het scharnierpunt ligt. Ook met een multimedia is handig, alleen weet ik nooit zo goed hoe ik daar mee om moet gaan. Zoals al eerder aangegeven is electro nog niet  mijn sterkste kant. Want weet nooit op welke stand ik zoiets moet zetten. Maar komt goed.
Groet van Roland

Mijn HO analoge modelbaan volgen  : http://modelspoorbaan.jouwweb.nl/
Bezig met : 1ste module van 250 cm x 60 cm
Rangeerterrein met laden en lossen kolenwagons