Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door MOVisser
Vandaag om 00:18:02
Trafo na laten kijken? door Priegelman
Vandaag om 00:14:41
Lima NS1200, het opknappen/verbeteren. door Biesje
Vandaag om 00:08:45
18-luiker in spoor 0 door Huib
30 mei 2020, 23:54:48
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
30 mei 2020, 23:50:35
Buitenlust door Huib
30 mei 2020, 23:47:42
NL baan: Frotterdam in h0 door Robert39
30 mei 2020, 23:31:23
Spooraccessoires in diverse schalen, 3D-geprint. door spoorfreak
30 mei 2020, 23:22:22
Waldberg : Revived. door Rondje_HO
30 mei 2020, 23:13:35
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Menno
30 mei 2020, 23:08:09
Ondergrond rails: hoe doen jullie dat? door Menno
30 mei 2020, 22:43:36
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Tomasso
30 mei 2020, 22:42:39
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
30 mei 2020, 22:31:28
Vergelijk tussen Digikeijs, NS parts en andere NS seinen door ruudns
30 mei 2020, 22:21:16
Soldeerapparaat kopen, aanbevelingen? door Hans van de Burgt
30 mei 2020, 22:06:53
Roco wissels schakelen maar één kant op (DCC), maar analoog 14-16VAC beide kante door Klaas Zondervan
30 mei 2020, 21:14:25
Wasbenzine/residu door Erik Baas
30 mei 2020, 20:31:14
DCC Voedingsspanning servo Loksound H0 door spock
30 mei 2020, 19:48:26
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
30 mei 2020, 19:42:14
Rijdag bij Wullum NS door Remunj
30 mei 2020, 19:24:17
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Arjen B.
30 mei 2020, 19:20:02
Een secundair lijntje in de Puy de Dome en de (Haute) Loire anno 1968 door AndrevdG
30 mei 2020, 19:18:41
Roco NS1000, oud model, digitaliseren en pimpen door Casmir
30 mei 2020, 19:04:31
Welke perronbreedte voor Roco line door emanje
30 mei 2020, 18:50:25
Bouw Beel + "wat reed er achter de Beel" door Duikeend
30 mei 2020, 18:44:45
FCS, bestaat een Automatisch stop systeem? door ex-DR V100
30 mei 2020, 18:44:30
BNLS-Werkspoor - Bouw 3900 van DJH/Modelloco met tips voor beginners door Gerke
30 mei 2020, 18:28:42
Mauritsburg (H0) door mcnjasper
30 mei 2020, 18:17:32
Motordraaistellen, kant en klaar kopen of zelf bouwen? door Hendrik Jan
30 mei 2020, 17:20:05
Philotrain NS 4600, de grote verbouwing door Tomasso
30 mei 2020, 17:19:00
  

Auteur Topic: Max. draadlengte bij massadetectie  (gelezen 973 keer)

1200blauw

  • Offline Offline
  • Berichten: 1577
  • NS 1968-1982
    • Dit ben ik
Max. draadlengte bij massadetectie
« Gepost op: 28 maart 2020, 16:16:13 »
De afstand tussen mijn PC en het verste blok is hemelsbreed ongeveer 7-8 meter. Ik gebruik het ECoS Link systeem. Daardoor moeten de bezetmelders (type EcCoS Detector Standard voor massadetectie, 3-rail) in principe binnen een meter van de centrale worden gepositioneerd. De centrale staat naast de PC. Ik heb twee ECoS Link Terminals. Daaraan kan ik elk max. zes bezetmelders hangen (dat is ruim voldoende), maar wel weer binnen een meter van elkaar.  De Terminals kan ik onderling verbinden met een netwerkkabel van in principe onbeperkte lengte heb ik begrepen, maar één van beide Terminals dan wel weer binnen een meter van de centrale. Aan netwerkkabels heb ik geen gebrek. Nu is het zoeken naar de meest logische positie voor de beide Terminals.

Ik heb zonet even een half uurtje de encyclopedie doorgespit op zoek naar een antwoord, maar naast een heleboel andere nuttige tips heb ik hierop geen antwoord gevonden:

hoeveel draadlengte tussen rail en bezetmelder kan ik maximaal gebruiken om een storingsvrije bezetmelding te creëren?

« Laatst bewerkt op: 28 maart 2020, 16:17:54 door 1200blauw »

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1940
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #1 Gepost op: 28 maart 2020, 17:07:28 »
In geval van massa detectie mag lengte geen probleem zijn volgens mij, ik meen gezien te hebben dat er meestal een optocoupler wordt gebruikt met een weerstand van 10 KOhm, dus dan loopt er voldoende stroom.
Als dan niet zo blijkt te zijn, kun je altijd nog een extra "pull-up" weerstand gebruiken dicht bij de decoder om de stroom te verhogen en daarmee de storingsgevoeligheid te verlagen.
Misschien kun je es meten wat de stroom is die er loopt, of als dat lastig is de weerstand van een ingang van de decoder ten opzichte van de voeding (de DCC "plus" zal ik maar zeggen...)?
Bij een stroom van 1 mA zou ik bij een afstand van 10 meter geen problemen verwachten...
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

bellejt

  • Offline Offline
  • Berichten: 660
    • Onze site
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #2 Gepost op: 28 maart 2020, 17:09:35 »
waar haal je dat allemaal vandaan ? Klopt langs geen kanten. Je aparte detectors mogen gerust meters uit elkaar liggen.Je verbind ze via de utp/ethernet kabels met elkaar.Daar is nagenoeg geen probleem mee.Het wordt wel aangeraden de draden van de bezetmelding naar de rail zo kort mogelijk te houden.Daar is vermoedelijk je verwarring ontstaan.IIk heb hier oude S88 detectors die 5 meter uit elkaar liggen maar met utp kabel verbonden zijn en geen problemen geven.Zelfs de terugmeldkabels van de rails zijn soms 1.5 meter lang.Geen enkel probleem als je ze maar gescheiden houd van voedings of schakeldraden.
Greetings,salutations,groetjes,
http://www.johnnyrail.net/

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1940
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #3 Gepost op: 28 maart 2020, 17:30:42 »
De vraag is volgens mij niet hoever de detectors uit elkaar mogen liggen, maar hoelang de bedrading van de rails naar de detectors mogen zijn?
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

1200blauw

  • Offline Offline
  • Berichten: 1577
  • NS 1968-1982
    • Dit ben ik
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #4 Gepost op: 28 maart 2020, 17:49:30 »
Correct Hans, dat is de vraag.

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1940
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #5 Gepost op: 28 maart 2020, 17:55:15 »
Mijn advies: gewoon alles aansluiten.
Als je problemen krijgt vanwege de draadlengte, kun je dat altijd nog oplossen door de stromen te verhogen door middel van "pull-up" weerstanden bij de detectors.
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

borotof

  • Offline Offline
  • Berichten: 324
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #6 Gepost op: 28 maart 2020, 19:17:00 »
Kun je eens uitleggen hoe dat werkt, die pullup weerstanden ? (heb nog geen problemen met lange bzm draden overigens, maar ben een paar uitbreidingen aan het plannen)

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1940
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #7 Gepost op: 28 maart 2020, 20:01:18 »
Boven de situatie als je geen externe "pullup" gebruik, ik neem even aan dat de interne weerstand van de decoder 10 KOhm is.
Dan gaat er bij een rail spanning van 20 V een stroom lopen van 0,2 mA. Dat kan best voldoende zijn bij een draadlengte tot 10 meter.
Om de kans op storingen te verkleinen kun je een extra "pullup" weerstand toevigten van 1 KOhm, dan wordt de stroom in totaal ongeveer 2,2 mA bij 20 V.

EDIT: volgens mij zit ik er een factor 10 naast? dus dan wordt het 2 mA en 22 mA bij 10 KOhm en 1 KOhm en 20 V. Principe blijft hetzelfde...

« Laatst bewerkt op: 28 maart 2020, 20:03:58 door HansQ »
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

borotof

  • Offline Offline
  • Berichten: 324
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #8 Gepost op: 28 maart 2020, 21:24:18 »
Achso, ik snap m, maar is bij massadetectie dus niet relevant.

1200blauw

  • Offline Offline
  • Berichten: 1577
  • NS 1968-1982
    • Dit ben ik
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #9 Gepost op: 28 maart 2020, 23:21:40 »
Is voor massadetectie de 1½ meter van Bellejt dan een goede vuistregel? Of kan dat ook rustig het dubbele zijn? Dat is voor mij het verschil van de Terminal netjes langs de rand van de baan monteren of proberen 'm ergens gecentreerd onder de baan kwijt te raken.

Dat is wat minder handig...


esu.eu

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1940
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #10 Gepost op: 29 maart 2020, 13:47:50 »
Citaat
Achso, ik snap m, maar is bij massadetectie dus niet relevant.

Deze begrijp ik niet... en waarom niet?
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

borotof

  • Offline Offline
  • Berichten: 324
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #11 Gepost op: 29 maart 2020, 14:10:36 »
Je hebt gelijk, ik maakte een denkfout.

Ben

  • Offline Offline
  • Berichten: 3573
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #12 Gepost op: 29 maart 2020, 14:24:14 »
Verwarrend topic terwijl het toch een simpele vraag is. ;D


hoeveel draadlengte tussen rail en bezetmelder kan ik maximaal gebruiken om een storingsvrije bezetmelding te creëren?


Het is niet gedefinieerd, uitproberen dus. Ik heb hier aan een Uhlenbrock 63350 unit draden tot wel 5mtr lengte en dat werkt probleemloos.

Gr, Ben.

1200blauw

  • Offline Offline
  • Berichten: 1577
  • NS 1968-1982
    • Dit ben ik
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #13 Gepost op: 29 maart 2020, 14:37:35 »
Hartelijk dank.

Is het aan te raden daarvoor dikkere draden te gebruiken om de signaaloverdracht te verbeteren, of is dat juist een afrader?
« Laatst bewerkt op: 29 maart 2020, 14:39:51 door 1200blauw »

Ben

  • Offline Offline
  • Berichten: 3573
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #14 Gepost op: 29 maart 2020, 14:41:09 »
0,5 kwadraad want die draaddikte gebruik ik ook bij stroomdetectie.