Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Spoor III in Nederland gebruikt? door GP20
Vandaag om 04:32:26
Wat bedoelt Roco met diagonale installatie v/d wissel? door Sander.
Vandaag om 02:17:02
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 01:09:42
Bruggen-IG: De brug van Oosterbeek door saskia
Vandaag om 01:00:36
's-Heer Heinkenspolder door Reinier Z.
Vandaag om 00:01:58
Modelbouwen in een lijstje door Station W
28 mei 2020, 23:45:41
Depot + vervolg Vlieringen-2 door PieterHa
28 mei 2020, 23:34:54
Philotrain NS 4600, de grote verbouwing door Tomasso
28 mei 2020, 23:33:23
Wie kan mij helpen met een baanplan voor rocoline met bedding? door MOVisser
28 mei 2020, 23:23:38
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
28 mei 2020, 23:12:46
Doornvliet door MOVisser
28 mei 2020, 23:09:37
Minicamera of inspectiecamera, ervaringen? door MOVisser
28 mei 2020, 23:07:07
Verschil in aansluitrail Roco Line met bedding door 72sonett
28 mei 2020, 22:54:17
Pfarrerwinkel bahn door Wim Vink
28 mei 2020, 22:53:33
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Jelmer
28 mei 2020, 22:06:30
Bahnstrecke 5867 door Frank 123
28 mei 2020, 21:56:54
Cardigan Bay Coastal Railroad in 0n30 door Martin Welberg
28 mei 2020, 21:47:53
Mehano Blue Tiger H0, kap openen voor inbouw decoder, ASB's en andere problemen door Wim Vink
28 mei 2020, 21:24:55
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door St00mboy
28 mei 2020, 21:02:54
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Blausee-Mitholz
28 mei 2020, 20:59:51
Marklin 2020, nieuws van de fabrikant door Quinzeedied
28 mei 2020, 20:59:02
Roco wissels schakelen maar één kant op (DCC), maar analoog 14-16VAC beide kante door arwin
28 mei 2020, 20:57:08
Bouw NS 532 spoor 1 door edwin1974
28 mei 2020, 20:32:44
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
28 mei 2020, 20:30:54
PREFO Tram Bouwpakket Gezocht door HOf Fan
28 mei 2020, 20:30:02
Rijtuigen op De Meer door verst107
28 mei 2020, 20:25:49
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door RikM
28 mei 2020, 19:57:06
Spoor nul RijGroep NoordOost/Nederland door bernhard67
28 mei 2020, 19:48:24
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
28 mei 2020, 19:34:07
Buitenlust door rolfm
28 mei 2020, 19:03:16
  

Auteur Topic: Max. draadlengte bij massadetectie  (gelezen 967 keer)

1200blauw

  • Offline Offline
  • Berichten: 1575
  • NS 1968-1982
    • Dit ben ik
Max. draadlengte bij massadetectie
« Gepost op: 28 maart 2020, 16:16:13 »
De afstand tussen mijn PC en het verste blok is hemelsbreed ongeveer 7-8 meter. Ik gebruik het ECoS Link systeem. Daardoor moeten de bezetmelders (type EcCoS Detector Standard voor massadetectie, 3-rail) in principe binnen een meter van de centrale worden gepositioneerd. De centrale staat naast de PC. Ik heb twee ECoS Link Terminals. Daaraan kan ik elk max. zes bezetmelders hangen (dat is ruim voldoende), maar wel weer binnen een meter van elkaar.  De Terminals kan ik onderling verbinden met een netwerkkabel van in principe onbeperkte lengte heb ik begrepen, maar één van beide Terminals dan wel weer binnen een meter van de centrale. Aan netwerkkabels heb ik geen gebrek. Nu is het zoeken naar de meest logische positie voor de beide Terminals.

Ik heb zonet even een half uurtje de encyclopedie doorgespit op zoek naar een antwoord, maar naast een heleboel andere nuttige tips heb ik hierop geen antwoord gevonden:

hoeveel draadlengte tussen rail en bezetmelder kan ik maximaal gebruiken om een storingsvrije bezetmelding te creëren?

« Laatst bewerkt op: 28 maart 2020, 16:17:54 door 1200blauw »

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1940
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #1 Gepost op: 28 maart 2020, 17:07:28 »
In geval van massa detectie mag lengte geen probleem zijn volgens mij, ik meen gezien te hebben dat er meestal een optocoupler wordt gebruikt met een weerstand van 10 KOhm, dus dan loopt er voldoende stroom.
Als dan niet zo blijkt te zijn, kun je altijd nog een extra "pull-up" weerstand gebruiken dicht bij de decoder om de stroom te verhogen en daarmee de storingsgevoeligheid te verlagen.
Misschien kun je es meten wat de stroom is die er loopt, of als dat lastig is de weerstand van een ingang van de decoder ten opzichte van de voeding (de DCC "plus" zal ik maar zeggen...)?
Bij een stroom van 1 mA zou ik bij een afstand van 10 meter geen problemen verwachten...
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

bellejt

  • Offline Offline
  • Berichten: 659
    • Onze site
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #2 Gepost op: 28 maart 2020, 17:09:35 »
waar haal je dat allemaal vandaan ? Klopt langs geen kanten. Je aparte detectors mogen gerust meters uit elkaar liggen.Je verbind ze via de utp/ethernet kabels met elkaar.Daar is nagenoeg geen probleem mee.Het wordt wel aangeraden de draden van de bezetmelding naar de rail zo kort mogelijk te houden.Daar is vermoedelijk je verwarring ontstaan.IIk heb hier oude S88 detectors die 5 meter uit elkaar liggen maar met utp kabel verbonden zijn en geen problemen geven.Zelfs de terugmeldkabels van de rails zijn soms 1.5 meter lang.Geen enkel probleem als je ze maar gescheiden houd van voedings of schakeldraden.
Greetings,salutations,groetjes,
http://www.johnnyrail.net/

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1940
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #3 Gepost op: 28 maart 2020, 17:30:42 »
De vraag is volgens mij niet hoever de detectors uit elkaar mogen liggen, maar hoelang de bedrading van de rails naar de detectors mogen zijn?
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

1200blauw

  • Offline Offline
  • Berichten: 1575
  • NS 1968-1982
    • Dit ben ik
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #4 Gepost op: 28 maart 2020, 17:49:30 »
Correct Hans, dat is de vraag.

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1940
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #5 Gepost op: 28 maart 2020, 17:55:15 »
Mijn advies: gewoon alles aansluiten.
Als je problemen krijgt vanwege de draadlengte, kun je dat altijd nog oplossen door de stromen te verhogen door middel van "pull-up" weerstanden bij de detectors.
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

borotof

  • Offline Offline
  • Berichten: 324
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #6 Gepost op: 28 maart 2020, 19:17:00 »
Kun je eens uitleggen hoe dat werkt, die pullup weerstanden ? (heb nog geen problemen met lange bzm draden overigens, maar ben een paar uitbreidingen aan het plannen)

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1940
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #7 Gepost op: 28 maart 2020, 20:01:18 »
Boven de situatie als je geen externe "pullup" gebruik, ik neem even aan dat de interne weerstand van de decoder 10 KOhm is.
Dan gaat er bij een rail spanning van 20 V een stroom lopen van 0,2 mA. Dat kan best voldoende zijn bij een draadlengte tot 10 meter.
Om de kans op storingen te verkleinen kun je een extra "pullup" weerstand toevigten van 1 KOhm, dan wordt de stroom in totaal ongeveer 2,2 mA bij 20 V.

EDIT: volgens mij zit ik er een factor 10 naast? dus dan wordt het 2 mA en 22 mA bij 10 KOhm en 1 KOhm en 20 V. Principe blijft hetzelfde...

« Laatst bewerkt op: 28 maart 2020, 20:03:58 door HansQ »
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

borotof

  • Offline Offline
  • Berichten: 324
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #8 Gepost op: 28 maart 2020, 21:24:18 »
Achso, ik snap m, maar is bij massadetectie dus niet relevant.

1200blauw

  • Offline Offline
  • Berichten: 1575
  • NS 1968-1982
    • Dit ben ik
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #9 Gepost op: 28 maart 2020, 23:21:40 »
Is voor massadetectie de 1½ meter van Bellejt dan een goede vuistregel? Of kan dat ook rustig het dubbele zijn? Dat is voor mij het verschil van de Terminal netjes langs de rand van de baan monteren of proberen 'm ergens gecentreerd onder de baan kwijt te raken.

Dat is wat minder handig...


esu.eu

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1940
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #10 Gepost op: 29 maart 2020, 13:47:50 »
Citaat
Achso, ik snap m, maar is bij massadetectie dus niet relevant.

Deze begrijp ik niet... en waarom niet?
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

borotof

  • Offline Offline
  • Berichten: 324
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #11 Gepost op: 29 maart 2020, 14:10:36 »
Je hebt gelijk, ik maakte een denkfout.

Ben

  • Offline Offline
  • Berichten: 3569
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #12 Gepost op: 29 maart 2020, 14:24:14 »
Verwarrend topic terwijl het toch een simpele vraag is. ;D


hoeveel draadlengte tussen rail en bezetmelder kan ik maximaal gebruiken om een storingsvrije bezetmelding te creëren?


Het is niet gedefinieerd, uitproberen dus. Ik heb hier aan een Uhlenbrock 63350 unit draden tot wel 5mtr lengte en dat werkt probleemloos.

Gr, Ben.

1200blauw

  • Offline Offline
  • Berichten: 1575
  • NS 1968-1982
    • Dit ben ik
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #13 Gepost op: 29 maart 2020, 14:37:35 »
Hartelijk dank.

Is het aan te raden daarvoor dikkere draden te gebruiken om de signaaloverdracht te verbeteren, of is dat juist een afrader?
« Laatst bewerkt op: 29 maart 2020, 14:39:51 door 1200blauw »

Ben

  • Offline Offline
  • Berichten: 3569
Re: Max. draadlengte bij massadetectie
« Reactie #14 Gepost op: 29 maart 2020, 14:41:09 »
0,5 kwadraad want die draaddikte gebruik ik ook bij stroomdetectie.