Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Raadplaatje door Arjen52
Vandaag om 19:52:43
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 19:48:11
Imitatiekoppelingen modellen aanpassen/verbeteren door Jamie
Vandaag om 19:34:50
Frans loodsje et cetera door Scratchbuilt
Vandaag om 19:33:10
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door martijn v m
Vandaag om 19:27:45
Modelhuis demonteren zonder stukken door MartinH0
Vandaag om 19:24:10
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door hvyfuji
Vandaag om 19:22:08
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door brutus1
Vandaag om 19:20:03
Artitec 2020, nieuws van de fabrikant. door barry1972
Vandaag om 19:18:50
Keerlus Numansbaan door tonp7
Vandaag om 19:12:32
Bovenleidingportalen Den Haag-Delft tot 1980 door Modellbahnwagen
Vandaag om 19:08:49
Cubana door iarnrod
Vandaag om 19:05:46
Wasbenzine/residu door Peter Kleton
Vandaag om 19:03:31
Toon hier je pas gereed gekomen (model-)spoorbouwsels ... door GerardvV
Vandaag om 19:03:03
Herstart en inspiratieloos door NS264
Vandaag om 18:32:42
Bruggen-IG: De brug van Oosterbeek door Chris Westerduin
Vandaag om 18:22:40
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Pjotr500
Vandaag om 18:19:54
Minicamera of inspectiecamera, ervaringen? door MOVisser
Vandaag om 17:49:29
Rijtuigen op De Meer door R v/d Hoven
Vandaag om 17:43:42
Roco wissels schakelen maar één kant op (DCC), maar analoog 14-16VAC beide kante door Klaas Zondervan
Vandaag om 16:57:02
Tortoise wisselmotor niet met Littfinsky M-DEC-DC aan te sturen? door Klaas Zondervan
Vandaag om 16:51:54
Vergelijk tussen Digikeijs, NS parts en andere NS seinen door ruudns
Vandaag om 16:37:00
Probeersel in schaal 0, als dat maar wat wordt! door Pauldg
Vandaag om 16:24:25
Rivarossi Panoramarijtuig, door MTE, wordt "niet" geproduceerd: toch wel door Rondje_HO
Vandaag om 16:15:37
Wie kan mij helpen met een baanplan voor rocoline met bedding? door Rondje_HO
Vandaag om 15:49:23
PREFO Tram Bouwpakket Gezocht door ANDREUS
Vandaag om 15:48:28
Spoor III in Nederland gebruikt? door Reinout van Rees
Vandaag om 15:17:26
Armita Wagons Amsterdam bv Tds door Arjan6511
Vandaag om 14:57:27
Philotrain NS 4600, de grote verbouwing door roadster36
Vandaag om 14:57:27
Holland Rail DE2 verdient toch een plekje op de baan door GMA70
Vandaag om 14:49:43
  

Auteur Topic: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres  (gelezen 421 keer)

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Gepost op: 26 maart 2020, 12:19:01 »
Ik heb een probleem waar ik hulp bij nodig heb. Het betreft een DCC centrale van Roco met Locmaus 2 in combinatie met verschillende locomotieven met daarin verschillende merken/type decoders.
Situatie is als volgt:
Als ik een nieuwe decoder heb, is het adres 03, dat is standaard zo.
De locomotief rijdt daar dan prima op, verlichting aan/uit en lichtwissel werkt prima.
Met de Locmaus kun je in de programmeer modus (toets P en * gelijktijdig indrukken) eenvoudig het adres wijzigen.
Als ik dat heb gedaan en afsluit door weer op P te drukken, beweegt de loc een klein beetje naar voren als bevestiging dat het programmeren is afgesloten. Dan licht ook kort de verlichting op en gaat dan uit.
De locomotief rijdt nu op het nieuwe adres, dat gaat prima.
Echter, de verlichting werkt niet meer... ???
En nu komt het vreemde: Wanneer ik het adres weer terug zet naar 03, dan doet de verlichting het weer wel!
Nu kan ik natuurlijk alle locomotieven op adres 03 laten staan, maar dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling  ;D

Heeft iemand dit eerder meegemaakt en er een oplossing voor?

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3746
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #1 Gepost op: 26 maart 2020, 12:48:35 »
IK heb het vermoeden dat je het aantal stappen: je kunt kiezen uit 14, 28 en 128, niet goed hebt staan. Staat ie op 14, dan wil nog weleens gebeuren dat het licht het niet meer doet.

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 11044
  • Live your life as you please!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #2 Gepost op: 26 maart 2020, 13:37:02 »
Idd rijstappen. Je centrale en decoder komen niet overeen :)

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #3 Gepost op: 26 maart 2020, 13:49:06 »
Bedankt voor de reacties  (y), ga ik vanavond even uitproberen.

Dan blijft het voor mij nog steeds wel vreemd, dat wanneer ik het adres weer terug verander naar 03, dat de verlichting dan ineens weer wel werkt. Wat is daarvoor de verklaring?

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18898
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #4 Gepost op: 26 maart 2020, 13:58:11 »
Bij adres 3 staan de rijstappen wel goed. Je kan dat per adres instellen.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #5 Gepost op: 26 maart 2020, 15:18:53 »
Ja, dat zou het kunnen verklaren!

René 4312

  • Online Online
  • Berichten: 473
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #6 Gepost op: 26 maart 2020, 17:43:14 »
Misschien helpt een stukje uit de handleiding:


René

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #7 Gepost op: 26 maart 2020, 17:55:34 »
Dank je René (y) Zojuist gelijk geprobeerd, en het lek is boven. Het werkt inderdaad weer naar behoren wanneer de snelheidsstappen juist zijn ingesteld.
Mijn denkfout was dat er van uit ging dat de stappen ingesteld staan op de decoder, maar dat is dus op de centrale..

Allen bedankt voor het meedenken!

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 11044
  • Live your life as you please!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #8 Gepost op: 26 maart 2020, 18:07:08 »
Nee, je denkfout is dat ze op BEIDE ingesteld staan. Je decoder EN je centrale. Alleen als die beide overeenkomen werkt je decoder op de juiste manier ;)

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #9 Gepost op: 26 maart 2020, 18:15:59 »
Ik dacht eigenlijk dat het helemaal niet uit zou maken hoe je ze instelt en dat dit alleen het rijgedrag zou beïnvloeden. Dat blijkt ook wel wanneer ik 28 of 128 stappen instel. Dat werkt allebei op alle decoders die ik heb prima. Alleen wanneer 14 stappen ingesteld staat dus niet.
Ik kan me ook voorstellen dat wanneer je een oude decoder hebt die max 14 stappen aankan, dat die niet werkt als het aantal op 28 of 128 ingesteld staat. Maar dat is hier niet het geval.
Zal wel een of andere digitale kronkel zijn waarom aansturen met 14 stappen op een 28 stappen decoder niet werkt en 28 stappen op een 128 stappen decoder wel werkt, vreemd vind ik het wel.
Maar gelukkig is voor elk probleem een oplossing en was deze oplossing erg simpel.

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 11044
  • Live your life as you please!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #10 Gepost op: 26 maart 2020, 18:25:38 »
Sam, omdat 28 en 128 in een DCC decoder samen opgaan. 14 en vroeger 27 wijken af van die tegenwoordige standaard.

Zal wel een of andere digitale kronkel zijn waarom aansturen met 14 stappen op een 28 stappen decoder niet werkt en 28 stappen op een 128 stappen decoder wel werkt, vreemd vind ik het wel.

Is niet vreemd, 14 wordt in de nieuwe decoders/centrales eigenlijk niet meer als standard gebruikt. Het is bij DCC 28 of 128 (voor een wat fijnere regeling van je snelheid). Er is dus geen 28 of 128 stappen decoder, dat is een softwarematige instelling in het ding zelf.
« Laatst bewerkt op: 26 maart 2020, 18:27:49 door Ronald Halma »

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Re: Locmaus II probleem met verlichting na wijzigen adres
« Reactie #11 Gepost op: 26 maart 2020, 18:27:04 »
Aha, dus toch een digitale kronkel ;D