Doel:€250.00
Donaties:€102.50

Per saldo:€-147.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 23-07-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door wpinkhof
Vandaag om 07:17:45
Photos Toronto Canada door SimonSt
Vandaag om 07:07:47
Baanbouw Bosje77 door Patrick1975
Vandaag om 06:52:20
Projekt 083-338 door Ric
Vandaag om 06:50:20
RSU Stapje 2 een NS goederenwagen van MK: de 18 Luiker door Tulpendaal
Vandaag om 06:40:59
BNLS-Module: "Rvbr-Btk, Ringvaartbrug Haarlemmermeer nabij Buitenkaag" NS H0 door nighttrain1
Vandaag om 05:22:31
Roco NS 200/300 Sik, model 2019 door Jacob Bax
Vandaag om 03:11:36
Corona, en de toekomst van modeltreinbeurzen? door NS8714
Vandaag om 03:02:11
NS Stoomverwarmingswagen door AndrevdG
Vandaag om 01:48:26
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 01:46:26
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
Vandaag om 00:19:28
Beurs in Houten 29 augustus 2020 - de voor- en nabeschouwing door Ronald Halma
13 augustus 2020, 23:56:04
Rheinburgh, TP V/VI door PieterHa
13 augustus 2020, 23:35:13
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
13 augustus 2020, 22:59:26
Koploper Delft stopt (update 2020: online verder) door Rondje_HO
13 augustus 2020, 22:58:10
BNLS-module: "Werkspoor-Kathedraal" door NS264
13 augustus 2020, 22:48:16
Corail rijtuigen. Welke heb ik nodig? door CKLX
13 augustus 2020, 22:40:38
Zonexpres rond 1965 door Falkenberg
13 augustus 2020, 22:33:32
Nieuws over oud spul in Colombia door Arjen52
13 augustus 2020, 22:21:30
Automatische koppeling door Luit
13 augustus 2020, 22:21:23
De Wadlander, een eilandbaan. door Jelmer
13 augustus 2020, 21:44:30
Nieuw cilinderblok voor DJH/Modelloco NS 3900 door MOVisser
13 augustus 2020, 21:39:32
Eén leuke of mooie trein/spoor foto van je vakantie. door borotof
13 augustus 2020, 21:27:04
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door nkob
13 augustus 2020, 20:12:09
TV: Verborgen verleden bij SHM door VictorPM
13 augustus 2020, 20:11:09
Beneluxforum Kalender 2021 door Patrick1975
13 augustus 2020, 20:06:23
Plaats hier een plaatje van uw bouwsels (trams). door Marc tramt
13 augustus 2020, 19:52:53
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door wibi
13 augustus 2020, 18:50:44
Baanbouw: NL Baan Kleindrecht in H0 door tijgernootje
13 augustus 2020, 18:13:00
MB-module: "Charleroi Route de Mons" door Hendrik Jan
13 augustus 2020, 17:39:13
  

Auteur Topic: Oude Roco ICE decoderprobleem  (gelezen 1276 keer)

Daan in Las Vegas

  • Offline Offline
  • Berichten: 141
    • Mijn Youtube Kanaal
Oude Roco ICE decoderprobleem
« Gepost op: 23 februari 2020, 02:07:40 »
Goeiedag allemaal.

Ik heb tijdens the laatste maanden hard aan de baan gewerkt, dat houdt in dat ik de hele boel drie maal gedemonteerd en weer gemonteerd heb. Eerst probeerde ik problemen met de wissels op te lossen, maar uiteindelijk waren mijn problemen door de bedrading onstaan. Dus heb ik uiteindelijk al de bedrading eruit gehaald, en ben opnieuw begonnen. Nu werkt alles op de baan prima, en wou ik even onstpannen door wat treintjes te rijden. Ik heb meteen ontdekt dat een van mijn oudste treintjes, een Roco ICE2 uit een start set het niet doet. De Lokomotief heeft een decoder voor de motor en voor de lichtjes. Het stuurstandrijtuig heeft een functie decoder voor de lichtjes en geluid (een enkel geluid)
Toentertijd heb ik deze startset nog in de VS met een 240V transformator, en een lokmuis en een brug gekocht. Ik weet niet meer welk jaar, maar het was nogal een tijd geleden.
Ik veranderde het adres naar 6, en alles werkte toen nog.
Wanneer ik het stuurstandrijtuig las, stond die nog op 6, dus veranderde ik het adres naar 3, en de lichten veranderen met de rijrichting, en het geluid doet het ook, die doet het dus prima.
Maar bij de locomotief kan ik het adres niet lezen. Ook maakt CV8=8 geen enkel verschil.
ik kan de lichten wel aan en uit doen, dus denk ik dat beide decoders wel op #3 staan. Het stuurstandrijtuig staat beslist wel op 3. Maar de lok loopt niet, geen enkel geluid, ook geen geluid wanneer ik het adres probeer te lezen.

Ik weet niet of de decoder misschien te oud is voor mijn Z21 systeem?
Ik wil de decoder wel vervangen met een lokpilot als dat nodig is, maar ik weet niet hoe ik de Lok open kan maken.
Ik hoop dat iemand me kan helpen met de decoder probleem, of met het open maken.
Alvast bedankt,

Daan
Groeten uit Las Vegas
« Laatst bewerkt op: 12 juli 2020, 13:19:12 door Bert van Gelder »

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19121
Re: Oude Roco ICE decoder probleem
« Reactie #1 Gepost op: 23 februari 2020, 10:29:56 »
Als ik het goed zie, werd de set geleverd met een Lokmaus 2 systeem. Dan moeten de decoders ook met de z21 werken. Heb je het model analoog geprobeerd? Dat moet ook werken met de decoders.

En een Roco openen lukt bijna altijd door de kap ter hoogte van de draaistellen een beetje uit te buigen. Ook dat kan je in ieder geval proberen zonder dat er iets stuk gaat.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 353
Re: Oude Roco ICE decoder probleem
« Reactie #2 Gepost op: 23 februari 2020, 11:04:13 »

lokloods

  • Offline Offline
  • Berichten: 1159
Re: Oude Roco ICE decoder probleem
« Reactie #3 Gepost op: 23 februari 2020, 12:07:11 »
Moet je ze misschien gekoppeld programmeren ?

Mvg
Wiebe

Gerke

  • Mcn NSR
  • Offline Offline
  • Berichten: 1786
  • NS 4503!
    • Modelspoorvereniging Midden Limburg
Re: Oude Roco ICE decoder probleem
« Reactie #4 Gepost op: 23 februari 2020, 12:14:21 »
Zelf geen ervaring mee, maar is deze decoder gevoelig voor het aantal rijstappen waarmee hij word "aangesproken"? 14/28 bijvoorbeeld?
Met groet,

Ger.

Hans Gvz

  • Offline Offline
  • Berichten: 604
Re: Oude Roco ICE decoder probleem
« Reactie #5 Gepost op: 23 februari 2020, 14:34:00 »
Het lijkt of je wielen vuil zijn, die effe poetsen en dan ook de spoorstaafjes. Dan weet je zeker dat er een goed contact is. Dan een reset geven.

Gr Hans

Daan in Las Vegas

  • Offline Offline
  • Berichten: 141
    • Mijn Youtube Kanaal
Re: Oude Roco ICE decoder probleem
« Reactie #6 Gepost op: 23 februari 2020, 18:38:36 »
Bedankt aan alle forumleden voor de reacties,
Ik heb een paar suggesties geprobeerd.
Analoog rijdt ie prima!
Om de lokomotief en het stuurstand rijtuig allebei proberen to programmeren vondt ik wel een leuk idee, maar helaas deed het niks.
Wieltjes schoongemaakt, droeg niets uit.
Dus proberen open te maken. De kap zat vrij los bij de draaistellen, maar muurvast in het midden.
Dus heb ik dit stukje los gekregen.

twee tabs kapot

Bij Toutatis!

En de binnenkant van de kap


En een gewone 8 pin NEM stekker:

Hier is de decoder, en er zitten gewone lichtjes, geen ledjes.

En nog 4 extra gaatjes, voor wat?

OK, even een nieuwe Lokpilot decoder erin doen:

Ja hoor, allebei adres 3:


Hij rijdt weer, en de verlichting veranderd met de rijrichting, zoals het moet.




Ik weet niet wat er met deze aan de hand is. Ik heb wel een decoder tester, nog nooit gebruikt, meteen meer werk aan de winkel, zucht.
Dus nogmaals bedankt. Ik ben wel blij dat deze trein het weer doet. Ook al is het een nogal eenvoudig model, ik vindt het zeer mooi.

De groeten uit Las Vegas

Daan
« Laatst bewerkt op: 23 februari 2020, 18:55:46 door hvyfuji »

Biesje

  • Offline Offline
  • Berichten: 1524
    • Biesje.nl
Re: Oude Roco ICE decoder probleem
« Reactie #7 Gepost op: 23 februari 2020, 22:21:17 »
Die extra 'gaatjes' zijn waarschijnlijk voor omschakeling naar bovenleiding. Je kan de 'jumper' (het metalen dingetje)  omzetten naar de andere twee. Maar wie rijdt er nog op bovenleiding?

Mooi dat ie het weer doet! Misschien krijg je de decoder wel weer in orde.

Mvg,

Robert

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 353
Re: Oude Roco ICE decoder probleem
« Reactie #8 Gepost op: 23 februari 2020, 23:13:21 »
Ik heb dezelfde ICE van Roco en die doet wel het op een z21 (in mijn geval op adres 9 gezet).
De sound is heel karig: alleen een zoemer als claxon....
François

Daan in Las Vegas

  • Offline Offline
  • Berichten: 141
    • Mijn Youtube Kanaal
Re: Oude Roco ICE decoder probleem
« Reactie #9 Gepost op: 24 februari 2020, 00:09:09 »
Ja, misschien had een duurdere versie een werkende pantograaf, deze heeft niks binnen de kap.

Het geluid is inderdaad niks, maar om toentertijd een trein met de lokmaus te kunnen besturen, en met een knopje de lichten aan en uit te zetten, en dan ook nog een toeter, dat was me toch wat!

ik ben hem al voor een uur of zo aan het rondrijden om de trein, en baan te testen.

Daan
Las Vegas

coldforged

  • Offline Offline
  • Berichten: 101
Re: Oude Roco ICE decoder probleem
« Reactie #10 Gepost op: 11 juli 2020, 01:07:27 »
Hallo,

Ik heb exact eenzelfde set goedkoop kunnen krijgen. Alleen zit er (nog) geen decoder in.
De loc wilde maar 1 kant op met DC, dus de boel open gemaakt en er zit exact dezelfde printplaat in, met op de 8 polige plug een dummy. So far, so good.

De dummy die ik heb is een simpel ding, pennen 1,2,7,8 zijn met elkaar verbonden, pennen 3,4,5,6 eveneens.

Als je de printbanen volgt (onder en bovenkant) en meet, dan worden de 2 diodes naar de verlichting als volgt aangesloten:
pen 2 -> lampje wit en diode1+ -> diode1- -> pen7
pen 6 -> lampje rood en diode2+ -> diode2- -> pen7

Volgens dcc is pen 7 constant+, wat wordt nagebootst met de 2 diodes. Echter.. als pen 8 (en dus ook pen 2 en 7 via de dummy) gnd wordt, en pen 4 (en dus ook pen 6) aan + hangt, dan heb je dus gewoon een regelrechte kortsluiting via diode 2!!

Of ik heb het totaal verkeerd gezien, of die dummy is domweg niet correct en moet pen 7 onderbroken worden.. kan iemand er wat meer over zeggen?

Daan in Las Vegas

  • Offline Offline
  • Berichten: 141
    • Mijn Youtube Kanaal
Re: Oude Roco ICE decoder probleem
« Reactie #11 Gepost op: 11 juli 2020, 01:31:03 »
Ik zou eerst willen vragen, als hij maar een kant op wil wat doen de lichtjes, veranderen die van wit naar rood met de rijrichting (ook al gaat ie maar een kant op)?

coldforged

  • Offline Offline
  • Berichten: 101
Re: Oude Roco ICE decoder probleem
« Reactie #12 Gepost op: 11 juli 2020, 01:46:33 »
Nee, de loc rijd maar 1 kant op met wit licht, dat dan wel. Maar achteruit en rood licht doet dus niets, behalve dat die diode waar volgens mij de kortsluiting over wordt gemaakt wel aanzienlijk warm wordt (bij 2 volt voeding, meer heb ik er nog niet op gezet)
« Laatst bewerkt op: 11 juli 2020, 02:43:00 door coldforged »

coldforged

  • Offline Offline
  • Berichten: 101
Re: Oude Roco ICE decoder probleem
« Reactie #13 Gepost op: 12 juli 2020, 06:44:51 »
Ik heb het ondertussen kunnen oplossen..

Die dummy die er in zit is imho gewoon een van een andere makelij. Waarschijnlijk er in gezet omdat de dcc decoder kapot was ofzo, die zat er namelijk niet in/bij.
Wat ik heb gedaan is 2 4pin printheaders genomen, aan elkaar gelijmt, en pennen 1,2,8 en pennen 4,5,6 aan elkaar gesoldeert. Die er op gezet en de loc functioneert normaal met dc spanning, vooruit EN achteruit, inclusief wisselende verlichting.

Ik heb de diodes al eerder vervangen omdat 1 al doorgebrand bleek te zijn, wat waarschijnlijk de laisdcc decoder (redelijk spectaculair) opgeblazen heeft die ik er in wilde duwen.
Het was de enige decoder die ik rijk was dus voorlopig kan ik niet testen of dat nu ook opgelost is, maar nu die loc netjes rijd zie ik geen reden waarom een decoder niet zou werken meer.

Daan in Las Vegas

  • Offline Offline
  • Berichten: 141
    • Mijn Youtube Kanaal
Re: Oude Roco ICE decoderprobleem
« Reactie #14 Gepost op: 12 juli 2020, 15:46:06 »
Ik dacht dat die dummy plugs vrijwel universeel waren, het schijnt van niet. Goed om te weten. Als hij inderdaad origineel DCC was, dan moet er in het stuurstand rijtuig een functie decoder met (een) sound zitten. Veel succes ermee!