Doel:€250.00
Donaties:€65.00

Per saldo:€-185.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-02-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Aanmelden itrain forum door peterha
Vandaag om 09:20:25
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 09:10:52
Putdeksels! door Ronald Koerts
Vandaag om 08:35:01
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Patrick1975
Vandaag om 08:23:39
Oersik etsplaat spoor 0 van Erwin, beginnersbouwverslag door JaJo
Vandaag om 08:21:50
RAIL 2020 21, 22 en 23 februari, Houten. door Floris
Vandaag om 06:53:22
Oude Roco ICE decoder probleem door hvyfuji
Vandaag om 02:07:40
Neutraal Moresnet in H0 door André 1976
Vandaag om 02:06:44
BNLS Werkspoor - Mesu models NS 2000 door WimM
Vandaag om 02:04:20
Atlas NS1602, statisch model, kap over te zetten op bestaand onderstel? door Biesje
Vandaag om 01:52:58
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 00:12:06
Baan in Los Angeles door Wim Vink
22 februari 2020, 23:55:38
Projekt 083-338 door 44
22 februari 2020, 23:10:29
Holland Rail DE2 verdient toch een plekje op de baan door Biesje
22 februari 2020, 23:10:05
Videoritten 2020 door Thai-Bundesbahn
22 februari 2020, 22:57:03
NS C-4704 coupérijtuig in messing. Spoor-0 door FritsT
22 februari 2020, 22:38:54
MB-module: "Chicago Union" door Eric B
22 februari 2020, 22:18:24
Scratchbuilt locloods, afmetingen realistisch? door Klaas Zondervan
22 februari 2020, 22:14:35
Seinplaatsing conform Duits HV-stelsel door Jelmer
22 februari 2020, 21:46:03
VERPLAATST: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8 door Bert van Gelder
22 februari 2020, 21:29:10
IRM Rivarossi klappert door Heiko
22 februari 2020, 21:28:43
DAF YP406 prototype door Carel Ruysink
22 februari 2020, 21:23:10
Mardec, optocouplers raken defect. Suggesties? door Klaas Zondervan
22 februari 2020, 21:07:11
Heen, En en Weer door DE-II
22 februari 2020, 21:00:57
EifelBurgenBahn door Reinout van Rees
22 februari 2020, 20:29:27
MB-module: Stukje Frankrijk door Paulus
22 februari 2020, 20:27:13
BNLS-Module: La vie...Cote d'Azur door Paulus
22 februari 2020, 20:24:10
Achterzijde Nederlandse lichtseinen door Sander.
22 februari 2020, 19:10:13
Diorama V80 voor Billy kast door wpinkhof
22 februari 2020, 19:04:48
MB-module: “Roubaix” door wpinkhof
22 februari 2020, 18:30:32
  

Auteur Topic: Blokken maken met Peco spoor en Peco SL-88/ST-244 wissels  (gelezen 1847 keer)

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 279
Re: Blokken maken met Peco spoor en Peco SL-88/ST-244 wissels
« Reactie #15 Gepost op: 10 januari 2020, 20:04:25 »
Klaas,
Ik slijp de spoorstaaf op 1 plaats door, bij de blauwe pijl. Ik krijg dan 2 melders, in Rocrail termen een Enter en een In. Het stuk spoor tussen beide wissels vormt dan 1 blok.
Mijn vraag is of ik het elektrisch goed aansluit zoals omschreven.

Groeten,
Albert.

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 279
Re: Blokken maken met Peco spoor en Peco SL-88/ST-244 wissels
« Reactie #16 Gepost op: 17 januari 2020, 15:03:00 »
Iemand nog tips of ik dit goed aan ga sluiten?

Albert.

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7724
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Blokken maken met Peco spoor en Peco SL-88/ST-244 wissels
« Reactie #17 Gepost op: 17 januari 2020, 15:07:48 »
Wat voor een draad gebruik je? Vliegerdraad? Zelf zou ik iets dikker draad gebruiken. En zeker bij alle aansluitingen van je secties gewoon twee draden gebruiken. Bij alle twee de sporen een aansluiting. De doorgaande spoor kan je dan allemaal aan elkaar knopen.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 279
Re: Blokken maken met Peco spoor en Peco SL-88/ST-244 wissels
« Reactie #18 Gepost op: 18 januari 2020, 19:22:35 »
Beste Ronald,
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet begrijp wat je bedoelt.
Ik heb op de vorige pagina een foto geplaatst  met mijn idee één en ander aan te sluiten.
Mijn vraag is: doe ik dat zo goed of veroorzaak ik kortsluiting?

Groeten,
Albert.

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1229
Re: Blokken maken met Peco spoor en Peco SL-88/ST-244 wissels
« Reactie #19 Gepost op: 18 januari 2020, 19:47:46 »
Hallo Albert,

Bij de Peco SL-E88 wordt het puntstuk met de daaraan verbonden stukjes rails omgeschakeld afhankelijk van de stand van het wissel. In de afgebogen stand heeft het de spanning van het afgebogen spoor, in de rechte stand de spanning van het rechtuitlopende spoor. Daarom moeten de verbindingen tussen de korte stukjes rails van het wissel en de daaropvolgende rails geïsoleerd zijn.
Het mooiste werkt het dan als je bij de wisselaandrijvingen ook een voorziening hebt die de polariteit van het puntstuk omdraait. Het puntstuk heeft daarvoor aan de onderkant van het wissel een blanke draad.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 279
Re: Blokken maken met Peco spoor en Peco SL-88/ST-244 wissels
« Reactie #20 Gepost op: 22 januari 2020, 18:44:03 »
Beste Dirk,
Bedankt voor je reactie. Ik heb al meer tips gekregen over het correct aansluiten en/of aanpassen van het wissel.

Mijn vraag is nog steeds of ik de draden dan vervolgens aan kan sluiten volgens de foto op de vorige pagina.

Groeten,
Albert.

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1229
Re: Blokken maken met Peco spoor en Peco SL-88/ST-244 wissels
« Reactie #21 Gepost op: 24 januari 2020, 15:07:33 »
Hallo Albert,

Voor zover ik dat kan zien gaat dat niet werken op de manier zoals je het nu hebt aangesloten.
De puntstukken van de wissels moeten worden aangesloten op een polarisatieschakelaar van de wisseldecoder of de wisselservo-aandrijving. Ik heb dit weekend niet veel tijd, maar zal kijken of ik een aansluitschema kan tekenen voor je wissels.
« Laatst bewerkt op: 24 januari 2020, 15:10:25 door phdirk »
Met beste groeten,

Dirk Meijer

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 279
Re: Blokken maken met Peco spoor en Peco SL-88/ST-244 wissels
« Reactie #22 Gepost op: 24 januari 2020, 15:34:11 »
Dirk,
Bedankt voor je reactie.
Mijn vraag gaat  niet over het aansluiten van de wissels, daar is in dit topic al genoeg aandacht aan besteed met schema's.
Mijn vraag gaat over het maken van de blokken in combinatie met deze wissels.
Mijn vraag is: als ik de wissels goed aangesloten heb, kan ik dan de draden van de doorgaande stroomdraad en van de terugmelders aansluiten zoals op de foto aangegeven.

Groeten,
Albert.

Mark D.

  • Offline Offline
  • Berichten: 871
Re: Blokken maken met Peco spoor en Peco SL-88/ST-244 wissels
« Reactie #23 Gepost op: 24 januari 2020, 16:01:44 »
ja.
je mag de wissel ook op de bezetmelder aansluiten. (anders diode brug maken, ja ervaring..  :( )

Ik zie dat je servo's gebruikt voor de wissels, ik zou dan het veertje uit de wissel halen.

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 279
Re: Blokken maken met Peco spoor en Peco SL-88/ST-244 wissels
« Reactie #24 Gepost op: 24 januari 2020, 22:29:21 »
Mark,
Het is niet mijn bedoeling de wissels op een melder aan te sluiten.
Blijkbaar is het erg lastig mijn vraag zo duidelijk te stellen dat ik het goede antwoord krijg.

Ik heb 2 stukken rails tussen 2 wissels. Ik wil alleen weten hoe ik tussen de wissels 1 spoorstaaf van stroom voorzie en de andere spoorstaaf in 2 stukken verdeel en daar de terugmelders op aan sluit. Kan ik dat doen volgens de foto op de vorige pagina?

Hieronder nog een keer de foto:


Groeten,
Albert.

Frank 123

  • Offline Offline
  • Berichten: 905
Re: Blokken maken met Peco spoor en Peco SL-88/ST-244 wissels
« Reactie #25 Gepost op: 24 januari 2020, 23:18:03 »
Zoals ik het kan zien klopt je aansluiting.
Je hebt dan een hele lange “enter” melder (vanaf de wissel, door de bocht tot aan de blauwe pijl) en een korte “in” melder. (Van de blauwe pijl tot aan de wissel).

Prima zolang je in een richting  door dit blok gaat (in jouw geval dus linksom). Wil je mogelijk wel in 2 richtingen maken dan zou ik, aansluitende op de wissels 2 detectie stukken maken van min 30 cm.
Daar tussen dan een ongedetecteerd stuk,

Omdat het contact van de raillassen op termijn minder kan worden zou ik wel meer aansluitpunten maken. Zo heeft/krijgt mijn baan elk railstuk zijn eigen aansluiting en heeft elk gedetecteerd stuk 2 aansluitingen (die samen wel op zelfde ingang van bezetmelder zitten). Lijkt wellicht wat overdreven maar geeft wel zekerheid naar de toekomst.

Je moet er wel op letten dat er de gedetecteerde delen een iets lagere spanning krijgen dan de niet gedetecteerde delen (komt door verlies in de bezetmelder). Hierdoor gaan er (bijna) gegarandeerd fouten optreden in de detectie. Om dit te voorkomen moet je wel een diodeschakeling toepassen in de voeding naar de niet gedetecteerde delen.

Ik heb zelf daarom een ringleiding met 3 draden.. een zwarte (voor in mijn geval de linker railstaaf) een rode (voor de rechter railstaaf van de niet gedetecteerde delen) die aangesloten is op de centrale middels de genoemde diodeschakeling) en een groene die naar de bezetmelders loopt. Deze zit rechtstreeks op de centrale aangesloten.

Het nut om de wissels wel of niet te detecteren is inderdaad een hele andere.

Hoop dat je er zo een beetje uitkomt.

Succes Frank.
En we stomen door....

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 279
Re: Blokken maken met Peco spoor en Peco SL-88/ST-244 wissels
« Reactie #26 Gepost op: 25 januari 2020, 08:24:03 »
Hoi Frank,
Bedankt voor je heldere uitleg. Dit is het antwoord dat ik nodig heb.
Ik heb inderdaad een lange enter melder en een korte in melder. Als we het opknippen in een korte melder, een niet gedetecteerd stuk en weer een korte melder moet ik het tussenstuk dus weer van een voedingsdraad voorzien.

Aangezien het hier om een onzichtbaar deel van de baan gaat zou 1 melder ook volstaan. De loc's hoeven niet netjes af te remmen tussen 2 melders. Het eerste stuk wordt dan een niet gedetecteerd stuk. In Rocrail werkt dat prima.
(Als 3-railer help ik een vriend met het bouwen van zijn 2-rail baan. Op mijn 3-rail baan hebben alle blokken in het schaduwstation maar 1 melder.)

Die diode schakeling ben ik in de wiki ook tegengekomen. Is dat nog wel noodzakelijk? In de handleiding van Digikeijs lees ik daar niets over. Zouden de hedendaagse terugmeld modules daar inmiddels zelf niet in voorzien?

Groeten,
Albert.

Frank 123

  • Offline Offline
  • Berichten: 905
Re: Blokken maken met Peco spoor en Peco SL-88/ST-244 wissels
« Reactie #27 Gepost op: 25 januari 2020, 09:02:37 »
Hoi Albert,

In mijn nieuwe baan gebruik ik, om precies de reden die jij ook aangeeft ook maar een melder (aan het einde van het blok). Wel alleen bij de opstelsporen omdat deze bij mij maar in een richting bereden worden. Blokken die wel 2 kanten gebruikt worden hebben 2 melders.
Ik heb Rocrail gebruikt (nu iTrain omdat het een stuk gebruiksvriendelijker is) en ja ook daarin werkt zeker voor niet zichtbare deel 1 blok prima.

Wat diodeschakeling betreft, ik ben geen electronica expert maar volgens mij werken de digikeijs decoders op vergelijkbare manier en is een diodeschakeling (of bruggelijkrichter) zeer aan te bevelen voor een betrouwbare werking. Volgens mij kosten ze niet meer dan een euro of 2 a 3 en als je hem direct na je centrale of booster plaatst hen je er maar 1 nodig (uitgaande van centrale/booster van 3ampere). Voor het geld hoef je het dus niet te laten.

En we stomen door....

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6438
Re: Blokken maken met Peco spoor en Peco SL-88/ST-244 wissels
« Reactie #28 Gepost op: 25 januari 2020, 11:39:41 »
De diodeschakeling is niet alleen aan te bevelen maar echt noodzakelijk.
Stroom kiest de weg van de minste weerstand.
Als je ongedetecteerde delen direct zaan de centrale zitten staat daar een iets hogere spanning waardoor de detectie niet (of niet goed) werkt. Pas als een trein volledig in de gedetecteerde sectie staat zal de bezetmelder pas goed werken.
Door de diodeschakeling is het potentiaal verschil in de gedetecteerde en ongedetecteerde delen gelijk waardoor de bezetmelder goed werkt.
Dus gewoon toevoegen  (y)
Gr.
Eric

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 279
Re: Blokken maken met Peco spoor en Peco SL-88/ST-244 wissels
« Reactie #29 Gepost op: 25 januari 2020, 17:37:29 »
Bedankt voor de reacties.
Ik ben overtuigd van de noodzaak voor een diodeschakeling.

Groeten,
Albert.