Doel:€250.00
Donaties:€345.00

Per saldo:€95.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-01-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Dioramaatje 009 door Daniel Caso
Vandaag om 11:44:19
Blokken maken met Peco spoor en Peco SL-88/ST-244 wissels door Remunj
Vandaag om 11:39:41
BNLS-module: "Grasland" door RikJ
Vandaag om 11:23:45
Piko 2200 welke kortkoppeling door Stoker
Vandaag om 11:03:58
Het 01TREFF 2020: Spoor 0 en 1 puur! door Wies
Vandaag om 11:03:45
Flickr niet meer gratis? door bellejt
Vandaag om 10:56:09
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 10:48:27
Brawa 2020 door Jean-Pierre
Vandaag om 10:46:00
Exacttrain 2020 door Sikkeman
Vandaag om 10:35:51
Een Rotterdams gebouw door Zoedelaar
Vandaag om 10:22:36
GATX zans knikketelwagon H0 door Arjan6511
Vandaag om 10:04:07
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door bosje77
Vandaag om 09:55:17
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door bosje77
Vandaag om 09:52:24
Artitec 2020, raad-draadje door henk
Vandaag om 09:48:00
Albulabahn in H0m door Jan Bennink
Vandaag om 09:06:45
Liliput 2020 door Floris
Vandaag om 08:39:57
Roco NS1000, oud model, digitaliseren en pimpen door gtw6016
Vandaag om 07:46:34
Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
Vandaag om 06:57:57
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 06:48:59
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door Eegtrain
Vandaag om 00:54:40
Modulebaan "Lauwersmeer" H0 door Eegtrain
Vandaag om 00:51:48
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Chris Westerduin
Vandaag om 00:38:59
RAIL 2020 21, 22 en 23 februari, Houten. door dennie
Vandaag om 00:35:14
Oost Europa-draadje door Dijkhuizen
Vandaag om 00:12:06
Een klein stukje Scotland door bask185
Vandaag om 00:06:39
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
Vandaag om 00:02:05
Projekt 083-338 door Noordernet
24 januari 2020, 23:48:09
Roco Geoline wissel digitaal gemaakt, werkt niet. door Bert V
24 januari 2020, 23:43:02
Vieze treinen, gebouwen, wegen etc. (tips en plaatjes) door Frans Peeters
24 januari 2020, 23:00:49
Frans loodsje door Noordernet
24 januari 2020, 22:34:52
  

Auteur Topic: Spanning meten digitale baan  (gelezen 1894 keer)

emanje

  • Offline Offline
  • Berichten: 269
Spanning meten digitale baan
« Gepost op: 14 december 2019, 19:56:46 »
Hallo,

Als ik met mijn multimeter de spanning meet van de trafo of de baan, dan komt daar 18,1 V op het display te staan. De Uhlenbrock trafo zou 14V moeten leveren. Dit is een bekend verhaal over sinus en blok etc.

Nu mijn vraag: Is er een formule die hier toegepast kan worden om op het (bij benadering?) juiste voltage te komen? Of is dit te simpel gedacht?

In bovenstaand voorbeeld zou de formule zijn: 18,1V * 0,7735 = 14,0 V
« Laatst bewerkt op: 14 december 2019, 22:00:04 door Bert van Gelder »
Hasenwald  |  H0 Profi  |  IB II  |  Power 4  |  Koploper  |  BMD16N-SD  |  LDT S-DEC-4-DC

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7702
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: spanning meten digitale baan
« Reactie #1 Gepost op: 14 december 2019, 20:03:53 »
Hoi,

Kijk even op de pagina van Klaas Zondervan: Digitale Spanning Meten en het artikel in de Encyclopedie Encyclopedie: digitale Spanning meten

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

emanje

  • Offline Offline
  • Berichten: 269
Re: spanning meten digitale baan
« Reactie #2 Gepost op: 14 december 2019, 20:27:01 »
Die artikelen zijn mij bekend, maar dan nog heb ik bovenstaande vraag...
Hasenwald  |  H0 Profi  |  IB II  |  Power 4  |  Koploper  |  BMD16N-SD  |  LDT S-DEC-4-DC

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18095
    • Pagina van klaas
Re: spanning meten digitale baan
« Reactie #3 Gepost op: 14 december 2019, 20:33:04 »
Om te beginnen: welke meter, en welk bereik?
Die trafo is nominaal 14V, maar dat gaat alleen maar op als de netspanning 230V is en als de trafo volbelast is.
Bij een lagere belasting kan de uitgangsspanning best 20% hoger zijn.

Verder is die 14V de z.g. effectieve waarde. De topwaarde is wortel2 keer zo hoog, dus 14x1,4 = 19,6V. Dat is de spanning die na de gelijkrichter over de bufferelco staat. Daar gaat het spanningsverlies over de gelijkrichter nog van af, dus het zou goed kunnen  dat je 18V meet.

PS: ik snap niet hoe je aan die 14V komt. Bij Uhlenbrock zie ik 2 trafo's die resp. 12 of 15V en 12 of 17V leveren.
« Laatst bewerkt op: 14 december 2019, 20:44:58 door Klaas Zondervan »
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

emanje

  • Offline Offline
  • Berichten: 269
Re: spanning meten digitale baan
« Reactie #4 Gepost op: 14 december 2019, 20:51:58 »
Hi Klaas,

Ten eerste betreft het een Fleischmann trafo model, die zwarte die vroeger standaard bij TC zat.
Staat SEC I - 14V op. SEC II zou 14,5 moeten zijn.
De multimeter is een Extech EX330. Komt bij Conrad vandaan.
Bereik begrijp ik niet zo goed wat je bedoelt... Ik zet de draaiknop op AC, maar dat bedoel je waarschijnlijk niet.



Hasenwald  |  H0 Profi  |  IB II  |  Power 4  |  Koploper  |  BMD16N-SD  |  LDT S-DEC-4-DC

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18095
    • Pagina van klaas
Re: spanning meten digitale baan
« Reactie #5 Gepost op: 14 december 2019, 20:56:52 »
Ja, dat bedoel ik wel, waar zet je die knop op.
Ik ga even bij Conrad kijken.
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 1939
Re: spanning meten digitale baan
« Reactie #6 Gepost op: 14 december 2019, 21:18:29 »
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
En iets in LGBschaal:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88776.0

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18095
    • Pagina van klaas
Re: Spanning meten digitale baan
« Reactie #7 Gepost op: 14 december 2019, 22:37:58 »
Dan heb je het wel over een andere prijsklasse.
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

emanje

  • Offline Offline
  • Berichten: 269
Re: Spanning meten digitale baan
« Reactie #8 Gepost op: 14 december 2019, 23:38:53 »
Een multimeter met True RMS, die wil ik dus!
Hasenwald  |  H0 Profi  |  IB II  |  Power 4  |  Koploper  |  BMD16N-SD  |  LDT S-DEC-4-DC

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18630
Re: Spanning meten digitale baan
« Reactie #9 Gepost op: 15 december 2019, 07:40:36 »
Voor de heb altijd leuk, maar voor alleen het meten van digitale spanning nogal overkill.
Welk probleem heb je eigenlijk? Waarom wil je precies weten hoe hoog de spanning uit de trafo en de centrale is?
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

emanje

  • Offline Offline
  • Berichten: 269
Re: Spanning meten digitale baan
« Reactie #10 Gepost op: 15 december 2019, 10:41:10 »
Hallo Allemaal,

Dank voor de input. Ik ga dus voor een multimeter die digitale stroom op een goede manier kan meten en weergeven. Ik ben een baan aan het bouwen die uit ongeveer 120 secties gaat bestaan. Ik test regelmatig of alles goed gesoldeerd is etc. En als ik dat doe, dan vind ik het storend als ik een verkeerd getal in het display zie staan. (ook al maakt dat voor de test niet uit).
Hasenwald  |  H0 Profi  |  IB II  |  Power 4  |  Koploper  |  BMD16N-SD  |  LDT S-DEC-4-DC

Remunj

  • Online Online
  • Berichten: 6423
Re: Spanning meten digitale baan
« Reactie #11 Gepost op: 15 december 2019, 11:40:34 »
Met klaas zijn schakeling kan je dus prima de digitale stroom meter.
En is het zo belangrijk dat je de precieze stroom tot tig decimalen achter de komma wilt weten?
Als je het ongeveer weet is dat toch prima.
En als het je er alleen om te doen is om te weten of je goed gesoldeerd hebt al helemaal niet van belang.

Zonde van je geld om een dure multimeter te kopen.
Elke huis tuin en keuken multimeter voldoet voor onze hobby.  :angel:
Kan je het geld beter gebruiken om leuke spillen voor op je baan te kopen.
Die dure multimeter ligt na het bouwen toch maar in een hoekje te verstoffen.
Gr.
Eric

emanje

  • Offline Offline
  • Berichten: 269
Re: Spanning meten digitale baan
« Reactie #12 Gepost op: 15 december 2019, 12:02:28 »
Hi Eric, Henk, Klaas,
Zo duur zijn ze toch niet, die multimeters? Als ik er eentje koop, dan kan ik toch net zo goed eentje met de juiste functionaliteit aanschaffen?

Hasenwald  |  H0 Profi  |  IB II  |  Power 4  |  Koploper  |  BMD16N-SD  |  LDT S-DEC-4-DC

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7702
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Spanning meten digitale baan
« Reactie #13 Gepost op: 15 december 2019, 15:38:25 »
Hoi,

Lees even klaas zijn reactie over het meetbereik. Die is mogelijk te laag voor de multimeter die je hebt gekozen.

Ik ben een baan aan het bouwen die uit ongeveer 120 secties gaat bestaan. Ik test regelmatig of alles goed gesoldeerd is etc.

Maar waarom "piep" je die dan niet? Dan krijg je bij de meeste multimeters een weerstandswaarde te zien. Dat zegt meer dan een voltage. Je kan dan meten zonder centrale aan te hebben. En ook controleren of er ergens een onjuiste verbinding zit. Voltage meten is eigenlijk alleen nodig als je ergens denkt dat er geen of nauwelijks spanning op zit.

Groet Ronald.
« Laatst bewerkt op: 15 december 2019, 15:40:20 door Ronald Koerts »
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18095
    • Pagina van klaas
Re: Spanning meten digitale baan
« Reactie #14 Gepost op: 15 december 2019, 15:53:16 »
Lees even klaas zijn reactie over het meetbereik. Die is mogelijk te laag voor de multimeter die je hebt gekozen.
De meter van emanje is auto-ranging.

En om te zien of je iets goed hebt aangesloten kun je een verbinding inderdaad doorpiepen. Maar je kunt ook per sectie spanning meten op de AC stand van de meter. De aanwijzing is dan niet nauwkeurig, maar als je op elke sectie ongeveer hetzelfde meet zal het wel goed zitten.
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.