Doel:€250.00
Donaties:€102.50

Per saldo:€-147.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 23-07-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Beurs in Houten 29 augustus 2020 - de voor- en nabeschouwing door EddyK
Vandaag om 03:37:27
Beneluxforum Kalender 2021 door AndrevdG
Vandaag om 02:22:36
Roco ETA 515, materieelbespreking door arnout
Vandaag om 01:33:13
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door arnout
Vandaag om 01:32:22
Laag-Baarlo door Machinist Johan
Vandaag om 00:35:18
Projekt 083-338 door 44
07 augustus 2020, 23:32:57
Roco NS 1601 valt stil door Ronald Brandt
07 augustus 2020, 23:25:51
Reichsbahn tijdperk II door AndréDev
07 augustus 2020, 23:16:22
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door AndréDev
07 augustus 2020, 23:14:49
Oersik etsplaat spoor 0 van Erwin, beginnersbouwverslag door roadster36
07 augustus 2020, 23:08:47
Automatische koppeling door laurent
07 augustus 2020, 22:38:22
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Floris
07 augustus 2020, 21:31:30
Rode achterlichten worden niet meer geschakeld met F0 door FHJ Seller
07 augustus 2020, 20:48:54
Corona, en de toekomst van modeltreinbeurzen? door Martin Welberg
07 augustus 2020, 20:41:34
Paul's model train stuff door Paul's model train stuff
07 augustus 2020, 20:22:20
Onshape cursus door Hans van de Burgt
07 augustus 2020, 20:19:53
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Benrail
07 augustus 2020, 20:03:54
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door william_2
07 augustus 2020, 19:20:50
Frans loodsje et cetera door Noordernet
07 augustus 2020, 19:10:29
Lettertype Duitse spoorwegen door Jeanne
07 augustus 2020, 19:06:11
BMB 00-Modulebaan, BMB-Rijdagen en BMB-Deelname aan Beurzen & Evenementen door St00mboy
07 augustus 2020, 18:01:26
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Martijn de Kuiper
07 augustus 2020, 14:57:33
MB-module: "Charleroi Route de Mons" door Marc tramt
07 augustus 2020, 14:55:24
Elektromagnetische aandrijving Fleischmann sein werkt niet door Te 2/2
07 augustus 2020, 14:13:15
Verzameltopic foto's uniformering Nederlands spoorwegpersoneel van toen tot nu door Jeroen Water
07 augustus 2020, 14:08:49
MB-module: Hielan Ware door Reinout van Rees
07 augustus 2020, 13:49:07
NS 6100 van GM&S door Floris Dilz
07 augustus 2020, 12:40:56
Railways of Zimbabwe Beyer Garratt type 15 stoomlok door SBBcargo
07 augustus 2020, 11:52:41
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
07 augustus 2020, 11:11:00
Bahnstrecke 5867 door Wim Vink
07 augustus 2020, 11:10:15
  

Auteur Topic: Probleem met Lenz decoder  (gelezen 1664 keer)

Romavami

  • Offline Offline
  • Berichten: 484
  • Carpe diem
Probleem met Lenz decoder
« Gepost op: 22 november 2019, 11:20:23 »
Hallo Forum;

Ik heb een Roco BR 43 315-1 omgebouwd naar digitaal met een Lenz Standaard+V2 decoder.
De 43 was niet voorbereid dus ik heb alle aansluitingen gesoldeerd.
Tevens heb ik het lampje voorin vervangen door een witte led met een spanning van 3,3 volt en ca 25 mA.
Deze is aangesloten op de witte draad van de decoder over een weerstand van 430 Ohm.
Op de functieuitgang (groene draad) meet ik met de meter in de gelijkstroomstand tussen de groene en de blauwe draad een spanning van 13 volt.
Ik heb een Seuthe Nr 9 (voor 9-14 volt) (insteek generator) ingebouwd.
Daarvoor heb ik de onderplaat geïsoleerd en apart aangesloten op de blauwe draad van de decoder.
De generator heeft geen verbinding met het onderstel of de wielen van de loc.

Als ik met een regelbare voeding 13 volt op de rookgenerator zet via de aangesloten draden (zonder decoder) dan werkt de generator perfect.
Ook de led (aangesloten op de witte draad en de zelfde en gemeenschappelijke blauwe draad als voor de generator) werkt prima.

Nadat ik de decoder had ingebouwd in de tender en hem vervolgens uit las gaf hij alle voorgeprogrammeerde waarden.
Ik heb toen het adres op 43 gezet. Dit adres werd door de decoder overgenomen.

Toen ik de loc en de tender samenvoegde en aansloot ging het mis. Bij het uitlezen van de decoder begon de loc meteen achteruit te rijden en gaf hij onderstaande waarden.



Als ik nu op de baan zet begint hij meteen achteruit te rijden en is niet te regelen of te keren.

Iemand een idee wat er aan de hand is ?
Groet, Rob

Nieuwbouw Kellerstein H0 - digitaal DCC https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=92476.0.html: DCC - Z1 OpenDCC centrale -Digikeijs decoders, bezet en terugmelders - H0 - Rocrail - Fl

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1573
Re: Probleem met Lenz decoder
« Reactie #1 Gepost op: 22 november 2019, 11:30:18 »
Ook als je tender weer loskoppelt?

Heb zelf bij lenz decoders wel eens andere rookgeneratoren gebruikt dan de nr 11, en dat betekende voor mij altijd einde decoder uitgang. Maar dat was dan wel alleen die functie uitgang, de rest van de decoder bleef netjes werken.

Heb je van de decoder ook de optie om analoog te rijden uitgezet?
Heeft bij mij ook wel eens veroorzaakt dat loks ongecontroleerd gaan rijden.

Groet,
Roelco

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 11265
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Probleem met Lenz decoder
« Reactie #2 Gepost op: 22 november 2019, 11:37:56 »
Als de loc zo begint te rijden zonder dat je iets naar de decoder stuurt (commando's) is het waarschijnlijk dat je een directe verbinding hebt ergens waardoor de loc de decoder negeert. Zo alles toch even hardwarematig goed checken!


Romavami

  • Offline Offline
  • Berichten: 484
  • Carpe diem
Re: Probleem met Lenz decoder
« Reactie #3 Gepost op: 22 november 2019, 12:06:20 »
Hallo Roelco en Ronald,

ik ga voor alle zekerheid de boel maar weer losmaken om te kijken of de decoder zonder aangesloten generator en led wel zijn plicht doet.
Ik zal ook nog even meten tussen de aansluitingen om zeker te zijn dat er geen sluiting is.
Groet, Rob

Nieuwbouw Kellerstein H0 - digitaal DCC https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=92476.0.html: DCC - Z1 OpenDCC centrale -Digikeijs decoders, bezet en terugmelders - H0 - Rocrail - Fl

Ben

  • Offline Offline
  • Berichten: 3732
Re: Probleem met Lenz decoder
« Reactie #4 Gepost op: 22 november 2019, 12:37:55 »
Zet ook de automatische analoog / digitaal omschakeling uit in CV29. Zie de handleiding van de decoder.

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 348
Re: Probleem met Lenz decoder
« Reactie #5 Gepost op: 22 november 2019, 13:06:44 »
Ik neem aan dat je de standaard rail-spanning-doorgifte via de verbindingsclip tussen loc en tender handhaaft en een 2 of 3 polige verbinding met een aparte stekker maakt voor bijv. de frontsein verlichting en stoomgenerator. De baan naar het frontlampje resp. de Seuthe stoomgenerator moet dus voorin de loc onderbroken worden!. Kijk o.a. hier voor hoe dat moet:
http://www.hp-pfeiffer.de/digiuebe/digiuebe.htm#DCC-Format of
http://www.hp-pfeiffer.de/digi_umbau1/motorola/br041_roco_auf_3L_digital/br041_roco_auf_3L_digital.html
 en zoek een soortgelijke tender uit.
Ik test stoomlocs na ombouw altijd even analoog, met een dummy-stekker, om te voorkomen dat je meteen je decoder opblaast.
Er zijn in zo'n loc nogal veel plekken waar het mis kan gaan met sluiting of onverwachte doorverbindingen.....
Succes! François
« Laatst bewerkt op: 22 november 2019, 13:08:20 door 008200 »

Romavami

  • Offline Offline
  • Berichten: 484
  • Carpe diem
Re: Probleem met Lenz decoder
« Reactie #6 Gepost op: 25 november 2019, 11:04:16 »
De problemen met de decoder zijn opgelost.
Ik had de behuizing van de rookgenerator goed geïsoleerd van de rest van het onderstel.
Maar na meting bleek er toch een verbinding te zijn tussen behuizing en onderstel.
Deze trad echter pas op toen ik de lok weer in elkaar ging zetten.
Tussen de drukketels van de BR43 is een klein schroefje.
Deze dient om de print (stroomaanvoer vanaf de wielen naar de verbindingsclip met de tender) vast te zetten.
Dit schroefje zorgde voor de ongewenste verbinding tussen behuizing en onderstel.

Het was mij niet eerder opgevallen omdat het schroefje er iedere keer pas als laatste ingedraaid werd kort voor het dichtmaken van de lok. Na verwijdering van het schroefje en vervanging door een druppeltje lijm, bleek alles goed te werken.

Het was een heel gezoek. Dank voor alle tips.
Groet, Rob

Nieuwbouw Kellerstein H0 - digitaal DCC https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=92476.0.html: DCC - Z1 OpenDCC centrale -Digikeijs decoders, bezet en terugmelders - H0 - Rocrail - Fl

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 11265
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Probleem met Lenz decoder
« Reactie #7 Gepost op: 25 november 2019, 11:11:20 »
Ja, dat zijn typische valkuilen. Maar fijn dat het opgelost is, top (y)

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1573
Re: Probleem met Lenz decoder
« Reactie #8 Gepost op: 25 november 2019, 11:20:07 »
. Na verwijdering van het schroefje en vervanging door een druppeltje lijm, bleek alles goed te werken.

Het was een heel gezoek. Dank voor alle tips.

Zelf laat ik dat schroefje altijd wel zitten, maar snij de printsporen eromheen door, vervolgens een draadje er langs om de twee kanten wel weer te verbinden.
Kun je hem er makkelijker nog weer eens uithalen als nodig is. Ook al wel eens gewerkt met een klein kunststof ringetje onder het schroefje.

Groet,
Roelco