Doel:€250.00
Donaties:€70.00

Per saldo:€-180.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 04-12-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Piko NS1100, materieelbespreking door borotof
05 december 2019, 23:48:29
OT volledig offtopic kerstboomverlichting door borotof
05 december 2019, 23:41:25
Proznitz - DDR [H0] door Ronald Halma
05 december 2019, 23:14:37
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door Arjen52
05 december 2019, 23:13:27
Gezocht, boek over Blokkendozen groen/blauw door Alewijn
05 december 2019, 23:03:55
Stilvallen lok in s88 sectie door All4Fun
05 december 2019, 23:01:13
VERPLAATST: Piko NS1100, materieelbespreking door Bert van Gelder
05 december 2019, 22:59:44
Hoch Gagel: de uitbreiding door Whis
05 december 2019, 22:43:56
Haardvuurtje in de hut door NL-modelspoor
05 december 2019, 22:39:13
Nieuwe baan, nieuwe schaal van N naar H0e door Whis
05 december 2019, 22:32:57
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door iarnrod
05 december 2019, 22:25:41
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
05 december 2019, 22:24:34
Piko NS2200, sound. Probleem met uitlezen cv's door wee
05 december 2019, 22:20:10
Boogstraal Fleischmann rails door Mechiel_
05 december 2019, 22:08:17
Heen, En en Weer door DE-II
05 december 2019, 22:06:31
Projekt 083-338 door 44
05 december 2019, 21:47:41
Bouw Bührtal III door Martin Welberg
05 december 2019, 21:46:26
Bouw Loc NS serie 2100/HSM 500 in H0 (Philotrain kit 870/37) door Gerrit F
05 december 2019, 21:36:17
Spoorhumor door Klaas Zondervan
05 december 2019, 21:10:53
Loodvrije soldeertin, hoe te verwerken? door Klaas Zondervan
05 december 2019, 21:09:43
Bouwsels van Rik in schaal 0 (1:43.5) door Rik
05 december 2019, 20:44:30
Wensendraadje Nederlands 2020 door Eric B
05 december 2019, 20:40:59
Roco ICE BR 405, heeft deze bestaan? door Sander.
05 december 2019, 19:58:04
Onderdeel losmaken Roco br23 door Mechiel_
05 december 2019, 19:56:00
Schwarzburg-Neuffen-Bahn door Ruud K
05 december 2019, 19:53:05
Modelspoorbeurs te Hoogeveen 29 februari 2020 door Martin Hornis
05 december 2019, 19:46:26
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door Eric B
05 december 2019, 19:45:06
Depot + vervolg Vlieringen-2 door Nulspul
05 december 2019, 19:35:24
Van Dapol spoor 0 class 08 naar NS 500/600 door Jamie
05 december 2019, 19:28:20
Uit Smalspoorcompagnies werkplaats. door smalspoorcompagnie
05 december 2019, 19:22:09
  

Auteur Topic: Condensator werkt niet  (gelezen 2265 keer)

knar46

  • Offline Offline
  • Berichten: 682
Re: condensator werkt niet
« Reactie #15 Gepost op: 18 november 2019, 17:00:01 »
Klaas, ik heb wat foto's gemaakt.







Op de eerste foto is duidelijk te zien waar de plus (langde draad) en de min van de condensator moeten worden aangesloten (twee rondjes op de strip). Op de tweede foto zie je dat ik een tweede condensator heb gesoldeerd maar het resultaat is hetzelfde: als ik de transformator uit draai zijn de ledjes direct uit. Op de derde foto is de soldering te zien.
Ik ben benieuwd. Kan het zijn - zo heb ik ergens gelezen- dat de wat oudere ledstrips de condensator snel "leeg trekken".
Mvrgr
Theo

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17765
    • Pagina van klaas
Re: Condensator werkt niet
« Reactie #16 Gepost op: 18 november 2019, 19:10:06 »
De foto's zijn niet echt haarscherp. Weet je zeker dat de elco goed om zit? Niet te veel kijken naar lange draad en korte draad. Je kunt beter afgaan op de grijze streep met de mintekens er in.
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6374
Re: Condensator werkt niet
« Reactie #17 Gepost op: 18 november 2019, 21:50:24 »
Ondanks dat de foto's niet al te scherp zijn en kijkend naar de tweede foto lijkt het er sterk op dat je de - van de elco op de plus van de led strip hebt aangesloten en omgekeerd voor de + van de elco.
Sluit het eerst eens goed aan. Waarschijnlijk werkt het dan een stuk beter  :angel:
De - staat overduidelijk op de elco aangegeven. Die moet echt aan de - op de ledstrip.
Gr.
Eric

knar46

  • Offline Offline
  • Berichten: 682
Re: Condensator werkt niet
« Reactie #18 Gepost op: 18 november 2019, 23:10:34 »
Eric,
op de eerste foto is duidelijk te zien waar de + voor de extra condensator zit en op de condensator zelf is met pijlen de - van de condensator aangegeven (korte draad). Met de aansluiting zit het wel goed.

Klaas
Ik ben verder gaan experimenteren. In de wagon zit een ledstrip met gele ledjes. Ik heb er een met warmwitte ledjes genomen en aan één kant een condensator bevestigd. De transformator een tijdje aangezet en abrupt uitgezet
 De ledjes aan de kant met geen condensator gingen gelijk uit, de andere ledjes na twee seconden.
Kan de conclusie zijn dat de condensator niet sterk genoeg is voor de ledstrip met gele ledjes?
Groet

Theo

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1423
    • El Carrilet
Re: Condensator werkt niet
« Reactie #19 Gepost op: 18 november 2019, 23:14:08 »
De ontlaadtijd hangt af van de stroom door de leds. Neem eens een condensator van 1000 uF (of 2 van 470 uF).
« Laatst bewerkt op: 19 november 2019, 10:02:24 door 72sonett »
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17765
    • Pagina van klaas
Re: Condensator werkt niet
« Reactie #20 Gepost op: 18 november 2019, 23:26:05 »
Het kan zijn dat de gele leds meer stroom vragen dan de witte. Hangt er ook van af hoe ze geschakeld zijn en wat voor weerstand er voor zit. Twee seconden lijkt me lang genoeg voor het overbruggen van een onderbreking door een vuiltje op de rails.
De ultieme test is gewoon gaan rijden met die wagen en kijken hoe het licht zich gedraagt.
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18512
Re: Condensator werkt niet
« Reactie #21 Gepost op: 19 november 2019, 05:42:57 »
Ja, heb je al een rijtest uitgevoerd? Als dat niet lekker gaat, dan misschien stroomafname op alle wielen. Die elco’s kunnen kleine onderbrekingen opvangen, maar ze kunnen geen matige stroomafname compenseren.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3463
Re: Condensator werkt niet
« Reactie #22 Gepost op: 19 november 2019, 10:10:55 »
Tja, het is raar dat het zo niet werkt. Je zou kunnen proberen de condensator te vergroten d.m.v. een andere waarde te plaatsen. En dan nog eens kijken of het beter werkt.
« Laatst bewerkt op: 19 november 2019, 11:03:46 door zuylen »

knar46

  • Offline Offline
  • Berichten: 682
Re: Condensator werkt niet
« Reactie #23 Gepost op: 19 november 2019, 16:40:23 »
Op advies van 72sonett (y) heb ik twee condensators parallel (de encyclopedie is een nuttig naslagwerk) geschakeld en aan de ledstrip met warm-witte ledjes gehangen en dat effect was duidelijk merkbaar (vergeleken met 1x 470uF).
Daarna heb ik aan de ledstrip met gele ledjes  2x 940uF gehangen en de ledjes gingen nu niet direct uit na het abrupt uitzetten van de trafo maar het effect is duidelijk minder dan bij witte ledjes.
Conclusie: het effect van een condensator bij kant en klare ledstrips verschilt. De wijsheid van Klaas die een verklaring geeft voor het mogelijke verschil in ledstrips kan uitkomst bieden.
Dank allen voor de reacties.
Theo

bellejt

  • Offline Offline
  • Berichten: 509
    • Onze site
Re: Condensator werkt niet
« Reactie #24 Gepost op: 19 november 2019, 17:01:23 »
als je grote waarden wil neem gewoon SMD condensatoren.Ik gebruik die ook en bestel ze bij onze vriend ali.Veel goedkoper en grotere waarden mogelijk omdat ze kleiner zijn.
PS: bestel trouwens al mijn electronika onderdelen daar.Amper 49 cent voor 100 weerstanden. Heb hier een collectie onderdelen in 5 dozen die amper 40 euro heeft gekost en waar ik hier 170 euro zou voor betalen.Kwa kwaliteit is er geen verschil hoor want zijn dezelfde als in de winkel hier.
Greetings,salutations,groetjes,
http://www.johnnyrail.net/

knar46

  • Offline Offline
  • Berichten: 682
Re: Condensator werkt niet
« Reactie #25 Gepost op: 22 november 2019, 19:22:31 »
Het bleek toch wel moeilijk 4 condensators van 470uF in een Piko wagon te plaatsen en heb er nu 2 van 1000uF in geplaatst.



 Deze wagon heeft 6! toiletten maar alleen de middelste 2 hebben geblindeerde ramen. De aanwezige toiletpotten  heb ik gesloopt.

In onderstaand filmpje is het verschil in condensators te zien.
Gele ledjes in de wagon met 2x 1000uF.
Daaronder een ledstrip met witte ledjes met links 1000uF en rechts 470uF.

https://www.youtube.com/watch?v=HDkFpGqFScU
« Laatst bewerkt op: 22 november 2019, 19:25:10 door knar46 »

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 650
  • Metrop-Märklin
Re: Condensator werkt niet
« Reactie #26 Gepost op: 28 november 2019, 20:42:41 »
Mooi dat het nu werkt !
De aanwezige toiletpotten  heb ik gesloopt.
Je lijkt NS wel ...  ;D
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail