Vraag en antwoord > Modeltreinproblemen

Haperende locomotief (spoor G)

(1/1)

MrBlondieBon:
Beste lezers,

Deze zomer heb ik een spoor G baan van ongeveer 30 meter in de tuin gemaakt. Nu heb ik het volgende probleem.

Na ongeveer 1 rondje rijden op de baan begint de locomotief te haperen. De locomotief komt volledig tot stilstand om daarna weer een halve meter te rijden en weer volledig te stoppen. Dit blijft zich herhalen, elke keer is de afgelegde afstand ongeveer gelijk en de tijdsduur van het stoppen ook.

Als ik de stroom van de baan haal en een paar minuten wacht dan rijdt de locomotief weer een complete ronde om vervolgens weer te gaan haperen. Het probleem doet zich voor in beide rijrichtingen. Het haperen gebeurt zelfs ook op de rail waarop de aansluiting met de transformator zit.

Als ik met een multimeter de spoorspanning meet valt de spanning op dat moment ook echt helemaal weg. Als ik de transformator op een H0 baan aansluit of direct op de locomotief kan ik het probleem niet reproduceren.

De rails is van het merk LGB, deels nieuw en deels gebruikt. Alle rails zijn goed schoongemaakt. De standaard railverbinders zijn vervangen door nieuwe schroefverbindingen. Om test te rijden heb ik 1 aansluiting gemaakt voor de transformator. Voor de stroomvoorziening gebruik ik een Fleischmann MSF-Trafo 6735. De locomotief is een nieuwe Piko BR204 nr. 37560.

Hebben jullie een idee wat het probleem kan zijn?

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Groeten,
Bon

Jeronimos:
De FLm trafo geeft 14 Volt. Als ik een Piko startset neem op de pikowebsite levert de trafo 22 V. Ik denk dat je trafo niet krachtig genoeg is en zichzelf misschien wel uitschakelt.

EddyK:
Die trafo is véél te zwak, heeft niet genoeg kracht (Ampères) en de uitgangsspanning is te laag.
Het stoppen-rijden is de beveiliging van de trafo die aanslaat omdat hij overbelast is.

Piko G locs (die van jou heeft 2 motoren) trekken flink stroom, daar heb je toch echt een LGB of Piko G trafo voor nodig. Zelfs met een kleine startset trafo van LGB of Piko zit je al op het randje van de capaciteit.

Dus op zoek naar een nieuwe trafo en je probleem is verholpen :)

MrBlondieBon:
Beste Jeronimus en Eddy,

Bedankt voor jullie reactie. Ik ga op zoek naar een andere trafo.

Groeten,
Bon

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie