Vraag en antwoord > Modeltreinproblemen

Roco Blokkendoos componentjes oververhit?

(1/4) > >>

Syb030:
Ondanks goed schoonmaken van de wielen rijdt mijn recent van een beurs geplukte Roco Mat'24 motorrijtuig (aka Blokkendoos) erg traag. En soms zelfs op interval: seconde rijden (langzaam), seconde stilstaan. Bij trafo voluit is het nog steeds een kruiperig gebeuren.

Bij toeval ontdekte ik vanavond dat sommige electronica op het printje heel heet waren. De weerstandjes kwamen tijdens het geknipper rond 40 graden, Het zwarte blokje rechts op de foto zelfs 60 gradenC.



Ik denk dat hier een oorzaak kan liggen van de problemen. Maar ik ben nieuw in Roco-land dus zeker weten doe ik niks. Is er hier iemand die me kan helpen de Blokkendoos weer op constante snelheid te laten rijden?

Dank bij voorbaat!

Syb

henk:
Die ‘weerstanden’ zijn spoeltjes. Het zwarte blokje is alleen maar de brugstekker in de decoderaansluiting. Als die onderdelen heet worden, dan werkt de aandrijving niet goed. Als je de print verwijdert, dan zie je de motor liggen.
Draai eerst een aan het vliegwieltje om te zien of je de hele overbrenging kan laten bewegen. Zo niet, dan zoeken waar dat probleem zit. Soms ligt de motor gewoon niet goed, maar er kan ook ergens een tandwiel kapot zijn.
Loopt de overbrenging soepel, dan de motor er uitlichten. Probeer de motor dan eens direct op de trafo. Ik had laatst een exemplaar met een gebroken koolborstel. Die is gemakkelijk te vervangen.

Klaas Zondervan:
In dat zwarte blokje zitten alleen maar doorverbindingen. Als dat heet wordt kan die hitte alleen uit de motor komen.
Dat kan verschillende dingen betekenen: of de lagers zitten vast, of de collector is vervuild of er is een wikkeling onderbroken.

bellejt:
draaien de wielen mooi of gesputter ? Dan zou het kunnen zijn dat er oude olie op vastgekoekt zit.Dan belast je de motor teveel en wordt het heet.

Syb030:
De wielen draaien mooi. Het rijdt alleen heel langzaam, en doet steeds een seconde wel, dan weer een seconde niet, dan weer wel... overigens branden tijdens de pauzes, ook de interieurlampjes niet. Zou het probleem in de voeding zitten? Andere locs bewegen in hetzelfde ritme mee. Tot ik de blokkendoos van de baan haal. Dan rijdt de rest goed.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie