Doel:€250.00
Donaties:€65.00

Per saldo:€-185.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-03-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 17:45:19
Oersik etsplaat spoor 0 van Erwin, beginnersbouwverslag door Tulpendaal
Vandaag om 17:42:53
Een kleine baan in een grote schaal: Laden en lossen in 1:22.5 door NS1220
Vandaag om 17:42:34
Terschellinger Spoor door decauville_nl
Vandaag om 17:26:42
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door RikM
Vandaag om 17:23:55
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door nkob
Vandaag om 17:19:02
DE2 geel en rood met hazelnoot door Post49
Vandaag om 17:17:33
Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
Vandaag om 17:15:05
Modelbaan Beltheim (voorheen Waldbach Süd) door BeltHeim
Vandaag om 17:00:45
Haarsem aan Zee H0 door San-Markos
Vandaag om 17:00:27
NTM goederenwagens in Spoor-0 door FritsT
Vandaag om 16:59:52
Roco en Piko ICE’s, sluitverlichting knippert? door NS1220
Vandaag om 16:33:18
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Dave.......
Vandaag om 16:31:32
Raamsdonk, in schaal 0, en verder alles wat er op rijdt. door roadster36
Vandaag om 15:41:15
Mk Rongenwagen in spoor O door roadster36
Vandaag om 15:31:51
Arduino en Selectrix door bask185
Vandaag om 15:28:27
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Maunsell
Vandaag om 15:18:06
Projekt 083-338 door 44
Vandaag om 15:16:05
Informatie over Hongaarse ligrijtuigen gezocht door martijnhaman
Vandaag om 14:49:39
Nieuwe intercity van NS maakt eerste meters buiten fabriek door Jeronimos
Vandaag om 14:41:03
Doornvliet door cor_b
Vandaag om 13:55:53
Fleischmann 1657 digitaliseren n-spoor, waar moeten draden aangesloten worden? door Rick
Vandaag om 13:50:53
Dram Dhu Distillery in schaal 1:76 (00) door MacArthur
Vandaag om 13:03:26
NL baan: Frotterdam in h0 door Joran
Vandaag om 12:18:49
Bouwsels van Rik in schaal 0 (1:43.5) door Rik
Vandaag om 12:03:35
Digitaal pendelen met Lenz ABC-systeem - Esu Lokpilot V5 door Ronald Halma
Vandaag om 11:52:16
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Blausee-Mitholz
Vandaag om 11:29:54
BMB-Module: "Blackwater Goods Yard" door St00mboy
Vandaag om 10:30:35
BNLS-module: "Grasland" door Hendrik Jan
Vandaag om 10:03:08
“Sporen over de Zee, Het verhaal van het treinveer Harwich - Zeebrugge. door Hans Reints
Vandaag om 09:32:42
  

Auteur Topic: Seinen en weerstanden  (gelezen 594 keer)

Joran

  • Offline Offline
  • Berichten: 1222
  • NS tijdperk IV (1981)
Seinen en weerstanden
« Gepost op: 31 januari 2020, 14:58:13 »
Ik ben bezig met een projectje om een Rivarossi Mat '46 te digitaliseren en van verlichting te voorzien. Ik heb hiervoor voor de motor bak een decoder gekocht en een led strip.

Mijn vraag gaat voor nu over de motorloze bak. Daarvoor heb ik ledstrip met ingebouwde decoder gekocht van Digikeijs. Dan heb je geen functiedecoder nodig. De seinen zou je dan op de ledstrip moeten solderen en daar moet (heb ik begrepen) een weerstand tussen. Ik las ergens dat die dan 10k ohm moet zijn. Hoe weet ik dat zeker? Ik wil natuurlijk wel dat de seinen aan beide kanten even fel branden?

Ik weet weinig van electronica, waar koop je het best weerstanden? Is het het verstandigst dit in een set te doen met meerdere waardes?

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1930
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Seinen en weerstanden
« Reactie #1 Gepost op: 31 januari 2020, 15:20:45 »
Met seinen bedoel je de "koplampen"? Het klinkt alsof je een ledstrip met (functie)decoder hebt gekocht voor binnenverlichting. Artikelnummer?

Het is mogelijk dat je op de decoder van de ledstrip nog extra zaken kunt aansluiten. Als dat leds zijn heb je inderdaad (meestal) voorschakel weerstanden nodig.
Weerstanden van 10K lever een stroom op van ongeveer 2 mA bij digitaal gebruik (+/- 20V). Dan gaan je leds wat zwak, maar wellicht natuurgetrouw van branden.

Weerstanden zijn erg goedkoop, rond de 1 cent per stuk. Als je wilt kan ik een aantal stuk met verschillende waarden (10K, 4K7, 2K2, 1K) in een enveloppe stoppen.
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

Joran

  • Offline Offline
  • Berichten: 1222
  • NS tijdperk IV (1981)
Re: Seinen en weerstanden
« Reactie #2 Gepost op: 31 januari 2020, 15:28:50 »
Ja, ik bedoel de front en sluit seinen inderdaad.

Het is Digikeijs DR80010 Locomotive Lighting

Op het printje van Rivarossi, die je dus niet gebruikt (kan ik het meten met een multimeter?) zouden die dan toch ook moeten zitten?

Ik zie wel wat zitten, maar niet de gebruikelijke kleurtjes zoals doorgaans op weerstanden.  ??? ??? ???

Dat zou heel aardig zijn! Ik stuur je een PB  (y)

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5425
  • ***
Re: Seinen en weerstanden
« Reactie #3 Gepost op: 31 januari 2020, 15:32:06 »
Een losse decoder en een ledtrip met decoder? Das wel erg dubbel op toch. Gewoon een decoder erin en een gewone ledstrip zonder decoder. Ledstrip op F1. Sluitlichten gewoon op de frontlichten van de tegen overgestelde kant en klaar. Zie hier.
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).

Joran

  • Offline Offline
  • Berichten: 1222
  • NS tijdperk IV (1981)
Re: Seinen en weerstanden
« Reactie #4 Gepost op: 31 januari 2020, 15:34:34 »
Ja maar de trein delen zijn niet electrisch met elkaar verbonden. Dat kan je zelf doen uiteraard, maar dat vind ik voor nu nog even een brug te ver  ;D Zie het verslag op Groterdam (https://hetgroterdamproject.nl/index.php/projecten/projecten-modeltreinen/74-projecten/modeltreinen/651-bling-bling-mat-46).

Eric B

  • Online Online
  • Berichten: 3743
  • NS tijdperk III b/c
    • Obdam in H0 op Facebook
Re: Seinen en weerstanden
« Reactie #5 Gepost op: 31 januari 2020, 15:42:31 »
Een losse decoder en een ledtrip met decoder? Das wel erg dubbel op toch. Gewoon een decoder erin en een gewone ledstrip zonder decoder. Ledstrip op F1. Sluitlichten gewoon op de frontlichten van de tegen overgestelde kant en klaar. Zie hier.
Ruud, die DR80010 heeft naast de binnenverlichting, nog 4 bruikbare uitgangen.
Frontsein, sluitsein, AUX1 en AUX2.

Zie dit pdf document.
Fotodijk(je)
Obdam
Als alles meeloopt hebben we morgen een optocht.

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5425
  • ***
Re: Seinen en weerstanden
« Reactie #6 Gepost op: 31 januari 2020, 15:55:28 »
@Eric en Joran,
ik ken de strip (en heb hem ook in een van de treinstellen zitten), maar vind het zelf een dure oplossing terwijl je toch best nog veel draden door je trein moet trekken.. Voordeel de strip is dat de tl's in groepen aanspringen ipv allemaal tegelijk. Bij gebruik van een ESU decoder kun je de F1 (Aux1) ook definiëren als TL verlichting, moet je wel ook wat extra kabel door je treinstellen leggen maar gebruik je gewone ledstrip (bv Hufing tronic). Enentueel met deze stekkers ;).
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).

knar46

  • Offline Offline
  • Berichten: 712
Re: Seinen en weerstanden
« Reactie #7 Gepost op: 31 januari 2020, 17:07:36 »
Daarvoor heb ik ledstrip met ingebouwde decoder gekocht van Digikeijs. Dan heb je geen functiedecoder nodig.

Joran, de ledstrip is een functiedecoder, het staat in de tekst. Vraag aan de deskundigen: kan de functiedecoder dezelfde waarde in CV 1 hebben als de treindecoder (om niet te hoeven switchen)? Ik heb eens een ESU functiedecoder op hetzelfde adres proberen te combineren met een Lenz treindecoder. Dat lukte niet met de CV's. Met een Tams functiedecoder lukte het wel. Op een en hetzelfde adres kon ik zowel de trein als de verlichting regelen.
Theo

bellejt

  • Online Online
  • Berichten: 620
    • Onze site
Re: Seinen en weerstanden
« Reactie #8 Gepost op: 31 januari 2020, 17:10:28 »
normaal wel.Ik zet de FX decoder gewoon 1 adresje hoger dan de decoder en koppel ze in in besturingsprogramma.Doe ik omdat ik dan de loc of groep wagons makkelijker kan verwisselen zonder problemen.Is het een vast stel dan is zelfde adres makkelijker maar moet je wel zien hoe je de F toetsen instelt met de AUX uitgangen
Greetings,salutations,groetjes,
http://www.johnnyrail.net/