Vraag en antwoord > Elektronica en analoog

seinbediening met servo

(1/4) > >>

Gerke:
Hallo allemaal!

Heeft iemand van jullie ervaring met servo's als armseinbediening? Het lijkt mij dat die dingen best hiervoor te gebruiken zijn. Alleen rijst bij mij dan de vraag hoe je de servo in de ingeschakelde stand laat staan zonder de motor te verbranden. Zoals jullie allicht in mijn eerder geplaatste topic gelezen hebben is mijn kennis van electronica nihil en het lijkt mij dat er met een servo een relatief eenvoudige aandrijving te realiseren is die ook door een klophout als ik te realiseren moet zijn.

Wie kan me op weg helpen? Ik hoor graag van jullie.

Martijn_:
Ik dacht dat conrad ook servo wisselaandrijvingen verkoopt.
Deze kan je ook voor seinen gebruiken.

Gert Klein:
Als een servo niet beweegt, ongeacht in welke stand hij staat, draait de motor niet en gebruikt het servo geen stroom. Nou ja, een klein beetje dan,want de stuurschakeling in het servo heeft wat stroom nodig, maar dat is te verwaarlozen.

Het aansturen van een servo is helemaal niet eenvoudig. Als je geen sjoege hebt van elektronika kun je het best iets kopen dat kant en klaar is.

vr.gr.
Gert Klein

DHG500:
Gert,
moet je een servo zien/behandelen als een stappenmotor?

Gert Klein:
Nee, een servo is een analoge motor. Een servo kan traploos elke stand aannemen tussen twee uitersten. Een servo heeft drie aansluidraden. Servo's voor de modelbouw worden meestal met +5V gevoed, dat is de eerste draad. De tweede draad ligt aan massa. De derde draad is voor de aansturing. Op deze draad staat een pulsvormig signaal dat varieert tussen 0 en +5V. De breedte van de puls bepaalt de mate van uitslag van het servo. Ik heb een tekeningetje gemaakt om het te verduidelijken:



De breedte van bovenste puls is net zo groot als de ruststand. In dat geval staat het servo in de middenstand. De middelste puls is korter, het servo draait dan b.v. naar rechts. De onderste puls is breder, het servo draait dan door de ruststand heen naar links. De breedte van de puls kan traploos worden veranderd, het servo draait dan meer of minder mee, afhankelijk van de breedte van de puls.

In het servo is een gelijkstroom motortje ingebouwd. Het motortje gebruikt alleen stroom als het servo draait. Draait het motortje niet, dan blokkeert de ingebouwde tandwieloverbrenging de servo arm.

Hoop dat dit het wat duidelijker maakt.

vr.gr.
Gert Klein

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie