Doel:€250.00
Donaties:€95.00

Per saldo:€-155.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-10-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Syb030
Vandaag om 01:06:07
Draaistellen 1 op 1 gevonden. door janw
Vandaag om 00:29:57
antislipbandjes vervangen door Te 2/2
Vandaag om 00:02:51
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
18 oktober 2019, 23:30:44
Bouw Beel + "wat reed er achter de Beel" door Hans van de Burgt
18 oktober 2019, 23:29:25
Artitec / REE 1300, materieelbespreking. door Fritsprt
18 oktober 2019, 23:23:22
BMB-deelname aan overige rijdagen of evenementen door iarnrod
18 oktober 2019, 23:21:59
Court du Bouton, een enkelsporige Zwitserse Jura baan in H0 door Edsko Hekman
18 oktober 2019, 23:10:29
Digikeijs H0 NS Seinen DR710 en DR711 leverbaar door GerardvV
18 oktober 2019, 22:26:25
Roco Blokkendoos componentjes oververhit? door 72sonett
18 oktober 2019, 22:26:10
Boek: Jaren 80 in woord en beeld door NS8714
18 oktober 2019, 22:17:04
Foto’s uploaden met Apple? door bosje77
18 oktober 2019, 21:38:54
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
18 oktober 2019, 21:28:50
Wat is er momenteel te zien op de Betuweroute? door Falcon10
18 oktober 2019, 21:27:21
Schwarzburg-Neuffen-Bahn door william_2
18 oktober 2019, 21:19:55
Westlandbaan door Tulpendaal
18 oktober 2019, 21:19:45
Een stukje Odsherreds Jernbane (OHJ) door St00mboy
18 oktober 2019, 21:08:02
Rijnstraat door Gerco van Beelen
18 oktober 2019, 20:23:59
Uit en Thuis, de bouw door Klaas Zondervan
18 oktober 2019, 20:12:18
Uhlenbrock decoder 75330 21 polig, hoe sluitverlichting instellen? door Timo
18 oktober 2019, 19:36:52
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
18 oktober 2019, 19:09:49
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
18 oktober 2019, 18:58:17
Drie keer twee is 702 (mat 46-4) door Pauldg
18 oktober 2019, 17:23:08
NTM goederenwagens in Spoor-0 door FritsT
18 oktober 2019, 17:07:41
De parel van Houten; een NS Hippel met lijmsporen door moonlicht
18 oktober 2019, 16:41:33
Roco Blokkendoos LokPilot4, overbelasting? door MRdirect
18 oktober 2019, 16:36:38
Digikeijs DR4018 schakeldecoder werkt niet met Roco wissels door Remunj
18 oktober 2019, 16:26:40
Stationsplein Baden Baden door Dion
18 oktober 2019, 16:07:04
Baan in Los Angeles door AndrevdG
18 oktober 2019, 15:36:13
Roco WLan-Maus en batterijen, snel leeg. door AlbertG
18 oktober 2019, 15:14:57
  

Auteur Topic: Timer schakeling rondje h0  (gelezen 1937 keer)

Harm Boer

  • Offline Offline
  • Berichten: 39
Timer schakeling rondje h0
« Gepost op: 16 september 2019, 10:28:41 »
Dag allen,

Ik wil graag een kerstdiorama bouwen waarop op een rondje een treintje rijdt. Analoog. Maar ik wil graag dat de trein niet continu rijdt maar telkens halt houdt bij het station. Hoe kan ik zon schakeling bouwen? Moet simpel! Bedankt alvast.
Harm

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3412
Re: Timer schakeling rondje h0
« Reactie #1 Gepost op: 16 september 2019, 10:36:06 »
Je kunt een "knipperlichtschakeling" (astabiele Multi vibrator schakeling)bouwen die langzaam knippert. Iedere keer overbrugt deze het stroomloze stuk als ie "aan" gaat. Hierbij gebruik je ipv een lampje een relais. Het relais scheidt beide stroomkringen.
« Laatst bewerkt op: 16 september 2019, 10:38:36 door zuylen »

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17540
    • Pagina van klaas
Re: Timer schakeling rondje h0
« Reactie #2 Gepost op: 16 september 2019, 10:53:54 »
Moet simpel!
Bij zo'n opmerking krijg ik altijd een beetje de kriebels. Hoe simpel wil je het hebben?
De simpelste manier: een schakelaartje. Schakelaar aan, trein gaat rijden. Komt bij station, schakelaar uit.

Hoe moet het gaan werken? Je kan kiezen voor een drukknop waarna de trein 1 rondje maakt en dan stopt tot er weer op de knop wordt gedrukt. Andere optie: na een bepaalde wachttijd rijdt de trein vanzelf nog een rondje, enz....
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

Harm Boer

  • Offline Offline
  • Berichten: 39
Re: Timer schakeling rondje h0
« Reactie #3 Gepost op: 16 september 2019, 11:01:48 »
Dag Klaas,
Moet simpel worden uitgelegd. Zodat ik er wat van kan leren.
Het zou mooi zijn als de trein het rondje rijdt, bij het station even stilstaat, en weer doorrijdt enzovoort.. automatisch dus.
Groet

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17540
    • Pagina van klaas
Re: Timer schakeling rondje h0
« Reactie #4 Gepost op: 16 september 2019, 11:11:35 »
Dan ligt de oplossing van Zuylen voor de hand. Een langzame knipperschakeling die een relais aan zet, lang genoeg om een stroomloos stuk in te schakelen zodat de trein uit het station kan vertrekken. Dan gaat het relais weer uit zodat de trein op het stroomloze stuk weer stopt.
Ligt het solderen van een elektronische schakeling met transistors binnen jouw kundigheid?
Heb op het moment even wat anders te doen, maar kan later op de dag wel een schema laten zien.
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

Harm Boer

  • Offline Offline
  • Berichten: 39
Re: Timer schakeling rondje h0
« Reactie #5 Gepost op: 16 september 2019, 11:14:33 »
Solderen kan ik wel, ben benieuwd naar de tekening.
Bedankt!

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4512
Re: Timer schakeling rondje h0
« Reactie #6 Gepost op: 16 september 2019, 11:30:45 »
Ik zat inderdaad aan hetzelfde als Klaas en zuylen te denken.

Als je het in modules zou willen doen:
Knipperschakeling
Relais

Waarschijnlijk wil je hem alleen trager laten knipperen maar bij model B is het vrij makkelijk om een extra grotere condensator erop te solderen. En linkte nu naar een 5V relais maar 12V is ook gangbaar. Hangt even af van wat jij beschikbaar hebt.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Rondje_HO

  • Offline Offline
  • Berichten: 5385
Re: Timer schakeling rondje h0
« Reactie #7 Gepost op: 16 september 2019, 12:14:33 »
Met je vraag kan ik je niet helpen (geen verstand van helaas) maar de naam van je topic is leuk gekozen  ;)

NL-modelspoor

  • Offline Offline
  • Berichten: 506
    • Windhoven
Re: Timer schakeling rondje h0
« Reactie #8 Gepost op: 16 september 2019, 15:56:47 »
Als we dan toch in China gaan shoppen, dan zou ik gaan voor een Timer met relais (weet alleen niet of deze aan alle wensen voldoet, is echt een voorbeeld voor het idee).
Johan

MOVisser

  • Offline Offline
  • Berichten: 1481
    • Modelbouw in't algemeen.
Re: Timer schakeling rondje h0
« Reactie #9 Gepost op: 16 september 2019, 16:18:19 »
Een digitale schakelklok kopen en instellen.
Hup, in het stopcontact en daar de trafo stekker in.

Op basis van je instelling kan je meerdere keren rond laten rijden bv en een tijdje stil,  of........
Eenvoudiger kan niet.

Ronald Visser
Je kunt me vinden op diverse treinenbeurzen.

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3412
Re: Timer schakeling rondje h0
« Reactie #10 Gepost op: 16 september 2019, 16:56:39 »
Weet je ook hoe je een stukje rails stroomloos moet maken? Dat doe je met geïsoleerde raillassen of railverbinders. Die zijn gewoon te koop bij de plaatselijke modelspoorboer. Metalen raillas er tussen uit, dan geïsoleerde raillassen monteren tussen het stuk wat stroomloos moet worden. Ik zeg het voor de zekerheid maar even. Maar misschien wist je dit al.

Harm Boer

  • Offline Offline
  • Berichten: 39
Re: Timer schakeling rondje h0
« Reactie #11 Gepost op: 16 september 2019, 17:01:08 »
Een digitale schakelklok kopen en instellen.
Hup, in het stopcontact en daar de trafo stekker in.

Op basis van je instelling kan je meerdere keren rond laten rijden bv en een tijdje stil,  of........
Eenvoudiger kan niet.

Ronald Visser

Ha! Dat is wel een goeie ja!
« Laatst bewerkt op: 16 september 2019, 17:53:15 door Bert van Gelder »

Rondje_HO

  • Offline Offline
  • Berichten: 5385
Re: Timer schakeling rondje h0
« Reactie #12 Gepost op: 16 september 2019, 17:03:00 »
Een digitale schakelklok kopen en instellen.
Hup, in het stopcontact en daar de trafo stekker in.

Op basis van je instelling kan je meerdere keren rond laten rijden bv en een tijdje stil,  of........
Eenvoudiger kan niet.

Ronald Visser


Alleen daarbij is dan weer de moeilijkheid om de trein precies bij het station te laten stoppen.


@Harm: denk ook even na over hoe je wil dat de trein stopt. Als je ineens de stroom aan- en uitschakelt zal de trein abrupt stoppen en weer gaan rijden. Wil je dat deze langzaam vaart mindert en weer langzaam optrekt, dan zal het wat lastiger worden.

Erik Baas

  • Offline Offline
  • Berichten: 38
Re: Timer schakeling rondje h0
« Reactie #13 Gepost op: 16 september 2019, 17:51:55 »
Faller maakte vroeger toch een halteerschakelaar op basis van een bimetaal? Dat zou ideaal zijn (en simpel!). Anders denk ik toch al gauw aan een Arduino... Kun je bv. ook nog een uitrijsein mee bedienen!

Wil je dat de trein langzaam vaart mindert en weer langzaam optrekt [..]

Dat kan met een weerstand in een geïsoleerde rail voor de stopsectie, en een er na.

bellejt

  • Offline Offline
  • Berichten: 488
    • Onze site
Re: Timer schakeling rondje h0
« Reactie #14 Gepost op: 16 september 2019, 17:58:24 »
chinees timertje (met relais) en diodes gebruiken om snelheid te verminderen door verdelen + rail.Beter dan weerstandjes.Zo werd het vroeger gedaan en analoog werkt dat nog steeds perfect voor DC. Voor AC inderdaad met weerstanden.
Greetings,salutations,groetjes,
http://www.johnnyrail.net/