Vraag en antwoord > Elektronica en analoog

Voltage conversie en power down detectie

(1/12) > >>

meino:
Hallo
Ik heb een vraagje voor onze electronica specialisten. Omdat ik zelf weinig kennis van het ontwerpen van electronica schakelingen heb, gooi ik het maar even in de groep.
Het probleem is dat ik overal op de baan componenten heb die met 5 volt (gestabiliseerd) gevoed moeten worden. Dit zijn Arduino's, servo's en bezetmelders. Maar ik wil de spanning voor de voeding gaan verhogen ivm mogelijk spanningsverlies in de bedrading. De makkelijkste manier is om de hogere spanning op de Vcc pin van de arduino te zetten ,die dan de spanning terugbrengt naar 5v, en dan de andere componenten te laten voeden van de 5v pin op de arduino. Maar ik heb ook nog een ander probleem, de arduino's hebben allemaal interne gegevens (seinstanden, wisselstanden etc) die bij een power down verloren gaan. Ik heb al voor een toepassing een soort van oplossing, door de belangrijkste gegevens zo nu en dan naar eprom te schrijven, maar eigenlijk zou ik dat willen doen op het moment dat de spanning wegvalt

Dus zou ik een schakeling willen hebben, die het volgende voor mij doet
- Een gestabiliseerde input spanning van 6-12v terugbrengen naar 5v output.
- Een buffer (condensator) hebben, zodat als de input spanning wegvalt er een aantal seconden (1-2) nog 5v op de output beschikbaar is.
- Een apart signaal dat gebruikt kan worden door de arduino om te monitoren of er input spanning aanwezig is. Dat kan een digitaal signaal zijn (0v geen spanning, 5v wel spanning) of een analoog signaal dat de waarde van de inputspanning weergeeft.

Dit is voor mij iets te hoog gegrepen om dat zelf te ontwerpen, maar misschien zijn er anderen die dit wel kunnen.

Bij voorbaat mijn dank
Groet Meino

Martin Domburg:
Hoi Heino,

Je kan met een 7805 spanningsregelaar ter plekke de voltage verlagen naar 5V 1Ampere, er zijn ook sterkere power regulator te krijgen die meer kunnen hebben.

Let wel op de Vdrop, dat is de voltage die een spanningsregelaar verliest. Tel die waarde erbij op en zorg dat je aan doorboven blijft.


Groetjes

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk

ikbenerevenniet:

--- Citaat van: meino op 26 juli 2019, 14:42:55 ---[..] spanningsverlies in de bedrading.

--- Einde van citaat ---

Dat los je niet op door een hogere voedingsspanning te gebruiken; het spanningsverlies wordt nl. veroorzaakt door de stroom, en die blijft hetzelfde. Je hebt wel het voordeel van een meer betrouwbare voeding, doordat elke Arduino z'n eigen stabilisator heeft.


--- Citaat ---[..] andere componenten te laten voeden van de 5v pin op de arduino.

--- Einde van citaat ---

Daar moet je mee uitkijken, de stabilisator van de Arduino kan nl. niet veel stroom leveren, ik meen enkele tientallen milliampéres! Het ding kan nl. z'n warmte niet goed kwijt, en door de voedingsspanning te verhogen maak je dat probleem eigenlijk nog erger. Geef de andere electronica dan liever een eigen stabilisator, bv. een LM7805 of een step-down converter van Ali.


--- Citaat ---[..] power down
[..] gegevens zo nu en dan naar eprom te schrijven

--- Einde van citaat ---

Je weet dat EEPROM maar een beperkt aantal keren (10.000?) geschreven mag worden?


--- Citaat ---zou ik dat willen doen op het moment dat de spanning wegvalt

--- Einde van citaat ---

Tja, daar heb ik ook nog geen goede oplossing voor...

meino:

--- Citaat van: Erik Baas op 26 juli 2019, 15:36:19 ---Dat los je niet op door een hogere voedingsspanning te gebruiken; het spanningsverlies wordt nl. veroorzaakt door de stroom, en die blijft hetzelfde. Je hebt wel het voordeel van een meer betrouwbare voeding, doordat elke Arduino z'n eigen stabilisator heeft.

--- Einde van citaat ---
Dat weet ik, maar als het spanningsverlies 0.3v is, dan houdt ik van 5v nog 4,7v over (te weinig), maar als de input 9v is dan blijft er 8,7v over, genoeg om door de voltage regulator naar 5v te brengen.


--- Citaat ---Je weet dat EEPROM maar een beperkt aantal keren (10.000?) geschreven mag worden?

--- Einde van citaat ---
Dat weet ik, het is iets meer, minimaal 100k, en dat geldt per cell/byte in de EEPROM, dus heb ik een algoritme dat in een loopje rondgaat door de beschikbare bytes in de EEPROM. Hierdoor kan ik iets vaker data storen.

Maar ik heb nu behoefte aan een betere oplossing. De oplossing die ik geimplementeerd heb is op een Arduino mega, die heeft een grotere EEPROM dan de Uno's die ik nu ga gebruiken, vandaar dat ik iets met powerdown wil proberen.

Groet Meino

bellejt:
is toch veel makkelijker een 12 volt ringleiding te leggen en DC DC step convertors te gebruiken ? Die kan je apart gewoon per lokatie op 5 v afregelen.Die dingen zijn tegenwoordig zelfs met digitale meter erop aan dumpprijzen te krijgen.Heb je nog stabieler nodig met weinig rimpel zet je er gewoon een condensator achter van 2200 µF of hoger.Alhoewel er al zijn met amper 1à 2 mV rimpel

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie