Doel:€250.00
Donaties:€65.00

Per saldo:€-185.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-03-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door sjoerd74
Vandaag om 06:19:24
leverancier gezocht door dennie
Vandaag om 03:19:40
Rivarossi Panoramarijtuig, door MTE, wordt niet geproduceerd. door Joop_L
Vandaag om 03:18:17
Frans bietenbaantje in 009 (en parallel in 0e) door Lucien
Vandaag om 03:15:35
NL-baan in Canada door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 03:12:42
EifelBurgenBahn door Reinout van Rees
Vandaag om 03:07:25
[H0] De Spoorstraat door Joren
Vandaag om 01:43:16
Nieuwe baan: Dubbelspoor H0 door Hennik
Vandaag om 00:26:27
Zonder fouten een Arduino programmeren door Martin Hornis
Vandaag om 00:19:58
Rivarossi 1300 schokt door KNed
31 maart 2020, 23:29:59
Old England door Edsko Hekman
31 maart 2020, 23:29:34
Projekt 083-338 door T.Spat
31 maart 2020, 23:26:51
Meerkleurige led gezocht, kleuren rood/wit? door Biesje
31 maart 2020, 23:26:49
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door AndréDev
31 maart 2020, 23:22:15
Analoge trafo's als voeding in een digitale Märklin-baan door Bahn-AG
31 maart 2020, 23:17:32
Raadplaatje door Wouter W
31 maart 2020, 23:17:02
NTM goederenwagens in Spoor-0 door jumbo747
31 maart 2020, 23:15:01
Kellerstein; een nieuwe baan in H0 door Romavami
31 maart 2020, 23:13:42
RhB 0m Foto bochtje van restmateriaal door Daniels
31 maart 2020, 22:53:33
Kopstation aan Noordzeekust Duitsland door gdh
31 maart 2020, 22:53:18
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
31 maart 2020, 22:51:52
Dapol railstofzuiger, vervangingsmotor gezocht, of alternatief? door jerrytrein
31 maart 2020, 22:41:52
Van Biervliet/B Models 2019 door RodeDuivel
31 maart 2020, 22:33:28
Wielen gelijkzetten? door J. Moors
31 maart 2020, 22:32:25
Na de multimaus....hoe verder? door Timo
31 maart 2020, 22:30:33
Vraag over aanpassen van een kardan aandrijving door Duikeend
31 maart 2020, 22:19:38
Liliput 6400 met 2 motoren, onderdelen gezocht, en hoe aandrijving openen? door 008200
31 maart 2020, 22:17:49
Frans loodsje et cetera door Noordernet
31 maart 2020, 22:17:26
Mijn kleine wereld door Jan1954
31 maart 2020, 22:09:15
Proxxon soldeerbrander en andere merken door Noordernet
31 maart 2020, 22:00:12
  

Auteur Topic: Minitrix BR-218 met ESU LoPi 4, Probleem met decoder.  (gelezen 517 keer)

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 32
Minitrix BR-218 met ESU LoPi 4, Probleem met decoder.
« Gepost op: 23 maart 2020, 17:30:17 »
Geacht Forum,
Ik heb in een Minitrix loc BR-218 een ESU LoPi-4 decoder ingebouwd. In eerste instantie kon ik deze insteken met de NEM stekker echter had ik problemen met de contacten, uit ellende maar vast gesoldeerd. Nu rijdt de loc om het testspoortje van mijn ESU Lok Programmer prima heen en weer, zet ik hem op de baan dan rijdt hij 2 cm stop rijd weer 2 cm en stop en nog 1x, daarna helemaal niet meer. De baan is voorzien van een Intellibox II. Verder geen problemen. Wat kan hier aan de hand zijn? Ik heb het plaatje tegen overbelasting al verwijderd. Iets met de CV instellingen misschien?
Wie kan mij verder helpen.



Met vriendelijke groet,

Auke van Wieren
« Laatst bewerkt op: 30 maart 2020, 22:28:21 door Bert van Gelder »

Martin Domburg

  • Offline Offline
  • Berichten: 877
  • Discussie is gezond
    • Domburg Train Support
Re: Probleem met ingebouwde decoder.
« Reactie #1 Gepost op: 23 maart 2020, 17:40:41 »
Hoe hoog is jouw spanning ingaande de IB?

Met de oude trafo is die 18V AC, met de nieuwe heb je keuze tussen 12 en 15V AC. Als je deze maal 1,4 doet en vervolgens 1,2V van dat resultaat aftrekt heb je ongeveer je uitgaande baanspanning.

De lopi micro begint boven 19,8V al aanzienlijk te warm te worden waardoor deze niet goed meer functioneert. Probeer het eens met een baanspanning rond de 15V, in de IB geval 12VAC input.

Overigens adviseer ik voor dit model geen Lopi te gebruiken maar een DH10c flatcable, rijd hij echt veel mooier en rustiger mee, past bovendien wel goed in de Trix schacht en daarnaast kan die 30V baanspannibg hebben.

Groetjes Martin 

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk
Er bestaan geen domme vragen, alleen domme antwoorden.

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 32
Re: Probleem met ingebouwde decoder.
« Reactie #2 Gepost op: 23 maart 2020, 18:45:43 »
Bedankt voor je reactie,
Ik gebruik Marklin 6002 trafo's 52VA 18V AC.
Ik ben er van uit gegaan dat ik alle lok's wil voorzien van Esu decoders met het gebruik van de LokProgrammer leek mij dat een goed uitgangspunt.
Toen ik tig jaar geleden begon werd mij de decoders van Lenz geadviseerd. Ja wat is wijsheid.
Zijn deze decoders DH10c flatcable in het algemeen beter geschikt voor Minitrix?

Ik heb de lok weer aan de praat gekregen door de CV-s aan te passen (ben gaan vergelijken met andere Esu decoder-instellingen). Welke CV nu de doorslag gaf weet ik niet.
Nu weer de CV-2,3,4,5 aan het aanpassen aan een goede rij- en afremsnelheid.

Weet jij misschien meer van Koploper i.c.m. de afremsnelheid van lok's. Probeer dat bij de stopsectie goed te krijgen zodat ze netjes afremmen en op tijd. Heb steeds problemen dat voor een wisselstraat of een blok stopsectie de treinen net te veel doorrijden zodat ze of het volgende blok og wisselstraat bezet houden. Telkens weer een paar cm terug duwen.

Maar goed ik blijf maar een beetje aanpielen, in deze tijd genoeg tijd te besteden aan de hobby.

Groet Auke

Martin Domburg

  • Offline Offline
  • Berichten: 877
  • Discussie is gezond
    • Domburg Train Support
Re: Probleem met ingebouwde decoder.
« Reactie #3 Gepost op: 23 maart 2020, 18:52:56 »
Ik heb hier ooit een stukje over geschreven:

https://domburgtrainsupport.nl/informatie/blog/article/22421/het-kleine-brein-van-je-trein

Maar je baanspanning is veel te hoog voor N spoor, zet de IB eens op een 12VAC trafo, dan heb je ongeveer 15,6V DC baanspanning. Van de spanning die je nu hebt gaan decoders (met name micro en nano) absoluut stuk.

Groetjes

P.s.: van koploper heb ik geen verstand, ik werk veel met iTrain.

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk

Er bestaan geen domme vragen, alleen domme antwoorden.

jerrytrein

  • Offline Offline
  • Berichten: 4774
Re: Probleem met ingebouwde decoder.
« Reactie #4 Gepost op: 23 maart 2020, 19:01:17 »
Lees de handleiding van koploper eens door
Advies daar is om de optrek en afrem snelheid op 0 te zetten in de decoder
Koploper leert zelf deze instellingen te regelen
Dat kan per loc verschillen hoe snel datgaat

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1239
Re: Probleem met ingebouwde decoder.
« Reactie #5 Gepost op: 23 maart 2020, 21:12:30 »
Hallo Auke en Jerry,

CV3 en CV4 op 0 zetten kan bij het rijden met Koploper, maar een lage waarde geeft een mooier effect. Ik zet CV3 en CV4 standaard op 2. De loc heeft dan nog een beetje traagheid, zodat hij bij een noodstop ook mooi tot stilstand komt. De waarde is laag genoeg om Koploper netjes het optrekken en afremmen te laten regelen.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 32
Re: Probleem met ingebouwde decoder.
« Reactie #6 Gepost op: 30 maart 2020, 18:39:33 »
Hallo Dirk en Jerry,

Lees de handleiding van koploper eens door (431 blz!): Ik heb gezocht op en lees op blz 21 "Het is nu ook mogelijk geworden om indien gewenst, de optrek- en afremvertraging van de loc-decoder te gebruiken. Bij de massasimulatie moet dan een 0 worden opgegeven."

#Jerry: Dit heb ik dan ook gedaan, beide op 0 en massa op 5 maar na 10 rondjes (a 25 m1) geen verschil de loc remt bijna direct ca 9 cm op een stopsectie van 30 cm.

Nu ben ik toch met de remvertraging in de decoder aan het omhoog zetten nu op 15 en de loc remt nu wel netter af. Bij Esu decoders heb je de mogelijkheid om met F4 de optrek en remvertraging uit te zetten en dan stop de loc weer direct. Dus kan ik tussen deze opties switchen.

Ik kan misschien beter hiervoor denk een nieuw topic bij op het Koploper forum zetten.

Iedereen bedankt voor de reacties.

Groet Auke

jerrytrein

  • Offline Offline
  • Berichten: 4774
Re: Probleem met ingebouwde decoder.
« Reactie #7 Gepost op: 30 maart 2020, 20:11:53 »
Op
het koploper forum is het beste
je kan nog proberen met instellingen per blok en door rijden cm instellingen per loc iets te veranderen
onder elk  blad zit een hulp met uitleg door aanklikken