Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

BMB 00-modulebaan, Beveiliging door nighttrain1
Vandaag om 00:43:33
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Michiel2
Vandaag om 00:36:02
Marklin H0 trein rijdt alleen maar achteruit door Bahn-AG
Vandaag om 00:00:52
Gezocht, iemand die decoders in Märklin TEE 3071 wil inbouwen (Utrecht) door Haradigi
04 juni 2020, 23:52:58
Raadplaatje door spoorzeven
04 juni 2020, 23:20:30
Projekt 083-338 door 44
04 juni 2020, 23:10:04
De terugkeer van het Eiland Waan door RobK
04 juni 2020, 23:07:13
Märklin 60760 locdecoder instellen in iTrain. door PkAlfisti
04 juni 2020, 23:00:54
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
04 juni 2020, 22:57:23
Welke rijtuigen achter NS 1100 door piet keppel
04 juni 2020, 22:46:42
NS modelbaan Hoekdam H0 door MOVisser
04 juni 2020, 22:44:41
Molendaal, h0-baan, Nederlands tintje, Periode III-heden. 2,6x1,4m door Juroen
04 juni 2020, 22:42:53
Frans loodsje et cetera door Noordernet
04 juni 2020, 22:39:03
DR5000, problemen met hoge locomotiefadressen door Karst Drenth
04 juni 2020, 22:37:14
Maïsveld n spoor maken, tips? door MOVisser
04 juni 2020, 22:35:32
Initiatief Tramweg Stichting voor behoud SUN-tramstel (Ut) scoort eerste succes door martijn v m
04 juni 2020, 22:32:03
Waar koop je tegenwoordig 'betaalbare' sounddecoders? door dimo1_dimo1
04 juni 2020, 21:57:42
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door HuubvG
04 juni 2020, 21:52:38
Baanbouw Bosje77 door Jelmer
04 juni 2020, 21:26:21
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
04 juni 2020, 21:22:32
Oersik etsplaat spoor 0 van Erwin, beginnersbouwverslag door Tulpendaal
04 juni 2020, 21:15:40
Modelspoorbaan Fleischmann door bosje77
04 juni 2020, 20:54:22
Hoe groen was de groene E-loc 1000? door Bahn-AG
04 juni 2020, 20:46:01
Aankomst grootste containerschip ter wereld door FritsT
04 juni 2020, 20:45:36
Rottershausen TP IIIb(1956 - 1968) H0 door Ronald69
04 juni 2020, 20:22:46
Cubana door Valentijn
04 juni 2020, 20:18:26
Even voorstellen: nieuwe baan: Ernum, Marklin H0 analoog 2.70x2.90 U vorm x 2 door Klarentrein
04 juni 2020, 20:13:40
Soldeerapparaat kopen, aanbevelingen? door peterha
04 juni 2020, 20:11:34
Welke Duitse rangeerseinen bij eindstation door Wim Hesselink
04 juni 2020, 19:37:18
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door mass am see
04 juni 2020, 18:54:58
  

Auteur Topic: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds  (gelezen 3512 keer)

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 325
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #15 Gepost op: 22 juni 2019, 00:02:04 »
Klaas, je hebt gelijk, de minuscule spoel die ik van het Flieschmann motorschild af heb gehaald staat in serie met de de motorstroom.
 Slecht geformuleerd door mij!François

arnaud-ns/htm

  • Nederlands - 1:87 - digitaal - HTM trams - mcc car system - hulpverlening
  • Offline Offline
  • Berichten: 830
  • soms lopen men katten over de baan heen,,
    • arnaud's trein baan
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #16 Gepost op: 22 juni 2019, 13:25:10 »
Ik heb al meerder modellen die zonder verlichting waren voorzien van led verlichting, recent had ik ook een model waarbij 1 led in eens niks meer deed, ik test overigens eerst tijdens de bouw via een regelbare 12v /5v voeding  met 3 potmeters om zo ook de juiste licht sterkte in te kunnen stellen, testen in het model is direct op de decoder, ik heb geen idee hoe het heeft kunnen gebeuren .

Gr Arnaud

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1277
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #17 Gepost op: 22 juni 2019, 19:49:43 »
Hi All,

Ik test over het algemeen mijn LEDs (SMD en gewoon) op een oude Jouef 12V gelijkspanning trafo met standaard een 1k2 Ohm weerstand ertussen. Op die manier test ik ook motoren etc. Ik heb op die manier nog nooit een LED opgeblazen. Op andere manieren wel. Ik vraag me dus af waar de hoge stroomsterkte die bij François de LEDs opblazen vandaan komt. Dat kan haast alleen maar als er teveel vermogen op de LED terecht komt.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1594
    • El Carrilet
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #18 Gepost op: 22 juni 2019, 20:10:43 »
... alleen maar als er teveel vermogen op de LED terecht komt.
???
Te hoge spanning.
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 325
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #19 Gepost op: 22 juni 2019, 23:52:19 »
Te hoge spanning: nee want ik gebruik een oude Fleischmann trafo waar max 12 V uit komt, en ik heb de leds vooraf ook met deze trafo getest (met steeds de 1,5kOhm smd weerstand in serie met de witte en gele draad). Wanneer ik dan met dezelfde trafo de loc test met een dummy stekker, ipv een decoder in het 8-polige inprikpunt, worden de leds meteen vernield. Dat kan alleen als er hoge, door de motor veroorzaakte stoorpulsen ontstaan want zonder motor gaat het wel goed. Ik heb vandaag maar weer eens 2 smd leds opgeofferd met een test, nu met het kleine spoeltje in serie met de motorstroom. Iets minder snel, maar weer: kapotte leds.... :-X
Volgens Bartjes, oh nee, Ohm is de stroom bij 12 V en 1500 ohm maximaal 12/1500=0,008 A ofwel 8mA. Daar kunnen smd leds tegen!
Op een decoder aangesloten zal het wel goed gaan denk ik, maar ik wilde om de schakeling te testen zonder decoder, juist een dummy stekker gebruiken. Die bestaat uit wat weerstanden en diodes om van de gelijkspanning op de rails de motor te voeden en - via diodes - de front en sluitseinen juist aan te sturen, afhankelijk van de rijrichting (lees: polariteit van de railspanning).
Eigenlijk zit er dus al een diode in de witte en gele draad opgenomen: die van de dummy!
François

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1594
    • El Carrilet
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #20 Gepost op: 23 juni 2019, 00:12:05 »
... Dat kan alleen als er hoge, door de motor veroorzaakte stoorpulsen ontstaan want zonder motor gaat het wel goed.
'Hoge stoorpulsen', te hoge spanning dus...

Dit is het signaal op de uitgang van een PWM regelaar, zonder motor aangesloten:

Niets aan de hand, mooi signaal met steile flanken.  Een decoder levert  een soortgelijk signaal.


Dit is het signaal met een draaiende motor:

de stoorpulsen zijn duidelijk te zien en soms aanmerkelijk hoger dan de voedingsspanning.


De vraag blijft hoe die stoorpulsen van de motor op de voeding van de leds terecht komen.
« Laatst bewerkt op: 23 juni 2019, 11:50:59 door 72sonett »
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2766
    • Mijn van-alles website
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #21 Gepost op: 24 juni 2019, 19:19:31 »
Wat ik hier nog niet gelezen heb: Fleischmann heeft de neiging het chassis met een van de rail-aansluitingen te verbinden. Weet je absoluut zeker dat die verbinding verbroken is?

Wat betreft je scoopmeting: moeilijk op af te gaan. Er is geen echte probe gebruikt (met coaxiaal draad) en daardoor zou het best kunnen dat wat je op het scherm ziet, 10 keer zo erg lijkt als dat het is.

Mijn pa heeft van alles omgebouwd toen ik klein was en zelf heb ik ook het nodige omgebouwd naar LEDs. Nooit heb ik LEDs opgeblazen door stoorpulsen van de motor. Bij ingeschakelde sluitseinen gingen dan wel altijd de frontseinen irritant knipperen en idem bij ingeschakelde frontseinen: knipperende sluitseinen.

Ga eens met een multimeter aan de gang, want ik vermoed dat je iets over het hoofd ziet.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18944
    • Pagina van klaas
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #22 Gepost op: 24 juni 2019, 19:25:57 »
Dit is het signaal op de uitgang van een PWM regelaar, zonder motor aangesloten:
Hoe moet ik dat signaal interpreteren? Ik zie 3 niveaus, welke is het nulniveau?

Citaat
De vraag blijft hoe die stoorpulsen van de motor op de voeding van de leds terecht komen.
Da's niet zo moeilijk, de leds staan parallel aan de motor.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1594
    • El Carrilet
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #23 Gepost op: 24 juni 2019, 20:33:45 »
Deze PWM regelaar levert een positieve en een negatieve puls zodat er + en - Faller AMS auto's mee kunnen rijden. Het middelste niveau is nul.

Zie video van pulsen bij verdraaien van potmeters; eerst +puls van 0-- -> 10 ms, dan -puls 0 ---> 10 ms
en weer terug naar 0 ms
<a href="https://www.youtube.com/v/eeQ7wKJ8dOA" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/eeQ7wKJ8dOA</a>

Bij het plaatje met de stoorpulsen rijdt een auto op de - pulsen, de + pulslengte staat op 0 msec  (en ja, de scoop heeft een afgeschermde probe kabel...)

Citaat
... de leds staan parallel aan de motor.
Maar de vragensteller rijdt toch digitaal? Dan zit de motor in een H-brug van de decoder, de leds staan daar los van.



El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18944
    • Pagina van klaas
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #24 Gepost op: 24 juni 2019, 20:44:16 »
Maar de vragensteller rijdt toch digitaal? Dan zit de motor in een H-brug van de decoder, de leds staan daar los van.
Even het begin van dit draadje lezen. De vraagsteller test eerst analoog om te zien of de verlichting goed werkt. Dus nog zonder de decoder, maar met de brugstekker er nog in. En dan staan de leds parallel aan de motor.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1594
    • El Carrilet
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #25 Gepost op: 24 juni 2019, 20:58:28 »
OK, ja dan wel...   8)

Heeft die loc wel nieuwe koolborstels en een schone commutator/collector? Zo niet, dan kan dat veel stoorpulsen opleveren en dan icm afwezige ontstoorspoelen en condensator misschien net te veel voor de leds.
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18944
    • Pagina van klaas
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #26 Gepost op: 24 juni 2019, 21:27:44 »
Net even een test gedaan. Een loc gepakt waar ik zelf nog niks aan heb verbouwd, een Roco 2200 waar nog gloeilampjes in zitten (zaten). Gloeilampjes verwijderd en voor en achter een led met 1k5 in serie direct op de stroomafname gezet. Poosje heen en weer laten rijden, maar bij mij willen die leds niet kapot gaan.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1594
    • El Carrilet
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #27 Gepost op: 24 juni 2019, 21:36:10 »
Ja, ik heb ook een aantal  analoge locs met ledverlichting, rood en geel omschakelend met rijrichting, niks aan de hand... (Zitten nog wel de originele ontstooronderdelen in.)
« Laatst bewerkt op: 25 juni 2019, 09:32:29 door 72sonett »
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

M@rk

  • Offline Offline
  • Berichten: 249
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #28 Gepost op: 24 juni 2019, 22:10:56 »
Domme vraag, heb je de weerstand nagemeten?

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18944
    • Pagina van klaas
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #29 Gepost op: 24 juni 2019, 23:24:15 »
Aan wie vraag je dat?
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.