Doel:€250.00
Donaties:€35.00

Per saldo:€-215.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-10-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Projekt 083-338 door 44
Vandaag om 21:01:59
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Duikeend
Vandaag om 21:01:40
Digikeijs DR4018 schakeldecoder werkt niet met Roco wissels door Remunj
Vandaag om 20:59:59
Uit en Thuis, de bouw door Eric B
Vandaag om 20:54:44
Oude Fleischmann meuk en curiosa door Yuri Sloof
Vandaag om 20:38:45
Van Kranbach naar Haanrade in spoor 0 door Frans Peeters
Vandaag om 20:37:39
MODELSPOOR 2019 by MTD - 19 & 20 Oktober 2019 in EDEGEM (B) door Frans Peeters
Vandaag om 20:25:42
(Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen" door NS264
Vandaag om 20:22:23
DR wagentjes uit oude Fleischmann tweeassers. door thonis
Vandaag om 20:06:29
Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
Vandaag om 20:02:01
Heen, En en Weer door DE-II
Vandaag om 20:01:10
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 19:59:17
Een stukje Odsherreds Jernbane (OHJ) door Edsko Hekman
Vandaag om 19:51:06
Baanbouw Bosje77 door puntenglijder
Vandaag om 19:47:10
Roco WLan-Maus en batterijen, snel leeg. door johanw
Vandaag om 19:20:03
Rottershausen TP IIIb(1956 - 1968) door RdJ
Vandaag om 19:11:24
NS modelbaan Hoekdam H0 door Ronald1974
Vandaag om 18:30:24
De parel van Houten; een NS Hippel met lijmsporen door NS8714
Vandaag om 18:26:12
NL-baan in Canada door Eric B
Vandaag om 18:19:29
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
Vandaag om 18:18:10
Beursbaan H0 150x40 DSB - Spodsbjerg Havn door Reinout van Rees
Vandaag om 18:07:45
Diorama in een Billykast door 44
Vandaag om 17:51:10
Uhlenbrock decoder 75330 21 polig, hoe sluitverlichting instellen? door Bierwagen
Vandaag om 17:40:15
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Floris
Vandaag om 17:34:02
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Arjan6511
Vandaag om 17:28:16
Roco Blokkendoos LokPilot4, overbelasting? door zuylen
Vandaag om 17:23:36
BMB 00-modelbaan, ideeën voor een module door mdjr78
Vandaag om 16:45:42
Philotrain 8600 + Fl. T3 door Carel Ruysink
Vandaag om 16:44:06
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 16:41:14
BMB-deelname aan overige rijdagen of evenementen door St00mboy
Vandaag om 16:36:35
  

Auteur Topic: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds  (gelezen 2863 keer)

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 213
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #15 Gepost op: 22 juni 2019, 00:02:04 »
Klaas, je hebt gelijk, de minuscule spoel die ik van het Flieschmann motorschild af heb gehaald staat in serie met de de motorstroom.
 Slecht geformuleerd door mij!François

arnaudns

  • Nederlands - 1:87 - digitaal - HTM trams - mcc car system - hulpverlening
  • Offline Offline
  • Berichten: 816
  • soms lopen men katten over de baan heen,,
    • arnaud's trein baan
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #16 Gepost op: 22 juni 2019, 13:25:10 »
Ik heb al meerder modellen die zonder verlichting waren voorzien van led verlichting, recent had ik ook een model waarbij 1 led in eens niks meer deed, ik test overigens eerst tijdens de bouw via een regelbare 12v /5v voeding  met 3 potmeters om zo ook de juiste licht sterkte in te kunnen stellen, testen in het model is direct op de decoder, ik heb geen idee hoe het heeft kunnen gebeuren .

Gr Arnaud

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1195
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #17 Gepost op: 22 juni 2019, 19:49:43 »
Hi All,

Ik test over het algemeen mijn LEDs (SMD en gewoon) op een oude Jouef 12V gelijkspanning trafo met standaard een 1k2 Ohm weerstand ertussen. Op die manier test ik ook motoren etc. Ik heb op die manier nog nooit een LED opgeblazen. Op andere manieren wel. Ik vraag me dus af waar de hoge stroomsterkte die bij François de LEDs opblazen vandaan komt. Dat kan haast alleen maar als er teveel vermogen op de LED terecht komt.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1372
    • El Carrilet
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #18 Gepost op: 22 juni 2019, 20:10:43 »
... alleen maar als er teveel vermogen op de LED terecht komt.
???
Te hoge spanning.
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 213
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #19 Gepost op: 22 juni 2019, 23:52:19 »
Te hoge spanning: nee want ik gebruik een oude Fleischmann trafo waar max 12 V uit komt, en ik heb de leds vooraf ook met deze trafo getest (met steeds de 1,5kOhm smd weerstand in serie met de witte en gele draad). Wanneer ik dan met dezelfde trafo de loc test met een dummy stekker, ipv een decoder in het 8-polige inprikpunt, worden de leds meteen vernield. Dat kan alleen als er hoge, door de motor veroorzaakte stoorpulsen ontstaan want zonder motor gaat het wel goed. Ik heb vandaag maar weer eens 2 smd leds opgeofferd met een test, nu met het kleine spoeltje in serie met de motorstroom. Iets minder snel, maar weer: kapotte leds.... :-X
Volgens Bartjes, oh nee, Ohm is de stroom bij 12 V en 1500 ohm maximaal 12/1500=0,008 A ofwel 8mA. Daar kunnen smd leds tegen!
Op een decoder aangesloten zal het wel goed gaan denk ik, maar ik wilde om de schakeling te testen zonder decoder, juist een dummy stekker gebruiken. Die bestaat uit wat weerstanden en diodes om van de gelijkspanning op de rails de motor te voeden en - via diodes - de front en sluitseinen juist aan te sturen, afhankelijk van de rijrichting (lees: polariteit van de railspanning).
Eigenlijk zit er dus al een diode in de witte en gele draad opgenomen: die van de dummy!
François

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1372
    • El Carrilet
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #20 Gepost op: 23 juni 2019, 00:12:05 »
... Dat kan alleen als er hoge, door de motor veroorzaakte stoorpulsen ontstaan want zonder motor gaat het wel goed.
'Hoge stoorpulsen', te hoge spanning dus...

Dit is het signaal op de uitgang van een PWM regelaar, zonder motor aangesloten:

Niets aan de hand, mooi signaal met steile flanken.  Een decoder levert  een soortgelijk signaal.


Dit is het signaal met een draaiende motor:

de stoorpulsen zijn duidelijk te zien en soms aanmerkelijk hoger dan de voedingsspanning.


De vraag blijft hoe die stoorpulsen van de motor op de voeding van de leds terecht komen.
« Laatst bewerkt op: 23 juni 2019, 11:50:59 door 72sonett »
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2677
    • Mijn van-alles website
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #21 Gepost op: 24 juni 2019, 19:19:31 »
Wat ik hier nog niet gelezen heb: Fleischmann heeft de neiging het chassis met een van de rail-aansluitingen te verbinden. Weet je absoluut zeker dat die verbinding verbroken is?

Wat betreft je scoopmeting: moeilijk op af te gaan. Er is geen echte probe gebruikt (met coaxiaal draad) en daardoor zou het best kunnen dat wat je op het scherm ziet, 10 keer zo erg lijkt als dat het is.

Mijn pa heeft van alles omgebouwd toen ik klein was en zelf heb ik ook het nodige omgebouwd naar LEDs. Nooit heb ik LEDs opgeblazen door stoorpulsen van de motor. Bij ingeschakelde sluitseinen gingen dan wel altijd de frontseinen irritant knipperen en idem bij ingeschakelde frontseinen: knipperende sluitseinen.

Ga eens met een multimeter aan de gang, want ik vermoed dat je iets over het hoofd ziet.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17525
    • Pagina van klaas
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #22 Gepost op: 24 juni 2019, 19:25:57 »
Dit is het signaal op de uitgang van een PWM regelaar, zonder motor aangesloten:
Hoe moet ik dat signaal interpreteren? Ik zie 3 niveaus, welke is het nulniveau?

Citaat
De vraag blijft hoe die stoorpulsen van de motor op de voeding van de leds terecht komen.
Da's niet zo moeilijk, de leds staan parallel aan de motor.
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1372
    • El Carrilet
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #23 Gepost op: 24 juni 2019, 20:33:45 »
Deze PWM regelaar levert een positieve en een negatieve puls zodat er + en - Faller AMS auto's mee kunnen rijden. Het middelste niveau is nul.

Zie video van pulsen bij verdraaien van potmeters; eerst +puls van 0-- -> 10 ms, dan -puls 0 ---> 10 ms
en weer terug naar 0 ms
<a href="https://www.youtube.com/v/eeQ7wKJ8dOA" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/eeQ7wKJ8dOA</a>

Bij het plaatje met de stoorpulsen rijdt een auto op de - pulsen, de + pulslengte staat op 0 msec  (en ja, de scoop heeft een afgeschermde probe kabel...)

Citaat
... de leds staan parallel aan de motor.
Maar de vragensteller rijdt toch digitaal? Dan zit de motor in een H-brug van de decoder, de leds staan daar los van.



El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17525
    • Pagina van klaas
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #24 Gepost op: 24 juni 2019, 20:44:16 »
Maar de vragensteller rijdt toch digitaal? Dan zit de motor in een H-brug van de decoder, de leds staan daar los van.
Even het begin van dit draadje lezen. De vraagsteller test eerst analoog om te zien of de verlichting goed werkt. Dus nog zonder de decoder, maar met de brugstekker er nog in. En dan staan de leds parallel aan de motor.
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1372
    • El Carrilet
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #25 Gepost op: 24 juni 2019, 20:58:28 »
OK, ja dan wel...   8)

Heeft die loc wel nieuwe koolborstels en een schone commutator/collector? Zo niet, dan kan dat veel stoorpulsen opleveren en dan icm afwezige ontstoorspoelen en condensator misschien net te veel voor de leds.
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17525
    • Pagina van klaas
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #26 Gepost op: 24 juni 2019, 21:27:44 »
Net even een test gedaan. Een loc gepakt waar ik zelf nog niks aan heb verbouwd, een Roco 2200 waar nog gloeilampjes in zitten (zaten). Gloeilampjes verwijderd en voor en achter een led met 1k5 in serie direct op de stroomafname gezet. Poosje heen en weer laten rijden, maar bij mij willen die leds niet kapot gaan.
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1372
    • El Carrilet
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #27 Gepost op: 24 juni 2019, 21:36:10 »
Ja, ik heb ook een aantal  analoge locs met ledverlichting, rood en geel omschakelend met rijrichting, niks aan de hand... (Zitten nog wel de originele ontstooronderdelen in.)
« Laatst bewerkt op: 25 juni 2019, 09:32:29 door 72sonett »
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

M@rk

  • Offline Offline
  • Berichten: 229
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #28 Gepost op: 24 juni 2019, 22:10:56 »
Domme vraag, heb je de weerstand nagemeten?

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17525
    • Pagina van klaas
Re: Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds
« Reactie #29 Gepost op: 24 juni 2019, 23:24:15 »
Aan wie vraag je dat?
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.