Doel:€250.00
Donaties:€70.00

Per saldo:€-180.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 15-07-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Hoe gebouwde huisjes etc verzenden door Pauldg
Vandaag om 18:37:54
BNLS-module: De Korne door pietgrasparkiet
Vandaag om 18:35:04
Iets kleins in 00 door Noordernet
Vandaag om 18:33:00
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Sjoerd van de Wal
Vandaag om 18:32:13
Combe Halt, Brits smalspoor door Stedahult
Vandaag om 18:14:39
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door jerrytrein
Vandaag om 17:58:59
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door André 1976
Vandaag om 17:58:04
Van Swarzach naar Swarzburg door jerrytrein
Vandaag om 17:55:31
Tram Lierneux - Vielsalm door Scratchbuilt
Vandaag om 17:53:56
Vloerbaan op een studentenkamer... door Pnarfk
Vandaag om 17:37:53
Waar is stroomaftap voor en hoe open ik een Jouef BR44 lok? door OpAart
Vandaag om 17:33:37
Fleischmann 'zelfdenkende' wissel n-spoor door MOVisser
Vandaag om 17:29:03
Update: baan in de tropen door Joost O
Vandaag om 16:50:30
Den Zoeterdam 1/87 H0 366x110 door mass am see
Vandaag om 16:22:12
Schwarzburg-Neuffen-Bahn door Ruud K
Vandaag om 14:03:52
Projekt 083-338 door Ric
Vandaag om 13:54:31
Crowdfunding gestart voor ex-ZHESM 9952 door janw
Vandaag om 13:41:36
Pfarrerwinkel bahn door 44
Vandaag om 13:02:50
BNLS-Module: "Spoormuseum in H0" door Jelmer
Vandaag om 12:47:04
Stationsplein Baden Baden door Dion
Vandaag om 12:42:57
De bouw van Rehausen. door Lobomotion69
Vandaag om 12:08:28
Moerdijk, wat is daar te beleven? door rail4marcel
Vandaag om 11:41:00
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
Vandaag om 11:19:13
Raadplaatje door spoorzeven
Vandaag om 11:09:10
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Menno de Vries
Vandaag om 10:38:22
Welk merk decoder voor Fleischmann rondmotoren? door Biesje
Vandaag om 10:34:30
Tekening gezocht VAM wagens 2e type door Floris Dilz
Vandaag om 09:53:43
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Carel Ruysink
Vandaag om 09:32:01
Ervaring met giethars om water in rivier te vormen. door nkob
Vandaag om 08:42:53
Schwarzburg door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 04:38:19
  

Auteur Topic: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets  (gelezen 998 keer)

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1161
DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Gepost op: 21 maart 2019, 23:04:27 »
Hi All,

Eén van mijn treinenvrienden heeft een Märklin HO baan met DCC, Motorola oud en nieuw en een Märklin Spoor 1 baan. De HO baan wordt gevoed door 6 Märklin boosters en heeft met een IB1 altijd goed gedraaid. Er kwamen problemen met de Spoor 1 baan, omdat de IB1 onvoldoende vermogen kon leveren voor de Spoor 1 baan.
De IB1 is nu vervangen door een KM-1 System 7 centrale. Dat is in feite een IB2 die 7A op de baan kan zetten. Dat is genoeg voor de Spoor 1 locs.
Hoewel het een kwestie was van IB1 eruit en KM1 erin, doet zich een vreemd fenomeen voor.
Alle DCC artikelen (HO-Locs en Spoor1) werken perfect, maar de Motorola locs en wisseldececoders zijn dood als en pier. We hebben alle Special Options al uit geprobeerd en ook de standaardinstellingen van de KM-1. Wat we ook doen in de Motorola artikelen is geen leven te krijgen.

Zelf begin ik te vermoeden dat er iets met protocolgenerator mis is en dat wel het DCC-signaal wordt gegenereerd, maar geen Motorolasignaal.
Helaas hebben we geen mogelijkheden dat goed te testen (oscilloscoop of andere Motorola centrale). Wellicht hebben jullie nog suggesties.

Alvast bedankt voor het meedenken.


Met beste groeten,

Dirk Meijer

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17205
    • Pagina van klaas
Re: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Reactie #1 Gepost op: 21 maart 2019, 23:18:12 »
Je kan eerst eens gaan meten met een universeelmeter. Het DCC signaal is symmetrisch, d.w.z. dat het aandeel negatieve pulsen gelijk is aan het aandeel positieve pulsen. Als je de meter op gelijkspanningsbereik zet zal je op de railaansluiting daardoor 0 volt meten.
Bij Motorola zijn de negatieve pulsen beduidend langer dan de positieve, je zal dan een negatieve waarde meten. Of een positieve, als je de meetsnoeren andersom aansluit. Als je dan ook 0 volt meet weet je dat er geen Motorolasignaal op staat.

Een andere janboerenfluitjesmethode is luisteren. Neem een koptelefoon en sluit die met een serieweerstand van een paar kilo-ohm aan op het railsignaal. DCC klinkt anders dan Motorola. Op deze manier kun je een vergelijking maken tussen beide centrales en kun je bepalen of het Motorolasignaal van de IB ook op de KM te horen is.
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1161
Re: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Reactie #2 Gepost op: 22 maart 2019, 10:54:35 »
Hallo Klaas,

Bedankt voor je reactie. We gaan op basis van je meetmethoden eens uitgebreid testen om te zien welk signaal we wel en niet zien.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4429
Re: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Reactie #3 Gepost op: 22 maart 2019, 11:55:18 »
Heb je op de nieuwe centrale voor de adressen die MM zijn dit wel aangegeven?

Voor loc's als wissels moet er in het display staan "m   [adres]" en voor dcc "d   [adres]".


Timo

Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

bellejt

  • Offline Offline
  • Berichten: 451
    • Onze site
Re: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Reactie #4 Gepost op: 22 maart 2019, 11:57:55 »
juiste motorola protocol gekozen ?
Greetings,salutations,groetjes,
http://www.johnnyrail.net/

ErikW

  • Offline Offline
  • Berichten: 108
Re: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Reactie #5 Gepost op: 22 maart 2019, 14:54:08 »
Bruin en rood verwisseld?  Oude Motorola-decoders zijn daar gevoelig voor.

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1161
Re: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Reactie #6 Gepost op: 23 maart 2019, 15:32:28 »
Hallo Timo, Johnny en Erik,

Bedankt voor jullie reacties. We hebben de verschillende motorolaprotocollen geprobeerd, helaas zonder succes. De baan wordt gevoed door de boosters en daarbij is aan de aansluitingen niets veranderd. We gaan echter zeker alles nog eens goed nalopen.
Wordt dus vervolgd.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4429
Re: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Reactie #7 Gepost op: 23 maart 2019, 15:56:27 »
Werkt Motorola zowel op de extra boosters als op de uitgang van de KM-1 System 7 zelf niet?

En hoe zitten die boosters aan de centrale?


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1161
Re: DCC rijdt gewoon, Motorola doet niets
« Reactie #8 Gepost op: 30 maart 2019, 22:45:27 »
Hi All,

Allereerst iedereen bedankt voor het meedenken. En dan nu de oplossing van deze puzzel, zoals die is ontvangen van Uhlenbrock.
De KM-1 System 7, die eigenlijk een IBII is die 7 A levert moest worden geupdatet naar versie 1.025 - 1.026. De KM-1 System 7 had nog versie 1.025 - 1.025. Daarna moest de centrale worden gereset en even stroomloos worden gemaakt. Tot slot moest Special Option 907 op 17 worden gezet. Daarna werkte alles helemaal als een trein.
Het is niet heel ingewikkeld, maar je moet het wel net even weten.
Met beste groeten,

Dirk Meijer