Doel:€250.00
Donaties:€147.00

Per saldo:€-103.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 20-06-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

De NS 600/2000 van MK Modelbouwstudio door Wijktrein
Vandaag om 16:28:50
NS sproeitrein in h0 door Eric B
Vandaag om 16:21:25
Baanplan Edwin (poging 2) door H0eGenaamd
Vandaag om 16:20:09
Modelspoorbeurs Houten 29 juni 2019 voor/nabeschouwing door NL-modelspoor
Vandaag om 16:19:44
Obdam in halfnul (De jaren '50 en '60 herleven) door Eric B
Vandaag om 16:19:26
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 16:09:26
Servo-positie instellen met MultiMaus door Timo
Vandaag om 16:00:10
Overstappen op schaal TT? door emanje
Vandaag om 15:47:42
Projekt 083-338 door 44
Vandaag om 15:40:49
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Rob Moerkerken
Vandaag om 15:31:40
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Jelmer
Vandaag om 15:07:47
Raadplaatje door RhBfan
Vandaag om 14:37:04
Marklin Mobile station 2 voor spoor n door 89er
Vandaag om 13:59:59
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
Vandaag om 13:49:44
EifelBurgenBahn door tuurtje
Vandaag om 12:50:29
NS modelbaan Hoekdam H0 door mass am see
Vandaag om 12:19:09
De Hondsrugbaan, H0 door mass am see
Vandaag om 12:08:53
Schrijfblokkarton, correspondentiekaarten en wat verf. (h0) door nkob
Vandaag om 09:16:54
Advies beste lijm voor bouwpakketten door Marij Stoffels
Vandaag om 07:47:31
Update: baan in de tropen door Wim Vink
Vandaag om 07:36:55
Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds door 008200
25 juni 2019, 22:34:40
Gezocht: 11mm wielen met asb door Pauldg
25 juni 2019, 21:50:21
Buitenlust door Wijktrein
25 juni 2019, 20:40:26
Dat overkomt mij niet. door Wim1969
25 juni 2019, 19:57:42
Baan in Los Angeles door AndrevdG
25 juni 2019, 18:15:58
Pimp mijn DB 407 door Dave.......
25 juni 2019, 17:26:20
Roco z21 geeft ERROR 2 door ZwolsBas
25 juni 2019, 17:23:13
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door rolfm
25 juni 2019, 15:56:29
Onlangs gespot - gefotografeerd, de links door Thom
25 juni 2019, 15:12:42
Een kleine baan in een grote schaal: Laden en lossen in 1:22.5 door NS1220
25 juni 2019, 15:08:37
  

Auteur Topic: DR 4018, hoe preset 2 instellen?  (gelezen 1781 keer)

haoos

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
DR 4018, hoe preset 2 instellen?
« Gepost op: 11 januari 2019, 17:35:07 »
Hallo,

Kan iemand mij kort en bondig uitleggen hoe ik de DR 4018 op preset 2 kan zetten om seinen te kunnen bedienen?
Ik begrijp dat ik daar een rood /groen sein mee kan bedienen.

Er staan erg veel verhalen op dit forum over de DR4018 maar nogal ingewikkeld en uitvoerig. ( voor mij in ieder geval)

Groet,
Hans
« Laatst bewerkt op: 11 januari 2019, 20:02:06 door Bert van Gelder »

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1345
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: Preset 2
« Reactie #1 Gepost op: 11 januari 2019, 22:05:48 »

In CV113 t/m 128 (afhankelijk van de uitgang) moet je de waarde 2 schrijven.

Met deze instellingen "dim" je alle uitgangen tot vrijwel het laagste niveau en krijg je zeker geen werkende seindecoder met verlichte seinen....
Dus niet doen!


@Hans:

Je kunt de DR4018 configureren tot een seindecoder voor 2-licht seinen via Preset 2. Dit kun je instellen door in CV47 de decimale waarde 2 te zetten.

Ik neem aan dat je bekend bent met het programmeren van CV's in lok-decoders via het hoofdspoor (POM) of via het programmeerspoor (CV direct).

Het eenvoudigst gaat het zetten van CV47=2 via POM programmering met locomotiefadres 9999, dit is het decoderadres waarnaar de DR4018 "luistert". Nadat je het programmeerknopje van de DR4018 hebt ingedrukt gaat het rode ledje branden en kun je via je centrale of MultiMaus met behulp van POM 9999 de waarde CV47=2 schrijven in de DR4018. Vervolgens weer het programmeerknopje indrukken waarna het rode ledje uitgaat.

En daarmee heb je de DR4018 ingesteld op Preset 2 en kun je 8 seinen rood/groen aansluiten.

Groeten,
Bert
« Laatst bewerkt op: 15 januari 2019, 00:09:30 door Bert van Gelder »

haoos

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
Re: DR 4018, hoe preset 2 instellen?
« Reactie #2 Gepost op: 11 januari 2019, 22:41:23 »
Hallo Bert,

Bedankt voor je reactie.
Anders dan je verwacht ben ik niet erg bekend met het programmeren van CV's.
Ik heb wel mijn twee locs op die manier van een adres voorzien dus als dat gelijk is dan weet ik het.

Ik denk dat het moet lukken met jouw uitleg.
Heeft dit geen effect op de eerste 4018? Die werkt voor de wissels.
Ik werk overigens met de z21 (de witte). Kan ik daarmee wel programmeren?

Als ik het goed snap is de volgorde:

- Op de multimaus het locadres op 9999 zetten
- Het programmeerknopje op de 4018 indrukken
- op de muis op 2 drukken
- opnieuw op programmeerknopke drukken

Klopt dit?


Groet,
Hans

« Laatst bewerkt op: 11 januari 2019, 22:50:44 door haoos »

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7483
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: DR 4018, hoe preset 2 instellen?
« Reactie #3 Gepost op: 11 januari 2019, 22:58:26 »
hoi,

Heeft dit geen effect op de eerste 4018? Die werkt voor de wissels.

Heeft geen effect op de eerste 4018.

Ik werk overigens met de z21 (de witte). Kan ik daarmee wel programmeren?

Ja, dat werkt heel goed.  Een tip: Ik heb een 9999 adres in de bieb staan. Zelfde geldt voor een testlok op adres 3. Die staat ook standaard in de multimaus. Dan is het een kwestie van selecteren. Soms helpt het ook om na het selecteren de snelheidsknop iets open te zetten. Dat kan soms helpen met programmeren.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1345
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: DR 4018, hoe preset 2 instellen?
« Reactie #4 Gepost op: 11 januari 2019, 23:35:29 »
Hallo Hans,

Als ik het goed snap is de volgorde:

- Op de multimaus het locadres op 9999 zetten
- Het programmeerknopje op de 4018 indrukken
- op de muis op 2 drukken
- opnieuw op programmeerknopke drukken

Dat klopt net niet helemaal, de complete procedure is:

- op de multimaus het locadres op 9999 zetten (met de tip van Ronald: even de loc "activeren" door de rijregelaar iets open te zetten)
- het programmeerknopje op de DR4018 indrukken, rode ledje gaat aan (en moet aan blijven)
- op de muis via SHIFT+Menu en > naar "Programmeren" gaan en op OK drukken
- daarna op de muis via 2x > naar MODUS gaan en op OK drukken
- daarna POM selecteren en op OK drukken, nu verschijnt MODUS weer
- daarna via 1x > naar AANPASSEN gaan en op OK drukken
- nu achter C de waarde 47 ingeven en op OK drukken
- achter W= de waarde 2 ingeven en op OK drukken
- de waarde 2 wordt nu weggeschreven in CV47 en er verschijnt weer AANPASSEN
- druk nu 2x op STOP en het lokadres 9999 verschijnt weer in het scherm
- ter afsluiting weer het programmeerknopje op de DR4018 indrukken en het rode ledje gaat uit

En daarmee is de DR4018 op Preset 2 gezet.

Groeten,
Bert
« Laatst bewerkt op: 12 januari 2019, 22:26:00 door Bert_Apd »

haoos

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
Re: DR 4018, hoe preset 2 instellen?
« Reactie #5 Gepost op: 12 januari 2019, 17:37:35 »
Bert met veel dank, zo moet het lukken.
Je hoort het.
Gr.
Hans


Martin Hornis

  • Offline Offline
  • Berichten: 877
Re: DR 4018, hoe preset 2 instellen?
« Reactie #6 Gepost op: 12 januari 2019, 21:02:44 »
@Bert. 47 en 2 ook even vet maken?@Bert. Bedankt.
« Laatst bewerkt op: 13 januari 2019, 00:32:28 door Martin Hornis »
Märklin K-rails met boogstralen > 500 mm; NS-lichtseinen met cijferbak: 4, 6 en 8 in één bak; iTrain; Intellibox I; OC32; eigen treindetectiesysteem aangesloten op OC32; controleprogramma's voor iTrain en OC32.

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1345
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: DR 4018, hoe preset 2 instellen?
« Reactie #7 Gepost op: 12 januari 2019, 22:27:12 »
 (y) Gedaan...  ;)

haoos

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
Re: DR 4018, hoe preset 2 instellen?
« Reactie #8 Gepost op: 13 januari 2019, 19:56:54 »
Krijgt die 2e 4018 dan ook automatisch de adressen 17 t/m 32 ?

Of moet ik die adressen ook ergens invoeren?

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1157
Re: DR 4018, hoe preset 2 instellen?
« Reactie #9 Gepost op: 13 januari 2019, 20:58:09 »
Hallo Hans,

Je moet ook altijd het beginadres van de DR4018 programmeren. Daarvoor is het wel nodig een belasting (lampje, wissel, of weerstand van 220 Ohm) op uitgang 1 en C te zetten. Vervolgens zet je de DR4018 in de programmeerstand door op het programmeerknopje te drukken. De rode LED gaat dan branden. Vervolgen bedien je op je centrale het beginadres van de DR4018, in jouw geval dus 17. De DR4018 krijgt dan de adressen 17 tot en met 32.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4415
Re: DR 4018, hoe preset 2 instellen?
« Reactie #10 Gepost op: 14 januari 2019, 10:30:05 »
@phdirk Daar heb je geen lampje voor nodig hoor :)


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

haoos

  • Offline Offline
  • Berichten: 88
Re: DR 4018, hoe preset 2 instellen?
« Reactie #11 Gepost op: 14 januari 2019, 10:53:37 »
Bedankt,

En dan blijft de 4018 in preset 2 staan?

Gr.
hans

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4415
Re: DR 4018, hoe preset 2 instellen?
« Reactie #12 Gepost op: 14 januari 2019, 11:38:13 »
Alle instellingen die je doet zijn permanent tot je het zelf wijzigt of een volledige reset doet.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1345
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: DR 4018, hoe preset 2 instellen?
« Reactie #13 Gepost op: 14 januari 2019, 11:46:15 »
Hans,

Bij het toekennen van een (nieuw) wisseladres blijven de eerder ingestelde Preset en de eerder gedane CV-aanpassingen ongewijzigd, alleen het eerste wisseladres wordt aangepast.

Tevens is voor het toekennen van een (nieuw) wisseladres niet nodig om een weerstand of gloeilampje tussen C en 1 van OUT1 te zetten, zoals Timo ook al opmerkte.
Deze weerstand is alleen benodigd bij het uitlezen en veranderen van CV's via het programmeerspoor.

Voor alle handelingen via het hoofdspoor is geen enkele verandering in de aansluiting(en) van de DR4018 nodig, dus ook niet voor het programmeren via POM.

Voor het uitlezen en veranderen van CV's via directe CV-programmering) via het programmeerspoor is het, naast de eerder genoemde weerstand/gloeilamp, ook noodzakelijk dat de POWER en SIGNAL allebei aan de uitgang van het programmeerspoor worden gekoppeld. Er mag dus geen externe voeding aan de POWER zijn gekoppeld.

Hierbij een overzichtje met toelichting:

         


Het instellen van een (nieuw) wisseladres is dus niets anders dan "knopje op de DR4018 indrukken, het rode ledje gaat aan, gewenste wisseladres schakelen", het rode ledje gaat dan vanzelf weer uit en daarmee is het nieuwe wisseladres ingesteld.

Groeten,
Bert

@Timo:  Sorry, ik had jouw antwoord (nog) niet gezien en het intypen met upload van het plaatje duurde langer dan gedacht....  ;)
« Laatst bewerkt op: 14 januari 2019, 11:52:11 door Bert_Apd »

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1157
Re: DR 4018, hoe preset 2 instellen?
« Reactie #14 Gepost op: 14 januari 2019, 23:37:35 »
Hallo Hans, Timo en Bert,

De belasting op de uitgang is voor het programmeren van het adres inderdaad niet nodig. Meestal hang ik er standaard wel wat aan als ik met het instellen van de DR4018 aan de gang ga. Vandaar mijn vergissing.
Met beste groeten,

Dirk Meijer