Doel:€250.00
Donaties:€80.00

Per saldo:€-170.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 09-12-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

  

Auteur Topic: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?  (gelezen 3533 keer)

NS1220

  • Online Online
  • Berichten: 870
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #30 Gepost op: 19 november 2018, 20:16:15 »
Ik denk dat zo'n complexe baan zich het best leent voor computeraansturing.
En idd; daar is heel wat studie voor nodig.
Maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om alvast te beginnen met de MultiMaus, is soms voordelig te koop. Een extra regelaar is wel aan te bevelen.
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
Ik wil nog wel een keer iets in LGBschaal of 1:32 doen.

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7176
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #31 Gepost op: 19 november 2018, 20:21:33 »
hoi,

ja met fl man bloksysteem .

Ah... Dat systeem. Je kan nog een soort van digitaal bloksysteem gaan gebruiken door het ABC-systeem van Lenz te gebruiken. Je kan daarmee een digitale lok laten remmen en stoppen. Denk dat het goedkoopste oplossing is. Je zal dan door middel van relais en reedcontacten moeten gaan werken om het te laten werken. Het ABC-systeem is in principe heel eenvoudig. Zelfs ESU gaat het meer en meer ondersteunen. Zie ook Lenz ABC met BM1. Het werkt al met 5 diodes. Zie ook Jijbuis filmpje: Lenz DCC promo ABC-breakingsystem

verder JA ik wil graag naar stukje automatisch gaan , maar zal daar voor dus nog heel wat kennis moeten gaan op doen .  als ik dit al ooit zover krijg . dan dat het was . 

Echt totaal automatisch via de computer is dan ook nog een optie. Goed, dat is mogelijk het laatste wat je dan wil.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

Markus

  • als we maar lol hebben ..!
  • Offline Offline
  • Berichten: 219
  • Markus baan HO
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #32 Gepost op: 19 november 2018, 20:43:34 »
kijk super ,dat abc breakingsysteem .  dat is waar ik naar toe wil
dank voor de tip .
en vergelijk baar als oude blok en kan ook nog met simpel schakelaar stop en door rijden maar dan denk ik met voor deel van rijden digitaal

zou deze ook werken op mijn multymaus systeem .
ik heb   of eerlijk ze hebben voor mij loks omgebouwd en met piloot esu decoder ? klopt dat . 
of maakt dat niet uit . 


Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7176
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #33 Gepost op: 19 november 2018, 21:08:00 »
hoi,

zou deze ook werken op mijn multymaus systeem .

Dat maakt niet uit welk DCC-centrale je gebruikt. Met een multimaus werkt ook. Heb het zien werken op de verschillende beurzen, 2 x 3 dagen :)

ik heb   of eerlijk ze hebben voor mij loks omgebouwd en met piloot esu decoder ? klopt dat .  of maakt dat niet uit .

Dat zal je moeten navragen bij degene die je loks heeft omgebouwd. Dan kan je in de handleiding kijken of ze het ABC-systeem ondersteunen. Lenz (de uitvinder), Esu, Zimo en Uhlenbrock  ondersteunen tegenwoordig met hun (in ieder geval) nieuwste decoders het ABC-systeem.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

Markus

  • als we maar lol hebben ..!
  • Offline Offline
  • Berichten: 219
  • Markus baan HO
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #34 Gepost op: 19 november 2018, 22:34:25 »
ik heb meteen gekeken en klopt er zitten esu  decoders in .  dus dat zou moeten gaan .

verder op google aan kijken geweest  naar de div uit leeg abc lenz 
en lees en zie op filmpje dat dit eigenlijk enkel 5 x 1n4001 diode met een schakelaar voor door of stop is .
zou het dan toch nog zo simpel kunnen . 
want 5 diode aan elkaar solderen lukt ook mij nog wel
en met een dubbel werkende schakelaar gebruik ik aan uit voor stop of door rijden en gelijk 2e kant voor groen rood ??
klopt dit zo  of ga ik nu weer te fanatiek en simpel denken . ?

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 1959
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #35 Gepost op: 20 november 2018, 07:20:20 »
kijk super ,dat abc breakingsysteem .  dat is waar ik naar toe wil
Nee, dat is niet waar je naar toe wilt... dat zijn ouderwetse, halve oplossingen. Blijf dan gewoon lekker analoog rijden.
Je wilt met schakelaars stukken baan stroomloos maken, met diodes werken... je wilt met analoge oplossingen zaken oplossen omdat je geen idee hebt wat je met digitaal kunt... digitaal gaat voor jou niks toevoegen op jouw baan als je niet uit die oude analoge wereld stapt. Zinloos.
« Laatst bewerkt op: 20 november 2018, 07:23:28 door jowi »

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 17730
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #36 Gepost op: 20 november 2018, 07:33:51 »
Dat is precies waar Markus naar toe wil. Ook analoog koos hij voor een eenvoudige methode van automatiseren.
Met abc bereikt hij opnieuw met eenvoudige middelen een eenvoudige vorm van automatisering met verder alle voordelen van digitaal: onafhankelijke treinbesturimg met de hand, beter rijgedrag, netjes afremmen, verlichtimg blijft branden, etc. Tenzij je dat geen voordelen vindt natuurlijk.

Automatiseren met terugmelding en een computer biedt veel meer mogelijkheden, maar is een stuk duurder en ingewikkelder. Daar heeft Markus momenteel kennelijk geen behoefte aan. Kan altijd nog.

Ja, zo eenvoudig is het Markus. Kost haast niks. In plaats van een sectie stroomloos kunnen maken, kan je er die diodes op aansluiten. De decoder reageert met netjes afremmen. Schakel de gewone digitale stroom weer op de sectie en de loc trekt netjes op. Kies alleen voor decoders die met abc overweg kunnen. Welke decoders heb je laten inbouwen?
« Laatst bewerkt op: 20 november 2018, 07:42:06 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7176
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #37 Gepost op: 20 november 2018, 08:20:17 »
hoi,

Nee, dat is niet waar je naar toe wilt... dat zijn ouderwetse, halve oplossingen. Blijf dan gewoon lekker analoog rijden.
Je wilt met schakelaars stukken baan stroomloos maken, met diodes werken... je wilt met analoge oplossingen zaken oplossen omdat je geen idee hebt wat je met digitaal kunt... digitaal gaat voor jou niks toevoegen op jouw baan als je niet uit die oude analoge wereld stapt. Zinloos.

Het is niet zinloos. Dat is hetzelfde tegen iedereen zeggen "rijden met een handregelaar of via een centrale rijden is geen digitaal rijden".  Want met een analoge trafo kan je ook de snelheid van een lokje regelen. En maak je ook geen gebruik van de digitale mogelijkheden. Het ABC-systeem is juist digitaal want de spanning blijft gewoon op de baan, geen geklooi met "stroomloze secties" maar wel alle voordelen. Wat Markus wil is met het ABC-systeem goed te bereiken en de voordelen van digitaal rijden zoals Henk het al aangeeft. Helemaal niets verkeerd aan en zeker niet zinloos.

Markus moet alleen weten welke decoders er in zijn loks zijn ingebouwd.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 1959
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #38 Gepost op: 20 november 2018, 08:22:54 »
alle voordelen van digitaal: onafhankelijke treinbesturimg met de hand, beter rijgedrag, netjes afremmen, verlichting blijft branden, etc. Tenzij je dat geen voordelen vindt natuurlijk.
Jazeker, maar dat zijn dus niet de dingen waar hij het over heeft. Dat speelt helemaal niet bij hem, of hij realiseert zich dat niet. Hij wil gewoon hetzelfde wat hij in zijn analoge wereld al heeft, en had het idee dat als hij zijn treinen digitaal zou maken, alles meteen zou werken 'want met digitaal kun je immers alles'.

Dat lenz abc is voor iemand zonder dcc ervaring gewoon te moeilijk. Optrekken en afremmen etc ook. Daar heeft ie nog geen idee van. CV's? Wat? Hij heeft zometeen een baan waar digitale treinen rijden en die komen abrupt tot stilstand omdat ie ergens met een schakelaar een stuk baan stroomloos zet... brrr...

Nogmaals... ga eerst met je handregelaar spelen, ontdek wat CV's zijn etc. Nu al zeggen 'ja dat wil ik' als je iets leest over een abc systeem terwijl je geen idee hebt wat digitaal te bieden heeft, en omdat dat remsysteem bekend klinkt omdat het aansluit bij je analoge, ouderwetse denkwijze... nogmaals... zinloos.

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7176
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #39 Gepost op: 20 november 2018, 09:01:57 »
hoi,

Dat lenz abc is voor iemand zonder dcc ervaring gewoon te moeilijk. Optrekken en afremmen etc ook. Daar heeft ie nog geen idee van. CV's? Wat? Hij heeft zometeen een baan waar digitale treinen rijden en die komen abrupt tot stilstand omdat ie ergens met een schakelaar een stuk baan stroomloos zet... brrr...

Iemand kan gewoon alles leren. Je bent nooit te oud om te leren. Jij bent ook niet als digitaal specialist geboren. Dat heb je ook moeten leren. Dus dat is een onzin verhaal. En lees even zelf bij over het ABC-systeem. Bij ABC-systeem staat er altijd spanning op de baan ook in de secties waarin afgeremd en gestopt wordt.. Geen stroomloos stuk.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 17730
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #40 Gepost op: 20 november 2018, 09:07:23 »
Dat is ook precies de reden waarom ik heb geadviseerd niet gelijk te beginnen met die 40 meter spoor aan te passen, maar een ovaaltje te leggen met een inhaalspoor. Probeer daarop digitaal rijden met alle aardigheden die dat met zich mee brengt. Probeer daarop abc uit. Dat is leuk om te doen en je leert er een hoop van. Hij zal inmiddels wel snappen dat het niet vanzelf gaat.

Analoog koos Markus voor een eenvoudige methode van automatisering, terwijl ook analoog veel meer kan.
Dan ligt het voor mij erg voor de hand om ook digitaal een eenvoudige methode te proberen. Zelfs als hij qua automatisering dan hetzelfde heeft, heeft hij wel de verdere voordelen van digitaal. En hij heeft inmiddels die centrale en locdecoders laten inbouwen. Dan maar gewoon proberen.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 1959
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #41 Gepost op: 20 november 2018, 09:08:37 »
En lees even zelf bij over het ABC-systeem. Bij ABC-systeem staat er altijd spanning op de baan ook in de secties waarin afgeremd en gestopt wordt.. Geen stroomloos stuk.
Lees even mijn post terug; ik zei dat voor Markus dat ABC verhaal (nu nog) te moeilijk is, en eea dan resulteren in het domweg weer stroomloos zetten van een stuk rails met een schakelaar, zoals hij nu ook doet.

Markus

  • als we maar lol hebben ..!
  • Offline Offline
  • Berichten: 219
  • Markus baan HO
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #42 Gepost op: 20 november 2018, 09:46:53 »
henk en  Ronald  dank voor het mee denken .  (y)
in de treinen die nu gedaan zijn zit nu 3 x esu 54611   en 1 x esu 54688
ik dacht te lezen dat deze onder steunt werden, en hier voor bruikbaar waren ?
dan de diode begreep ik  dat Diotec 1N4001 van Conrad hier voor goed waren .?

jammer dat Jowi er anders over denkt . maar dat mag ook .
aan deze enkel, lees dan eens terug waarom ik over ben gegaan naar digitaal .!
dat was door probleem en steeds meer probleem met schakelingen en niet omslaan van wissels  te onverschillig rijden van mijn div. treinen . een veel harder dan de andere .
dan om een trein b.v. achteruit het rangeer terrein op te laten gaan . had je weet ik hoeveel omschakelingen nodig . zodat de rest wat door bleef rijden .
stuk stroom loos met omschakelaar er tussen , naar andere trafo , want anders ging hij weer te hard achter uit .  enz.
ik denk zelf dat ik zo hier mee een hoop van mijn min punten kan oplossen . zal enkel nog moeten kijken hoe ik nu een wissen kan gaan omschakelen . bij vol spoor . ?
het langzaam stopen en weg rijden ja is mooier  eens ,  maar had ik met de blokken ook niet   en eigenlijk ook nooit aan gestoord.
maar wil dat nu zo voor die paar euro wel gaan doen .
er wel bij zeggen ik heb enkel stoom en paar diesels en bij mij rijden treinen lekker langzaam .
kan mij voor stellen dat als een trein met hoge snelheid aan komt en meteen stil staat .  meer en sneller een storend gevoel geeft .   

natuurlijk heb je gelijk  en kan er nog zoveel meer . 
en heel eerlijk budget is niet mijn grootste probleem ,,het mag best wat kosten .  ( anders zou ik de trein ook niet laten ombouwen ) wat al snel 80 tot 100,- per trein kost .
maar klopt mijn kennis .  want zou nu nog niet weten wat ,als ik het op zo als u zegt de digitale manier zou willen gaan doen,, wat dan nodig heb .
zou er hier iemand zijn die zij zo en zo was dat anders . !
en u zegt ga eerst eens met je hand regelaar wat proberen ,  ja een rondje hier op tafel is ook wel gedaan en licht er nog .
al is het maar dat hier op de treinen kunnen worden ingesteld 
en ben ook aan kijken dat ik de nieuwe baan zo kan gaan doen met de mogelijk heit  kleinere rondjes te rijden .
die samen dan als een geheel weer baan gaan vormen .
zo dat ik sneller aan rijden toe kom .
maar ben er niet voor om nu een mini baan te doen in deze ruimte en ooit nog eens bij meer kennis te gaan vervangen

dan kies ik nu liever voor maak wat kan  en dat het werkt . 
rustig aan laten ombouw van al de treinen .
werk aan verbetering 
en kan ik weer met de aankleding prullen , daar waar mijn deel van deze hobby zit .
en ja wie weet ooit .  dat het dan toch nog eens

nog maal snap dat al de gegeven meningen goed bedoelt zijn .
en daar voor mijn dank .
maar ook dat de een deze hobby ziet in  deel rijden en ander in natuur getrouw   en ik meer geeft om de bouw aankleding.
maar ja wel verschrikkelijk baal als je een heel kantoor vol heb met bouw en  landschap maar er geen trein normaal een rondje rijd .

p.s. is er om een wissel om te schakelen ook zo een simpele oplossing als deze 5 diodes .? 

mijn dank mark .
 

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 1959
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #43 Gepost op: 20 november 2018, 10:32:23 »
p.s. is er om een wissel om te schakelen ook zo een simpele oplossing als deze 5 diodes .? 
I rest my case.

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7176
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #44 Gepost op: 20 november 2018, 10:40:55 »
hoi,

p.s. is er om een wissel om te schakelen ook zo een simpele oplossing als deze 5 diodes .? 

Dat kan je eventueel met een schakelaar doen zoals je dat "analoog" zou doen. Automatisch kan je het met een Reed-contact het wissel omzetten. Daarvoor heb je wel weer een magneet onder de trein. Goed, dan zit je wel meer richting Analoog-bedrijf te denken. Niet echt erg maar het is wel de eenvoudigste manier van "automatisch" schakelen zonder veel poespas.

I rest my case.

Lekker negatief. Iedereen beleeft de hobby op zijn of haar manier. Laat die persoon in zijn waarde.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!