Doel:€250.00
Donaties:€80.00

Per saldo:€-170.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 09-12-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 05:11:16
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door ArjanB
Vandaag om 00:08:58
's-Heer Heinkenspolder door Reinier Z.
10 december 2018, 23:36:52
Roco rijtuigen ontsporen door Miketrein
10 december 2018, 23:17:56
Ik bouw nu echt een wedstrijd A3! door Ronald Halma
10 december 2018, 23:02:57
Aansluitklemmen Fleischmann Profi storen vaak door Sander.
10 december 2018, 22:51:07
Schwarzburg-Neuffen-Bahn door tuurtje
10 december 2018, 22:50:49
Aanschaffen BR245, Brawa of ACME? door Rondje_HO
10 december 2018, 22:42:14
Locomotief rijd verkeerde kant op na vast lopen computer. door Timo
10 december 2018, 22:40:25
M.s.v. De Percee bouwt aan nieuwe clubbaan door J. Moors
10 december 2018, 22:26:57
Havnebane Aalborg Øst. door Edsko Hekman
10 december 2018, 22:20:15
Foto's Houten Digitaal 2018 door ca.gorter
10 december 2018, 22:14:02
MB-module: "L'Esimé" door Chris80
10 december 2018, 21:54:48
Stroomloos maken stuk spoor bij DCC? door jerrytrein
10 december 2018, 21:53:20
Bouw van een MKmodelbouwstudio's NS 2900 door Noordernet
10 december 2018, 21:36:27
BNLS-Werkspoor - Pimp my hondekop door tinus
10 december 2018, 21:31:06
Nieuwe bome, verse nieuwe bome!!! door Frans Peeters
10 december 2018, 21:16:26
Baan in Los Angeles door Wim Vink
10 december 2018, 21:15:46
Langstraatspoorlijn modulebaan door Frans Peeters
10 december 2018, 21:07:00
NS modelbaan Hoekdam H0 door Eric B
10 december 2018, 20:40:51
Oude jeugdhobby weer oppakken door Frans Peeters
10 december 2018, 20:38:51
Raadplaatje door Edgar
10 december 2018, 20:33:06
  

Auteur Topic: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?  (gelezen 2575 keer)

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 1955
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #15 Gepost op: 19 november 2018, 11:39:32 »
Je bent van stoomtreinen overgestapt naar elektrische treinen en nu vraag je je af waar de kolen in moeten :)

Zolang je niet automatisch met bezetmelders en software wilt rijden, doe je het toch gewoon met de handregelaar? Je laat de ene trein stoppen, wisselt van adres op je regelaar, en je rijd met de andere weg... dat is ook wat de software zou doen. Dat stroomloos maken is niet nodig en niet handig. Dat is iets wat je vroeger MOEST doen omdat je geen keuze had, dat moet je echt vergeten die oude truukjes.

Markus

  • als we maar lol hebben ..!
  • Offline Offline
  • Berichten: 213
  • Markus baan HO
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #16 Gepost op: 19 november 2018, 11:53:58 »
oke duidelijk .  vergeet dat schakelaar gedoe .  ben ik mee eens. !

dus ik wil nu met mijn start set .  multimous  door naar bedingen op tablet 
keuze trein en rijden .?
en idee directie ,  dat dus spoor bezet te zien is  / gemeld wordt . 
en hoopt dat dus dan trein die aankomt ook word afgeremd  / stopt  zo dat deze niet op elkaar klappen .

wat is nu dan een goede .  ( hoop ook niet te moeilijke) volgende stap om te koop ,  om dit te kunnen aansluiten .?
nog maal ben echt hier in beginner .  weet het echt niet .
zie zoveel  ?  wat moet ik nu hebben.??

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 1955
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #17 Gepost op: 19 november 2018, 12:08:21 »
Je doet me denken aan dat verhaal van die kleuter die een boterham met pindakaas in de videorecorder van papa prakt omdat ie wil weten hoe pinda's gemaakt worden :) op zich heel logisch, maar zo werkt het niet. Het is niet zo dat je met een digitale startset (het woord startset verraad het al) meteen 100% automatisch met bezetmelders en ipads alles kunt laten rijden. Met iPad bedienen is sowieso een gadget en niet echt werkbaar, maar dat is persoonlijk. Wat dacht je van je wissels? Die wil je ook via je iPad bedienen neem ik aan? Anders is het sowieso zinloos.

Mijn advies; ga nou eerst eens met je handregelaar aan de slag, desnoods 2. Ga je dan eens verdiepen in wat dat nou is met die bezetmelders en software. Zoek uit wat er nodig is om wissels te kunnen bedienen via je regelaar. Ontdek wat DCC is. Niet alles tegelijk willen.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 17728
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #18 Gepost op: 19 november 2018, 13:00:56 »
Jowi wekt volgens mij teveel de indruk dat het of handmatig rijden is of gelijk met een computer. Er is een tussenweg.
Ik ben het hartgrodnig met Jowi eens dat je eerst moet proberen.

Leg eens een ovaal met een inhaalspoor bij wijze van schaduwstation. Probeer daar je eerste idee om met stroomloze secties te werken.
Als dat werkt, vraag hier dan eens hoe je op diezelfde secties netjes kan afremmen zonder ze stroomloos te zetten. Welke decoders heb je laten inbouwen?
Als dat mooi zat is, ben je voorlopig klaar. Wil je meer, dan kan je altijd nog door naar de computer. Hulp zat hier.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 1955
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #19 Gepost op: 19 november 2018, 13:29:35 »
Jowi wekt volgens mij teveel de indruk dat het of handmatig rijden is of gelijk met een computer. Er is een tussenweg.
Uiteraard is er een tussenweg; maar als je nog niet begrijpt wat digitaal rijden is, dan is die tussenweg geen goed advies. Als je zo'n ABC lenz remsysteem bijv. in moet bouwen zul je eerst heel goed moeten weten wat DCC is, CV's etc. Het andere uiterste is een tussenweg die uitmondt in allerlei goedbedoelde maar totaal overbodige ouderwetsche relaisystemen voor blokbeveiliging als je niet uitkijkt. Ga dan maar weer analoog rijden... ;)

Dus ja, er is een tussenweg, maar eigenlijk... is dat geen optie als je digitaal gaat rijden. Neem dan meteen software en sla al die halve tussenoplossingen gelijk over. Maar daar moet je eerst wat ervaring voor opdoen.

Markus

  • als we maar lol hebben ..!
  • Offline Offline
  • Berichten: 213
  • Markus baan HO
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #20 Gepost op: 19 november 2018, 14:39:06 »
dank voor het mee denken en goed bedoelde adviezen . (y)
enkel is mijn reactie nu : 
dat het verhaal om even een mooi modelbaan ruim 40 meter die vol zit met allerlei klopt rare schakelingen en ruim 20 treinen , dus niet !
wat vaak even tussen door geroepen wordt zo maar om te zetten zijn naar digitaal ?
ik heb mij te veel laten beïnvloeden.
en hier is helaas door probeersels aanpassingen en stukjes afbreek , de kliko nu vol .
en ga  maar kijken met dat wat er nog over en goed is .  te maken is . 
hoop dat er 8 dec in houten ,  idee zijn .  en waar rekening mee te houden . 
idee van aan pak voor een evt nieuwe baan .


Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 16357
    • Pagina van klaas
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #21 Gepost op: 19 november 2018, 14:49:38 »
Als je al een modelbaan hebt, dan hoop ik dat je de elektrische installatie goed hebt gedocumenteerd. Dan is het een kwestie van alle spooraansluitingen losmaken en aansluiten op een 2-aderige leiding die je weer aansluit aan de digitale centrale. Kun je beginnen met handmatig te rijden en geleidelijk aan bouw je daar allerlei snufjes in.
Bevalt het niet, dan herstel je gewoon alle oorspronkelijke aansluitingen.
Het volgende optreden van "Without" is op 23 en 24 februari 2019 in de Zeelandhallen te Goes.

saskia

  • Offline Offline
  • Berichten: 30
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #22 Gepost op: 19 november 2018, 14:58:35 »
Marcus,

Als je een trein op een bepaald spoor wil laten binnenkomen (dat vrij is ) en een wissel wil laten schakelen , heb je bezetmeld-secties nodig in je sporen en bezetmelders ook voor de wisselstand als je deze met toetsen wil bedienen. ( modules s88 )om deze op aan te sluiten naar je centrale .
minstens 1 vóór het inrij-wissel , en op de opstelsporen telkens minstens 1 weer vóór het uitrij-wissel , en nog voor de wisselstand.
Hierna ga je moeten leren programmeren in je centrale ( zie handleiding daarvan ) om de treinen automatisch te laten stoppen  als de voorliggende sporen bezet zijn,of het wissel niet goed ligt.


Ik hoop dat je hierdoor al iets meer weet

grtjes,
Saskia
« Laatst bewerkt op: 19 november 2018, 15:19:15 door Bert van Gelder »

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 856
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #23 Gepost op: 19 november 2018, 17:35:37 »
Nog even een waarschuwing voor Markus:
De LokMaus regelt de snelheid ipv de snelheidsverandering. Dit kan leiden tot tricky* gedrag bij het selecteren van een andere loc.
Stel je hogesnelheidstrein draait zijn rondjes en je wilt naar je rangeerloc. De snelheidsregelaar staat flink open, je rangeerder staat nog stil. Bij het selecteren nog geen probleem maar zo gauw je de regelaar maar iets beweegt schiet de rangeerloc er vandoor en richt mogelijk een interessante doch ongewenste ravage aan op je rangeerterrein.


* tricky: correct nederlands voor lastig, verraderlijk
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
Ik wil nog wel een keer iets in LGBschaal of 1:32 doen.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 17728
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #24 Gepost op: 19 november 2018, 17:51:06 »
Je moet er dan ook een tweede regelaar bijkopen voor met de hand rijden. Meer rijdende treinen kan je toch niet in de gaten houden.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 856
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #25 Gepost op: 19 november 2018, 17:53:58 »
Inderdaad Henk; ik heb een LokMaus2 als slave bij de MultiMaus.

Ik ken overigens iemand met een Bachmann centrale, daar wordt de snelheidsverandering met een pookje geregeld.
« Laatst bewerkt op: 19 november 2018, 18:03:34 door NS1220 »
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
Ik wil nog wel een keer iets in LGBschaal of 1:32 doen.

Markus

  • als we maar lol hebben ..!
  • Offline Offline
  • Berichten: 213
  • Markus baan HO
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #26 Gepost op: 19 november 2018, 19:04:34 »
ja wil er ook een 2 maus bij .  klopt .
maar ging er van uit , was gewent dat er op oude baan 8 tot 10 trein reden .  die elkaar afwisselde .
baan is ruim 40 meter lang . 
nu wilde ik dat eigenlijk ook weer doen / gaan doen   
maar begin te begrijpen dat het nu met digitaal anders gaat en je eigenlijk maar met een trein rijd ?

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 16357
    • Pagina van klaas
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #27 Gepost op: 19 november 2018, 19:15:02 »
Ik denk dat je een verkeerd beeld hebt van digitaal rijden. De kracht van digitaal is nou juist dat er meerdere treinen tegelijk kunnen rijden en dat je ze dan ook nog onafhankelijk van elkaar kan besturen. Maar als je handmatig bestuurt kan je eigenlijk maar 1 trein goed in de gaten houden, misschien 2. Als je meer wil zal je op de een of andere manier moeten automatiseren.
Het volgende optreden van "Without" is op 23 en 24 februari 2019 in de Zeelandhallen te Goes.

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 856
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #28 Gepost op: 19 november 2018, 19:39:05 »
Citaat
8 tot 10 treinen reden die elkaar afwisselden
Ging dat automatisch met een analoog systeem?
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
Ik wil nog wel een keer iets in LGBschaal of 1:32 doen.

Markus

  • als we maar lol hebben ..!
  • Offline Offline
  • Berichten: 213
  • Markus baan HO
Re: Stroomloos maken stuk spoor bij DCC?
« Reactie #29 Gepost op: 19 november 2018, 19:53:48 »
ja met fl man bloksysteem .
en via wissel schakeling   trein rijd binnen schakelt wissel om
waar door spoor 2 stroom krijgt en gaat rijden . 
maar klopt was een grote klik zooi  ,en gaaf steeds meer storting  of trein schakelde het contact niet goed .
om het nog niet over verlies van wagons te hebben .
ook een probleem was de een trein rijd stuk harder dan de andere .
al met al mijn idee om keer naar toch maar naar digitaal te gaan .
en ja ik heb dit zeer zwaar onder schat , want heb niet een twee drie , de baan weer vergelijkbaar in digitaal .

verder JA ik wil graag naar stukje automatisch gaan , maar zal daar voor dus nog heel wat kennis moeten gaan op doen .
als ik dit al ooit zover krijg . dan dat het was .