Doel:€250.00
Donaties:€180.00

Per saldo:€-70.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 22-10-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

NS modelbaan Hoekdam H0 door Ronald Hofmeester
Vandaag om 16:05:18
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
Vandaag om 15:55:08
EifelBurgenBahn door Reinout van Rees
Vandaag om 15:48:26
Rocky Rail 6400 door Wijbe
Vandaag om 14:50:38
Heerwijk in H0 (Trambaan) door martijn v m
Vandaag om 14:28:59
Pronsfeld door Reinout van Rees
Vandaag om 14:13:12
MARDEC, de Multifunctionele ARduino dcc DECoder. door Rien Ridderhof
Vandaag om 14:11:37
HO bovenleiding Nederlands door Sobat Kras
Vandaag om 13:48:39
Ostmühle, rangeerbaan in spoor 0 door Marc tramt
Vandaag om 13:47:41
Projekt 083-338 door Gert van Opbroek
Vandaag om 12:07:59
Dode Buxus-plant voor op je baan? door zuylen
Vandaag om 11:51:39
Open dagen Modelspoorvereniging Hilversum - 20 en 21 Oktober 2018 door zuylen
Vandaag om 11:27:33
Raadplaatje door spoorzeven
Vandaag om 10:31:16
Hema by Lima door Locofiel
Vandaag om 10:27:30
Helemaal opnieuw digitaal beginnen door Rick
Vandaag om 10:22:34
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 09:51:33
Baan in Los Angeles door AndrevdG
Vandaag om 09:50:20
NL Baan in Canada door Wim Vink
Vandaag om 09:44:05
Schwarzburg-Neuffen-Bahn door Rotterdam
Vandaag om 09:36:39
Berghuizer papierfabriek door Harold Content
Vandaag om 09:22:47
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Petertrein81
Vandaag om 09:09:03
Trams van de HTM in 1/87 door Den Zoeterdam
Vandaag om 09:07:46
Stationsplein Baden Baden door Petertrein81
Vandaag om 08:54:59
Tentoonstelling MTD Edegem 2018 door g-j
Vandaag om 08:50:05
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 08:27:48
  

Auteur Topic: Probleem automatisch rijden Rocrail.  (gelezen 1938 keer)

San-Markos

  • Offline Offline
  • Berichten: 58
Re: Probleem automatisch rijden Rocrail.
« Reactie #15 Gepost op: 19 september 2018, 18:04:11 »
@Frank 123 Helaas lag het niet aan de draadloze verbinding. Na een kabel aangesloten te hebben (en de wifi op computer uitgeschakeld te hebben) bleef het resultaat hetzelfde.

Is er trouwens een manier, zonder het programma volledig af te moeten sluiten om de gele spoorlijn weer zwart/grijs te krijgen? De ghost krijg ik er wel uit maar dan blijft de gele lijn staan. Het prutst een stuk makkelijker als je niet elke keer opnieuw hoeft op te starten  ;D.


Het zou overigens best eens met de instellingen te maken kunnen hebben. Als ik een trein naar een blok sleep, rijdt hij (soms) een hele andere richting op. Echter gaat het bijna altijd om een ghost welke in beweging wordt gezet.

Groet,
Mark


Frank 123

  • Online Online
  • Berichten: 448
Re: Probleem automatisch rijden Rocrail.
« Reactie #16 Gepost op: 19 september 2018, 19:13:17 »
Meestal werkt het om blok aan einde van gele lijn te selecteren, rechter muisknop en dan reset of reset alles kiezen.
Die gele lijn is overigens de gereserveerde rijweg, dus van het blok waar de trein staat tot het blok waar hij als eerste naar toe gaat.

Ik had vandaag overigens zelf een vergelijkende spookmelding bij een eindblok met 1 bezetmelder. Bleek dat ik de functie van de bezetmelder ( enter, in of enter2in) verkeerd had staan.
Kun je eens foto sturen van de rijwegen tab van blok 4?
En we stomen door....

Frank 123

  • Online Online
  • Berichten: 448
Re: Probleem automatisch rijden Rocrail.
« Reactie #17 Gepost op: 19 september 2018, 19:22:58 »
In jouw geval (met 2melders per blok) moet, in de rijrichting, de eerste melder van het blok op “enter” staan en de 2e op “in”.

Die moet je bij elk blok voor elke rijweg goed instellen.

Wat betreft verkeerde kant op rijden: digitale lok heeft vast ingestelde rijrichting. 1 vooruit, 2 achteruit. Je kunt (ook weer via rechter muisknop) kiezen voor omkeren en aankomst zijde omkeren. Speel hier even mee om rijrichting goed te zetten. Ik heb dit vandaag ook kunnen oplossen door de loc via bedienscherm loc van Rocrail even handmatig aan te sturen in goede richting. Daarna ging hij automatisch ook weer de juiste kant op...

Wat dit betreft is Rocrail niet klantvriendelijk maar als het eenmaal goed staat werk het goed
En we stomen door....

Frank 123

  • Online Online
  • Berichten: 448
Re: Probleem automatisch rijden Rocrail.
« Reactie #18 Gepost op: 19 september 2018, 19:33:31 »
Wat betreft rijrichting staat er ook nog een vinkje bij de loc instellingen
En we stomen door....

Frank 123

  • Online Online
  • Berichten: 448
Re: Probleem automatisch rijden Rocrail.
« Reactie #19 Gepost op: 19 september 2018, 19:35:06 »
Als een trein niet via de geselecteerde (geke) rijweg rijdt dan krijg je ook een spookmelding omdat er dan ergens een trein opduikt die Rocrail niet verwacht...
En we stomen door....

San-Markos

  • Offline Offline
  • Berichten: 58
Re: Probleem automatisch rijden Rocrail.
« Reactie #20 Gepost op: 19 september 2018, 21:29:20 »
Bedankt voor je goede hulp! Het leek daadwerkelijk de goede kant op te gaan. Door de loc zoals voorgesteld om te draaien leek ik de loc (tenminste, voor even) de goede kant op te kunnen sturen door te slepen. De naam van de loc verscheen dan ook daadwerkelijk in het volgende blok.

Op de een of andere manier werkt dat nu niet meer. Ik kan enkel nog handmatig rijden. Heeft dat toevallig te maken met het feit dat twee locomotieven bij V___ op rood staan? (zie afbeelding). Ik krijg het met geen mogelijkheid meer weg.

Ik denk dat je de volgende afbeeldingen bedoeld. Zo niet, dan hoor ik het graag.



Groet,
Mark

Frank 123

  • Online Online
  • Berichten: 448
Re: Probleem automatisch rijden Rocrail.
« Reactie #21 Gepost op: 19 september 2018, 22:24:15 »
Hoi Mark,

Die rode v.... zegt mij zo niets.zal ik morgen eens kijken als de boel bij mij aanstaat.
Ik heb echter wel idee dat jij sensoren verkeerd ingestemd zijn.
Elk blok heeft een + zijde en een - zijde. Dit om de rijrichting te kunnen bepalen.
Standaard krijgt elk blok dus ook de rijweg all enter + en de rijweg all enter - en daarnaast maakt Rocrail bij de analyse ook de rijwegen aan vanuit elk blok waar van daan naar dit blok gereden kan worden. Rijweg [2-]-[4+] is dus de rijweg waarbij de trein blok 2 aan de minzijde verlaat en blok 4 an de pluszijde binnenkomt. De + staat ook in het blok (de andere zijde is dus de -.
Om dat elke sensor een unieke naam heeft kan het dus niet zo zijn dat een sensor in 2 rijweGen dezelfde functie heeft,
Als sensor 04_enter dus bij rijweg all enter + een enter functie heeft dan zal deze zelfde sensor dus bij rijweg all enter - de in functie moeten hebben.
Ik heb zelf daarom de sensoren geen functie gerelateerde neem gegeven maar een nummer. Bij 2 sensoren per blok krijgt de sensor aan het begin van het blok dan de functie enter en de sensor aan het einde van het blok de functie in.

Rocrail struurt op basis van deze functies (events) en als deze niet in goede en verwachte volgorde komen dan krijg je een spookmelding.

Tip: baan even uittekenen, hierin sensoren en blokken nummeren en dan in  richting van de rijweg de juiste sensoren en hun functie in die richting invoeren.. let op: na elk blok op knop overnemen drukken anders kun je het nog een keer doen

Gr Frank
En we stomen door....

Hans1963

  • Offline Offline
  • Berichten: 12
Re: Probleem automatisch rijden Rocrail.
« Reactie #22 Gepost op: 19 september 2018, 22:49:04 »
Zoals Frank al aangeeft ga je door de verwarrende sensor naamgeving enkel keren de mist in
met de verkeerde event functie.

volg de "step by step" handleiding van Rocrail (te downloaden van de site) en hou het simpel.


wouter-

  • Offline Offline
  • Berichten: 42
Re: Probleem automatisch rijden Rocrail.
« Reactie #23 Gepost op: 19 september 2018, 23:21:11 »
Zoals ik dit nu lees moeten we de rijwegen gewoon even helemaal vanaf het begin opnieuw gaan invoeren.
Naar mijn idee hadden we juist een handleiding gevolgd zelfs 2, wellicht ligt hier het probleem.
Hebben jullie toevallig een link van wel een goede handleiding?
Heel erg bedankt voor jullie hulp allemaal dit vraagt weer om een dagje studie vanaf onze kant.

Wouter

Ronvgs

  • Offline Offline
  • Berichten: 21
Re: Probleem automatisch rijden Rocrail.
« Reactie #24 Gepost op: 20 september 2018, 08:11:51 »
De treinen rijden normaal van + naar - (dat is vooruit)
Zorg dat de blokken dus kloppen als je een rondje zou rijden.
Blok 3 en 5 zou ik dus even omdraaien in de editor.
Verder de nummering wat logischer maken en zorgen dat de melders aan de + kant van het blok de enter melding geeft en aan de - de in melding.
De analyzer nieuwe routes laten maken en daarna Rocrail opnieuw opstarten.

Niet opgeven, Rocrail is de moeite waard en als je het onder de knie hebt kun je er echt alles mee.  (y)

« Laatst bewerkt op: 20 september 2018, 08:17:04 door Ronvgs »
Groeten Ron

Märklin Digitaal

San-Markos

  • Offline Offline
  • Berichten: 58
Re: Probleem automatisch rijden Rocrail.
« Reactie #25 Gepost op: 20 september 2018, 11:01:55 »
Bedankt voor alle tips!

We zullen er snel mee aan de slag. Zoals wouter- al aangeeft hebben we twee handleidingen gebruikt. Echter waren dit twee Nederlandse handleidingen waarin af en toe niet helemaal duidelijk werd beschreven wat ze nu bedoelde. Misschien dat de Engelse variant beter zal zijn. Ik heb nu de Engelse Step-by-step PDF gedownload en hoop hiermee meer inzicht te krijgen wat we verkeerd doen, en hoe het wel moet.

@Ronvgs
Het is inderdaad geen slecht idee om voor het overzicht de 3 en 5 om te draaien. Ik weet eigenlijk niet waarom wij hem uberhaupt zo in de editor hebben gezet  ;D.

@frank 123
Ik heb de rode V___ er al uitgekregen, maar alleen door een gemaakte reservekopie terug te zetten, waar het door veroorzaakt is weet ik dus niet en ook hoe het opgelost had moeten worden is mij een raadsel.

Groeten,
Mark


AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 137
Re: Probleem automatisch rijden Rocrail.
« Reactie #26 Gepost op: 21 september 2018, 12:55:55 »
Mark,
Kun je je .XML bestand hier uploaden, dan kan ik er naar kijken, of nog beter, maak een incident aan en upload het .zip bestand. Nu blijft het gissen.

Albert.
« Laatst bewerkt op: 21 september 2018, 13:01:33 door AlbertG »

wouter-

  • Offline Offline
  • Berichten: 42
Re: Probleem automatisch rijden Rocrail.
« Reactie #27 Gepost op: 21 september 2018, 22:32:40 »
Beste Albert,

Super bedankt voor het aanbod om er even naar te kijken dat zou erg fijn zijn.
Weet je wellicht ook hoe ik hier een bestand kan uploaden? met de gewone uploader voor foto's kan het niet.

Groeten,

Wouter

Bert van Gelder

  • Team forummoderators
  • Offline Offline
  • Berichten: 3158
Re: Probleem automatisch rijden Rocrail.
« Reactie #28 Gepost op: 22 september 2018, 00:19:28 »
Wouter, Albert,

Helaas kun je hier geen bestand uploaden, dus zul je het via email uit moeten wisselen. Gaf teveel gevaar voor hacken van de site en andere rotzooi.

Gr, Bert
Team moderatoren

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 137
Re: Probleem automatisch rijden Rocrail.
« Reactie #29 Gepost op: 22 september 2018, 07:54:05 »
Wouter,
Ik stuur je een persoonlijk bericht met mij emailadres.

Albert.