Doel:€250.00
Donaties:€90.00

Per saldo:€-160.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 15-02-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Heen, En en Weer door DE-II
Vandaag om 10:20:06
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door bosje77
Vandaag om 10:14:54
Artitec / REE 1300 de eerste foto' s door Daan de leeuw
Vandaag om 10:09:24
Handige informatiefilmpjes iTrain te vinden op YouTube. door peterha
Vandaag om 10:08:57
St. Janskathedraal van 's-Hertogenbosch in 1:87, de bouw gevolgd door Jan Koelewijn
Vandaag om 10:08:25
Loc- en wagonbouw spoor 1 & 0 door JaJo
Vandaag om 10:04:41
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door bosje77
Vandaag om 10:02:25
Egyptisch smalspoor ( 0e ) door Wim Vink
Vandaag om 09:41:06
Bouw Br 01 226, Ersatzlok Henschel-Wegmann. door Peter74
Vandaag om 09:36:46
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Andre Pronk
Vandaag om 08:58:11
01TREFF Maarn, 16 &17 februari door JaJo
Vandaag om 07:52:16
NS 8100 in Spoor-1 door Ad Cleijsen
Vandaag om 07:49:05
Station Rekerdam door arnout
Vandaag om 07:12:00
Kappen DH1 Wadloper door Arkadas
Vandaag om 01:14:42
Projekt 083-338 door Hlv53
Vandaag om 00:56:46
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door jandejager
Vandaag om 00:36:19
Een Elotrains 1500 zelf bouwen uit parts door Biesje
Vandaag om 00:19:11
Neutraal Moresnet in H0 door T.Spat
Vandaag om 00:17:21
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door sdz1976
Vandaag om 00:10:59
Terschellinger Spoor door FritsT
16 februari 2019, 23:15:18
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door AB 7216
16 februari 2019, 22:41:08
Rocrail geeft kortsluiting bij bezetmelding. door San-Markos
16 februari 2019, 22:34:07
Westlandbaan door Wim Vink
16 februari 2019, 22:21:19
Inzetbaarheid ACME 50584 ACME MU 71 84 72-70 622-2 NS door Michiel 80
16 februari 2019, 21:53:46
Saint Tourbière, een Franse enkelsporige lijn door de Ardeche door Wim1969
16 februari 2019, 21:52:34
Discussie over EETC samenstellingen vanaf 2005 door Michiel 80
16 februari 2019, 21:44:48
De Hondsrugbaan, H0 door Dave.......
16 februari 2019, 21:33:22
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
16 februari 2019, 21:10:16
Ovaalramer in messing. Schaal 0 door peterha
16 februari 2019, 20:48:10
Zet in je agenda: zaterdag 30 maart Beneluxspoordag 2019 Nieuw-Vennep... door Bob R.
16 februari 2019, 19:09:36
  

Auteur Topic: Secties in een Klimspiraal wel of niet?  (gelezen 726 keer)

nico99

  • Offline Offline
  • Berichten: 99
Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Gepost op: 18 september 2018, 08:28:20 »
Hallo,

Ik ben bezig met het bouwen van mijn klimspiraal. Ik ga straks computer gestuurd rijden. Nu las ik dat je een trein in principe niet laat stoppen in de klimspiraal. Moet je dan wel secties maken in de klimspiraal of mag het een grote sectie zijn? De spiraal bestaat uit 4 lagen R3 en R4.

Nu heb ik straks langere en kortere sporen in mijn schaduwstation, qwa secties zijn ze niet allemaal even groot/lang. Ik weet dat de secties zo lang moeten zijn als mijn langste trein. Hoeveel verschil mag er in secties zitten of maakt dit voor de computer niet veel uit?

Ps nog geen keuze kunnen maken welk besturingsprogramma ik wil gaan gebruiken.

Gr Niek

Sandopie

  • Offline Offline
  • Berichten: 209
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #1 Gepost op: 18 september 2018, 08:39:26 »
Niek,

Je hoeft geen secties te maken. Ik zou het echter wel doen. Je garandeert zo een vloeiende treinenloop. Je wilt echt niet dat er een file voor de ingang van de klimspiraal ontstaat.
Met vriendelijke groet,

Rinus Vos

Volume draagt niets bij aan de kracht van het argument.



OpenDcc GBMBoost16T master, GBM16TS, GBMBoost16T cliënt, OneControl en LightControl.

Jelmer

  • Offline Offline
  • Berichten: 478
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #2 Gepost op: 18 september 2018, 08:42:35 »
Hoi Niek,

secties in je klimspiraal;
Je kunt meerdere secties maken. Voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld sneller treinen achterelkaar het schaduwstation kunt laten binnenkomen of verlaten.
Vooral naar beneden toe, zie ik niet heel veel bezwaar om daar wel incidenteel treinen te laten stoppen.
Je zou in de software die je gaat gebruiken wel iets kunnen instellen dat je voldoende tussentruimte houdt om een stop te voorkomen.

Lengte vershil;
Ik maak gebruik van koploper en kan daarin heel goed aangeven hoe lang een trein is en hoe lang een sectie/blok. Is een trein langer dan het blok, dan kan ik instellen dat de trein daar niet komt. Dit beperkt wel het aantal plaatsten waar de trein kan stoppen. Hierdoor zou het kunnen dat je al meerdere korte treinen hebt staan op lange sporen, en dat je dan die lange niet meer kwijt kunt. Ook dit is op te lossen met een blokkeuze met volgorde op optimale lengte, maar dat is wel redelijk software specifiek vermoed ik.

Groeten,
Jelmer
Pfarrerwinkelbahn de bouw:
Pfarrerwinkelbahn

henk

  • Online Online
  • Berichten: 17958
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #3 Gepost op: 18 september 2018, 08:43:47 »
Principes zijn goed, maar de praktijk is weerbarstig.
Beter niet stoppen in een klimspiraal, omdat de trein dan soms niet meer op gang komt. Maar je kan best secties maken en in het programma aangeven dat daar een stopverbod geldt.
De secties op de baan hoeven echt niet (meer) langer te zijn dan de langste trein. Is ook erg onhandig. In de huidige besturingsprogramma's kunnen treinen op de vrije baan meerdere secties bezet houden als dat nodig is. Een trein moet natuurlijk wel op een gekozen opstelspoor passen, maar zoals Jelmer al schreef weet het programma hoe lang de sporen en hoe lang de treinen zijn, zodat het altijd voor een geschikt opstelspoor kan kiezen.
« Laatst bewerkt op: 18 september 2018, 08:49:15 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Erik

  • Offline Offline
  • Berichten: 1728
  • treinen snuffelaar
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #4 Gepost op: 18 september 2018, 11:57:01 »
Ik ben ook bezig met mijn klimspiraal en per spoor komen er maar 2sectie,s in aan het begin en aan het einde.

En wat betrefd de andere blokken in het schaduw station die zijn 120cm lang omdat mijn langste trein niet langer wordt dan 1meter.

Gr.
Erik

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1874
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #5 Gepost op: 18 september 2018, 16:08:11 »
Gewoon maken... je kunt ze altijd wel of niet aansluiten/gebruiken? Naderhand toevoegen aan een spiraal (of in een tunnel) lijkt me lastig?
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

MartinH0

  • Offline Offline
  • Berichten: 106
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #6 Gepost op: 18 september 2018, 17:32:35 »
Hoi Niek,

Als je de steiging op circa 2,5% houdt kun je gewoon stoppen en opnieuw rijden. Mijn klimspiraal is net een paar weken klaar en uitgebreid getest.
Elke ronde (in mijn geval ovaal) heeft een eigen sectie.



Hij is nu nog even analoog maar de locs gaan nu al op kruipsnelheid omhoog.

« Laatst bewerkt op: 18 september 2018, 17:34:13 door MartinH0 »
Met vriendelijke groet, MartinH0

Als je 't niet probeert wordt het nooit wat.

nico99

  • Offline Offline
  • Berichten: 99
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #7 Gepost op: 18 september 2018, 18:08:15 »
Bedankt voor de antwoorden (y). Ik voorzie mijn spiraal gewoon van secties.

@ Martinho, ziet er mooi en strak uit! Qwa vorm is die van mij globaal het zelfde alleen ik hoef wat minder hoog.

Groet Niek
« Laatst bewerkt op: 18 september 2018, 18:12:28 door nico99 »

MartinH0

  • Offline Offline
  • Berichten: 106
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #8 Gepost op: 18 september 2018, 18:26:16 »
Helaas gedwongen door bewegingsproblemen is het hoogte verschil 50 cm  :(
Zo kan ik zonder teveel belasting ook bij het schaduwstation.  :laugh:
Met vriendelijke groet, MartinH0

Als je 't niet probeert wordt het nooit wat.

nico99

  • Offline Offline
  • Berichten: 99
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #9 Gepost op: 19 september 2018, 09:07:04 »
Ik heb 40 cm te overbruggen, achteraf had ik misschien ook voor meer moeten gaan. Ik kan nu gelukkig ook overal goed bij in het schaduwstation zonder halsbrekende touren te moeten uithalen.

Gr Niek