Doel:€250.00
Donaties:€72.00

Per saldo:€-178.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-04-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

19 Toen door Casmir
Vandaag om 18:48:59
BR 03 154 met Gunter ombouw. door puntenglijder
Vandaag om 18:46:10
Roco 62502A, ledverlichting werkt niet naar behoren. door Martijn1974
Vandaag om 18:41:34
City pendel 4471 door Erik
Vandaag om 18:39:04
Pimp mijn DB 628 door Roy van Dijk
Vandaag om 18:33:53
Kruising Blauwkapel door Thom
Vandaag om 18:19:43
NS 8100 in Spoor-1 door FritsT
Vandaag om 18:14:49
BNLS Forumbaan Rijdag door jakeman
Vandaag om 18:07:21
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Luc2000
Vandaag om 17:57:29
Projekt 083-338 door 44
Vandaag om 17:46:37
Verwerking S88 signalen door Ronald Koerts
Vandaag om 17:29:12
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 16:57:29
BNLS-Module trambaan. Wie wil er meedoen? door martijn v m
Vandaag om 16:56:02
BR 23 023 op 25 mei door Roy van Dijk
Vandaag om 16:41:52
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 16:34:36
Servo aansluit bord door gilpin43
Vandaag om 16:31:20
Z21 app en Tractie instellingen door u43hvs
Vandaag om 16:29:27
"Bij nader omzien", een Nederlands spoorwegfotoarchief door ANDREUS
Vandaag om 16:25:55
NS omBC290x van MK modelbouwstudios door Eric B
Vandaag om 15:55:56
Status van de Arduino zelf naar uitgang zetten? door gvandersel
Vandaag om 15:25:23
CityNightLine 1:1, 1:87 en 1:160 door Euronight Jeroen
Vandaag om 15:12:20
Bielzen kleuren/wheateren door Hans van de Burgt
Vandaag om 14:18:31
EifelBurgenBahn door Reinout van Rees
Vandaag om 13:37:13
wissel aansturen door henk
Vandaag om 13:28:17
Sporen naar het Verleden door Reinier Z.
Vandaag om 13:06:59
DCS52 Zephyr Express - ervaringen? door gvandersel
Vandaag om 13:00:41
Piko h0 NS 2200 door Kaptein Koek
Vandaag om 12:11:02
Beschikbaarheid Fleischmann Profirails door Floris Dilz
Vandaag om 12:03:07
BNLS-actie: Artitec DAF SRV door Edsko Hekman
Vandaag om 11:36:04
Vriendendag Ver. Vrienden Spoorwegmuseum, zaterdag 22 juni 2019 door Bert van Gelder
Vandaag om 08:35:28
  

Auteur Topic: Secties in een Klimspiraal wel of niet?  (gelezen 746 keer)

nico99

  • Offline Offline
  • Berichten: 99
Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Gepost op: 18 september 2018, 08:28:20 »
Hallo,

Ik ben bezig met het bouwen van mijn klimspiraal. Ik ga straks computer gestuurd rijden. Nu las ik dat je een trein in principe niet laat stoppen in de klimspiraal. Moet je dan wel secties maken in de klimspiraal of mag het een grote sectie zijn? De spiraal bestaat uit 4 lagen R3 en R4.

Nu heb ik straks langere en kortere sporen in mijn schaduwstation, qwa secties zijn ze niet allemaal even groot/lang. Ik weet dat de secties zo lang moeten zijn als mijn langste trein. Hoeveel verschil mag er in secties zitten of maakt dit voor de computer niet veel uit?

Ps nog geen keuze kunnen maken welk besturingsprogramma ik wil gaan gebruiken.

Gr Niek

Sandopie

  • Offline Offline
  • Berichten: 224
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #1 Gepost op: 18 september 2018, 08:39:26 »
Niek,

Je hoeft geen secties te maken. Ik zou het echter wel doen. Je garandeert zo een vloeiende treinenloop. Je wilt echt niet dat er een file voor de ingang van de klimspiraal ontstaat.
Met vriendelijke groet,

Rinus Vos

Volume draagt niets bij aan de kracht van het argument.



OpenDcc GBMBoost16T master, GBM16TS, GBMBoost16T cliƫnt, OneControl en LightControl, iTrain.

Jelmer

  • Offline Offline
  • Berichten: 542
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #2 Gepost op: 18 september 2018, 08:42:35 »
Hoi Niek,

secties in je klimspiraal;
Je kunt meerdere secties maken. Voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld sneller treinen achterelkaar het schaduwstation kunt laten binnenkomen of verlaten.
Vooral naar beneden toe, zie ik niet heel veel bezwaar om daar wel incidenteel treinen te laten stoppen.
Je zou in de software die je gaat gebruiken wel iets kunnen instellen dat je voldoende tussentruimte houdt om een stop te voorkomen.

Lengte vershil;
Ik maak gebruik van koploper en kan daarin heel goed aangeven hoe lang een trein is en hoe lang een sectie/blok. Is een trein langer dan het blok, dan kan ik instellen dat de trein daar niet komt. Dit beperkt wel het aantal plaatsten waar de trein kan stoppen. Hierdoor zou het kunnen dat je al meerdere korte treinen hebt staan op lange sporen, en dat je dan die lange niet meer kwijt kunt. Ook dit is op te lossen met een blokkeuze met volgorde op optimale lengte, maar dat is wel redelijk software specifiek vermoed ik.

Groeten,
Jelmer
Pfarrerwinkelbahn de bouw:
Pfarrerwinkelbahn

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18167
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #3 Gepost op: 18 september 2018, 08:43:47 »
Principes zijn goed, maar de praktijk is weerbarstig.
Beter niet stoppen in een klimspiraal, omdat de trein dan soms niet meer op gang komt. Maar je kan best secties maken en in het programma aangeven dat daar een stopverbod geldt.
De secties op de baan hoeven echt niet (meer) langer te zijn dan de langste trein. Is ook erg onhandig. In de huidige besturingsprogramma's kunnen treinen op de vrije baan meerdere secties bezet houden als dat nodig is. Een trein moet natuurlijk wel op een gekozen opstelspoor passen, maar zoals Jelmer al schreef weet het programma hoe lang de sporen en hoe lang de treinen zijn, zodat het altijd voor een geschikt opstelspoor kan kiezen.
« Laatst bewerkt op: 18 september 2018, 08:49:15 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Erik

  • Offline Offline
  • Berichten: 1747
  • treinen snuffelaar
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #4 Gepost op: 18 september 2018, 11:57:01 »
Ik ben ook bezig met mijn klimspiraal en per spoor komen er maar 2sectie,s in aan het begin en aan het einde.

En wat betrefd de andere blokken in het schaduw station die zijn 120cm lang omdat mijn langste trein niet langer wordt dan 1meter.

Gr.
Erik

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1884
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #5 Gepost op: 18 september 2018, 16:08:11 »
Gewoon maken... je kunt ze altijd wel of niet aansluiten/gebruiken? Naderhand toevoegen aan een spiraal (of in een tunnel) lijkt me lastig?
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

MartinH0

  • Offline Offline
  • Berichten: 123
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #6 Gepost op: 18 september 2018, 17:32:35 »
Hoi Niek,

Als je de steiging op circa 2,5% houdt kun je gewoon stoppen en opnieuw rijden. Mijn klimspiraal is net een paar weken klaar en uitgebreid getest.
Elke ronde (in mijn geval ovaal) heeft een eigen sectie.



Hij is nu nog even analoog maar de locs gaan nu al op kruipsnelheid omhoog.

« Laatst bewerkt op: 18 september 2018, 17:34:13 door MartinH0 »
Met vriendelijke groet, MartinH0

Als je 't niet probeert wordt het nooit wat.

nico99

  • Offline Offline
  • Berichten: 99
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #7 Gepost op: 18 september 2018, 18:08:15 »
Bedankt voor de antwoorden (y). Ik voorzie mijn spiraal gewoon van secties.

@ Martinho, ziet er mooi en strak uit! Qwa vorm is die van mij globaal het zelfde alleen ik hoef wat minder hoog.

Groet Niek
« Laatst bewerkt op: 18 september 2018, 18:12:28 door nico99 »

MartinH0

  • Offline Offline
  • Berichten: 123
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #8 Gepost op: 18 september 2018, 18:26:16 »
Helaas gedwongen door bewegingsproblemen is het hoogte verschil 50 cm  :(
Zo kan ik zonder teveel belasting ook bij het schaduwstation.  :laugh:
Met vriendelijke groet, MartinH0

Als je 't niet probeert wordt het nooit wat.

nico99

  • Offline Offline
  • Berichten: 99
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #9 Gepost op: 19 september 2018, 09:07:04 »
Ik heb 40 cm te overbruggen, achteraf had ik misschien ook voor meer moeten gaan. Ik kan nu gelukkig ook overal goed bij in het schaduwstation zonder halsbrekende touren te moeten uithalen.

Gr Niek