Doel:€250.00
Donaties:€80.00

Per saldo:€-170.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 09-12-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Ovaalramer in messing. Schaal 0 door FritsT
Vandaag om 22:57:58
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Hlv53
Vandaag om 22:57:33
Neurenberg 2019; wat staat er op jouw verlanglijst? door Paulus
Vandaag om 22:44:08
Berijden van enkelspoor en/of kopspoor in beide richtingen, DCC door Reinout van Rees
Vandaag om 22:43:34
Van Swarzach naar Swarzburg door Wim Vink
Vandaag om 22:38:58
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 22:28:34
Hekwerk Roco 2200 door PlanE
Vandaag om 22:26:18
Raadplaatje door frys600
Vandaag om 22:12:52
Schwarzburg door Wim Vink
Vandaag om 22:07:21
Alternatief ESU LokPilot micro decoder v4.0 54684 door wouter-
Vandaag om 22:05:59
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
Vandaag om 21:49:14
THS handleiding door henk
Vandaag om 21:28:46
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
Vandaag om 20:54:30
Hall sensor versus Reed schakelaar door Hansepansje
Vandaag om 20:44:05
NS modelbaan Hoekdam H0 door Wim Vink
Vandaag om 20:30:56
Draglinebak en andere grijpmiddelen in h0. door Ronald Halma
Vandaag om 19:48:53
Wisseldigitaalgelijkblokspanning door Te 2/2
Vandaag om 19:34:01
  

Auteur Topic: Secties in een Klimspiraal wel of niet?  (gelezen 701 keer)

nico99

  • Offline Offline
  • Berichten: 99
Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Gepost op: 18 september 2018, 08:28:20 »
Hallo,

Ik ben bezig met het bouwen van mijn klimspiraal. Ik ga straks computer gestuurd rijden. Nu las ik dat je een trein in principe niet laat stoppen in de klimspiraal. Moet je dan wel secties maken in de klimspiraal of mag het een grote sectie zijn? De spiraal bestaat uit 4 lagen R3 en R4.

Nu heb ik straks langere en kortere sporen in mijn schaduwstation, qwa secties zijn ze niet allemaal even groot/lang. Ik weet dat de secties zo lang moeten zijn als mijn langste trein. Hoeveel verschil mag er in secties zitten of maakt dit voor de computer niet veel uit?

Ps nog geen keuze kunnen maken welk besturingsprogramma ik wil gaan gebruiken.

Gr Niek

Sandopie

  • Offline Offline
  • Berichten: 208
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #1 Gepost op: 18 september 2018, 08:39:26 »
Niek,

Je hoeft geen secties te maken. Ik zou het echter wel doen. Je garandeert zo een vloeiende treinenloop. Je wilt echt niet dat er een file voor de ingang van de klimspiraal ontstaat.
Met vriendelijke groet,

Rinus Vos

Volume draagt niets bij aan de kracht van het argument.



OpenDcc GBMBoost16T master, GBM16TS, GBMBoost16T cliënt, OneControl en LightControl.

Jelmer

  • Offline Offline
  • Berichten: 428
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #2 Gepost op: 18 september 2018, 08:42:35 »
Hoi Niek,

secties in je klimspiraal;
Je kunt meerdere secties maken. Voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld sneller treinen achterelkaar het schaduwstation kunt laten binnenkomen of verlaten.
Vooral naar beneden toe, zie ik niet heel veel bezwaar om daar wel incidenteel treinen te laten stoppen.
Je zou in de software die je gaat gebruiken wel iets kunnen instellen dat je voldoende tussentruimte houdt om een stop te voorkomen.

Lengte vershil;
Ik maak gebruik van koploper en kan daarin heel goed aangeven hoe lang een trein is en hoe lang een sectie/blok. Is een trein langer dan het blok, dan kan ik instellen dat de trein daar niet komt. Dit beperkt wel het aantal plaatsten waar de trein kan stoppen. Hierdoor zou het kunnen dat je al meerdere korte treinen hebt staan op lange sporen, en dat je dan die lange niet meer kwijt kunt. Ook dit is op te lossen met een blokkeuze met volgorde op optimale lengte, maar dat is wel redelijk software specifiek vermoed ik.

Groeten,
Jelmer
Pfarrerwinkelbahn de bouw:
Pfarrerwinkelbahn

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 17733
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #3 Gepost op: 18 september 2018, 08:43:47 »
Principes zijn goed, maar de praktijk is weerbarstig.
Beter niet stoppen in een klimspiraal, omdat de trein dan soms niet meer op gang komt. Maar je kan best secties maken en in het programma aangeven dat daar een stopverbod geldt.
De secties op de baan hoeven echt niet (meer) langer te zijn dan de langste trein. Is ook erg onhandig. In de huidige besturingsprogramma's kunnen treinen op de vrije baan meerdere secties bezet houden als dat nodig is. Een trein moet natuurlijk wel op een gekozen opstelspoor passen, maar zoals Jelmer al schreef weet het programma hoe lang de sporen en hoe lang de treinen zijn, zodat het altijd voor een geschikt opstelspoor kan kiezen.
« Laatst bewerkt op: 18 september 2018, 08:49:15 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Erik

  • Offline Offline
  • Berichten: 1677
  • treinen snuffelaar
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #4 Gepost op: 18 september 2018, 11:57:01 »
Ik ben ook bezig met mijn klimspiraal en per spoor komen er maar 2sectie,s in aan het begin en aan het einde.

En wat betrefd de andere blokken in het schaduw station die zijn 120cm lang omdat mijn langste trein niet langer wordt dan 1meter.

Gr.
Erik

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1837
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #5 Gepost op: 18 september 2018, 16:08:11 »
Gewoon maken... je kunt ze altijd wel of niet aansluiten/gebruiken? Naderhand toevoegen aan een spiraal (of in een tunnel) lijkt me lastig?
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

MartinH0

  • Offline Offline
  • Berichten: 97
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #6 Gepost op: 18 september 2018, 17:32:35 »
Hoi Niek,

Als je de steiging op circa 2,5% houdt kun je gewoon stoppen en opnieuw rijden. Mijn klimspiraal is net een paar weken klaar en uitgebreid getest.
Elke ronde (in mijn geval ovaal) heeft een eigen sectie.



Hij is nu nog even analoog maar de locs gaan nu al op kruipsnelheid omhoog.

« Laatst bewerkt op: 18 september 2018, 17:34:13 door MartinH0 »
Met vriendelijke groet, MartinH0

Als je 't niet probeert wordt het nooit wat.

nico99

  • Offline Offline
  • Berichten: 99
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #7 Gepost op: 18 september 2018, 18:08:15 »
Bedankt voor de antwoorden (y). Ik voorzie mijn spiraal gewoon van secties.

@ Martinho, ziet er mooi en strak uit! Qwa vorm is die van mij globaal het zelfde alleen ik hoef wat minder hoog.

Groet Niek
« Laatst bewerkt op: 18 september 2018, 18:12:28 door nico99 »

MartinH0

  • Offline Offline
  • Berichten: 97
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #8 Gepost op: 18 september 2018, 18:26:16 »
Helaas gedwongen door bewegingsproblemen is het hoogte verschil 50 cm  :(
Zo kan ik zonder teveel belasting ook bij het schaduwstation.  :laugh:
Met vriendelijke groet, MartinH0

Als je 't niet probeert wordt het nooit wat.

nico99

  • Offline Offline
  • Berichten: 99
Re: Secties in een Klimspiraal wel of niet?
« Reactie #9 Gepost op: 19 september 2018, 09:07:04 »
Ik heb 40 cm te overbruggen, achteraf had ik misschien ook voor meer moeten gaan. Ik kan nu gelukkig ook overal goed bij in het schaduwstation zonder halsbrekende touren te moeten uithalen.

Gr Niek