Google+
Doel:€250.00
Donaties:€92.15

Per saldo:€-157.85

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 22-09-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Bröckenbahn door Frank 123
Vandaag om 19:49:11
Oersik in schaal 1 door FritsT
Vandaag om 19:49:10
Onderhoud goederenmaterieel in Nederland en Europa door Rondje_HO
Vandaag om 19:37:33
Retauratie War Department locomotief door Rondje_HO
Vandaag om 19:37:06
BNLS-Module: "Spoormuseum in H0" door jakeman
Vandaag om 19:27:19
Landerbahn en Reichsbahn locomotieven. door puntenglijder
Vandaag om 19:05:54
NS omBC290x van MK modelbouwstudios door Ivo tB
Vandaag om 19:02:47
Gaan we ooit door heel Europa met de trein in plaats van het vliegtuig? door trdl
Vandaag om 19:01:16
Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
Vandaag om 18:57:30
Silhouette Cameo plotter, wat kun je er mee? door Marc tramt
Vandaag om 18:56:22
Woudstervenen in wording door JaJo
Vandaag om 18:49:20
Toon hier je nieuwe (model) spooraanwinst(en)... door Jan-Peter
Vandaag om 18:49:10
MB-module: "L'Esimé" door Chris80
Vandaag om 18:19:57
Korneschans. Een fictief Duits Nederlands grensstation. door DJV
Vandaag om 18:10:03
Nieuwe ruimte herbeginnen bouwen, maar wat? door the railwarrior
Vandaag om 18:04:14
BNLS-actie: Artitec DAF SRV door DJV
Vandaag om 17:55:15
N-baan, Ardennen, 2.90-1.22m. Mobile Station 66955 DCC door C_cornelis_S
Vandaag om 17:44:20
via D naar een ABC rijtuig NS serie 7301-7308 door klusser
Vandaag om 17:43:40
Interfrigo Ibbes door Rondje_HO
Vandaag om 17:33:02
Alle Piko 2200'n op een rij door Remunj
Vandaag om 17:07:14
Schwarzburg door 44
Vandaag om 17:05:56
Waldberg: Bundesbahn tijdperk IV in H0 door Rondje_HO
Vandaag om 17:04:58
NS modelbaan Hoekdam H0 door Ronald Hofmeester
Vandaag om 17:01:34
Projekt 083-338 door Rondje_HO
Vandaag om 17:00:56
Digitaliseren kleinspoor 1500 door henk
Vandaag om 16:35:11
Opnieuw beginnen met hobby door nkob
Vandaag om 16:31:41
  

Auteur Topic: Zijn er hobbisten onder ons die hun baan besturen met een touchscreen laptop??  (gelezen 1428 keer)

nighttrain1

  • Powered bij Oltronix; 2x300VA & plaatser moeilijkste raadplaat 2013
  • Offline Offline
  • Berichten: 3527
  • Ook deze tijd zal ooit die goeie ouwe tijd worden!
Ik mag een nieuwe PC aanschaffen, (verkapt PC-prive project (y) )
Denk aan een touchscreen laptop, zo een die je kan dubbelklappen.

Dit is een Dell, maar is een voorbeeld.

Wie hebben er ervaring mee om op deze manier hun baan ermee te besturen?
Of gebruiken jullie een hybride laptop? (waar het scherm los kan van het toetsenbord).

Welk formaat scherm hebben jullie?
En misschien minder relevant, welk modelbaan besturingsprogramma draaien jullie er op?

Zelf heb ik nog koploper maar denk aan een ander programma, omdat m`n vorige desktop PC met koploper gecrasht is en de baan besturing geheel opnieuw geschreven moet worden. Had wel een back-up disk, maar die bleek de laatste tijd niet goed weg geschreven te hebben.  >:(
« Laatst bewerkt op: 18 augustus 2018, 21:59:35 door 44 »
Groeten Richard, nighttrain

DCC,NS,H0,Tijdperk 3B t/m 5 + vleugje nu,Koploper,Intellibox
VAM- & Beneluxtreinen

2011-2018 ***** + 22x X
X=extra plaat geplaatst

Bouw: Zwederbaan & (BNLS) Forumbaan module; Ringvaart spoorbrug nabij Buitenkaag.

Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2567
    • Mijn van-alles website
Re: Zijn er hobbisten onder ons die hun baan besturen met een touchscreen labtop??
« Reactie #1 Gepost op: 18 augustus 2018, 19:06:34 »
Ik zal eerlijk bekennen dat ik niet thuis ben in de baanbesturings-software die je kan krijgen en weet dus niet of daar cloud-gebaseerde toepassingen voor zijn, dus dit zou een domme opmerking kunnen zijn:

Wat gaat een ander programma aan een slechte back-up veranderen?

Wat betreft laptop's met omklapbaar scherm: een collega op m'n werk heeft zo'n veld-model met extra rubberen stoothoes eromheen. Hoewel dat een veel kleiner model is dan jij waarschijnlijk wil, vind ik het erg handig dat je 'm kan gebruiken als tablet, zonder dat je het fysieke toetsenbord en alle aansluitmogelijkheden kwijt bent.

Zelf vind ik een groot scherm erg prettig, maar het hangt ook van de resolutie af. De 'standaard' (geen omklapbaar scherm) laptop van m'n moeder heeft een 15 inch scherm met een resolutie van 1280 x 960 als ik het me goed herinner.
Dat leest (voor mij) prettig.

De nieuwe laptop heeft ook geen omklapbaar scherm, maar de schermafmeting is nauwelijks groter. De resolutie is echter wel toegenomen naar Full-HD en dat is voor mij echt te klein.

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 1925
Re: Zijn er hobbisten onder ons die hun baan besturen met een touchscreen labtop??
« Reactie #2 Gepost op: 18 augustus 2018, 19:26:05 »
De 'bekende' pakketten (itrain, traincontroller, koploper) zijn er niet voor ontworpen, iets wat met touch eigenlijk wel zou moeten, aangezien het een compleet andere user experience is. Uiteraard kun je wel eea bedienen, maar optimaal is het niet. Er zijn wel iPad apps zoals van Roco die daadwerkelijk voor touch ontworpen zijn. Maar dan heb je dus geen laptop nodig.

Huib

  • Offline Offline
  • Berichten: 865
    • Avontuur in Miniatuur
Re: Zijn er hobbisten onder ons die hun baan besturen met een touchscreen labtop??
« Reactie #3 Gepost op: 18 augustus 2018, 19:46:12 »
Koploper en andere pakketten werken wel met een touch screen, maar het is wel een beetje gepiel. De bedieningselementen zijn er niet op ontworpen. Ik gebruik zelf een DELL XPS15 (met touchscreen) met Koploper, maar eigenlijk raak ik nooit het scherm aan.

Qua back-up een handige: neem een gratis Dropbox account of gebruik Google Drive. Zet de Koploper map in de Dropbox/Drive map die je via de desktop app van Dropbox/Drive synchroniseert. Je hebt dan altijd een actuele kopie in de 'cloud' staan. Ik werk zo zelfs op verschillende machines afwisselend met hetzelfde Koploper bestand.

Succes!

Huib
Buitenlust in 1:43,5 // BMD16N, BMD16N-SD en andere elektronica // www.floodland.nl/aim

Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2567
    • Mijn van-alles website
Re: Zijn er hobbisten onder ons die hun baan besturen met een touchscreen labtop??
« Reactie #4 Gepost op: 18 augustus 2018, 20:07:56 »
Dat vind ik nou een slecht advies. Dropbox en Google Drive is allebei gratis en dus ben je overgeleverd aan de grillen van de fabrikant van die software. Als die besluiten dat het mooi geweest is en hun dienst opheffen, ben je je back-up kwijt.

Neem toch gewoon 1 of 2 externe harde schijven, neem SyncBack, stel 'm in op hashing (dan controleert 'ie het bestand heel diep op veranderingen in zowel bron als doel en kan hij je waarschuwen als er ergens iets niet klopt) en als het goed is heb je een prima back-up.

Marcel112

  • Lid EMV
  • Offline Offline
  • Berichten: 878
    • Project "Spoor op Vleugels"
Re: Zijn er hobbisten onder ons die hun baan besturen met een touchscreen labtop??
« Reactie #5 Gepost op: 18 augustus 2018, 20:24:30 »
Wat Jowi en Huid aangeven kan in onderschrijven.

Heb een 13" touch laptop, maar gebruik nooit het scherm zelf om de baan te bedienen. Vooral op de 1920 x 1080 worden de icoontjes veel te klein om goed te kunnen bedienen.

Afhankelijk van wat je wilt bedienen trouwens.
In Digital Modelbahn, een Duits tijdschrift, staat een artikelreeks om zelf W10 app te schrijven. Onder andere om een loc en wissels te kunnen bedienen. Dit uiteraard wel met touch.  (y)
Alle foto's van Spoor op Vleugels EMV Foto album
Alle filmpjes van de vereniging op Youtube

Wies

  • Offline Offline
  • Berichten: 220
Re: Zijn er hobbisten onder ons die hun baan besturen met een touchscreen labtop??
« Reactie #6 Gepost op: 18 augustus 2018, 20:41:56 »
Vraagje: kan de titel worden aangepast?  "Labtop" komt mij niet bekend voor. "Laptop" wel.

Met vriendelijke groet,
Wies.
Onlangs een spoor gevonden.
Vroeg me af van wie, van wat.
Het bleek de trein te zijn.
Die het achtergelaten had.

44

  • Team forummoderators
  • Offline Offline
  • Berichten: 12178
Re: Zijn er hobbisten onder ons die hun baan besturen met een touchscreen laptop??
« Reactie #7 Gepost op: 18 augustus 2018, 21:59:55 »
Titel aangepast.

nighttrain1

  • Powered bij Oltronix; 2x300VA & plaatser moeilijkste raadplaat 2013
  • Offline Offline
  • Berichten: 3527
  • Ook deze tijd zal ooit die goeie ouwe tijd worden!
Re: Zijn er hobbisten onder ons die hun baan besturen met een touchscreen laptop??
« Reactie #8 Gepost op: 19 augustus 2018, 01:08:22 »
@44 bedankt voor de aanpassing.

Een ieder ander ook voor zover bedankt voor het mee denken.

Ik denk aan een 15,6” scherm,
full HD of meer,
256gb werkgeheugen,
512 of 1025gb geheugen,
Grafische kaart,
i7 Intel,
SSD.
Windows 10,
Office 365 home.
Bluetooth, WiFi, internet kabel via usb.

Maar het kan ook zo een appel worden, ik twijfel namelijk nog.
(Een maatje heeft ook windows op z’n appel draaien en wil die van mij daar ook voor geschikt voor maken als dat nodig is).

Heb iCloud abonnement sinds kort van 50Gb

In bestelling staat een DR5000-ADJ.
Intellibox 65000 wordt slaaf of gaat eruit.
Loconet met 2 kaarten van Rosoft.
« Laatst bewerkt op: 19 augustus 2018, 01:21:38 door nighttrain1 »
Groeten Richard, nighttrain

DCC,NS,H0,Tijdperk 3B t/m 5 + vleugje nu,Koploper,Intellibox
VAM- & Beneluxtreinen

2011-2018 ***** + 22x X
X=extra plaat geplaatst

Bouw: Zwederbaan & (BNLS) Forumbaan module; Ringvaart spoorbrug nabij Buitenkaag.

Railroadtycoon

  • ICT Prof., detailneuzelaar ;-) en liefhebber van DUVEL!
  • Offline Offline
  • Berichten: 1995
  • Treinen rijden niet op tijd maar op rails!!
    • Treinen; kijk ook eens hier......
Re: Zijn er hobbisten onder ons die hun baan besturen met een touchscreen laptop??
« Reactie #9 Gepost op: 19 augustus 2018, 11:21:13 »
In mijn vorige baan (ben net verhuisd, dus even  ::) geen modelbaan meer) had ik een 24" touchscreen monitor als bedieningspaneel (bijna liggend) geplaatst. Werkte op zich prima, mits je de weergave niet te klein maakt, kun je er in iTrain wissels mee bedienen. Of er meer programma's zijn waarmee dat kan? Denk het wel, het is in principe niets anders dan muisbediening. En nee, ik heb er geen foto's van  :-X

Allie

PS, ik heb alleen nog maar touchscreen laptops (Windows 7 en 10, mijn Mac Book Pro heeft geen touchscreen), als je er mee begint wil je niet anders meer.
Net autorijden in een automaat  (y)
Ervaring? zekers, Ben in het dagelijks leven professioneel IT-er
Als een probleem kan worden opgelost, zal dit ook gebeuren. Als het toch niet opgelost kan worden, heeft het ook geen zin om je er druk om te maken....

trdl

  • Offline Offline
  • Berichten: 32
Touchscreen op werkplek trdl ?
« Reactie #10 Gepost op: 19 augustus 2018, 11:39:15 »
Allen,

ik bedien mijn modelbaan als een treindienstleider en werk daarbij aan beeldscherm met als invoer muis en toetsenbord.

Voor zover ik weet werkt een treindienstleider niet met touchscreen, niet in Nederland en ook niet in Duitsland.

Wie weet daar meer van ?

Groet, Willem


Railroadtycoon

  • ICT Prof., detailneuzelaar ;-) en liefhebber van DUVEL!
  • Offline Offline
  • Berichten: 1995
  • Treinen rijden niet op tijd maar op rails!!
    • Treinen; kijk ook eens hier......
Re: Zijn er hobbisten onder ons die hun baan besturen met een touchscreen laptop??
« Reactie #11 Gepost op: 19 augustus 2018, 12:06:54 »
Geen idee. In het verleden was het ook al een soort touchscreen. Kijk maar naar een ouder NX paneel. Hier zitten echte knoppen op dus een form van vroeg touchscreen. plaatjes.

Wanneer de touchscreens groot genoeg worden om je vingers weer te kunnen gebruiken zal het vast gebeuren. Muis (en in zekere mate ook het toetsenbord) is nu eenmaal niet het meest vriendelijke bedieningselement. Risico op RSI en aanverwante problemen blijft groot. Vanuit IT oogpunt verwacht ik in de toekomst een samensmelting van touchscreen, muis en mogelijk stembesturing

Allie
« Laatst bewerkt op: 19 augustus 2018, 12:08:57 door Railroadtycoon »
Als een probleem kan worden opgelost, zal dit ook gebeuren. Als het toch niet opgelost kan worden, heeft het ook geen zin om je er druk om te maken....

Ad Cleijsen

  • Offline Offline
  • Berichten: 328
Re: Zijn er hobbisten onder ons die hun baan besturen met een touchscreen labtop??
« Reactie #12 Gepost op: 19 augustus 2018, 15:29:38 »
Dat vind ik nou een slecht advies. Dropbox en Google Drive is allebei gratis en dus ben je overgeleverd aan de grillen van de fabrikant van die software. Als die besluiten dat het mooi geweest is en hun dienst opheffen, ben je je back-up kwijt.

Neem toch gewoon 1 of 2 externe harde schijven, neem SyncBack, stel 'm in op hashing (dan controleert 'ie het bestand heel diep op veranderingen in zowel bron als doel en kan hij je waarschuwen als er ergens iets niet klopt) en als het goed is heb je een prima back-up.

Google besluit om er mee te stoppen????????

Er is geen enkel bedrijf ter wereld dat meer geld verdient, door gratis haar diensten aan te bieden.

Groet Ad

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 3919
Re: Zijn er hobbisten onder ons die hun baan besturen met een touchscreen labtop??
« Reactie #13 Gepost op: 23 augustus 2018, 17:13:50 »
Dat vind ik nou een slecht advies. [...]
Ik eigenlijk niet. Voor privé documenten is het een ander verhaal (maar ook vooral een andere reden). Maar zomaar stoppen zullen ze niet. Dan zullen ze je op z'n minst tijd geven om een alternatief te vinden. Enige nadeel (van vooral Dropbox) is dat het toch aardig wat van het systeem vraagt.

Neem toch gewoon 1 of 2 externe harde schijven, neem SyncBack, stel 'm in op hashing (dan controleert 'ie het bestand heel diep op veranderingen in zowel bron als doel en kan hij je waarschuwen als er ergens iets niet klopt) en als het goed is heb je een prima back-up.
Nee, want die gaan nooit stuk ::) En dan de software, CrashPlan iemand? Zelf ook ooit SyncBack gekocht en ben er op zich tevreden mee qua backup werking. Dusdanig dat ik het niet nodig vond om weer een paar tientjes neer te leggen voor de nieuwe major versie (en support die ik nooit gebruikt heb). Alleen helaas begon daar wel het gezeur :-\ Ondanks dat controleren op update uit staan komt SyncBack toch iedere maand vrolijk met de "er is een nieuwe versie popup". >:(

256gb werkgeheugen,
512 of 1025gb geheugen,
Grafische kaart,
256GB werkgeheugen in een laptop, nouww dan mag je aardig in de buidel tasten ;D Verwar (werk)geheugen en opslag niet ;)

En een laptop zonder grafische kaart (aangezien dat schijnbaar je enige eis is) ga je in een laptop überhaupt niet vinden ;D

Maar de grote vraag voor de specificatie is, ga je de laptop ook voor andere zaken gebruiken of blijft hij (vooral) bij de baan staan?

Als je hem alleen bij de baan gebruikt hoeft hij allemaal niet zo snel. En ook voor "normale mensen gebruik" zou ik ook gewoon bij een i5 (of een Ryzen 5) blijven. En dan zeker met SSD van minimaal 256GB en 8GB of meer werkgeheugen. Met minder dan 8GB verkort je de levensduur naar mijn idee met minimaal de helft. Of je met 256GB opslag uit komt hangt er zwaar vanaf wat je wilt doen.

En wat betreft Mac, ik ben er zelf geen fan van maar ik snap dat mensen een Mac kopen omdat ze macOS fijn vinden en daar eventueel Windows naast draaien voor bepaalde programma's. Maar om nu puur een Mac te kopen voor Windows is naar mijn idee wel geldverspilling. :-X

En wat betreft touchscreen, voor de modelspoorbaan kan ik niet spreken. Maar mijn vriendin heeft sinds een half jaartje een touchscreen (en volledig vouwbare laptop) maar veel gebruiken doet ze het eigenlijk niet. Een van de grootste nadelen, je staat 3 keer daags je scherm te poetsen. ::)


Timo
« Laatst bewerkt op: 23 augustus 2018, 17:25:27 door Timo »
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3116
Re: Zijn er hobbisten onder ons die hun baan besturen met een touchscreen laptop??
« Reactie #14 Gepost op: 23 augustus 2018, 17:21:10 »
Nou, ik doe het met een touchscreen van de centrale van Railclub Utrecht. Maar eigenlijk doet dat touchscreen niet meer dan de knoppen van de multimuis.