Google+
Doel:€250.00
Donaties:€58.95

Per saldo:€-191.05

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-07-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Plaatsing seinen bij bestaand ontwerp, controle gevraagd door Simon BR39
Vandaag om 15:42:24
Nieuwe handregelaar van Lenz LH101 door Coen Burki
Vandaag om 15:38:01
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Sobat Kras
Vandaag om 15:24:41
Digitale locs reageren niet door Remunj
Vandaag om 14:49:06
Laser Cut bouwpakketten. Ervaringen. door Hans van de Burgt
Vandaag om 14:44:02
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 13:28:15
De toekomst van de modelspoorhobby door RobertH
Vandaag om 12:59:52
Mooi weer om buiten te spelen door sncf231e
Vandaag om 12:53:10
BNLS Baanbreker - Project 083 tot 338 door 44
Vandaag om 11:57:49
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Hans Grasmaijer
Vandaag om 11:20:23
Raadplaatje door Wim Hesselink
Vandaag om 11:09:33
Depot door Sobat Kras
Vandaag om 09:58:03
Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
Vandaag om 09:47:24
Den Overslag & Marchan'Dix door Rondje_HO
Vandaag om 09:21:34
  

Auteur Topic: Gestabiliseerde spanning van 15V en 3A.  (gelezen 990 keer)

RE465

  • Online Online
  • Berichten: 156
Gestabiliseerde spanning van 15V en 3A.
« Gepost op: 21 juni 2018, 11:32:22 »
Gestabiliseerde spanning van 15V en 3A.

Ik wil voor een Sprog 3 een gestabiliseerde ingang DC spanning van 15V en 3A bauwen.

Daarvoor heb ik een Roco trafo bestelnummer 10725 (16V / 3,125A) en ook een spanningsstabilisator 78T15 (15V 3A) liggen.

Nu heb ik onder https://www.circuitsonline.net/schakelingen/30/voedingen/78xx-voeding.html een schema gevonden.
Hier voor heb ik nog liggen: 4700 µF/35V, 10 µF/35V, 100 nF en verschillende diodes.

Mijn vraag is nu kan ik dit schema gebruiken en zo ja zijn de componenten niet te licht.

RE465
RE 465

Eisenbahn-Amateuren Weinfelden-Berg
Beurse Berg (Thurgau) 17 november 2018


2015: *

Dirk J

  • Offline Offline
  • Berichten: 1295
Re: Gestabiliseerde spanning van 15V en 3A.
« Reactie #1 Gepost op: 21 juni 2018, 11:59:57 »
Bij een 78xx voeding ga je nogal wat warmte verstoken in de 78xx. Daar moet dan weer een flink aluminium koelblok op.

Een geschakelde voeding is wat dat betreft een stuk beter. In het verleden heb ik die wel gehaald bij kringloopwinkels, bijvoorbeeld 15V 5A voor 2,50. En de afhaalchinees heeft ze ook, bijvoorbeeld Aliexpress.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 15647
    • Pagina van klaas
Re: Gestabiliseerde spanning van 15V en 3A.
« Reactie #2 Gepost op: 21 juni 2018, 12:52:22 »
Ik zou ook kiezen voor een geschakelde voeding. B.v. deze. Is zelfs veel goedkoper dan alle materialen waarmee je nu een voeding wil samenstellen.
Take it slow, the pace is not what matters, it's the direction that you go. (J.R. Cash)

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1817
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Gestabiliseerde spanning van 15V en 3A.
« Reactie #3 Gepost op: 21 juni 2018, 12:55:11 »
Je kun zelf relatief eenvoudig een 3A voeding bouwen op basis van een 7815, zie https://www.circuitsonline.net/schakelingen/33/voedingen/5-a-gestabiliseerde-voeding.html
Nadeel is dat deze dan niet kortsluitvast is dat je er een flinke trafo en koellichaam voor nodig hebt, die zitten vast niet in die Euro 6,80.
Ik zou er geen tijd of geld in steken en voor een goedkope schakelende voedig gaan, bijvoorbeeld https://nl.aliexpress.com/item/15V-3A-DC-45W-Switching-Power-Supply-Transformer-for-LED-CCTV-strip-light-AC110V-AC220C-TO/32283818255.html
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

Haradigi

  • Offline Offline
  • Berichten: 553
  • Meet (kijk, voel) & weet.
Re: Gestabiliseerde spanning van 15V en 3A.
« Reactie #4 Gepost op: 21 juni 2018, 13:28:05 »
Hi  "naam"?  RE 465,

Nu je de onderdelen toch al hebt je vraag beantwoorden.
Voor de elko is de vuistregel 1000uF per Ampere dus die is goed, spanning is ruim voldoende.
De rest kan ook de stab is geschikt voor 3A (wel goed koelen met koelpasta ertussen)
Dus bouwen, zelf al veel gebouwd maar zou tegenwoordig ook een geschakelde voeding kopen.

groet
Harald

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3047
Re: Gestabiliseerde spanning van 15V en 3A.
« Reactie #5 Gepost op: 21 juni 2018, 14:50:07 »
De schakelende voedingen uit China zijn tevens veel kleiner en worden minder warm! (y) Dus ik zou hier ook voor gaan ipv een type met 7815. Tenzij je graag een extra kachel in huis wilt hebben?

Dirk J

  • Offline Offline
  • Berichten: 1295
Re: Gestabiliseerde spanning van 15V en 3A.
« Reactie #6 Gepost op: 21 juni 2018, 16:05:08 »
Ik zou er geen tijd of geld in steken en voor een goedkope schakelende voedig gaan, bijvoorbeeld https://nl.aliexpress.com/item/15V-3A-DC-45W-Switching-Power-Supply-Transformer-for-LED-CCTV-strip-light-AC110V-AC220C-TO/32283818255.html

Dat kan, maar deze is voor dit soort gebruik toch veiliger:
bijvoorbeeld Aliexpress.
en die is ook nog net wat goedkoper.


zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3047
Re: Gestabiliseerde spanning van 15V en 3A.
« Reactie #7 Gepost op: 21 juni 2018, 16:06:17 »
Dat is precies degene die ik bedoel!

NL-modelspoor

  • Offline Offline
  • Berichten: 363
    • Windhoven
Re: Gestabiliseerde spanning van 15V en 3A.
« Reactie #8 Gepost op: 21 juni 2018, 16:08:50 »
Ik zou uitkijken met een voeding bestellen in China (trouwens alles wat je op netspanning aansluit). Ze houden zich daar niet allemaal even netjes aan de veiligheidsregels wat betreft bouwkwaliteit van de elektronica. En lijkt me niet de bedoeling om de treintjes in gevaar te brengen door een voeding die in het ongunstigste geval in de fik vliegt.
Johan

Calimero

  • Offline Offline
  • Berichten: 839
Re: Gestabiliseerde spanning van 15V en 3A.
« Reactie #9 Gepost op: 21 juni 2018, 17:14:09 »
De TS wil een voeding bouwen met een trafo en een 78T15.
I.p.v. te roepen "niet doen" kunnen we ook helpen en dan wordt gaandeweg
ook wel duidelijk wat de nadelen zijn.

Voor C1 is die 4700µF prima. De 100nF (C2 en C3) ook prima en volgens de tekst
zo dicht mogelijk bij de 78T15 plaatsen. C4 in ieder geval niet groter maken dan
die 10µF , of je moet een extra diode plaatsen die terug voert naar de ingang.
Valt in de praktijk eigenlijk ook vaak nog wel mee, zeker zolang je geen extra
belasting op C1 aansluit. Het punt is dat de uitgang niet hoger mag worden dan
de ingang van de 78**/79** stabilisatie IC's.

Voor de bruggelijkrichter inderdaad (4x) de 1N540* gebruiken. Alles kleiner fikt er uit.

Door de gelijkrichting van de 16V-ac krijg je op de ingang van de 78T15 zo'n (16x1,4=) 22,4V
Je verstookt dus bijna 7,5V. En als dat bij 3A is dan zet je daar dus 22,5W om in warmte.
De opmerkingen over een benodigd koelblok zijn dus op zich juist maar om dat gelijk enorm
te noemen gaat wat ver.

De opmerking dat een 78T15 niet kortsluitvast is klopt niet . Ze zijn van zichzelf kortsluitvast
volgens de datasheet. En mocht het toch (net) te heet worden, ze zijn ook thermisch beveiligd.

Het grootste probleem is nog de benodigde stroom als je werkelijk 3A nodig bent.
Je trafo is 16x3,135= 50VA (50W dus)
Als je na gelijkrichting dan 22,4V hebt bij 50W dan is de max. stroom slechts 50/22,4= 2,23A


« Laatst bewerkt op: 21 juni 2018, 17:24:07 door Calimero »
Groet, Ronald.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 15647
    • Pagina van klaas
Re: Gestabiliseerde spanning van 15V en 3A.
« Reactie #10 Gepost op: 21 juni 2018, 17:20:41 »
De opmerking over "niet kortsluitvast" sloeg op een andere schakeling, met een boostertransistor over een 7815.

Ik zou niet weten waarom we niet mogen adviseren om een schakelende voeding te gebruiken. Ik vind zo'n advies gerechtvaardigd omdat het allerlei voordelen heeft. Maar goed, de topicstarter heeft nu verschillende opties gekregen en daar mag hij nu uit kiezen.
Take it slow, the pace is not what matters, it's the direction that you go. (J.R. Cash)

Calimero

  • Offline Offline
  • Berichten: 839
Re: Gestabiliseerde spanning van 15V en 3A.
« Reactie #11 Gepost op: 21 juni 2018, 17:31:30 »
Een advies is pas een advies als je de nadelen van de voorgestelde schakeling ook uit de doeken doet.
Het voordeel van een 78** is dat je minder kans op paracitaire storingen hebt en je elco's langer mee
gaan, mede omdat een verlopen elco niet gelijk een probleem geeft. Bij een schakelende voeding is dat
meer der vraag.
Wil je goedkoop , relatief klein , energie zuinig en zo nodig bij "stuk" dan maar gewoon vervangen dan
is zo'n schakelend dingetje uit China prima.
Door mijn uitleg van de schakeling werden de nadelen van de 78** inmiddels ook wel duidelijk denk ik
en kan de TS bewust een keus maken zonder enkel op het geroeptoeter van anderen af te moeten gaan.

Dat een 78** met booster tor niet kortsluitvast is, dat klopt maar was hier niet aan de orde dus valt dan
onder nodeloos paniek zaaien, mogelijk met als doel de keuze voor schakelend uit China te rechtvaardigen.
Groet, Ronald.

Nijboer

  • Offline Offline
  • Berichten: 407
  • Klein maar fijn N-spoor en een knipoog naar Z.
Re: Gestabiliseerde spanning van 15V en 3A.
« Reactie #12 Gepost op: 21 juni 2018, 18:50:35 »
MeanWell heeft ook leuke SMPS-en voor relatief weinig geld.
In chassis uitvoering. Dus even met schroeven op de plek zetten en kabels
middels schroefverbindingen vastzetten.
Toevallig recent wat metingen aan gedaan. Beveiliging bestaat uit een hiccup mode.
Dat is een over current beveiliging die zichzelf opheft zodra de foutsituatie weg is.

Voordeel: klein, licht, efficient en compleet met die beveiliging.

Collin

RE465

  • Online Online
  • Berichten: 156
Re: Gestabiliseerde spanning van 15V en 3A.
« Reactie #13 Gepost op: 21 juni 2018, 18:55:39 »
Dank voor alle respons.

Ronald
Met die rekensom waarmee je aangeeft hoeveel amper over blijft is dit niet genoeg voor de Sprog 3.
(Volgens de gebruikshandleiding van de Sprog 3 moet die voor de correcte werking meer als 2.5A krijgen. Het voltage is tussen 10 en 20V). Nu moet ik dus omdenken.

Klaas
Natuurlijk mag je alternatieven noemen hier voor ben ik ook dankbaar, maar Aliexpress komt voor mij niet in aanmerking van wegen de Schweizer zoll

Het is mijn bedoeling om een testbank te maken in een UTZ kist.
Hier voor heb ik ook een Märklin 6699 die ik op 16V AC spanning moet aan sluiten. Daar ik deze met een schakelaar op de zelfde trafo hat willen aansluiten moet ik dus nu twee trafo’s gebruiken.

Voor de Sprog ga ik nu een 15V 4A voeding van een oude Toshiba laptop gebruiken.

RE465   Wouter

« Laatst bewerkt op: 21 juni 2018, 18:57:13 door RE465 »
RE 465

Eisenbahn-Amateuren Weinfelden-Berg
Beurse Berg (Thurgau) 17 november 2018


2015: *

Fritsprt

  • Offline Offline
  • Berichten: 911
Re: Gestabiliseerde spanning van 15V en 3A.
« Reactie #14 Gepost op: 21 juni 2018, 19:27:02 »
Citaat
Volgens de gebruikshandleiding van de Sprog 3 moet die voor de correcte werking meer als 2.5A krijgen. Het voltage is tussen 10 en 20V

Op de site van Domburg staat: Deze Sprog 3 behoeft een gestabiliseerde gelijkstroomvoeding van 12 tot 18 Volt=, bij 2,5 Ampère.