Doel:€250.00
Donaties:€77.50

Per saldo:€-172.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-04-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

De IJmuider spoorlijn - korte geschiedenis en plaatjes door Falkenberg
Vandaag om 10:01:55
Lofzang op een Fleischmann BR 01 door Karst Drenth
Vandaag om 10:01:53
Schorumdijk Gem. Vaagburg 1940-1960. (Jaren ‘40-‘60 baan met haventje) door Aford
Vandaag om 09:57:49
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 09:52:30
SLT in H0 voor Kleindrecht door Met een sik
Vandaag om 09:50:00
DR4018 werkt niet goed door Cees van Stiphout
Vandaag om 09:49:52
N-rijder in spe. 2,80 mtr x 60 cm. door nkob
Vandaag om 09:30:26
Toon hier je (model)TRAM foto's. door Chris Westerduin
Vandaag om 09:27:25
LDT RS8 nieuwe uitvoering met oranje sticker door Arnold
Vandaag om 09:26:38
La vie...Sud-Est; zolderbaan met thema zuidoost Frankrijk door VFR
Vandaag om 09:12:55
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door 1200blauw
Vandaag om 09:05:14
Toon hier je (model)treinfoto's door hrp
Vandaag om 08:58:51
Oude tijden, nieuwe tijden, Duitsland 2e wereldoorlog door bosje77
Vandaag om 08:52:01
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door nkob
Vandaag om 08:51:50
Baan in Los Angeles door Misha
Vandaag om 08:51:26
Werkplaats - (Baanplan H0) door martijnhaman
Vandaag om 08:49:08
BNLS-Werkspoor - Pimp my LimaRossi Mat '46 Muizeneus door henk
Vandaag om 08:36:07
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door V200-G2000
Vandaag om 08:35:18
LS Models CIWL Restauratie (van rond 1986) door Arnold van Heyst
Vandaag om 08:15:33
Update: baan in de tropen door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 08:09:57
Kan je aan een iTrain computer Xpressnet toevoegen zonder centrale? door bask185
Vandaag om 07:40:15
NS baan in Las Vegas door AndrevdG
Vandaag om 07:37:16
The Summer of 69 door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 03:51:19
Gekke/vreemde/rare filmpjes en video's met treinen erin. door Rondje_HO
Vandaag om 00:16:58
Artitec Mat '54, materieelbespreking. door Kaptein Koek
Vandaag om 00:16:36
Projekt 083-338 door Reinout van Rees
Vandaag om 00:10:56
Beslissen hoe er aan te beginnen ... door bask185
Vandaag om 00:03:39
Ostmühle, rangeerbaan in spoor 0 door roadster36
17 april 2021, 23:44:55
[BNLS-actie] Tolhuisje in 0, H0 en N door Fritsprt
17 april 2021, 23:25:48
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door MOVisser
17 april 2021, 22:57:08
  

Auteur Topic: Spoor stroomloos schakelen met omzetten van wissel, analoog  (gelezen 3252 keer)

Combino

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 3
Spoor stroomloos schakelen met omzetten van wissel, analoog
« Gepost op: 01 mei 2018, 19:09:23 »
Hallo,
Ik ben een analoge baan aan het maken. Nu heb ik 2 sporen naast elkaar.
Nu wil ik door middel van de wisselstand het spoor 1 in gebruik met of spoor 2 (staat loc op) niet in gebruik zonder spanning zetten.
Kan de trein gewoon spoor 1 gebruiken en door rijden.
Schakel ik andersom dan heeft spoor 2 en niet spoor 1 spanning.
Volgens mij en is mij ook verteld kan dit met een bistabiel relais. 

Helaas krijg ik dit niet voor elkaar.
Het relais geeft alleen 1 kant op spanning. Voor het relais wat ik wil gebruiken zie onderstaande link

https://www.bitsandparts.eu/Relais/Relais-board-1-kanaals-12V-bistabiel-toggle/p1091101

Wie kan mij vertellen of dit relais echt geschikt is voor wat ik wil en anders een ander relais.

Daan
« Laatst bewerkt op: 20 februari 2021, 12:17:35 door Bert van Gelder. Reden: Titel »

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 20792
    • Pagina van klaas
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #1 Gepost op: 01 mei 2018, 20:04:50 »
Dit relais is niet geschikt voor deze toepassing. Het is een z.g. toggle relais. Als je op de klemmen external key een contact sluit gaat het relais om. Sluit je weer het contact, dan gaat het terug. Het relais zelf is ook niet bistabiel. De elektronica die er omheen zit zorgt voor de bistabiele functie. Je moet een gewoon bistabiel relais hebben, dus alleen een relais zonder die poespas er omheen.

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1997
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #2 Gepost op: 01 mei 2018, 20:24:29 »
HansQ, RailClub Utrecht
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix

Arjen52

  • Offline Offline
  • Berichten: 1426
  • Oude meuk in h0
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #3 Gepost op: 01 mei 2018, 20:35:27 »
Is het een idee om achter de wisselset dit relais aan te sturen met reedcontacten?
Ik heb iets soortgelijks gedaan met de sporen bij mijn station. Daarvoor heb ik een 4-kanaals monostabiel relais gebruikt i.c.m. 4 reedcontacten. (KLIK voor meer info.)


72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1850
    • El Carrilet
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #4 Gepost op: 01 mei 2018, 22:45:53 »
Dat kan ook zonder relais met een 'zelfdenkend wissel'. Hoeft ook niet beperkt te blijven tot twee sporen.

Zie ook nog dit topic.
« Laatst bewerkt op: 01 mei 2018, 22:56:22 door 72sonett »

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 839
  • Metrop-Märklin
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #5 Gepost op: 01 mei 2018, 23:12:54 »
Een "zelfdenkende" wissel doet me altijd aan Fleischmann denken.

Als je geen Fleischmann hebt, dan biedt Jaap het een en ander, zoals schaduwstation of wissel en seinbesturing.

Als je met 3-rail rondhobbelt in plaats van met 2-rail, en het schema niet met gelijkstroom wil voeden, dan is er bij de buren een variant te vinden van dat tweede schema, bedoeld voor een wisselstroomvoeding.

De vraag is: waarmee rijd je: h0 (2- of 3-rail), en/of in welke schaal (alle andere schalen zijn tegenwoordig 2-rail).
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1850
    • El Carrilet
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #6 Gepost op: 01 mei 2018, 23:32:41 »
Citaat van: Te 2/2
Een "zelfdenkende" wissel doet me altijd aan Fleischmann denken.
Rokal (TT) had ze in de jaren '60 ook al...

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 839
  • Metrop-Märklin
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #7 Gepost op: 02 mei 2018, 10:16:20 »
Schakel ik andersom dan heeft spoor 2 en niet spoor 1 spanning.
Volgens mij en is mij ook verteld kan dit met een bistabiel relais. 
Dat kan met 1 bistabiel relais.

Dit voorbeeld uit de oude doos (voor 3-rail) geeft een schakeling met behulp van een bistabiel Faller 650 relais met twee stroomkringen. De ene stroomkring doet wat jij hier beschrijft, aan de andere hangen lampjes om de stand van het relais terug te melden.


In plaats van dat relais kun je een gelijkstroomrelais nemen wat het zelfde doet, b.v. een hongfa HFD-2. Bij Reichelt.de zijn ze goedkoper, en bij aliexpress nog weer goedkoper.

Zelf gebruik ik daarvoor tegenwoordig TAKAMISAWA RAL D12W-K, omdat die me voor de hele doos € 10,- kostte (bij gebruik van Piko-A wissels):


Met 1 bistabiel relais (en maar 1 stroomkring) zet je tegelijkertijd het ene spoor uit en het andere aan. Je moet dan nog een manier vinden om dit relais aan te sturen (anders dan apart met drukknopjes), dan kan parallel aan een wissel, maar kan ook met schakelrail, reedcontact, hall-sensor of iets dergelijks.
« Laatst bewerkt op: 02 mei 2018, 17:03:54 door Te 2/2 »
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail

johnflorijn

  • Offline Offline
  • Berichten: 16
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #8 Gepost op: 20 februari 2021, 10:27:41 »
kan je dat ook doen met de roco universeel relais want ik wil ook zoiets gaan maken groet john

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 8093
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #9 Gepost op: 20 februari 2021, 12:04:15 »
@John,

Geef even aan welk artikelnummer dat is. Denk het haast wel. Alleen helemaal zeker weten doe ik het niet als we niet precies het nummer of een foto hebben. Dan is het een beetje raden wat het ook al weer was  :)
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 20792
    • Pagina van klaas
Re: Spoor stroomloos schakelen met omzetten van wissel, analoog
« Reactie #10 Gepost op: 20 februari 2021, 12:25:12 »
Dat zal dit relais zijn.
Daar kan het mee, maar is wel een erg dure oplossing. Tenzij je het ding al hebt.

johnflorijn

  • Offline Offline
  • Berichten: 16
Re: Spoor stroomloos schakelen met omzetten van wissel, analoog
« Reactie #11 Gepost op: 06 maart 2021, 13:50:05 »
Hallo Klaas Ik zelf heb deze roco relais in huis om een schaduw/inhaalspoor te maken en heb zelf reedcontacten maar ik zelf heb geen idee hoe ik zoiets zou moeten aansluiten heb jij daar misschien een aansluitschema van het gaat om 2 sporen niet zo ingewikkeld wil ik het maken alvast bedankt.

Mvg john

Mod: beter geen emailadres openbaar maken, maar afhandelen per Pb, of gewoon openbaar op het forum.
« Laatst bewerkt op: 06 maart 2021, 14:31:20 door Bert van Gelder »

johnflorijn

  • Offline Offline
  • Berichten: 16
Re: Spoor stroomloos schakelen met omzetten van wissel, analoog
« Reactie #12 Gepost op: 06 maart 2021, 16:35:26 »
dat is de roco relais nummer 10019

Sam

  • Offline Offline
  • Berichten: 100
  • LocMaus-Fleischmann-Roco-Stoom-Diesel
Re: Spoor stroomloos schakelen met omzetten van wissel, analoog
« Reactie #13 Gepost op: 06 maart 2021, 17:07:53 »
Dit is een bi-stabiel relais met 4 wisselcontacten. Op de middelste connector komt op de middelste aansluiting de min en al naar gelang de richting die je wilt schakelen een plus op de rechter of de linker aansluiting. Op de twee linker en twee rechter connectoren zal dan de middelste aansluiting verbonden worden met de rechter of de linker aansluiting. Alle vier tegelijk dus. Schema staat op de behuizing en in de handleiding: https://www.roco.cc/doc/an/1/de/804776A920.pdf
In every real man a child is hidden that wants to play - Friedrich Nietzsche

johnflorijn

  • Offline Offline
  • Berichten: 16
Re: Spoor stroomloos schakelen met omzetten van wissel, analoog
« Reactie #14 Gepost op: 07 maart 2021, 10:13:42 »
deze uitleg heb ik wel maar wil graag een schema hoe ik een inhaalspoor moet aansluiten of de uitleg daarvan heb zlef wat roco relais liggen dat is het probleem niet