Google+
Doel:€250.00
Donaties:€19.65

Per saldo:€-230.35

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 13-05-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Oersik in schaal 1 door FritsT
Vandaag om 22:59:07
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Thijs1271
Vandaag om 22:58:33
1700 NS enzo (reacties op slooptransportfoto) door Thom
Vandaag om 22:55:05
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
Vandaag om 22:35:03
Raadplaatje door GerardvV
Vandaag om 22:29:46
HO-wagen, wie kan er een tekst op maken? door RhBfan
Vandaag om 22:22:05
Hulp gevraagd bij schaalkeuze. Van n naar z of toch maar niet. door C_cornelis_S
Vandaag om 22:11:53
Rhb (H0m) - Station “Versam-Safien” (Swiss-Almere) door Wouter_
Vandaag om 21:32:04
Roco draadloze muis koppelen met DR5000? door Dirk
Vandaag om 21:17:06
MFX-loc met DCC aansturen, Märklin CS3+, probleem met functies door Supercitroen
Vandaag om 21:15:40
BNLS Module: "Chicago Union" door jakeman
Vandaag om 21:13:25
Artitec Mat '54, aanpassen en verbeteren door MDK193
Vandaag om 21:12:11
BNLS Baanbreker - Project 083 tot 338 door 44
Vandaag om 21:01:09
Artitec Mat '54, materieelbespreking. door NS8714
Vandaag om 20:50:28
Fleischmann draaischijf wil niet meer! door Leolin
Vandaag om 20:25:16
Everskerke, een fictief station aan de Zeeuwse lijn in de jaren '70 in H0. door Ronald Halma
Vandaag om 19:38:52
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 19:33:35
Station N-Spoor 2018 door Martin Domburg
Vandaag om 19:15:11
Toon hier je nieuwe (model) spooraanwinst(en)... door Tomasso
Vandaag om 19:04:05
  

Auteur Topic: Lichtsluis, waar verkrijgbaar?  (gelezen 3698 keer)

Voske

  • Offline Offline
  • Berichten: 35
Re: lichtsluis
« Reactie #30 Gepost op: 04 mei 2018, 11:16:33 »
beste
als je de gewone relay en de rest op telt dan denk ik dat mijn oplossing goedkoper en veel simpeler uitkomt
maar iedereen doet wat het best voor hem uitkomt  natuurlijk ik heb gewoon een oplossing voorgesteld die betaalbaar is en gemakkelijk voor de leek in elektronica
MVG
Pascal

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 520
  • Metrop-Märklin
Re: lichtsluis
« Reactie #31 Gepost op: 04 mei 2018, 13:09:37 »
oplossing goedkoper en veel simpeler
In het andere draadje zitten we op ongeveer dezelfde prijs voor het sluisje als voor het reed relais.
Gaat de goede kant op!

En wees niet zo bescheiden: je hebt (mij) net een gouden tip gegeven.  (y)
« Laatst bewerkt op: 04 mei 2018, 13:19:46 door Te 2/2 »
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail

EricZmS

  • Offline Offline
  • Berichten: 514
Re: lichtsluis
« Reactie #32 Gepost op: 04 mei 2018, 14:08:26 »
Voske,

Ook dank namens mij ik ga hiermee aan de slag. bij de Chinese grootgrutter zijn legio reed relays beschikbaar vanaf 30 ct

Eric

ZmS staat voor mijn koffie, Zwart met Suiker.
3x links is ook rechtsaf

Dirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 505
Re: lichtsluis
« Reactie #33 Gepost op: 04 mei 2018, 21:09:08 »
Goedenavond,

ik ben nu dus de draad weer kwijt, il heb bij Ali een setje lichtsluizen besteld, moet ik dan ook nog andere componenten bestellen? Ik wil de sluis alleen gebruiken als melder in koploper via een s88 die verbruikers deteteert. Ik zie hier uitleg ivm relais, is die nodig  voor mijn toepassing?

Dirk
2-rail digitaal, IB antiek, DR5000, Multimaus, Rosoft servo decoders en diverse Digikeijs spullen,Peco code 100.

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 520
  • Metrop-Märklin
Re: lichtsluis
« Reactie #34 Gepost op: 04 mei 2018, 22:04:51 »
@Dirk,
Eric heeft je draadje gekaapt vanaf reactie #20. Hij wilde weten of je met een lichtsluisje misschien ook een relais kon aansturen. Dat kan, en daarover gaat de rest van jouw draadje. Met name over het hoe ervan.

Tot #20 gaat het om jouw vraag: lichtsluisje =>digitaal (b.v. S88 signaal). Daarbij is verder niets nodig (behalve dan een S88-module), tenminste als je b.v. Koploper gebruikt.

In dat geval verwijs ik je graag naar Ben, die je alles kan vertellen over lichtsluisjes en Koploper-gebruik. Hij is daarin expert, ik niet.       
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail

Dirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 505
Re: lichtsluis
« Reactie #35 Gepost op: 04 mei 2018, 23:33:46 »
OK, thnx

Dirk
2-rail digitaal, IB antiek, DR5000, Multimaus, Rosoft servo decoders en diverse Digikeijs spullen,Peco code 100.

EricZmS

  • Offline Offline
  • Berichten: 514
Re: lichtsluis
« Reactie #36 Gepost op: 05 mei 2018, 00:53:20 »
Excuses voor het "kapen" van het draadje, was niet mijn bedoeling.
Succes Dirk
Eric

ZmS staat voor mijn koffie, Zwart met Suiker.
3x links is ook rechtsaf

Blausee-Mitholz

  • Offline Offline
  • Berichten: 19
Re: lichtsluis
« Reactie #37 Gepost op: 16 mei 2018, 21:17:43 »
Lichtsluis is mooi te gebruiken in combinatie met S88.
Echter de meeste lichtsluizen werken direct nadeel is dat als er een gat in je trein zit (lees koppeling tussen de wagons e.d.) het signaal niet zeker is en even (een fractie van seconde) weg kan vallen. Het monostabiel relais zal dan even klapperen.

Ik gebruik de lichtsluis veel om een wissel af te dekken en dan kun je het klapperen niet hebben, bij een gat zal koploper onmiddellijk een andere rijweg in stellen en het wissel onder de kont van de trein omzetten.


Ik heb daarom het schema van Huib Maaskant uitgebreid met een afval vertrager voor het relais. Het witte gedeelte van het schema is de sluis van Huib, het schema in het gele gedeelte is de toevoeging. Wordt de sluis bekrachtigd en het valt even weg dan blijft het relais bekrachtigd. De afvalvertraging heb ik op 2 seconden gezet. (Huis Maaskant weet dat ik dit gedaan heb).
Het rood omkaderde LED schakeling geeft de aan wat de lichtsluis doet. Op de print heb ik ook LEDs over het relais zodat ik ook kan zien wat die doet.


Het schema opgebouwd op gaatjesprint.


Daadwerkelijke toepassing in mijn schaduwstation. Het wissel links wordt afgedekt door de sluis.
A is de ontvanger en B is de zender.
Kwam in deze situatie kritiek aan en soms werd onder de laatse wagon het wissel al omgetrokken, met de lichtsluis is het wissel nu 100% afgedekt.
Dit is dus mijn toepassing van lichtsluizen, werkt perfect!

Mvg, Johan





Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 520
  • Metrop-Märklin
Re: lichtsluis
« Reactie #38 Gepost op: 17 mei 2018, 10:47:07 »
Daadwerkelijke toepassing in mijn schaduwstation. Het wissel links wordt afgedekt door de sluis.
A is de ontvanger en B is de zender.
Als ik de situatie goed begrijp, dan veroorzaakt de uitzwenking van wagons in een boog met krappe straal een groter "gat" tussen de wagons (koppelingen) dan gewenst.
Kan je ook oplossen met 2 lichtsluisjes die samen dezelfde S88 poort delen.
Met Ali-lichtsluisjes zou ik dat gewoon doen.

Dat idee staat genoemd in Friedel Weber's Lichtschranke.pdf op moba-tipps.de, paragraaf 3, pagina 3.

Evengoed een mooie, werkende technische oplossing voor dit probleem, waar kennelijk de diagonale opstelling (horizontaal en verticaal) ontoereikend is.
« Laatst bewerkt op: 18 mei 2018, 17:17:33 door Te 2/2 »
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail

gvandersel

  • HCC!m maar toch Selectrix (RMX)
  • Offline Offline
  • Berichten: 2955
  • Als het maar elektrisch is.
    • Homepage Gerard van der Sel
Re: lichtsluis
« Reactie #39 Gepost op: 17 mei 2018, 11:18:27 »
Was gewoon de hoek omdraaien niet makkelijker geweest. Je hebt nu altijd vertraging.

Groet,

Gerard van der Sel.
Holzburg (IIIb/IVa) schaal N.
Kijk ook eens bij de bouw en lees de avonturen.

Blausee-Mitholz

  • Offline Offline
  • Berichten: 19
Re: lichtsluis
« Reactie #40 Gepost op: 17 mei 2018, 11:56:52 »
Vertraging is niet erg. Twee seconden merk je niet eens op. (kijk eens in het echt de trein is allang weg voordat de spoorbomen open gaan daar zit ook een enorme vertraging op
Trouwens zelfde schakeling wordt op een andere modelbaan (schaal N) gebruikt als keerlusschakeling (in schaduw gedeelte van de baan)
Ook daar is vertraging wenselijk. Ik heb deze schakeling zeker 10x gebouwd en wordt dan ook zovele keren gebruikt.

Mvg, Johan

gvandersel

  • HCC!m maar toch Selectrix (RMX)
  • Offline Offline
  • Berichten: 2955
  • Als het maar elektrisch is.
    • Homepage Gerard van der Sel
Re: Lichtsluis, waar verkrijgbaar?
« Reactie #41 Gepost op: 17 mei 2018, 13:20:17 »
In het echt zijn deze vertragingen er bewust ingebouwd en niet om een detectie probleem op te lossen.
Technisch is het geen probleem om een vertraging te gebruiken, soms zelf wenselijk. Dat het voldoet verbaast mij dan ook niets. Alleen de vertraging deed bij mij alarmbellen afgaan. Vaak zijn ze ook actief als je het niet wilt. Maar als ze in dagelijks gebruik niet storen, dan is er niets aan de hand.
Perfecte oplossing  (y)

Groet,

Gerard van der Sel.
Holzburg (IIIb/IVa) schaal N.
Kijk ook eens bij de bouw en lees de avonturen.

Eric B

  • Online Online
  • Berichten: 2224
  • NS tijdperk IIIc
Re: Lichtsluis, waar verkrijgbaar?
« Reactie #42 Gepost op: 17 mei 2018, 13:45:47 »
Vaak zijn ze ook actief als je het niet wilt.

En dat deed mij dan weer denken aan een stelling in de hoogfrequent elektronica... "oscillatoren oscilleren soms, versterkers vrijwel altijd"  ;D
Fotodijk(je)
Obdam
Als alles meeloopt hebben we morgen een optocht.

gvandersel

  • HCC!m maar toch Selectrix (RMX)
  • Offline Offline
  • Berichten: 2955
  • Als het maar elektrisch is.
    • Homepage Gerard van der Sel
Re: Lichtsluis, waar verkrijgbaar?
« Reactie #43 Gepost op: 17 mei 2018, 14:01:45 »
 ;D  (y)

Groet,

Gerard van der Sel.
Holzburg (IIIb/IVa) schaal N.
Kijk ook eens bij de bouw en lees de avonturen.

bellejt

  • Offline Offline
  • Berichten: 380
    • Onze site
Re: Lichtsluis, waar verkrijgbaar?
« Reactie #44 Gepost op: 17 mei 2018, 15:52:07 »
bij koploper kan je een gat tussen de wagons of een te lage wagon opvangen door vertragingstijd vrijgeven te verhogen.Die staat standaard op 500 ms
Greetings,salutations,groetjes,
http://www.johnnyrail.net/