Doel:€250.00
Donaties:€90.00

Per saldo:€-160.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 15-02-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Loc- en wagonbouw spoor 1 & 0 door JaJo
Vandaag om 13:40:12
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 13:34:18
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door nighttrain1
Vandaag om 13:26:10
01TREFF Maarn, 16 &17 februari door R v/d Hoven
Vandaag om 13:13:17
NS 8100 in 0 door pullmanneke
Vandaag om 13:11:53
Inzetbaarheid ACME 50584 ACME MU 71 84 72-70 622-2 NS door Rondje_HO
Vandaag om 13:08:03
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door FritsT
Vandaag om 13:00:24
Artitec / REE 1300 de eerste foto' s door Chris
Vandaag om 12:40:22
Piko 2019 door spoorzeven
Vandaag om 12:39:48
St. Janskathedraal van 's-Hertogenbosch in 1:87, de bouw gevolgd door Eric B
Vandaag om 12:36:26
Kappen DH1 Wadloper door Floris Dilz
Vandaag om 12:32:44
Nieuwe intercity van NS maakt eerste meters buiten fabriek door Post49
Vandaag om 12:31:22
Handige informatiefilmpjes iTrain te vinden op YouTube. door Ted von Klinkenhofen
Vandaag om 12:22:53
Sluiting traject Geldermalsen-Elst? door Thom
Vandaag om 12:14:41
's-Heer Heinkenspolder door Reinier Z.
Vandaag om 12:02:51
3D/RM: HTM 21-101 - De Ombouwer door Sven
Vandaag om 11:49:10
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door gdh
Vandaag om 11:10:23
Een Elotrains 1500 zelf bouwen uit parts door duikeend
Vandaag om 11:09:03
Rondje om het Valkenburgse meer door Sven
Vandaag om 10:55:42
Pret met Arduino door RudyB
Vandaag om 10:45:34
Bouw Br 01 226, Ersatzlok Henschel-Wegmann. door Wim Vink
Vandaag om 10:36:14
Heen, En en Weer door DE-II
Vandaag om 10:20:06
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door bosje77
Vandaag om 10:02:25
Egyptisch smalspoor ( 0e ) door Wim Vink
Vandaag om 09:41:06
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Andre Pronk
Vandaag om 08:58:11
NS 8100 in Spoor-1 door Ad Cleijsen
Vandaag om 07:49:05
Station Rekerdam door arnout
Vandaag om 07:12:00
Projekt 083-338 door Hlv53
Vandaag om 00:56:46
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door jandejager
Vandaag om 00:36:19
Neutraal Moresnet in H0 door T.Spat
Vandaag om 00:17:21
  

Auteur Topic: Motor defect?  (gelezen 1596 keer)

Dave.......

  • Offline Offline
  • Berichten: 1169
Motor defect?
« Gepost op: 18 april 2018, 17:50:10 »
Hoi!

Ik heb een vraag..
Wanneer ik met de doorpiepstand op mijn multimeter beide koolborstelhouders verbindt, geeft deze aan dat er een verbinding is ( hij piept )
Dit is dus wanneer de koolborstels erin zitten.

Nu is mijn vraag, is dit goed of juist niet?
De motor draait overigens goed wanneer ik er gewoon gelijkstroom op zet.
« Laatst bewerkt op: 18 april 2018, 17:52:08 door Dave....... »
MVG Dave

Rheinburg

Pauldg

  • Offline Offline
  • Berichten: 2687
Re: Motor defect?
« Reactie #1 Gepost op: 18 april 2018, 17:57:07 »
Ik zou vooral dat laatste belangrijk vinden. Dingen die werken moet je niet willen repareren....
Hoezo is er geen HonkieTonkie speciaal meer???

Dave.......

  • Offline Offline
  • Berichten: 1169
Re: Motor defect?
« Reactie #2 Gepost op: 18 april 2018, 17:59:02 »
Meer omdat ik een decoder heb die spontaan opgeblazen is.
En ik dus alles heb doorgemeten, niks heb kunnen vinden.
K wist het ooit wel,  maar ben vergeten of het nou wel of geen kwaad kan.


Vandaar mijn vraag  ;D
MVG Dave

Rheinburg

W. Thomas

  • Offline Offline
  • Berichten: 1061
  • 145 025 met de ambrogio KLV door Köln süd
    • flickr foto's van treinen
Re: Motor defect?
« Reactie #3 Gepost op: 18 april 2018, 17:59:30 »
Ja, dat hoort idd zo.

Hij is pas kapot als die niet piept, dan is er wat met de wikkelingen van de motor.
Keine Minsch dä es perfek'

Voor al mijn treinen foto's http://www.flickr.com/photos/37440353@N08/
en mijn modelbaan in aanbouw
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,37661.0.html

Dave.......

  • Offline Offline
  • Berichten: 1169
Re: Motor defect?
« Reactie #4 Gepost op: 18 april 2018, 18:12:17 »
Super, Dankje!,
MVG Dave

Rheinburg

Fritsprt

  • Offline Offline
  • Berichten: 1120
Re: Motor defect?
« Reactie #5 Gepost op: 18 april 2018, 18:18:47 »
Hij is pas kapot als die niet piept, dan is er wat met de wikkelingen van de motor.

Of je koolborstels versleten.................

Je decoder kan door domme pech kapot gegaan zijn. Wat je nog even kan meten is de stroom door de motor als je hem hebt aangesloten op een gewone treintrafo en die op max zetten. Die stroom mag niet hoger zijn dan de max. stroom (1A?) van de decoder.

Succes Frits

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 981
Re: Motor defect?
« Reactie #6 Gepost op: 18 april 2018, 18:22:37 »
Maar test toch even het stroomverbruik Dave.
Want: de motor geleidt (meter piept) en dat is mooi maar als hij te goed geleidt trekt hij teveel.
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
Ik wil nog wel een keer iets in LGBschaal of 1:32 doen.

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 981
Re: Motor defect?
« Reactie #7 Gepost op: 18 april 2018, 18:23:21 »
Oh, je bent me voor Frits  :)
« Laatst bewerkt op: 18 april 2018, 18:25:45 door NS1220 »
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
Ik wil nog wel een keer iets in LGBschaal of 1:32 doen.

Dave.......

  • Offline Offline
  • Berichten: 1169
Re: Motor defect?
« Reactie #8 Gepost op: 18 april 2018, 18:25:05 »
Dat zal ik doen,

dank voor de tips!
MVG Dave

Rheinburg

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 981
Re: Motor defect?
« Reactie #9 Gepost op: 18 april 2018, 18:26:30 »
Motortje ook een beetje belasten eigenlijk.
Of testen in de loc met de dummystekker er weer in.
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
Ik wil nog wel een keer iets in LGBschaal of 1:32 doen.

Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2620
    • Mijn van-alles website
Re: Motor defect?
« Reactie #10 Gepost op: 18 april 2018, 19:20:21 »
Hij is pas kapot als die niet piept, dan is er wat met de wikkelingen van de motor.
Een niet piepende multimeter kan ook gewoon betekenen dat de meter pas bij een lagere weerstand gaat piepen. Volgens mij doet de mijne dat bij 'lager dan 20 Ohm' maar dat verschilt per meter. Het is in ieder geval niet zo best meteen van het slechtste scenario van de motor uit te gaan.

Calimero

  • Offline Offline
  • Berichten: 949
Re: Motor defect?
« Reactie #11 Gepost op: 15 mei 2018, 23:32:53 »
Het verschil in meters wat Menno aankaart klopt en als je motor duidelijk meer
stroom trekt dan de spec's dan zijn er mogelijk wikkelingen verbrand (de lak)
zodat die wikkelingen onderling kortgesloten raken. Je meter zal dan nog steeds
piepen en de motor kan in veel gevallen nog gewoon lijken te draaien.
Dit zal echter alleen voorkomen bij overbelasting , meestal als gevolg van teveel
spanning of langdurig te zwaar trekken. Of dit nu ook geldt weet je zelf denk ik
het beste.
Groet, Ronald.

Dave.......

  • Offline Offline
  • Berichten: 1169
Re: Motor defect?
« Reactie #12 Gepost op: 16 mei 2018, 04:07:25 »
Ze stond stil  ::)
De decoder is terug, maar er is niet aangegeven wat er mis was...
Hopelijk gewoon een fabricage fout.
Wanneer ik terug ben van vakantie weer inbouwen en hopen dat het niet weer gebeurd.
MVG Dave

Rheinburg

hmmglaser

  • Offline Offline
  • Berichten: 104
Re: Motor defect?
« Reactie #13 Gepost op: 16 mei 2018, 20:17:02 »
Is het toevallig een roco motor die heb ik er allemaal uitgegooit decoders werden zo warm dat je er een eitje op kon bakken :) das wel lekker maar niet voor je decoder ;)
Mvg Mark

Dave.......

  • Offline Offline
  • Berichten: 1169
Re: Motor defect?
« Reactie #14 Gepost op: 16 mei 2018, 20:18:48 »
Ja, het is de orginele motor van de Roco 103.
Maar de loc reedt dus niet
MVG Dave

Rheinburg