Google+
Doel:€250.00
Donaties:€63.25

Per saldo:€-186.75

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 18-08-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Den Overslag & Marchan'Dix door NS264
19 augustus 2018, 23:27:23
Startrain 1312 DCC stopt na warm worden door RobertH
19 augustus 2018, 23:17:07
BNLS-Module "Bahnübergang Burgstraße" door Hendrik Jan
19 augustus 2018, 23:01:36
Toekomstig project: "Slopershamer" door Hendrik Jan
19 augustus 2018, 23:00:32
2 Motoren DCC, serie of parallel aansluiten? door NS1220
19 augustus 2018, 22:55:30
Modelspoorbeurs 25 augustus 2018 in Houten. De voor- en nabeschouwing door Rondje_HO
19 augustus 2018, 22:50:50
19 Toen door Chris Westerduin
19 augustus 2018, 22:47:52
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door Patrick1975
19 augustus 2018, 22:29:51
Een beetje Reichsbahn in Bayern door DJV
19 augustus 2018, 22:28:37
Vrije vertaling van station Arnhem jaren 80 door Niels B
19 augustus 2018, 22:14:06
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Klaas Zondervan
19 augustus 2018, 22:02:11
Een mini-diorama als cadeau door Menno
19 augustus 2018, 21:48:24
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
19 augustus 2018, 21:31:38
Toon hier je nieuwe (model) spooraanwinst(en)... door MWS
19 augustus 2018, 21:31:24
Rivarossi DB 627 pimpen. door Modellbahnwagen
19 augustus 2018, 21:30:16
NS 6300 locomotieven opnieuw leverbaar! door AVT Products
19 augustus 2018, 21:00:12
Westlandbaan door Tulpendaal
19 augustus 2018, 20:50:14
Herstart in TT (1:120) door Bouwer
19 augustus 2018, 20:34:43
Modules van Kees Gorter door NS264
19 augustus 2018, 20:31:48
DR5000 update door Mark been
19 augustus 2018, 20:27:05
Update: baan in de tropen door AndrevdG
19 augustus 2018, 19:30:53
  

Auteur Topic: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)  (gelezen 1790 keer)

Jasper65018

  • Offline Offline
  • Berichten: 61
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #15 Gepost op: 18 april 2018, 22:47:15 »
beste Arjen,

ja ik heb de hele bak thuis van de etiketten-variant van het CTA type 1 van Krone. in totaal 9 stappenmotoren per kant. hij komt van het opleidingscentrum in amersfoort af, dus alle computerkaarten die erin zaten zijn eruit gesloopt en er hangen her en der losse draden. dus ik vraag me af tot in hoeverre ik m weer werkend kan krijgen (aangezien 3 van de bestemmings-units ook niet aanwezig zijn).

mvg, Jasper

Jasper65018

  • Offline Offline
  • Berichten: 61
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #16 Gepost op: 18 april 2018, 22:49:55 »
ik zal tevens morgen wat foto's sturen

Freek Heite

  • Offline Offline
  • Berichten: 259
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #17 Gepost op: 18 april 2018, 23:51:15 »
hij komt van het opleidingscentrum in amersfoort af, dus alle computerkaarten die erin zaten zijn eruit gesloopt
Worden daar dan slopers opgeleid ???

AB 7216

  • Offline Offline
  • Berichten: 854
    • Dwangrail.nl
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #18 Gepost op: 19 april 2018, 07:04:17 »
Omdat er nog op diverse plekken (oa Utrecht) deze CTA bakken in dienst waren, en de reserveonderdelen niet meer werden geleverd, is deze bak gebruikt als onderdelen leverancier.
Er werden op dat moment geen opleidingen meer gegeven aan deze installaties, waardoor dit ook mogelijk was.

Groeten Arjen
Anything good in life is either illegal, immoral or fattening.

Jasper65018

  • Offline Offline
  • Berichten: 61
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #19 Gepost op: 19 april 2018, 19:37:28 »
bij deze de foto's.








Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2560
    • Mijn van-alles website
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #20 Gepost op: 23 april 2018, 16:53:47 »
ja ik heb de hele bak thuis van de etiketten-variant van het CTA type 1 van Krone. in totaal 9 stappenmotoren per kant. hij komt van het opleidingscentrum in amersfoort af, dus alle computerkaarten die erin zaten zijn eruit gesloopt en er hangen her en der losse draden. dus ik vraag me af tot in hoeverre ik m weer werkend kan krijgen (aangezien 3 van de bestemmings-units ook niet aanwezig zijn).
In hoeverre je 'm weer werkend kan krijgen hangt vooral van je eigen kunnen af. Je kan dit analoog op gaan lossen, maar ik denk dat dat een beste berg IC's op gaat leveren. Met een microcontroller ben je beter af, maar eigenlijk zou je moeten weten hoe de aansturing verliep.

Van de grote blauwe borden viel me pas een tijdje terug, toen ik er een filmpje van zag, op dat er logica in de aansturing zat: alle info werd steeds in groepen van vier aangepast. Dat kan geen toeval zijn: digitaal komt dat namelijk heel handig uit.

Tenzij je het nodige inzicht hebt in in- en uitgangen, logische circuits en verwerkende elektronica denk ik dat je een heel eind kan komen met 'reverse-engineering' en dus uitvogelen hoe de aansturing mogelijk verliep, maar als je zelf al zegt dat er zaken verdwenen zijn omdat dit pluk-bakken waren, denk ik dat je beter van voor af aan kunt beginnen en de oude besturing moet vergeten.

Er is op Youtube iemand die diezelfde CTA's in bezit heeft en er geloof ik zelf allerlei zaken voor gebouwd heeft. Ik zal eens kijken of ik die nog kan vinden.

Jawel: gevonden: https://www.youtube.com/watch?v=zNximyeNWy4

Jasper65018

  • Offline Offline
  • Berichten: 61
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #21 Gepost op: 25 april 2018, 19:24:20 »
ik had die video gezien ja, ik denk ook maar dat het t beste is als ik even tijdens een vakantie ofzo eens ga uitvogelen hoe of wat die stappenmotoren aan die printplaten zitten, en hoe ik die werkend kan krijgen. mocht dat niet lukken, dan maak ik er een TV-meuvel of iets dergelijks van  ;)  de verlichting is in ieder geval geen probleem, die zal ik binnen no-time weer aan de praat hebben. in ieder geval iedereen bedankt voor de hulp!!

mvg. Jasper

Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2560
    • Mijn van-alles website
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #22 Gepost op: 27 april 2018, 14:06:02 »
De stappenmotoren zelf zijn relatief simpel aan te sturen: het internet barst van de schema's en zeker met de Arduino en de kant-en-klare libraries daarvoor is het kinderspel om een stappenmotor aan te sturen.

Het lastigste is de elektronica die ervoor zit. Als dat bedrijfs-eigen software is (wat ik betwijfel) wordt het moeilijk om uit te vogelen hoe dat werkte.
Dat er ook hardware ontbreekt maakt het echter wel erg moeilijk: als de belangrijkste zaken voor de stappenmotoren ontbreken, zul je zelf iets moeten verzinnen.