Doel:€250.00
Donaties:€90.00

Per saldo:€-160.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 15-02-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Een Biertrein in schaal G door Rody v. G.
Vandaag om 12:42:45
Nieuwe versie van 6400 van Rocky Rail, zonder radio logo. door Bartje81
Vandaag om 12:21:36
Sluiting traject Geldermalsen-Elst? door Rick
Vandaag om 12:12:49
Het Belgische forum door breitenstein
Vandaag om 12:10:14
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 12:05:09
De Rollecate, smalspoorstoomloc door Sam
Vandaag om 11:48:54
01TREFF Maarn, 16 &17 februari door wob
Vandaag om 11:31:51
Buitenlust door Ronald Halma
Vandaag om 11:31:14
Niet alle functies van diversen Roco loc's werken via MultiMaus 10810 (v1.04) door Ronald Halma
Vandaag om 11:29:27
Nieuwe intercity van NS maakt eerste meters buiten fabriek door dh3201
Vandaag om 11:28:23
Baanplan in U-vorm, H0 door patrickvr
Vandaag om 11:18:35
Etoile du Nord vooroorlogs, welke rijtuigen heb ik nodig? door janw
Vandaag om 11:17:20
Vraag over decoderformaat Roco V100 nieuwe uitvoering door henk
Vandaag om 11:04:54
BNLS-Werkspoor - Eerste keer Messing/Witmetaal Modelloco 3300 door Tomasso
Vandaag om 11:03:05
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door tuurtje
Vandaag om 10:51:11
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door jandejager
Vandaag om 10:42:04
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 10:07:58
Verbouwing Magic Train (schaal 0e) door Wim Corduwener
Vandaag om 09:44:04
Digikeijs DR5000 Centrale, productbeschrijving door Pinkelpa
Vandaag om 09:39:17
Midland Industriebaan, NS Tijdperk IV, HO. door NS264
Vandaag om 09:30:17
MB-module: "Groeten uit Jottum" door nighttrain1
Vandaag om 09:21:28
St. Janskathedraal van 's-Hertogenbosch in 1:87, de bouw gevolgd door KNed
Vandaag om 08:41:50
Fleischmann BR 24/4141, hoe digitaliseren met verlichting? door San-Markos
Vandaag om 08:15:59
Fleischmann "Prima-Lux" constante treinverlichting door henk
Vandaag om 06:27:25
Bröckenbahn door Frank 123
Vandaag om 06:24:57
BNLS-Module: "Spoormuseum in H0" door Edsko Hekman
18 februari 2019, 23:48:07
Project 0m, iets heel anders: Rhätische Bahn door mwdb
18 februari 2019, 23:20:18
Inzetbaarheid ACME 50584 ACME MU 71 84 72-70 622-2 NS door mDDM
18 februari 2019, 23:12:57
Nieuwe baan, nieuwe schaal van N naar H0e door NS264
18 februari 2019, 23:06:13
Doornvliet door NS264
18 februari 2019, 23:02:14
  

Auteur Topic: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)  (gelezen 2193 keer)

Jasper65018

  • Offline Offline
  • Berichten: 67
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #15 Gepost op: 18 april 2018, 22:47:15 »
beste Arjen,

ja ik heb de hele bak thuis van de etiketten-variant van het CTA type 1 van Krone. in totaal 9 stappenmotoren per kant. hij komt van het opleidingscentrum in amersfoort af, dus alle computerkaarten die erin zaten zijn eruit gesloopt en er hangen her en der losse draden. dus ik vraag me af tot in hoeverre ik m weer werkend kan krijgen (aangezien 3 van de bestemmings-units ook niet aanwezig zijn).

mvg, Jasper

Jasper65018

  • Offline Offline
  • Berichten: 67
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #16 Gepost op: 18 april 2018, 22:49:55 »
ik zal tevens morgen wat foto's sturen

Freek Heite

  • Offline Offline
  • Berichten: 265
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #17 Gepost op: 18 april 2018, 23:51:15 »
hij komt van het opleidingscentrum in amersfoort af, dus alle computerkaarten die erin zaten zijn eruit gesloopt
Worden daar dan slopers opgeleid ???

AB 7216

  • Offline Offline
  • Berichten: 894
    • Dwangrail.nl
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #18 Gepost op: 19 april 2018, 07:04:17 »
Omdat er nog op diverse plekken (oa Utrecht) deze CTA bakken in dienst waren, en de reserveonderdelen niet meer werden geleverd, is deze bak gebruikt als onderdelen leverancier.
Er werden op dat moment geen opleidingen meer gegeven aan deze installaties, waardoor dit ook mogelijk was.

Groeten Arjen
Anything good in life is either illegal, immoral or fattening.

Jasper65018

  • Offline Offline
  • Berichten: 67
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #19 Gepost op: 19 april 2018, 19:37:28 »
bij deze de foto's.








Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2620
    • Mijn van-alles website
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #20 Gepost op: 23 april 2018, 16:53:47 »
ja ik heb de hele bak thuis van de etiketten-variant van het CTA type 1 van Krone. in totaal 9 stappenmotoren per kant. hij komt van het opleidingscentrum in amersfoort af, dus alle computerkaarten die erin zaten zijn eruit gesloopt en er hangen her en der losse draden. dus ik vraag me af tot in hoeverre ik m weer werkend kan krijgen (aangezien 3 van de bestemmings-units ook niet aanwezig zijn).
In hoeverre je 'm weer werkend kan krijgen hangt vooral van je eigen kunnen af. Je kan dit analoog op gaan lossen, maar ik denk dat dat een beste berg IC's op gaat leveren. Met een microcontroller ben je beter af, maar eigenlijk zou je moeten weten hoe de aansturing verliep.

Van de grote blauwe borden viel me pas een tijdje terug, toen ik er een filmpje van zag, op dat er logica in de aansturing zat: alle info werd steeds in groepen van vier aangepast. Dat kan geen toeval zijn: digitaal komt dat namelijk heel handig uit.

Tenzij je het nodige inzicht hebt in in- en uitgangen, logische circuits en verwerkende elektronica denk ik dat je een heel eind kan komen met 'reverse-engineering' en dus uitvogelen hoe de aansturing mogelijk verliep, maar als je zelf al zegt dat er zaken verdwenen zijn omdat dit pluk-bakken waren, denk ik dat je beter van voor af aan kunt beginnen en de oude besturing moet vergeten.

Er is op Youtube iemand die diezelfde CTA's in bezit heeft en er geloof ik zelf allerlei zaken voor gebouwd heeft. Ik zal eens kijken of ik die nog kan vinden.

Jawel: gevonden: https://www.youtube.com/watch?v=zNximyeNWy4

Jasper65018

  • Offline Offline
  • Berichten: 67
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #21 Gepost op: 25 april 2018, 19:24:20 »
ik had die video gezien ja, ik denk ook maar dat het t beste is als ik even tijdens een vakantie ofzo eens ga uitvogelen hoe of wat die stappenmotoren aan die printplaten zitten, en hoe ik die werkend kan krijgen. mocht dat niet lukken, dan maak ik er een TV-meuvel of iets dergelijks van  ;)  de verlichting is in ieder geval geen probleem, die zal ik binnen no-time weer aan de praat hebben. in ieder geval iedereen bedankt voor de hulp!!

mvg. Jasper

Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2620
    • Mijn van-alles website
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #22 Gepost op: 27 april 2018, 14:06:02 »
De stappenmotoren zelf zijn relatief simpel aan te sturen: het internet barst van de schema's en zeker met de Arduino en de kant-en-klare libraries daarvoor is het kinderspel om een stappenmotor aan te sturen.

Het lastigste is de elektronica die ervoor zit. Als dat bedrijfs-eigen software is (wat ik betwijfel) wordt het moeilijk om uit te vogelen hoe dat werkte.
Dat er ook hardware ontbreekt maakt het echter wel erg moeilijk: als de belangrijkste zaken voor de stappenmotoren ontbreken, zul je zelf iets moeten verzinnen.