Google+
Doel:€250.00
Donaties:€9.65

Per saldo:€-240.35

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 14-07-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

  

Auteur Topic: Herbegonnen en even voorstellen  (gelezen 611 keer)

Aquabio

  • Offline Offline
  • Berichten: 1
Herbegonnen en even voorstellen
« Gepost op: 01 april 2018, 20:14:18 »
Hoi!

Op internet kwam ik dit forum tegen, ik ben weer herbegonnen met Maerklin H0 en gestart met Z.

Als kind speelde ik graag met Maerklin H0, mijn oudste zus speelde dan vaak met mij mee, en nu speel ik soms met haar kinderen met mijn H0 baan. Ik zet deze dan even snel op op de eettafel of mijn zus doet dat. ik heb op een kleine plank een aantal opstelsporen gemaakt met seintjes, zodat ik dat als kant en klare eenheid op tafel kan zetten en niet nog 3 seintjes en 3 wissels extra hoef aan te sluiten. Het gaat om m-rails en ik heb 2e hands wat extra m-rails bijgekocht. Deze was soms wel erg verroest, ik legde ze dan een aantal uur in cola light badje en maakte ze dan schoon met WC papier, ik weet niet of dit een erg goede of efficiënte methode is, het werkte enigszins. Ik heb met Ledjes ook wat lampjes gesoldeerd die dan aan een 9V blokbatterijen hangen zodat de huisjes licht hebben, ik heb ook wat bomen op planken en rotspartijen gemaakt zodat ik die over de draden die van de wissels en seinen lopen heen kan leggen zodat het er wat leuker uitziet. En nog wat poppetjes en en dieren en wat auto's wat natuurlijk leuk is voor de kinderen. Omdat als ik de hele boel heb opgezet (soms zet ik ook maar een deel op) ik de indruk had dat 1 transformator te weinig stroom leverde voor de m-spoor wissels (toch allemaal lampjes?) en seinen (nog meer lampjes?) en dan nog rijden of van richting veranderen met een loks, werk ik nu met 2 transformators, en verdeel ik de wissels en seinen over deze 2.

Mijn Z baan is wel op een vaste plank, ik heb nu 3 wissels en wat apart schakelbare baangedeeltes gemaakt, en 2e hands wat Z treinen gekocht. Soms reden deze voor geen meter, ik haalde dan de bovenkant eraf en dompelde het onderstel onder in SR24 voor een paar dagen en reed dan gesmeerd door SR24 een klein stukje en dompelde weer onder, en droogde het treintje op tissues, klein beetje olie daarna, ik kwam er al snel achter dan bij wat meer olie je net zo goed opnieuw kon beginnen met schoonmaken. Ik kwam er ook achter dat Z in vergelijking met H0 compleet bagger rijdt, het was bij mij vaak eerder de rails die niet goed schoon was dan dat er iets mis was met de 2e hands treintjes bleek al snel. ik heb nu een schuursteentje/schoonmaaksteentje gekocht bij een treinenwinkel, wordt dat door jullie ook gebruikt? Las net op dit forum ook dat bij wormwielen je beter met vaseline kunt smeren. Het schroefachtige tandwiel in de Z-loks zijn wormwielen neem ik aan? En kunnen dus beter een klein beetje vaseline dan olie krijgen? En nog een vraag, een Z treintje dat wel degelijk rijdt maar een beetje schokkerig wat zou jullie eerste idee zijn qua wat er fout gaat? Het wormwiel draait door? Of er is iets mis met het motertje en wat dan?

In ieder geval heb ik weer lol in modelspoor, als mijn Z baantje wat verder af zal ik eens wat foto's op dit forum zetten

Aquabio

jeanleblanc

  • Offline Offline
  • Berichten: 6
Re: Herbegonnen en even voorstellen
« Reactie #1 Gepost op: 02 april 2018, 15:52:26 »
Van harte welkom Aquabio

NS264

  • Team forummoderators
  • Offline Offline
  • Berichten: 4772
  • Koen Frijlink
    • Midland
Re: Herbegonnen en even voorstellen
« Reactie #2 Gepost op: 02 april 2018, 17:10:22 »
Hoi,

Van harte welkom.
De naam verraad ook andere hobby's.

Wat betreft de techniek vragen kun je zoeken met de zoekfunctie.

Als het antwoord er niet tussenstaat kun je altijd nog een topic starten specifiek op jouw vraag.

Mvg Koen.
Kijk eens op Midland Industriebaan, IV
MultiMuis en Arduino Techniek. HO
NewMancavemusic