Boektitel: De laatste stoomlocomotief
Auteurs: Eelco Storm
ISBN: 9789462582460
Uitgever: WBOOKS
Eerste druk: 2018
Aantal pagina's: 168
Formaat: 21 x 28 cm
Illustraties: circa 200 in kleur en zwart-wit
Uitvoering: gebonden
"Na afloop van de Tweede Wereldoorlog lag het materieelpark van de Nederlandse Spoorwegen grotendeels in puin. De NS stond voor een moeilijke keuze: Of de reeds ver voor de oorlog ingezette modernisering van de spoorwegen doorzetten, of (tijdelijk) terug vallen op de stoomlocomotief. Het werd de eerste optie. Een eerste prognose ging uit van zeventien jaar om de stoomlocomotief af te schaffen. Het lukte de NS echter om dit plan in minder dan dertien jaar uit te voeren. Tussen mei 1945 en december 1957 slaagde de NS er in om het spoorwegbedrijf ingrijpend te vernieuwen. Een prestatie van formaat.."
Het boek geeft een overzicht van de verschillende typen NS stoomlocomotieven, vooral tegen het einde van de levensloop en de gang naar de sloper. Liefhebbers van NS stoomlocomotieven kunnen hun hart ophalen bij het zien van de vele foto's. Ook de lijstjes met nummers, datum en plaats buitendienststelling, enz., worden vast gewaardeerd. Al zijn de foto's van de sloop iets waar met pijn in het hart naar gekeken zal worden, ze voegen duidelijk iets toe aan de lotgevallen van de verschillende series stoomlocomotieven.
Ook voor de spoorweg enthousiasteling die niet zoveel opheeft met stoomlocomotieven heeft het boek veel te bieden. De instroom van de naoorlogse diesel - en elektrische locomotieven wordt uitgebreid besproken, vergezeld van veel foto's Deze foto's geven een interessant beeld van het spoorse gebeuren op en naast het spoor in deze periode van vernieuwing, waar oud en nieuw samen op en rond het spoor te zien waren.
Het boek leest plezierig, zeker ook door de vele foto's die het verhaal wat de schrijver ons wil vertellen illustreren. Voor degenen die het boek willen aanschaffen, enige haast is geboden, het boek is bij WBOOKS bijna uitverkocht.
Doelgroep: Geïnteresseerden in de geschiedenis van het grote voorbeeld, periode 1945 – 1957.