Doel:€250.00
Donaties:€20.00

Per saldo:€-230.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 20-10-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Schaal 0 baksteenplaat door Ronald Halma
Vandaag om 21:27:08
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door waldberg
Vandaag om 21:18:31
NS omBC290x van MK modelbouwstudios door DavidNS400 Grote sik
Vandaag om 21:17:22
Buitenlust door arnout
Vandaag om 21:00:22
Ostmühle, rangeerbaan in spoor 0 door pietgrasparkiet
Vandaag om 20:59:34
NS modelbaan Hoekdam H0 door Hendrik Jan
Vandaag om 20:55:18
MARDEC, de Multifunctionele ARduino dcc DECoder. door Rien Ridderhof
Vandaag om 20:45:38
Trams van de HTM in 1/87 door Den Zoeterdam
Vandaag om 20:07:06
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door pascal
Vandaag om 19:50:42
Modelbaan in Trainz door olaf99
Vandaag om 19:47:40
V2bn-rijtuig van SNCF. Welk model om te bouwen, Lima of Jouef? door MDK193
Vandaag om 19:44:15
z21 i.c.m. nieuwe smartphone door 008200
Vandaag om 19:36:57
Toon hier je nieuwe (model) spooraanwinst(en)... door bosje77
Vandaag om 19:24:09
Mooi weer om buiten te spelen door Rondje_HO
Vandaag om 19:16:37
Oude loc teruggevonden (update: helaas toch niet) door Rondje_HO
Vandaag om 19:08:28
Landerbahn en Reichsbahn locomotieven. door Rondje_HO
Vandaag om 18:58:11
Falkensteiner bockerl door Rondje_HO
Vandaag om 18:53:43
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Daan!
Vandaag om 18:44:55
Raadplaatje door spoorzeven
Vandaag om 18:00:49
Projekt 083-338 door 44
Vandaag om 17:52:28
Pronsfeld door Reinout van Rees
Vandaag om 17:42:42
EifelBurgenBahn door Krokodil68
Vandaag om 17:37:05
Nieuwe ruimte herbeginnen bouwen, maar wat? door the railwarrior
Vandaag om 17:28:27
Railhobby 40 jaar. Dus komt het blad met een eigen lok. door Fritsprt
Vandaag om 17:17:09
  

Auteur Topic: IJken van een Thalys; met of zonder rijtuigen?  (gelezen 868 keer)

Dirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 567
IJken van een Thalys; met of zonder rijtuigen?
« Gepost op: 06 december 2017, 11:50:22 »
Goede sinterklaas allen
Ik ga op de nieuwe baan met een Thalys rijden bestaande uit 7 onderdelen, 1x motor rijtuig, 1x stuurstand en 5 tussenbakken. Nu wil ik die ijken in koploper en vroeg me af of ik de volledige stam moet ijken of alleen de motorwagen?

Dirk
« Laatst bewerkt op: 06 december 2017, 18:40:35 door Bert van Gelder »
2-rail digitaal, IB antiek, DR5000, Multimaus, Rosoft servo decoders en diverse Digikeijs spullen,Peco code 100.

teunistreinen

  • Offline Offline
  • Berichten: 132
    • Raptorforum Voor en Door Raptor gebruikers
Re: ijken van een thalys
« Reactie #1 Gepost op: 06 december 2017, 11:53:48 »
Beste

Het lijkt mij de volledige stam. Alleen de lok is iets anders dan de gehele trein.

teunis
Marklin M-rails, ca 100 electr.wissels, ca 50 loks met 60902 of ESU. Bestuurd door Trainbrain, Koploper en nu Raptor. Zelfbouw van EDITS wissel- en schakeldecoders, boosters en terugmelders. Zelfbouw van Viessman lichtseinen, LDT seindecoders en Boosters.

Erik_omBC

  • Offline Offline
  • Berichten: 493
  • Futurama
Re: ijken van een thalys
« Reactie #2 Gepost op: 06 december 2017, 12:04:33 »
Moet dit op basis van de Metrologiewet?
It's the end of the world as we know it and I feel fine

Mijn draadje: https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,61181.0.html

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6063
Re: ijken van een thalys
« Reactie #3 Gepost op: 06 december 2017, 12:51:16 »
Moeten is misschien een groot woord, maar raadzaam is het wel.
De snelheid wordt mede bepaald door de weerstand van de rest van de trein.
Die zal de ijking zeker beïnvloeden.
Gr.
Eric

Dirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 567
Re: ijken van een thalys
« Reactie #4 Gepost op: 06 december 2017, 14:01:45 »
Ik heb het geprobeerd met de volledige sleep, probleem was echter dat de sleep te lang is voor gebruik te maken van de programmeer sectie, dus nu maar alleen de motorpost gedaan. OK, de sleep zal wel invloed hebben, maar als die er altijd achter hangt dan zal het automatisch leren remmen de verschillen wel opvangen denk ik. En dan reguleert de zaak zich wel. De max snelheid is toch niet zo belangrijk denk ik.

mvg

Dirk
2-rail digitaal, IB antiek, DR5000, Multimaus, Rosoft servo decoders en diverse Digikeijs spullen,Peco code 100.

Ben

  • Offline Offline
  • Berichten: 2908
Re: ijken van een thalys
« Reactie #5 Gepost op: 06 december 2017, 14:49:01 »
Dirk,

Gebruikelijk is alleen de motorwagen te ijken, alsof het een locomotief is. Die ijk je immers ook zonder kolensleep van 20 karren.  ;)

De invloed van de rijtuigen en stuurstand is niet zo groot, mede ook door de werking van de lastregeling van moderne decoders.

Gr, Ben.

Olivier77

  • Offline Offline
  • Berichten: 259
Re: IJken van een Thalys; met of zonder rijtuigen?
« Reactie #6 Gepost op: 06 december 2017, 20:27:23 »
Beste Dirk en Ben,

Hier hoe je een volledig treinstel kunt ijken in Koploper.
Een kort deel van het treinstel in het midden van de ijkspoor zetten en de richting laten bepalen door Koploper.
De lok of kort stuk treinstel gaat een kant op en stopt.
Koploper ijken vraagt dan hoeveel en tot welke snelheid je wilt ijken.
De rest van de trein/treinstel eraan koppelen en dan beginnen met het ijken.
Heel het stel gaat nu volledig over het ijkspoor, en volledig terug.

Mvg

Olivier 77



Digitale 3-rail, K-rails,

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4000
Re: IJken van een Thalys; met of zonder rijtuigen?
« Reactie #7 Gepost op: 06 december 2017, 20:48:34 »
@Olivier77, punt is, dan moeten wel alle 7 bakken passen...

Ben het er mee eens dat met de lastregeling het niet zo veel uit maakt of je met of zonder stam de boel ijkt.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Dirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 567
Re: IJken van een Thalys; met of zonder rijtuigen?
« Reactie #8 Gepost op: 06 december 2017, 21:38:14 »
@Olivier77
Hoe ik moet ijken had ik wel door, maar het stuurstand heeft ook verlichting, dus zeker moet de hele sleep in dat blok padden, De hele trein is ongeveer 2 meter, ik heb wel een heel stuk voorzien maar zoveel nu ook weer niet.

Dirk
2-rail digitaal, IB antiek, DR5000, Multimaus, Rosoft servo decoders en diverse Digikeijs spullen,Peco code 100.

Ben

  • Offline Offline
  • Berichten: 2908
Re: IJken van een Thalys; met of zonder rijtuigen?
« Reactie #9 Gepost op: 07 december 2017, 07:34:23 »
Dirk,

Als je de zevendelige trein gaat ijken zul je er voor moeten zorgen dat de gehele trein gedetecteerd wordt (i.c. stroom af neemt op alle bakken). Immers: de trein zal stoppen als de terugmelder vrij komt met als gevolg dat een deel van de trein nog tussen de twee terugmelders staat. Gevolg zal zijn foute metingen.

Gr, Ben.

Olivier77

  • Offline Offline
  • Berichten: 259
Re: IJken van een Thalys; met of zonder rijtuigen?
« Reactie #10 Gepost op: 07 december 2017, 22:00:26 »
Beste Timo en Dirk,
Nog eens uitleggen want jullie hebben het blijkbaar niet begrepen,
Je hebt gewoon een lok of treinstel nodig die in jullie ijkruimte past.
Je kunt ook gewoon een lok even de code van het treinstel (welke te lang is) geven.
Het ijken laten starten, lok of treinstel gaat een kant op en wacht op opdracht: ijken starten
tot ... km per uur.
In de plaats van de lok zet je nu je (te) lange treinstel op het spoor (rechts of links van het ijkspoor).
Gewoon in Koploper ijken laten starten tot .. en heel het treinstel gaat over de ijksporen
Wel opletten om geen kortsluiting te maken want anders begin je terug van opnieuw.
Mvg
Olivier 77


Digitale 3-rail, K-rails,

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4000
Re: IJken van een Thalys; met of zonder rijtuigen?
« Reactie #11 Gepost op: 08 december 2017, 09:04:23 »
@Olivier77, dan naar deze uitleg nog steeds niet ::) Wat moet je met een andere loc? En al helemaal, een andere code geven? ??? Bedoel je ander adres? En je ontkomt er toch niet aan dat je hele stel moet passen en kunnen rijden?

Toegegeven, als je het ijken op je baan doet waar je er ook mee wilt gaan rijden is de kans aardig groot dat hij wel ergens past. Maar voor ijken moet dat stuk spoor eigenlijk recht zijn. Is dat niet het geval had je net zo goed zonder rijtuigen kunnen testen want dat is even van invloed.


Timo

Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox