Google+
Doel:€250.00
Donaties:€117.90

Per saldo:€-132.10

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 16-12-2017
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Bedieningskastje AHOB (of AKI) door spoorzeven
Vandaag om 14:32:25
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door marimon
Vandaag om 14:28:22
Roco ns voormalige DSB WLAB 33 draaistellen shapeways door Thowra
Vandaag om 14:18:37
binnen- en sluitverlichting Roco 26,4m-rijtuig 1/87 door wob
Vandaag om 14:17:51
Railplan past niet, Roco Geoline door Peter Kleton
Vandaag om 14:15:00
Lenz ABC icm ESU V4 locdecoders door marctrein
Vandaag om 14:11:15
Kleinste decoder DCC door RobertH
Vandaag om 14:10:32
Weert, maar anders door Rinus H0
Vandaag om 14:09:53
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Brigitte
Vandaag om 14:09:33
Be´nvloeding schakeltijden wisseldecoders door centrales door Bert_Apd
Vandaag om 14:07:48
Wat hing er achter een Blauwe Brabander door Tomasso
Vandaag om 14:01:18
Station 2.0 door spoorzeven
Vandaag om 14:00:03
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door iarnrod
Vandaag om 13:57:05
Railtalk Magazine December 2017 door Erik de Zeeuw
Vandaag om 13:55:47
Schwarzburg-Neuffen-Bahn door Ruud K
Vandaag om 13:50:30
LSM NS Plan W door ad.M
Vandaag om 13:27:54
Video's over werken met Traincontroller door Haradigi
Vandaag om 13:23:58
KOPLOPER Versie 9.3 build 1 door Christoffel1970
Vandaag om 12:49:47
Lenz Compact 60500, programmeren geeft ERROR door lokmuis
Vandaag om 12:38:54
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 12:22:48
Geknoei in 0 door Henk ho/0
Vandaag om 12:15:22
Wateringbury Railway Station in OO door Tanks+Treinen
Vandaag om 11:56:58
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
Vandaag om 11:53:26
Pronsfeld door rotaspeed
Vandaag om 11:43:35
Britse treinen samenstellen in model door St00mboy
Vandaag om 11:39:47
Tuinbaan in Spoor-1 en Spoor-Z door Eric B
Vandaag om 11:33:36
Bezetmeldpunten draadloos zien. door Josephes
Vandaag om 11:12:48
Welke modellen staan boven aan verlanglijst voor komende NŘrnberg Toy Fair? door spoorzeven
Vandaag om 10:59:21
Railpro Fccpps..u weet wel. Op smalspoor? door Peter Kleton
Vandaag om 10:30:55
Speelbaan voor onze kleinkinderen door Wim Vink
Vandaag om 10:30:37
  

Auteur Topic: IJken van een Thalys; met of zonder rijtuigen?  (gelezen 750 keer)

Dirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 369
IJken van een Thalys; met of zonder rijtuigen?
« Gepost op: 06 december 2017, 11:50:22 »
Goede sinterklaas allen
Ik ga op de nieuwe baan met een Thalys rijden bestaande uit 7 onderdelen, 1x motor rijtuig, 1x stuurstand en 5 tussenbakken. Nu wil ik die ijken in koploper en vroeg me af of ik de volledige stam moet ijken of alleen de motorwagen?

Dirk
« Laatst bewerkt op: 06 december 2017, 18:40:35 door Bert van Gelder. Reden: Titel »
2-rail digitaal, IB antiek, DR5000, Multimaus, Rosoft servo decoders en diverse Gigikeijs spullen,Peco code 100.

teunistreinen

  • Offline Offline
  • Berichten: 126
    • Raptorforum Voor en Door Raptor gebruikers
Re: ijken van een thalys
« Reactie #1 Gepost op: 06 december 2017, 11:53:48 »
Beste

Het lijkt mij de volledige stam. Alleen de lok is iets anders dan de gehele trein.

teunis
Marklin M-rails, ca 100 electr.wissels, ca 50 loks met 60902 of ESU. Bestuurd door Trainbrain, Koploper en nu Raptor. Zelfbouw van EDITS wissel- en schakeldecoders, boosters en terugmelders. Zelfbouw van Viessman lichtseinen, LDT seindecoders en Boosters.

Erik_omBC

  • Smeerpoets
  • Offline Offline
  • Berichten: 389
  • Team Mitropa
    • Ommelander Maquette Bouw collectief
Re: ijken van een thalys
« Reactie #2 Gepost op: 06 december 2017, 12:04:33 »
Moet dit op basis van de Metrologiewet?
Rataplan: Wat een aardige meneer...

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 5712
Re: ijken van een thalys
« Reactie #3 Gepost op: 06 december 2017, 12:51:16 »
Moeten is misschien een groot woord, maar raadzaam is het wel.
De snelheid wordt mede bepaald door de weerstand van de rest van de trein.
Die zal de ijking zeker be´nvloeden.
Gr.
Eric

Dirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 369
Re: ijken van een thalys
« Reactie #4 Gepost op: 06 december 2017, 14:01:45 »
Ik heb het geprobeerd met de volledige sleep, probleem was echter dat de sleep te lang is voor gebruik te maken van de programmeer sectie, dus nu maar alleen de motorpost gedaan. OK, de sleep zal wel invloed hebben, maar als die er altijd achter hangt dan zal het automatisch leren remmen de verschillen wel opvangen denk ik. En dan reguleert de zaak zich wel. De max snelheid is toch niet zo belangrijk denk ik.

mvg

Dirk
2-rail digitaal, IB antiek, DR5000, Multimaus, Rosoft servo decoders en diverse Gigikeijs spullen,Peco code 100.

Ben

  • Offline Offline
  • Berichten: 2668
Re: ijken van een thalys
« Reactie #5 Gepost op: 06 december 2017, 14:49:01 »
Dirk,

Gebruikelijk is alleen de motorwagen te ijken, alsof het een locomotief is. Die ijk je immers ook zonder kolensleep van 20 karren.  ;)

De invloed van de rijtuigen en stuurstand is niet zo groot, mede ook door de werking van de lastregeling van moderne decoders.

Gr, Ben.

Olivier77

  • Offline Offline
  • Berichten: 252
Re: IJken van een Thalys; met of zonder rijtuigen?
« Reactie #6 Gepost op: 06 december 2017, 20:27:23 »
Beste Dirk en Ben,

Hier hoe je een volledig treinstel kunt ijken in Koploper.
Een kort deel van het treinstel in het midden van de ijkspoor zetten en de richting laten bepalen door Koploper.
De lok of kort stuk treinstel gaat een kant op en stopt.
Koploper ijken vraagt dan hoeveel en tot welke snelheid je wilt ijken.
De rest van de trein/treinstel eraan koppelen en dan beginnen met het ijken.
Heel het stel gaat nu volledig over het ijkspoor, en volledig terug.

Mvg

Olivier 77



Digitale 3-rail, K-rails,

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 3553
Re: IJken van een Thalys; met of zonder rijtuigen?
« Reactie #7 Gepost op: 06 december 2017, 20:48:34 »
@Olivier77, punt is, dan moeten wel alle 7 bakken passen...

Ben het er mee eens dat met de lastregeling het niet zo veel uit maakt of je met of zonder stam de boel ijkt.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Dirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 369
Re: IJken van een Thalys; met of zonder rijtuigen?
« Reactie #8 Gepost op: 06 december 2017, 21:38:14 »
@Olivier77
Hoe ik moet ijken had ik wel door, maar het stuurstand heeft ook verlichting, dus zeker moet de hele sleep in dat blok padden, De hele trein is ongeveer 2 meter, ik heb wel een heel stuk voorzien maar zoveel nu ook weer niet.

Dirk
2-rail digitaal, IB antiek, DR5000, Multimaus, Rosoft servo decoders en diverse Gigikeijs spullen,Peco code 100.

Ben

  • Offline Offline
  • Berichten: 2668
Re: IJken van een Thalys; met of zonder rijtuigen?
« Reactie #9 Gepost op: 07 december 2017, 07:34:23 »
Dirk,

Als je de zevendelige trein gaat ijken zul je er voor moeten zorgen dat de gehele trein gedetecteerd wordt (i.c. stroom af neemt op alle bakken). Immers: de trein zal stoppen als de terugmelder vrij komt met als gevolg dat een deel van de trein nog tussen de twee terugmelders staat. Gevolg zal zijn foute metingen.

Gr, Ben.

Olivier77

  • Offline Offline
  • Berichten: 252
Re: IJken van een Thalys; met of zonder rijtuigen?
« Reactie #10 Gepost op: 07 december 2017, 22:00:26 »
Beste Timo en Dirk,
Nog eens uitleggen want jullie hebben het blijkbaar niet begrepen,
Je hebt gewoon een lok of treinstel nodig die in jullie ijkruimte past.
Je kunt ook gewoon een lok even de code van het treinstel (welke te lang is) geven.
Het ijken laten starten, lok of treinstel gaat een kant op en wacht op opdracht: ijken starten
tot ... km per uur.
In de plaats van de lok zet je nu je (te) lange treinstel op het spoor (rechts of links van het ijkspoor).
Gewoon in Koploper ijken laten starten tot .. en heel het treinstel gaat over de ijksporen
Wel opletten om geen kortsluiting te maken want anders begin je terug van opnieuw.
Mvg
Olivier 77


Digitale 3-rail, K-rails,

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 3553
Re: IJken van een Thalys; met of zonder rijtuigen?
« Reactie #11 Gepost op: 08 december 2017, 09:04:23 »
@Olivier77, dan naar deze uitleg nog steeds niet ::) Wat moet je met een andere loc? En al helemaal, een andere code geven? ??? Bedoel je ander adres? En je ontkomt er toch niet aan dat je hele stel moet passen en kunnen rijden?

Toegegeven, als je het ijken op je baan doet waar je er ook mee wilt gaan rijden is de kans aardig groot dat hij wel ergens past. Maar voor ijken moet dat stuk spoor eigenlijk recht zijn. Is dat niet het geval had je net zo goed zonder rijtuigen kunnen testen want dat is even van invloed.


Timo

Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox