Doel:€250.00
Donaties:€125.00

Per saldo:€-125.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 15-11-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Roco 63122 front- en sluitseinen. door Martijn1974
Vandaag om 05:39:52
Ovaalramer in messing. Schaal 0 door roadster36
Vandaag om 01:10:39
Raadplaatje door HIJ
Vandaag om 00:24:48
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door tuurtje
15 november 2018, 23:31:53
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
15 november 2018, 23:30:05
Serre bergbaan, knutselproject van mijn zoon Jamie en mij door Rich M.
15 november 2018, 23:29:52
NS 2801 van MK modelbouwstudio door RobBennis
15 november 2018, 23:27:27
NS modelbaan Hoekdam H0 door barry1972
15 november 2018, 22:58:36
Projekt 083-338 door jerrytrein
15 november 2018, 22:53:25
The Intercontinental Railroad Company door clickmaniac
15 november 2018, 22:50:32
Eerste serieuze ervaring met modelbouw - Fotodijkje in aanbouw door Michel S
15 november 2018, 22:44:42
LS NS fiets/bagage rijtuig D/Df van modeltreinexpress exclusief door Maartenw
15 november 2018, 22:41:59
Uit en Thuis, de bouw door DE-II
15 november 2018, 22:39:51
EifelBurgenBahn door Krokodil68
15 november 2018, 22:33:05
Digitaal starten met beperkt elektrotechnische kennis - welk systeem? door NS1220
15 november 2018, 22:31:41
Trams van de HTM in 1/87 door MOVisser
15 november 2018, 22:15:00
Falkensteiner bockerl door Krokodil68
15 november 2018, 22:00:33
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Yuri Sloof
15 november 2018, 21:43:22
Gezocht: modelspoorvereniging omgeving Schiedam.. door Rondje_HO
15 november 2018, 21:42:19
Landerbahn en Reichsbahn locomotieven. door Spelfaut
15 november 2018, 21:37:42
Toon hier je nieuwe (model) spooraanwinst(en)... door NS1220
15 november 2018, 20:12:13
Het ontstaan van Trammenlandt door MOVisser
15 november 2018, 20:11:18
  

Auteur Topic: Aansluiten schakelaar 1xAAN/UIT/AAN  (gelezen 5918 keer)

frodo

  • Offline Offline
  • Berichten: 172
Aansluiten schakelaar 1xAAN/UIT/AAN
« Gepost op: 21 november 2017, 20:42:27 »
Goedenavond allemaal
Na veel gelezen te hebben op forum toch nog vragen over aansluiten tuimelschakelaar.
Ik heb Lima en fleischmann Oude , Maar Goede wissels.
Ik wil een fleischmann wissel aansluiten.
De wissel heeft 3 draaden zwart Bruin donkerbruin.
De schakelaar heeft 3 aansluiten .
Met drukknoppen doe hij het wel.
Kan iemand misschien met een foto laten zien hoe je het aansluit?
Alvast bedankt.

Frodo

Dirk J

  • Offline Offline
  • Berichten: 1315
Re: Aansluiten schakelaar 1xAAN/UIT/AAN
« Reactie #1 Gepost op: 21 november 2017, 20:47:25 »

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4040
Re: Aansluiten schakelaar 1xAAN/UIT/AAN
« Reactie #2 Gepost op: 21 november 2017, 20:50:01 »
En als je gewoon een losse tuimelschakelaar hebt (met 3 pootjes) dan wat in de foto de witte draad is aan de middelste en de twee bruine aan de buitenste pootjes.

Ik hoop overigens wel dat je een (aan)/uit/(aan) (dus terug verend naar de middenstand) schakelaar hebt wat volgens mij hebben de oude Fleischmann en Lima wissels geen eindafschakeling. Ze dus een tijd aan laten staan sloopt ze waarschijnlijk.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 16205
    • Pagina van klaas
Re: Aansluiten schakelaar 1xAAN/UIT/AAN
« Reactie #3 Gepost op: 21 november 2017, 20:57:47 »
En in schema:



Dirk en Timo waren sneller, zo vlug kan ik niet tekenen.
Het volgende optreden van "Without" is op 23 en 24 februari 2019 in de Zeelandhallen te Goes.

MartinH0

  • Offline Offline
  • Berichten: 95
Re: Aansluiten schakelaar 1xAAN/UIT/AAN
« Reactie #4 Gepost op: 21 november 2017, 21:12:22 »

Dirk en Timo waren sneller, zo vlug kan ik niet tekenen.

 ;D  ;D
maar is wel mooi Klaas. Misschien moet je de spoeltjes even tekenen tussen de draadjes. Wordt het nog duidelijker.

groetjes, Martin
Met vriendelijke groet, MartinH0

Als je 't niet probeert wordt het nooit wat.

frodo

  • Offline Offline
  • Berichten: 172
Re: Aansluiten schakelaar 1xAAN/UIT/AAN
« Reactie #5 Gepost op: 21 november 2017, 22:00:03 »
Bedankt allemaal.
De schema van Klaas bedoel ik.
Ik heb het zo aangesloten , maar hij ging Alleen op rechtdoor .
Terug deed hij niet.
Ik praat over deed , want hij doet nu niets meer.
Het Zijn geen terugverende schakelaars.
Even aangehad , kan toch niet doorgebrand zijn?
Ook aangesloten aan drukknoppen , maar hij doet niets.






Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4040
Re: Aansluiten schakelaar 1xAAN/UIT/AAN
« Reactie #6 Gepost op: 21 november 2017, 22:32:26 »
Even is relatief. Paar seconden moet goed gaan, half minuut kan te veel zijn. En dat kan misschien gebeurd zijn terwijl je het niet door had. Als hij met drukschakelaartjes ook niet meer werkt zou je nog even met losse draden kunnen testen (zwart aan de voeding en even tikken met de bruine) maar ik ben bang dat hij de geest gegeven heeft :-\ Schakelaars met een permanente aan stand zijn niet handig voor wissels zonder eindafschakeling.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 17638
Re: Aansluiten schakelaar 1xAAN/UIT/AAN
« Reactie #7 Gepost op: 22 november 2017, 06:17:08 »
Dit soort schakelaars beter niet gebruiken. Fleischmann wissels hebben al heel lang eindafschakeling, maar daar moet je nooit 100 procent op vertrouwen. En bij een Lima wissel zonder eindafschakeling heb ik in de jaren zeventig proefondervindelijk vastgesteld dat al na een paar seconden stroom sprake is van rookontwikkeling en smeltend plastic.  ;D

Wil je dit type schakelaar op een knoppenbord gebruiken? Hier nog een paar suggesties.
https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,65413.msg3221583412.html#msg3221583412
« Laatst bewerkt op: 22 november 2017, 06:18:41 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

frodo

  • Offline Offline
  • Berichten: 172
Re: Aansluiten schakelaar 1xAAN/UIT/AAN
« Reactie #8 Gepost op: 22 november 2017, 16:59:51 »
Oke bedankt weer voor de antwoorden.
Een tuimelschakelaar en een drukknop lijk me niet praktisch.
Ik heb de gaten al geboord dus de schakelaar en drukknop gaat niet meer.
Te weinig ruimte.
Ik heb de tuimelschakelaars gekocht bij Mecktronics.
Maar die hebben volgens mij geen terugverende schakelaars.
Bij Conrad zie ik ze wel.
Welke nummer tuimelschakelaar raden jullie mij aan?
Er staan zoveel schakelaars op.







Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1374
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re: Aansluiten schakelaar 1xAAN/UIT/AAN
« Reactie #9 Gepost op: 22 november 2017, 17:50:59 »
Ik heb de tuimelschakelaars gekocht bij Mecktronics.
Maar die hebben volgens mij geen terugverende schakelaars.

Heb even in de ency gekeken. Volgens mij hebben ze die wel. :)
Die schakelaars kun je gewoon bij Mecktronics aanschaffen. Dit zijn de goede: https://www.mecktronics.nl/index.php?item=tuimelschakelaar-1-x-moment_uit_moment&action=article&aid=304&lang=NL
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

frodo

  • Offline Offline
  • Berichten: 172
Re: Aansluiten schakelaar 1xAAN/UIT/AAN
« Reactie #10 Gepost op: 22 november 2017, 19:00:37 »
Oké dus die kan ik voor mijn oude wissels gebruiken?
En nog een andere vraag : het zijn van die kleine priegelige gaatjes.
Solderen jullie de draadjes er aan vast , of hoe doen jullie dat?

frodo

  • Offline Offline
  • Berichten: 172
Re: Aansluiten schakelaar 1xAAN/UIT/AAN
« Reactie #11 Gepost op: 22 november 2017, 19:04:39 »
Sorry nog wat vergeten te vragen.
De tuimelschakelaars die ik nu heb , kan ik die er anders voor gebruiken?
Verlichting of andere dingen.

Frodo

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 17638
Re: Aansluiten schakelaar 1xAAN/UIT/AAN
« Reactie #12 Gepost op: 22 november 2017, 20:33:18 »
Ja, het zijn ook gewone aan-uitschakelaars.
Misschien kan je ze ruilen? Nee heb je, ja kan je krijgen.

Aan de pootjes solderen levert de beste verbinding op.

Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

frodo

  • Offline Offline
  • Berichten: 172
Re: Aansluiten schakelaar 1xAAN/UIT/AAN
« Reactie #13 Gepost op: 24 november 2017, 15:47:10 »
Oké Henk bedankt
Ze zijn niet voorradig komen zo snel mogelijk.
Ze zijn ook bereid om de andere terug te nemen.
Die kan ik trouwens toch ergens anders voor gebruiken?
Verder hou ik jullie op de hoogte , dat als ze er zijn of alles werkt.
 
Gr Frodo

frodo

  • Offline Offline
  • Berichten: 172
Re: Aansluiten schakelaar 1xAAN/UIT/AAN
« Reactie #14 Gepost op: 27 november 2017, 19:55:20 »
Dag allemaal.
De schakelaars zijn er nog niet , maar ik heb even een andere vraag.
Ik heb van een kennis 2 digitale seinen gekregen.
Viessmann 4700
Zijn deze ook analoog te gebruiken naar mijn schakelbord.
Zo ja hoe sluit ik die dan aan ?
 

Frodo