Google+
Doel:€250.00
Donaties:€19.30

Per saldo:€-230.70

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-12-2017
Algemeen

De stichting

Recente berichten

"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door CAW
Vandaag om 06:31:21
Baan in Los Angeles door AndrevdG
Vandaag om 06:21:05
Welke modellen staan boven aan verlanglijst voor komende Nürnberg Toy Fair? door Meppelspoor
Vandaag om 04:11:29
Toon hier je nieuwe (model) spooraanwinst(en)... door Deetrein
Vandaag om 00:41:52
Mabar Tren, waar leverbaar in NL? door Rondje_HO
Vandaag om 00:29:04
Vrachtauto's in Schwarzburg door Ruud K
Vandaag om 00:16:34
BIELZ en het jaar 2017 door 3dscaleworks
Vandaag om 00:12:41
Nieuwbouw container overslag terminal door NS264
14 december 2017, 23:55:43
B-Models Sggmrss90 MAERSK Koelcontainer: in welke trein in te zetten? door jandcargo
14 december 2017, 23:06:03
3d Printen door 72sonett
14 december 2017, 22:48:49
vergroten van railsafstand Roco-Line zonder bedding door Nederlaantje
14 december 2017, 22:46:13
Documentaire over de verbouwing van de Hoekse Lijn door ReneN
14 december 2017, 22:38:39
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Gérard Drost
14 december 2017, 22:35:38
Interieur foto's 1200 loc door evert bennekom
14 december 2017, 22:34:17
Piko/Gutzold BR 52 2006 met kondenztender door Bahn-AG
14 december 2017, 22:18:35
Beïnvloeding schakeltijden wisseldecoders door centrales door Bert_Apd
14 december 2017, 22:08:53
3D/RM-IG: NS seinen (H0) door De eerste Ivo
14 december 2017, 21:54:11
Koploper crash met onbekende fout, i.c.m. DR5000 door Bert_Apd
14 december 2017, 21:49:31
Rangeren met de Sik - 120x40 in H0 door Jes
14 december 2017, 21:44:31
Rijtuigen spoorwegbouwbedrijf. 2 kleurig in 1955 door Jeff
14 december 2017, 21:29:26
Waldberg: Bundesbahn tijdperk IV in H0 door waldberg
14 december 2017, 21:29:14
Railtalk Magazine December 2017 door Erik de Zeeuw
14 december 2017, 21:16:38
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
14 december 2017, 21:09:00
BNLS-module: "De Kolk" door Tulpendaal
14 december 2017, 20:46:52
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Ruud K
14 december 2017, 18:59:12
Hatzum, NL modelbaan naar voorbeeld uit Friesland door mass am see
14 december 2017, 18:28:41
Aansluiten schakelaar 1xAAN/UIT/AAN door frodo
14 december 2017, 18:25:04
Project Halleberg, een digitale tandrad pendelbaan door Robkop
14 december 2017, 17:44:24
Index artikelen Railmagazine door martijnhaman
14 december 2017, 17:44:21
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
14 december 2017, 17:37:27
  

Auteur Topic: DR4024 een ander adres geven met IB basic  (gelezen 427 keer)

ACTS Noord

  • Offline Offline
  • Berichten: 5
  • Vervoer dat spoort!
DR4024 een ander adres geven met IB basic
« Gepost op: 13 november 2017, 19:02:27 »
Hallo mede spoorders!

Ik heb een Intellibox basic en daarmee wil met het programma koploper, digikeijs terugmelders en voor de wissels de DR4024 (wissels worden servo gestuurd) mijn baan aansturen.

Nu verloopt het gedeelte koploper en terugmelders allemaal prima. Ook het instellen van de servo posities van de DR4024 gaat (mede door dit forum) prima. Maar nu heb ik geen geen 4 wissels in mijn baan, maar 32. Dus heb hiervoor meerdere DR4024 modules nodig. En elke module heeft zijn eigen adres, standaard adres 1. Als ik het goed begrepen heb kan ik de module die adres 1 heeft, de wissels 1 tot en met 4 aansturen. Nu wil ik de volgende module adres 2 geven, voor het aansturen van wissel 5 tot en met 8.

Hoe kan ik dit programmeren met de Intellibox basic?

Graag jullie hulp.
Met vriendelijke groet,

Roy Leijdekkers
Goederen machinist NL / DE

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 6914
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: DR4024 een ander adres geven met IB basic
« Reactie #1 Gepost op: 13 november 2017, 19:32:16 »
Hoi,

Je kan het inderdaad met een IB programmeren ;) Dat is geen probleem. Je zal dan adres 5 moeten ingeven en niet adres 2. Het programmeren zelf, in een aantal draadjes al besproken ;) Met een beetje zoekwerk kom je dit tegen:

1. Zorg dat de DR4024 aangesloten is zoals je dat eerder beschreef, als het goed is brandt dan de groene LED.

2. Roep op de Intellibox het schakelpaneel op voor de wissels met de (DCC)adressen 1 t/m 8.

3. Druk op de PROG toets van de DR4024, het rode ledje gaat nu branden en moet blijven branden.

4. Schakel nu de eerste wissel (adres 1) op het schakelpaneel van de Intellibox, rood of groen maakt niet uit.

5. Het rode ledje op de DR4024 moet nu weer uit gaan.

6. Schakel nu een aantal malen de eerste wissel (adres1) afwisselend Rood en Groen, als het goed is moet daarbij elke keer het rode ledje op de DR4024 oplichten en de eerste servo op de DR4024 heen en weer bewegen.

7. Probeer vervolgens ook de wissels te schakelen op de adressen 2 t/m 4. Nu moet het rode ledje ook oplichten en moeten de andere servo's reageren.

8. Schakel nu de wisseladressen 5 t/m 8. Als het goed is licht bij al deze schakelingen het rode ledje van de DR4024 op, er mogen geen servo's bewegen.

9. Schakel nu wisseladres 9, het rode ledje op de DR4024 moet nu niet meer oplichten.

Het bovenstaande komt uit Digikeijs DR4024 instellen met Intellibox

Succes!

Groeten Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

ACTS Noord

  • Offline Offline
  • Berichten: 5
  • Vervoer dat spoort!
Re: DR4024 een ander adres geven met IB basic
« Reactie #2 Gepost op: 24 november 2017, 09:54:14 »
Goedemorgen Ronald,

Bedankt voor je hulp!

Inmiddels werkt de eerste DR4024. Ik kan nu 4 wissels aansturen. En met de DR4088LN, 16 bezetpunten. Nu een proefbaantje gemaakt en met het programma koploper loopt het tot nu toe goed! (trots op mezelf  ;D)

Maar (en dit is een beginnersvraag) hoe kan ik met een IB Basic een module (bijvoorbeeld een DR4024 of een bezetmelder) een ander adres geven? Ben al even aan het zoeken geweest in de gebruiksaanwijzing, maar kom er zonder een beetje hulp niet uit.  ;)

Voorbeeld;
De DR4088LN heeft standaard adres 1 en heeft de bezetpunten 1.01 tot en met 1.16. Nu wil ik deze adres 2 geven voor de bezetpunten 2.02 tot en met 2.16.

Of

De DR4024 heeft standaard adres 1 voor (servo) wisselaansturing 1 tot en met 4. Nu wil ik deze een ander adres geven, ik denk 2, voor de wissels 5 tot en met 8.

Graag jullie hulp!
Met vriendelijke groet,

Roy Leijdekkers
Goederen machinist NL / DE

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1202
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: DR4024 een ander adres geven met IB basic
« Reactie #3 Gepost op: 24 november 2017, 12:14:42 »
Even een tussenvraag met betrekking tot de DR4024...

Inmiddels werkt de eerste DR4024. Ik kan nu 4 wissels aansturen.

...

De DR4024 heeft standaard adres 1 voor (servo) wisselaansturing 1 tot en met 4. Nu wil ik deze een ander adres geven, ik denk 2, voor de wissels 5 tot en met 8.

Welke Preset heeft de eerste DR4024? Als deze "zo uit de doos" aangesloten is staat hij nog in Preset 0 (4 servo's en 4 losse schakelaars) en heeft hij de wisseladressen 1 t/m 8: wisseladressen 1 t/m 4 voor de servo's en wisseladressen 5 t/m 8 voor de schakelaars OUT5 t/m 8  ::)

De volgende DR4024 dien je als eerste wisseladres het adres mee te geven waaronder je het eerste servo op die DR4024 wilt schakelen, als dat wissel 5 is wordt dat dus adres 5 (en niet 2!).
Gewoon op het knopje van de DR4024 drukken, rode ledje op de DR4024 gaat aan en vervolgens op de IB wissel 5 schakelen, daarna gaat het rode ledje weer uit. De DR4024 heeft dan de adressen 5, 6, 7 en 8 voor de servo's en (afhankelijk van de al of niet ingestelde preset) 9, 10, 11 en 12 voor de schakelaars OUT5 t/m 8.

Groeten,
Bert

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 954
Re: DR4024 een ander adres geven met IB basic
« Reactie #4 Gepost op: 24 november 2017, 16:53:08 »
Hallo Roy,

Bert heeft netjes aangegeven hoe je een DR4024 een ander adres kunt geven.

Voor de DR4088LN is het nog simpeler. Daar kun je geen adres aan toekennen. De bezetmeldmodule, die het eerste aan de IB hangt heeft nummer 1, met bezetmeldpunten 1.01 t/m 1.16, de volgende heeft nummer 2 met bezetmeldpunten 2.01 t/m 2.16 enz. Voor Koploper maakt het niet uit of de bezetmeldpunten in volgorde zitten, als je per blok maar de daar aanwezige bezetmelpunten opgeeft en in de juiste volgorde. Dat kan dus bijvoorbeeld 1.05 en 7.11 zijn.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

HeRo

  • Offline Offline
  • Berichten: 340
    • Bouwdraadje bij de buren.
Re: DR4024 een ander adres geven met IB basic
« Reactie #5 Gepost op: 24 november 2017, 19:17:58 »
Dirk,

De LN (loconet versie) moet je toch echt vertellen welke reeks bezetmeldpunten hij door moet geven.
Af fabriek begint hij bij adres een. Dus zou wel meteen moeten werken.

Mvg, Robin

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 954
Re: DR4024 een ander adres geven met IB basic
« Reactie #6 Gepost op: 25 november 2017, 15:59:35 »
Hallo Robin,

Je hebt helemaal gelijk. Wim Ros had me daar ook al op gewezen. Ik heb de normale DR4088 en de Loconetversie ontzettend door elkaar zitten halen. Dat is slordig. De Loconetversie moet inderdaad geconfigureerd worden.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

ACTS Noord

  • Offline Offline
  • Berichten: 5
  • Vervoer dat spoort!
Re: DR4024 een ander adres geven met IB basic
« Reactie #7 Gepost op: 26 november 2017, 15:12:51 »
Goedemiddag iedereen,

Bedankt voor jullie hulp!

@Bert_Apd;
De eerste DR4024 komt direct uit de doos. Hier heb ik niets aan veranderd (behalve de servo standen). Dus deze heeft dan gewoon preset 0. Ik stuur er alleen 4 servo's mee. Voor de tweede DR4024 ga ik het proberen zoals je omschrijft. Dat gaat vast lukken. Ik heb in totaal 36 wissels aan te sturen dus in totaal 9 te programmeren. Maar ik doe het stapje voor stapje en dan komt het (tot nu toe!  (y)) zeker goed.

@ phdirk;
Voor de eerste bezetpunten (1.01 t/m 1.16) gebruik ik de DR4088LN. Vervolgens kan je volgens de beschrijving een 'gewone' DR4088 erop aan sluiten. Weten jullie welke ik exact hiervoor nodig heb? Er zijn er inmiddels (na 2 jaar) een aantal bijgekomen zoals OPTO, CS, GND. Ik dacht zelf deze   https://www.digikeijs.nl/modelspoor-terugmeld-module-dr4088gnd.html
Met vriendelijke groet,

Roy Leijdekkers
Goederen machinist NL / DE

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 954
Re: DR4024 een ander adres geven met IB basic
« Reactie #8 Gepost op: 26 november 2017, 16:41:47 »
Hallo Roy,

De DR4088GND is voor massadetectie. Die kun je gebruiken als je met het drierail-systeem rijdt. Al je met het tweerail-systeem rijdt heb je een CS nodig.
Met beste groeten,

Dirk Meijer