Google+
Doel:€250.00
Donaties:€9.65

Per saldo:€-240.35

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 14-07-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

REE loc met ESU: of geluid, of rijden? door VAM65
Vandaag om 08:56:05
Problemen Zwolle - Kampen. door Henk Boshuyzen
Vandaag om 08:50:51
Mijn-baan, HOe. door NS264
Vandaag om 08:47:51
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
Vandaag om 08:43:56
Modules van Kees Gorter door ca.gorter
Vandaag om 08:43:21
MSC HET SPOOR - Chateau Migraine door NS264
Vandaag om 08:40:20
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door MWS
Vandaag om 08:26:37
Baan in Los Angeles door Karst Drenth
Vandaag om 07:37:03
Haagse PCC 1308 + 2104 door Henk Boshuyzen
Vandaag om 07:35:18
digikeijs 4018 door hannes62
Vandaag om 04:54:35
NL Baan in Canada door ArjanB
Vandaag om 01:09:02
Korneschans. Een fictief Duits Nederlands grensstation. door NS264
15 juli 2018, 23:46:02
BNLS Baanbreker - Project 083 tot 338 door NS264
15 juli 2018, 23:42:00
Bouw van een NCS rijtuig C10c jaren dertig door St00mboy
15 juli 2018, 23:36:31
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
15 juli 2018, 23:18:46
Opdracht fotowedstrijd juli/augustus: meerdere vormen van transport door NS264
15 juli 2018, 23:10:03
Egyptisch smalspoor ( 0e ) door sdz1976
15 juli 2018, 23:05:53
Oersik in schaal 1 door sdz1976
15 juli 2018, 22:58:49
Vraag over seinnummering DB door Wim Hesselink
15 juli 2018, 22:42:45
Westlandbaan door Tulpendaal
15 juli 2018, 22:14:55
  

Auteur Topic: Roco SJ/GC Rc4 dubbelset met DCC/Sound loks.  (gelezen 565 keer)

Petertrein81

  • Offline Offline
  • Berichten: 2254
  • Taurus fan!!
Roco SJ/GC Rc4 dubbelset met DCC/Sound loks.
« Gepost op: 13 november 2017, 08:50:12 »
Ik ben sinds afgelopen week eigenaar van een dubbelset met 2 digitale loks van Roco.
Het betreft set 73457 met daarin 2 loks van het type SJ/GC Rc4 die beide zijn uitgerust met een motor en een sounddecoder. Ik vermoed dat de decoders van Zimo zijn.

Vanaf de fabriek is de set zo ingeregeld dat de rijfuncties van beide loks en de digitale functies (licht en sound) van de "master" lok onder het adres 3 vallen.
De 2e lok, we noemen deze dan ook maar "slave", heeft zijn digitale functies betreffende licht en geluid onder het adres 4.
Nu heb ik eigenlijk geen probleem met deze opzet, maar ik wil de loks wel een eigen adres geven. Adres 3 is immers fabriek af standaard en adres 4 is bij mij al bezet.

Is het mogelijk om deze loks een eigen adres te geven, waarbij ik de licht en soundfuncties van de "slave" lok nog steeds onder een apart nieuw adres kan aansturen.
Kan ik ze bijvoorbeeld adres 130 voor rijden en 131 voor de functies van de de "slave" lok geven. Pakt die misschien zelfs automatisch vanuit de programmering 1 adres hoger?

Dan heb ik ook nog het punt dat Roco adviseert om rijfuncties van de "slave" lok in de CV waarden om te draaien, dit zou moeten gebeuren door CV 29 van 14 op 15 te zetten. Kan dit kloppen?
Ben zelf best wel een beetje handig met het digitale gebeuren, maar ik vond het in dit geval toch nuttig om het eens in de digitale groep te gooien.

MvG Peter,


Ik heb sinds kort ook wat treinfoto's staan op Flickr: https://www.flickr.com/photos/73705963@N03/

Ben

  • Offline Offline
  • Berichten: 2843
Re: Roco SJ/GC Rc4 dubbelset met DCC/Sound loks.
« Reactie #1 Gepost op: 13 november 2017, 09:21:22 »
Kijk even in de Zimo handleiding op blz. 14: http://www.zimo.at/web2010/documents/MX-KleineDecoder_E.pdf

Daar staat hoe je e.e.a. kan instellen: CV19 voor tractie adres, CV 21 en 22 voor functies al of niet aangestuurd vanuit het tractie of lokadres.

Wel belangrijk de oude CV waarden te noteren voordat je iets veranderd, het is enig gepuzzel.

Gr, Ben.


Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 3829
Re: Roco SJ/GC Rc4 dubbelset met DCC/Sound loks.
« Reactie #2 Gepost op: 13 november 2017, 09:24:55 »
Even voor de duidelijkheid, de slave rijdt wel mee met de master?

Maar kan je ook gewoon met de slave rijden op adres 4?

Zo ja, klinkt het alsof de consist functie gebruikt wordt. Als je een centrale hebt die kan uitlezen kan je dat controleren.

CV1 bevat het adres, CV19 het consist adres. Deze kan maximaal 128, bit7 draait de rijrichting om alleen als hij aangestuurd wordt onder consist.
Denk dat de master gewoon op adres 3 (CV1 = 3) staat en consist uit (CV19 = 0) en de slave op adres 4 (CV1 = 4) en consist op 3 (CV19 = 3).

Richting omdraaien door CV29 oneven te maken kan. Maar zou ik zelf niet zo snel doen. Het is namelijk erg verwarrend als je twee (dezelfde) locs hebt waarvan de één vooruit in de richting van cab1 gaat en de ander in de richting van cab2. :angel: Als je vooruit = richting cab1 aanhoud voor al je loc's (fabrieksstandaard) is dat een stuk makkelijker. :police:

Onder consist zou je dus bit7 aan kunnen zetten (128 er bij op tellen) om de slave andersom te laten rijden.

[edit] Ben was me voor maar zegt hetzelfde 8)


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Petertrein81

  • Offline Offline
  • Berichten: 2254
  • Taurus fan!!
Re: Roco SJ/GC Rc4 dubbelset met DCC/Sound loks.
« Reactie #3 Gepost op: 13 november 2017, 17:20:35 »
De slave lok kan helemaal zelf rijden nu. Zelfs zonder de master lok in de buurt.
Enigste punt is dat de rijfuncties Adres 3 hebben en de overige functies adres 4. Maar verder is het een gewone digitale lok.
Maar ik begrijp dus van jou dat ik 2 nieuwe adressen onder de 128 aan de loks moet geven?

Tot slot het digitaal omdraaien van de slave, dit heeft een logische reden. De loks hebben beide aan de ene zijde het woord Green staan en aan de andere zijde Cargo. De loks hebben af fabriek allebei de A cabine als voorkant, echter als ik wil dat de loks samen correct de bedrijfsnaam GreenCargo vormen, moeten ze met de B Cabines tegen elkaar rijden en dus moet de slave lok in feite digitaal andersom rijden.
Anders functioneert het rijden in dubbelspan immers niet op 1 rijadres. De loks willen dan immers allebei een eigen kant op. Daarom wordt gesugereerd CV29 aan te passen.

MvG Peter,
Ik heb sinds kort ook wat treinfoto's staan op Flickr: https://www.flickr.com/photos/73705963@N03/

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 3829
Re: Roco SJ/GC Rc4 dubbelset met DCC/Sound loks.
« Reactie #4 Gepost op: 18 november 2017, 18:35:25 »
Heb je wel een geprobeerd met adres 4 te rijden? Ik denk namelijk dat DAT het echte adres (CV1) van de slave loc is. Vervolgens is het consist adres (CV19) ingesteld op adres 3 wat dan weer het echte adres is van de master loc.

En wat betreft het omdraaien, dat kan je mooi oplossen met het consist adres met 128 te verhogen. Zo hou je dat beide locs los nog steeds hetzelfde reageren (dus vooruit richting cabine A rijden). Als je de slave om zou draaien zou je het verwarrende hebben dat de slave loc los vooruit de andere kant op gaat dan de master loc los. ;)


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Petertrein81

  • Offline Offline
  • Berichten: 2254
  • Taurus fan!!
Re: Roco SJ/GC Rc4 dubbelset met DCC/Sound loks.
« Reactie #5 Gepost op: 20 november 2017, 17:11:01 »
Iedereen bedankt voor de hulp.
Het is gelukt om de loks beide een nieuw adres te geven en evengoed de functionaliteit als dubbelspan te behouden door het nieuwe lokadres van de master lok bij consist met CV19 in de slave lok in te programmeren.

Ik heb als laatste de slave ook omgedraaid volgens de door Roco geadviseerde methode om CV29 van 14 op 15 te programmeren.

Tot slot een foto waarom de slave lok gedraaid moest worden:

Links met GREEN de GC Rc4 1309, de master lok, en rechts met CARGO de GC Rc4 1318, de slave lok.
Door de 1318 met de CV29 om te draaien klopt de tekst GreenCargo nu op de loks. Ook als je van de andere zijde kijkt. Het probleem van het de verkeerde kant op rijden is dan ook maar klein, het is in principe mijn bedoeling om ze meestal als paartje te laten rijden.
Dit is redelijk gebruikelijk in Zweden om zware treinen met deze relatief lichte loks te kunnen trekken.

MvG Peter,
« Laatst bewerkt op: 20 november 2017, 19:37:30 door Petertrein81 »
Ik heb sinds kort ook wat treinfoto's staan op Flickr: https://www.flickr.com/photos/73705963@N03/

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 3829
Re: Roco SJ/GC Rc4 dubbelset met DCC/Sound loks.
« Reactie #6 Gepost op: 20 november 2017, 21:07:48 »
Haha, eigenwijs ;)

Maar waarom heb je het niet gewoon met CV19 / consist opgelost? Je hebt nu dan wel een klein probleem / onhandigheid maar als je het oplost zoals origineel bedacht (door de NMRA via consist) heb je geen / nul / nada problemen ;) Ik zou zeggen dat iemand gewoon niet nagedacht heeft bij Roco.

Maar mooi dat het gelukt is.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox