Google+
Doel:€250.00
Donaties:€9.65

Per saldo:€-240.35

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 14-07-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Ik heb een vraagje over het drijfwerk van een stoomloc. door Wies
Vandaag om 17:25:14
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door Patrick1975
Vandaag om 17:15:09
Treinen op tv: Wagon-Lits in Oostende door Falcon10
Vandaag om 17:11:25
BNLS Baanbreker - Project 083 tot 338 door Modellbahnwagen
Vandaag om 16:48:55
Hoek van Holland - Warschau door gtw6016
Vandaag om 16:48:44
Tram pimpen. door NL-modelspoor
Vandaag om 16:32:20
Allereerste (gezamelijke) modelspoorbaan H0-schaal, thema Nederland jaren 90 door Modellbahnwagen
Vandaag om 16:20:52
CDU gebruiken voor wissels en seinen op Marklin M-rail baan (beginnersvraag) door Klaas Zondervan
Vandaag om 16:03:52
Toon hier je nieuwe (model) spooraanwinst(en)... door clickmaniac
Vandaag om 15:58:58
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door Frans
Vandaag om 15:15:50
Dieselgeluiden met functiedecoder? door RobertH
Vandaag om 13:45:16
NL Baan in Canada door Wim Vink
Vandaag om 13:27:29
BNLS Module: "Michelau (?)" door nighttrain1
Vandaag om 12:40:40
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door jandejager
Vandaag om 11:55:12
Wie zou mij willen helpen met het ontwerpen en laten 3D printen van een huis. door borotof
Vandaag om 11:52:43
Artitec Mat '54, materieelbespreking. door Carel Ruysink
Vandaag om 11:12:54
Den Zoeterdam 1/87 H0 366x110 door Dieseltje95
Vandaag om 11:01:25
MSV, "Klein maar Fijn", in Harderwijk. door Dirk J
Vandaag om 10:57:13
3D SLT in 1/87 H0. door Dieseltje95
Vandaag om 10:53:17
  

Auteur Topic: Schakeling voor kleurkeuze leds  (gelezen 5284 keer)

72sonett

 • Team encyclopedie
 • Offline Offline
 • Berichten: 1041
  • [i]El Carrilet[/i]
Re: Schakeling voor kleurkeuze leds
« Reactie #75 Gepost op: 21 september 2017, 11:52:45 »
Citaat van: arnaudns
... Dus moet ik eigenlijk iets hebben wat heel even stroom doorlaat .
Een condensator in serie met  de ingang, 'capacitieve differentiator' heet zoiets. Dan heb je ook meteen je pull down weerstand.

El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

arnaudns

 • Nederlands - HO - digitaal
 • Offline Offline
 • Berichten: 750
 • soms lopen men katten over de baan heen,,
  • arnaud's trein baan
Re: Schakeling voor kleurkeuze leds
« Reactie #76 Gepost op: 21 september 2017, 14:34:25 »
Arnaud: misschien dat dit wat onvriendelijk overkomt, maar ik wil je dolgraag helpen. Echter loop ik inmiddels behoorlijk vast in de erg onduidelijke schrijfwijze van je berichten, waarbij ik nog in het midden laat dat je veel termen door elkaar gebruikt.
mijn excuus daar voor, ook richting timo als het bij hem zo overkomt.. ik waardeer het zekerwel echter ik heb vrijwel geen kaas gegeten van electro benamingen (nooit dieper er op in gegaan omdat ik het eigenlijk nooit nodig heb gehad.

Ik sta op het punt af te haken omdat ik dit:Alleen maar van harte aan kan bevelen. Dit omdat je nu een probleem aan het zoeken bent waarvan niet duidelijk is waaróm je dat probleem hebt. Als je de module getest had met knopjes en dergelijke en het werkte dan ook niet, dan weet je dus dat je óf wat fout gedaan hebt óf
een defecte module hebt.
zal vanavond bij de electro zaak in zwolle eens loeren voor knopjes ( ik ging er van uit dat als  je de verbinding maakt met krokodillen klemmen het het zelfde effect had als je 1 voor 1 test

Zelf doe ik het ook nooit zo: ik wil eerst weten wat een mij onbekend stuk elektronica doet voor ik het ergens inbouw. Zeker als het uit China komt, waarvan de gebruiksaanwijzing 9 van de 10 keer gebrekkig is en vaak niet klopt.
daarom zit de DFplayer ook nog niet in het model( wat nog deels in bouw is moet alle draden van de leds nog  uitzoekken .

Want:Als dit echt het geval is, de MOSFET die je in de massaleiding van dat spelertje opgenomen hebt, zweeft, defect of is gespert, dan heb je grote kans dat je iets om zeep geholpen hebt. Massa mag VRIJWEL NOOIT onderbroken worden. Massa is alles. Zeg maar het referentiepunt ten opzichte van elke spanning die in een schakeling voor kan komen.
de massa / gnd  (wat is het verschil ???) zit op de dfplayer samen met de vpn vast aangesloten op de voeding (draaden aan gesoldeerd aan de dfplayer en aan de uitijnde van de draden zit geklemd in een krokodillenbekje .

de adkey 1 en 2 zitten draden aan gesoldeerd en test ik door middel van een  krokodillen bek er tegen aan te houden of vast zetten (- van mijn voeding dus  de gnd )

dit dus maar dan zit er  geen echte schakelaar tussen dat doe ik nog handmatig verbinden.

In de chip van die speler zitten allerlei (vaak) beschermings-componenten die de stroom die eigenlijk via de massa-pin hoort weg te vloeien, om kunnen leiden, maar dan niet op de juiste manier. De pin die eigenlijk alleen ingang zou moeten zijn, gaat dan ineens als massa-punt fungeren en dat kan goed gaan, maar ook verkeerd aflopen.
Digitale ingangen boven de voedingsspanning 'trekken' (omdat de chip geen massa heeft is dat vaak wat er dan gebeurt) loopt vrijwel nooit goed af!Wederom: MOSFETS niet laten zweven. Als je met de laatste zin bedoelt dat je de MOSFET laag getrokken hebt, zég dat dan ook. Het scheelt een hele hoop verwarring.
wat is laagtrekken en hoog trekken ?

Wat betreft het actief laagtrekken als er geen uitgang van de decoder hoog is: neem die weerstand niet te hoog. Je hebt een uiterst gevoelige MOSFET in handen die met een paar volt genoegen neemt. Daardoor kan de gate-weerstand gerust heel laag zijn. Maar dan moet de pull-down weerstand (de weerstand die de gate laagtrekt) niet slechts 2 keer zo groot zijn: dan krijg je namelijk een spanningsdeler waar je MOSFET best alsnog het heen en weer van kan krijgen.
dit stukje met de 2 weerstanden snap ik even niet.. :O

De pull-down 10 tot 12 keer zo groot kiezen als de gate-weerstand is een handig soort vuistregeltje om mee te beginnen.
In geen geval een pulldown-weerstand kleiner of gelijk aan de gate weerstand kiezen!
dus de gate (uitgangs van de decoder ) weerstand is 1 k ohm dan moet de pulldown 10 k ohm zijn ?

Wat betreft de MOSFET in de massa-leiding van je speler: je zal het misschien al eens uitgelegd hebben, maar het spijt me dat ik dat dan vergeten ben: wát doet die MOSFET daar. Wat probeert 'ie te voorkomen? Waarom moet je de voedingsspanning onderbreken?Dit dus...Werkelijk? Zo groot zal de sample toch niet zijn lijkt me (het zijn 2 tonen van een seconde denk ik? De versneller is nog korter)
de mosfet in de Massa/ gnd is er nadat je het zei er tussen verwijderd (had ik volgens mij ?? geschreven

ik moet de  audio files nog bewerken tot de juiste lengte ivm nageluid van mensen en in een loop zetten van 20 a 40 sec voor de gewone sirene de versneller zal max 8 sec worden gok ik

Echt. Test de module nou eerst eens los op tafel met 2 drukknopjes of draadjes in een breadboard of zo. Dan weet je dat als het dan nog niet werkt, er iets mis is.
dat doe ik ook  de dfplayer heb ik nog niet ingebouwd in het model ligt los op men werk hoekje , zo als ik hier boven al zei
Citaat
de massa / gnd  (wat is het verschil ???) zit op de dfplayer samen met de vpn vast aangesloten op de voeding (draaden aan gesoldeerd aan de dfplayer en aan de uitijnde van de draden zit geklemd in een krokodillenbekje .

de adkey 1 en 2 zitten draden aan gesoldeerd en test ik door middel van een  krokodillen bek er tegen aan te houden of vast zetten (- van mijn voeding dus  de gnd )

dit dus maar dan zit er  geen echte schakelaar tussen dat doe ik nog handmatig verbinden.


Wacht: er schiet me net wat te binnen: waar soldeer je die MOSFETS mee? Er zijn soldeerbouten die een aardig spanninkje op de bout hebben staan. Die wordt afgevoerd als het stopcontact geaard is (soms ook niet als de boel wel geaard is). Voel je als mens niets van, maar zeker zo'n gevoelige BSH-MOSFET zou best wel eens naar de andere kant kunnen gaan zodra je de gate raakt met je bout...
eeuh een weller sp15l .15watt ik weet niet hoe hij er van binnen uitziet maar de stekker is geaard, ik heb ook nog de beschikking over een ZD-937  instelbaar soldeerstation

wat ik weet met de weller is dat als ik lakdraad opnieuw aan een smd led vast moet zetten dat soms de led wat op licht (niet vel heel zwakjes kan dat het geval zijn ?

ik gebruikte wel een aarde polsbandje


Een condensator in serie met  de ingang, 'capacitieve differentiator' heet zoiets. Dan heb je ook meteen je pull down weerstand.dat stukje snap ik even niet hoe dat zou moeten en welke condensator dan


arnaud

arnaudns

 • Nederlands - HO - digitaal
 • Offline Offline
 • Berichten: 750
 • soms lopen men katten over de baan heen,,
  • arnaud's trein baan
Re: Schakeling voor kleurkeuze leds
« Reactie #77 Gepost op: 13 oktober 2017, 21:36:56 »
ik was zo ver..
(video op facebook)
https://www.facebook.com/ledinmodel/videos/1749239775378209/

wat heb ik gedaan ?


zo als in de video te zien is dat alles werkt na behoren , echter heb ik de mccdec02 kapot nu  heb een nieuwe er op gezet  en nu val ik op een probleem.
ik had (zo als in de video ) uitgang 3 gekoppeld  aan de koplampen maar ik zou hem graag anders willen koppelen, namelijk dat ik uitgang3 nu wil koppelen aan uitgang4 (dus uitgang 3 is dan alleen nog koplampen )  maar dan dat als er geen spaning op uitgang4 staat dat hij stroom doorlaat en komt er spanning op uitgang 4 dat hij stroom niet doorlaat ( uitgang 4 is gekoppeld aan de oranje flitsers )

dus ik zet blauwe zwaailampen aan met uitgang 5 en uitgang 6
ik zet met uitgang1 de sirene aan of met uitgang 2 de sirene versneller

ik zet met uitgang 4 de oranje flitsers aan moet de sirene uitgaandit is dan de bedoeling maar wat moet er komen op de vraagtekens?
bij voorkeur smd


arnaud