Algemeen > Op bezoek bij...

September 2016 - Op Bezoek Bij... J. Moors

(1/3) > >>

Servé:
Reeds enige tijd geleden is uw verslaggeven afgereisd naar Maastricht (toch nog 6 kilometer, moest de Maas over...), om Op Bezoek te gaan Bij J. Moors.
Sinds  1994 is hij bezig geweest met het plannen en uittekenen van een nieuwe modelbaan. Dit alles werd nog gedaan op papier in schaal 1 op 20, waarbij  hij H.O. schaal (1 op 87) voor schaal 1 op 1 uitging.
Hierbij werd gekozen voor een modulebaan omdat toen al bekend was dat deze modelbaan zou gaan verhuizen.
Ondanks dat de modelbaanlengte 6 meter bedraagt, was het toch flink puzzelen om binnen deze lengte een realistische uitstraling te tonen.

Het concept bestaat uit een Limburgse spoorlijn waardoor er een Nederlandse spoorlijn uitgebeeld kon worden met toch enig reliëf in het landschap, zonder storende en/of niet kloppende verdwijnpunten zoals tunnelportalen.
Verder geeft de weliswaar fictieve locatie, de mogelijkheid om grensoverschrijdend verkeer te tonen vanuit Duitsland en België.

In 1996 is hij aan het bouwen aan een in Limburg gesitueerde modelbaan, welke in 2014 helemaal afgerond is. Uitgebeeld wordt een station tussen eind jaren ’50 en begin jaren ’70. Zo kan er met elektrisch materieel, dieselmaterieel en een enkele stoomlok gereden worden. Wel is de scenery zo gemaakt dan een modernere trein niet zal vloeken met de omgeving.

Eerst even een korte tijdlijn. In 1996 is gestart met de bouw van deze modelbaan. Na 3 maanden was deze in principe al rijklaar. Zoals menig modelbouwer overkomt, moest ook deze baan eenmaal verhuisd worden. Dit gebeurde in 2002. Vanaf 2003 is er gestart met de scenery. Dit heeft geduurd tot 2012 voordat het helemaal klaar was. Voorheen werd deze baan met simpele schakelaars en zonder blokbeveiliging bestuurd. In 2012 werd er, samen met iemand van de modelspoorclub, een zelfbedacht bloksysteem ingebouwd. 1,5 jaar lang werd er 1 avond in de week gewerkt, dat in totaal 6 kratten bier heeft gekost.

Baanbouw

Over de baanbouw wordt er hier niet veel gesproken. In het reeds bestaande topic over deze baan legt de bouwer zelf haarfijn uit hoe de baan is opgebouwd. Wat wel het vermelden waard is, zijn de verdwijnpunten op de baan. Daar het een Limburgse/Nederlandse baan is, kunnen er natuurlijk geen tunnelportalen geplaatst worden. Daarvoor moest een oplossing gevonden worden. Deze werd gevonden in de manier waarop de helices geconstrueerd zijn. Door het station diagonaal te leggen (voor meer spoorlengte) en het spoor met de klok mee te laten dalen, wordt de illusie gecreëerd dat het spoor ergens achter verdwijnt. Uit het zicht blijft het spoor gewoon dalen en verdwijnt uiteindelijk. Met deze methoden zijn er geen tunnelportalen nodig en kan de trein toch het schaduwstation bereiken.

Scenery

De onderbouw van de scenery bestaat uit piepschuim, waarop een laag papier is aangebracht. Nadat het papier geverfd was, werd er een filtermat aangebracht, welke vastgelijmd is met ingekleurde houtlijm. Als laatste werd er strooisel van Woodland Scenics aangebracht en vastgezet met Bison spuitlijm. Verder zijn alle bomen van zeeschuim gemaakt. De gebouwen die op de baan staan zijn standaard huisjes. Niet geheel volgens de handleiding in elkaar gezet, maar hier en daar aangepast en ingekleurd, zodat het beter in de scenery past. De gebruikte seinen op de baan zijn van Henckens. Verder heeft deze baan ook bovenleiding. Op de 4 masten in het station na, zijn de masten jaren eerder gekocht bij “een zelfbouwer uit Uden”. De 4 masten in het station zijn zelf gebouwd, omdat deze anders met het perron in de knoei kwamen. Rijdraad is uit praktisch oogpunt niet aangebracht. Wel rijden de treinen met de pantograaf omhoog. De uitslag van de pantograaf wordt beperkt door hele dunne wikkeldraad die gebruikt wordt bij electro motoren. Verder is vrijwel in elk huisje verlichting aangebracht. De verlichting is mooi gedimd, waardoor deze een realistische sterkte heeft. Tussen de rangeersporen zijn ook een beperkt aantal lampen aangebracht. In de werkelijkheid was er ook nauwelijks verlichting op rangeersporen, dus op de modelbaan is dat ook maar summier. Als aller aller laatste is er een achtergrond aangebracht. Voorheen was er een strak blauwe achtergrond, maar nadat de baan helemaal klaar was, is dit vervangen door een geschilderde achtergrond, zoals te zien is op de foto’s.

Techniek

De gehele baan wordt sinds het begin analoog aangestuurd. Wel is de besturing gedurende de jaren veranderd en verbeterd. Eerst was het puur analoog, sporen in- en uitschakelen met schakelaartjes en geen bloksysteem. In 2012 is gestart met het inbouwen van een bloksysteem en rijweg reservering welke beveiligd is via de daglicht seinen. Dit systeem is ontwikkeld door een mede-clublid. De printen zijn zelf gemaakt met behulp van een CNC-frees. Samen met dit clublid is er sinds 2012 1 avond per week, 1,5 jaar lang gewerkt aan het ombouwen van de modelbaan. 6 kratten bier later was het dan toch helemaal af en functioneert alles.
Ook zijn op strategische plaatsen ontkoppelaars aangebracht op het rangeer emplacement. Om soepeler te kunnen rangeren zijn er wel een aantal wijzigingen aangebracht aan de koppelingen, te weten:
-   De koppelbeugels zijn licht omhoog gebogen
-   De haakjes waarachter de beugel valt zijn een beetje afgevijld
-   De terugveer-lipjes (die de beugel omlaag drukken) zijn verwijderd

Ik zeg, genoeg tekst, tijd voor plaatjes!

- Overzicht -










- Dorp -









- Station-






- Depot -




- Achtergrond -






- Koppelingen -





- Elektronica -




roadster36:
Mooie baan , ik heb hem ook al een paar keer bekeken bij mijn bezoek aan Johan (y)
Ik mis wel tramrijtuigjes op de foto`s  ;D
Gr Jan

Edsko Hekman:
Dat ziet er mooi uit. Wat een mega batterij aan printjes op de laatste foto!

Verstuurd vanaf mijn SM-G903F met Tapatalk

Servé:

--- Citaat van: roadster36 op 28 september 2016, 22:49:54 ---Ik mis wel tramrijtuigjes op de foto`s  ;D

--- Einde van citaat ---

Op de planning staat om nog een keer op bezoek te gaan, maar dan speciaal voor zijn LTM-rijtuigen en andere b(r)ouwsels in styreen :)

JaJo:
Mooie reportage! (y)

Groet Jaap

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie