Wat zijn we aan het bouwen? > Al het andere!

Zelfbouw rails en wissels H0, waar te beginnen

(1/42) > >>

laurent:
Hoi allemaal,

al langere tijd ben ik geboeid door zelfbouw rails en wissels. Vooral wissels. Creaties van bijv. Weichen Walter zijn creaties waar ik mijn ogen bij uitkijk. Wellicht ligt ten grondslag aan die interesse ook het feit dat Märklin zijn railprogramma's nog niet compleet heeft. Ik heb al eerder een topic geopend over de mogelijkheden met 3d printing bij de zelfbouw van functionele stukken spoor, maar de uitkomst daarvan was vooralsnog negatief.

Inmiddels heb ik het artikel in de encyclopedie enkele keren gelezen, heb ik wat filmpjes gekeken over hoe mensen zelf wissels bouwen en wat (voornamelijk Engelstalige) artikelen hierover gelezen. Aan de overkant van de plas lijkt het percentage zelfbouwers een stuk hoger te liggen dan hier. Solderen is een kunstje dat ik wel kan, daar maak ik mij niet zo'n zorgen over, maar voordat ik mij in een avontuur stort, toch eens de experts hier navragen. Zeker gezien het feit dat ik momenteel ook wat krap in mijn tijd zit.

Ik zie dat velen een soort malletjes gebruiken om de rails op de juiste afstand te houden. Nou ben ik bekend in het lokale FABlab en kan ik daar de lasersnijder gebruiken tijdens een open inloop, maar is zoiets zelf te maken of kan je het beter kopen?
Rails: Tillig Code 100 railstaven zijn leverbaar, lengte 1 meter. Märklin K rail is ook code 100, Crail is code 90, dus dat is, vind ik, niet zo'n probleem. O.a. betaalbaar leverbaar bij een grote winkel in Lippe.
Dwarsliggers: Ik zie dat er veel gebruik wordt gemaakt van printplaat. Grote, blanke stukken print kan ik wel aan komen, voor zagen moet ik even kijken maar ook dat lijkt mij niet zo'n probleem, alhoewel het een rotklus is en blijft, echter heeft men aan de andere kant van de plas zoiets als PC Ties. Lange, dunne stroken print. Ik ben ze in Europa nog niet tegen gekomen.
PuKo's... Ik ben en blijf vooralsnog 3railer.

Verdere benodigdheden: Gereedschap, literatuur, bouwtekeningen?

EDIT: Ik ga hier dus uit van H0.

Laurent

Frans Peeters:
Laurent,
Kijk eens bij PECO. Zij hebben ook een systeem om de puco's er later onder te bouwen, alleen weet ik niet hoe dat zit aan de wissels.
http://www.peco-uk.com/product.asp?strParents=3309,3322&CAT_ID=3327&P_ID=17520

Bij Tillig heeft men losse railstaven code 83.
https://www.tillig.com/Produkte/produktinfo-85500.html

Wil je nog fijner gaan, dan moet jeinderdaad naar code 75 railstaven gaan of zelfs naar de fine-scale sporen.

jandcargo:
hallo,

Mocht je printplaat als biels gaan gebruiken dan kun je die het beste knippen op een verticale knipbank.
Wel lastig om te vinden maar bij een metaalbedrijf hebben ze die in de werkplaats
Soms grote loodgieter of groot bedrijf met technische afdeling.(Kost je ws wel een taart)
maar als je zo mooi gaat bouwen is printplaat geen optie, vind ik.
dan ga je toch voor echt hout ivm detail oppervlak.
En ja het kost nogal tijd om zo te bouwen.
Er zijn hier wel draadjes geweest over zelfbouw en die kun je ws wel vinden

succes jandcargo

Sven:
Voor zelfbouw rails en printboard dwarsliggers moet je bij C+L finescale zijn.

Rails: http://www.finescale.org.uk/index.php?route=information/information&information_id=71
Dwarsliggers, hoef je alleen maar op maat te zagen: http://www.finescale.org.uk/index.php?route=product/category&path=346_347_359_649

Naar mijn ervaring wordt railszelfbouw hier in Engeland meer gedaan allereerst omdat ze zuinige miegerds zijn cq omdat ze arm zijn (De Brexit geeft ze straks nog een extra duwtje in de rug) en omdat de ouderen allemaal hout- en metaalbewerking op school hebben gekregen (verklaard ook waarom het altijd mannen zijn: de vrouwen kregen tegelijkertijd les in het huishouden).

laurent:
Hoi Frans, de strips van Peco had ik inderdaad nog niet aan gedacht. Ik zat meer in mijn hoofd met kleine spijkertjes o.i.d., maar das wel veel werk. De Tillig rails had ik inderdaad ook al gevonden. Ik weet even niet of het verstandig is met code 83 te gaan werken, ik meen dat Märklin flenzen hoger zijn dan de gemiddelde 2rail flens.

Jan, bij mijn laatste stagebedrijf hadden we een hele grote verticale knipbank, wellicht bij een volgende ook weer? En over het hout: Tsja, leuk voor later, maar eerst maar eens zorgen dat er functioneel spul uit komt. Beginnen bij het begin. Overigens passen strakke dwarsliggers prima in mijn tijdperk: 5/6. Met het probleem "tijd" zit ik niet zo. Het is en blijft hobby. Ik ga nog eens op het forum zoeken.

Sven. Het lijkt erop dat die rails voor schaal 00 is? Ze zijn 4mm hoog, code100 is 2,5mm. Wellicht had ik het even apart moeten melden, ik ga uit van H0. Dwarsliggers zijn makkelijk, als start is het wel fijn gewoon een soort bouwpakket samen te stellen, lijkt mij.

Dank allen voor het meedenken so far. (y)

Laurent

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie