Doel:€250.00
Donaties:€172.50

Per saldo:€-77.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Welk karton voor een perron ? door Ronald69
Vandaag om 19:57:59
Artitec 2021 HO, locs, rijtuigen en wagens. Nieuws van de fabrikant. door Sicco Dierdorp
Vandaag om 19:56:57
Dat overkomt mij niet. door Dave.......
Vandaag om 19:53:56
NS 6100 van GM&S door Ivo tB
Vandaag om 19:51:11
Pantograaf BBC SS352, voor RhB Ge 6/6 door Silvolde
Vandaag om 19:50:18
Waar in de wereld is Mme. Sousterre? door Dave.......
Vandaag om 19:49:58
Prutser begint met een diorama. door thalys
Vandaag om 19:33:54
Piko digitale startset. Eventueel andere merken rails te gebruiken? door Ronald Koerts
Vandaag om 19:27:10
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door meino
Vandaag om 19:16:53
Corona en modelbouw door BartvD
Vandaag om 19:16:39
ExactTrain 2021 door Eric B
Vandaag om 19:15:04
Ergensnergens in H0e door NS264
Vandaag om 19:13:40
DCC++ basisstation geen baanspanning, wel oplichtende LED's op motorshield door Duikeend
Vandaag om 19:04:40
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door puntenglijder
Vandaag om 19:02:06
Toon hier je pas gereed gekomen (model-)spoorbouwsels ... door Railhopper
Vandaag om 19:00:18
Bad Harzwald een fictieve havenbaan in spoor 0 door Wim Vink
Vandaag om 18:55:39
Lopi V4 Piko hondekop interieur+cabineverlichting door Coliebollie
Vandaag om 18:54:42
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
Vandaag om 18:49:19
Neurenberg: omgekeerd wensenlijstje door Noordernet
Vandaag om 18:48:12
D1245/D1244 HoekWarszawa Express discussie door MathieuN
Vandaag om 18:47:36
Beginnen met Digitaal, automatisch rijden, ECos2 in bezit, wat nog meer nodig? door Frycio82
Vandaag om 18:36:15
Roco versterker 10761 opgeblazen, te repareren? door Ronald Koerts
Vandaag om 18:21:12
Cubana door Ronald Koerts
Vandaag om 18:11:30
Artitec in NOS journaal: 'Naar China verzenden is makkelijker' door Marc tramt
Vandaag om 18:07:01
Een E-boek over Elettren; de spoor nul fabrikant uit Italie die 75 jaar bestaat door St00mboy
Vandaag om 18:05:27
MB-module: "Charleroi Route de Mons" door Marc tramt
Vandaag om 18:02:52
Alt Wutachbahn - Sau-Swänzle-bahn Weizen - Zollhaus - Blumberg door eric van capelleveen
Vandaag om 17:53:14
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door mdjr78
Vandaag om 17:46:19
Brekina 2021 door mcnjasper
Vandaag om 17:44:17
Verbouwing Amsterdam Centraal door Nederduitsemeester
Vandaag om 17:12:52
  

Auteur Topic: Roco Ee 3/3 digitaliseren...  (gelezen 1058 keer)

Jeroen Rood

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Roco Ee 3/3 digitaliseren...
« Gepost op: 12 oktober 2007, 13:45:35 »
Hallo,
Ik ben bezig een Roco Ee 3/3 (SBB) te digitaliseren met een Tran DCX51-2D decoder.
In het verleden ging dat altijd zonder problemen, maar deze zit wat tegen. (En ik hoop op wat advies).
Het geval is alsvolgt.
De decoder wordt heet, als de lok ±2m gereden heeft op hoge snelheid
(en dusdanig heet  dat je je vinger er snel af haalt, van de decoder)
C-tje over de motor verwijderd.
Printje voor keuze bovenleiding ook verwijderd (inc. smoorspoeltjes)
Motor (tijdelijk) los op tafel, met alleen 2 aansluitdraden.
Onderstel op de rails voor stroomafname.
Deze lok heeft geen verlichting, dus dit is ongebruikt.
Tussen de motor en stroomafnemens oneindige weerstand. Geen sluiting in het anker.
De decoder wordt dus heet, maar als ik op 25% draai, dan gebeurt er niets. ook niet na langere tijd.
Het kan ook niet de aandrijving zijn, want die loopt soepel, en als ik de motor los neem, is het geval hetzelfde.
De motor trekt bij 13V ±300mA, en als je 'm tegenhoudt ±500mA.
Hier zou de decoder niet van op moeten kijken (= max 1.5A)

Dusss, heren / dames, iemand een suggestie?

Jeroen.

RoSoft

  • Offline Offline
  • Berichten: 1446
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
Re: Roco Ee 3/3 digitaliseren...
« Reactie #1 Gepost op: 12 oktober 2007, 14:06:28 »
Jeroen,

Dan denk ik dat de motor, en met name de rotor vuil is, de openingen tussen de collectoreren zullen volzitten met koolstof olie drap.

Mvg
Wim
Marklin Digital 6020/21/27, 6051, Märklin 6021+UHL 63820, Lenz Digital Plus, Intellibox LocoBuffer II, MRDirect, DDW 6604 Booster, VB6.0 Delphi 6.0 Eigen Software: Perrongeluk, RoSoft, PT.

Lokführer Bas

  • Offline Offline
  • Berichten: 1009
Re: Roco Ee 3/3 digitaliseren...
« Reactie #2 Gepost op: 12 oktober 2007, 17:07:41 »
Hallo Jeroen

De motor zit vast met 2 schoefjes. Je moet het motortje terugplaatsen en wat met de schroeven spelen, niet helemaal vastdraaien. Als het motortje hierdoor ook maar een beetje wringt doet hij meteen veel zwaarder draaien. Raad eens hoe ik dat heb uitgevonden  ;-) Heb 5 Ee 3/3's waarvan ik de loopeigenschappen bij 4 zo heb kunnen verbeteren.

Trouwens, als je toch bezig bent, bouw ook verlichting in je Ee 3/3. Heb ik ook dmv SMD Leds gedaan. Aan de ene kant 3 lichten, aan de andere kant 2 (alleen de ondersten)

Groeten uit Zwitserland

Bas

Jeroen Rood

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Re: Roco Ee 3/3 digitaliseren...
« Reactie #3 Gepost op: 12 oktober 2007, 22:15:13 »
Bedankt voor de suggesties.
Na het schoonmaken van de collector / rotor daalde het stroomverbruik van 300mA naar 200mA,
echter na korte tijd ging het weer mis (stroomverbruik schoot omhoog, motor draaide gelukkig op een losse voeding).
Ik ga eerst maar achter nieuwe koolborstels aan.
Weet iemand misschien wat het bestelnummer van die dingen is? Op de onderdelen lijst staan ze nl. niet vermeld.

Jeroen.

Jeroen Rood

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Re: Roco Ee 3/3 digitaliseren...
« Reactie #4 Gepost op: 15 oktober 2007, 21:20:34 »
Nu,
Bij een nadere meting is toch minder mooi nieuws naar buiten gekomen.
Als ik direct op de rotor meet, blijkt dat één van de wikkelingen maar 6Ohm is,
ipv. 11 wat de rest is. Dus ik denk dat ik naar een nieuwe motor moet zoeken....
Heeft iemand ervaring met een motor van GM en S in deze lok? En zo ja
Welke gaat het beste? (de kleinste 2 lijken beide te passen)

Jeroen.

RoSoft

  • Offline Offline
  • Berichten: 1446
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
Re: Roco Ee 3/3 digitaliseren...
« Reactie #5 Gepost op: 15 oktober 2007, 21:43:50 »
Jeroen,

Mijn gedachte is dan ook dat de lok in analoog bedrijf ook niet helemaal lekker loopt, de motor zal daar ook warmer worden dan normaal en waarschijnlijk zal de motor niet onder alle omstandigheden goed opstarten, ik denk dat de lok af en toe wel eens een zetje nodig heeft.
Klopt deze veronderstelling?

Mvg
Wim.

Marklin Digital 6020/21/27, 6051, Märklin 6021+UHL 63820, Lenz Digital Plus, Intellibox LocoBuffer II, MRDirect, DDW 6604 Booster, VB6.0 Delphi 6.0 Eigen Software: Perrongeluk, RoSoft, PT.

Jeroen Rood

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Re: Roco Ee 3/3 digitaliseren...
« Reactie #6 Gepost op: 16 oktober 2007, 21:45:01 »
Het warm worden klopt wel. Zeker na een paar min op volle snelheid.
Een zetje is nog nooit nodig geweest.
Nu heb ik de lok recentelijk van iemand overgenomen die 'm analoog gebruikte....
Bij rustig rangeerwerk wordt de motor niet dusdanig heet ,dat er problemen ontstaan (analoog dan hè),
maar ik wil het risico niet lopen dat m'n decoder in rook opgaat.
GM en S gemaild, maar nog geen reactie... Heeft iemand ervaring met de reactietijd van hun?

Jeroen.